Cum devin asistent medical?

Cum am ajuns EU asistent medical poti citi in format serializat in meniul blogului – povestea mea. Cei 3 ani, de la motivul pentru care am ales meseria asta, pana la cele 3 examene de final.

Am scris o serie de articole despre asta – le gasiti in categoriile “asistent medical“/”AMG” sau “scoala“: Cum ma angajez ca Asistent Medical. Salariul unui asistent medical in RomaniaProbleme in practica in spitale. Scoala de Asistent Medical si un job full-time. Un guest-post despre anul 1 al unui viitor asistent medical (la o postliceala). Pentru ca pe multi ii intereseaza asta: Cat castiga un asistent medical in Europa.

Daca vrei sa citesti cateva sfaturi de la un doctor pentru viitorii Asistenti Medicali – la ce aspecte sa fii atent pentru a deveni un Asistent Medical mai bun, citeste articolul asta.

Daca vrei sa afli ce ii trece prin cap unui profesor de Scoala Postliceala, care a predat unor viitori asistenti medicali, citeste aici si aici. Un pic despre examenul de absolvire al unei scoli postliceale mari din Bucuresti aici.

Esti curios sa vezi la ce riscuri te expui ca Asistent Medical? Am scris aici.

Daca ai 18 ani si te intrebi ce sa faci in viata, ai putea fi interesat de ce am de zis special pentru tine.

Hai sa fac o scurta prezentare a sistemului (valabil in Bucuresti).

L.E. Pentru un articol cu niste informatii in plus la nivelul tarii (care a folosit/rescris si o mica parte din informatiile de pe blogul meu 🙂 ) clic aici. E scris mai impersonal, unora poate li se va parea util.

0. CALIFICAREA

In primul si-n primul rand, exista mai multe calificari cu numele “Asistent Medical”. La postliceale vei gasi:

Asistent Medical Generalist – meseria pentru care inveti cel mai mult, Imagemajoritatea asistentilor medicali din spitale au terminat cursurile unei postliceale pentru a deveni asa ceva. Prescurtat AMG. Exista si o generatie mai veche, care a facut liceul sanitar, a profesat ca AMG, apoi a urmat o echivalare pentru studii postliceale.

Asistent Medical de Farmacie – cu diploma asta nu te poti angaja in spitale (cu exceptia farmaciilor din spitale). Practic esti un fel de farmacist – dar nu vei stii niciodata la fel de multe ca un absolvent de Farmacologie. Nu ca nu vei invata nimic, dar ti se vor preda mult mai putine lucruri decat unui student. Prescurtat AMF

Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapiesingurul ciclu de invatare care dureaza doar 2 ani. Din 2013 peste tot se fac 3 ani pentru a deveni Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie si Recuperare. Cu diploma asta te poti angaja in Spitale de Recuperare si Fizioterapie si in Centre de Wellness. Sau in spitale, in sectiile de Recuperare Medicala sau in cele de Terapie Intensiva (unde e nevoie de fizioterapeuti). Teoretic ai ceva sanse de angajare in afara cu diploma asta, practic esti un fel de maseur cu o diploma ‘ieftina’. Te lupti la angajare si cu absolventi de BFT de la ANEFS sau UMF (si nu-s putini si nici prost pregatiti, plus ca au si licenta de facultate). Prescurtat BFT

Niciuna dintre meserii nu e interschimbabila cu celelalte 2. Daca ai terminat AMG, nu poti sa te angajezi intr-o farmacie si daca ai terminat BFT sau AMF n-o sa te angajeze nici un spital ca sa te trimita pe o Sectie. Ca AMG poti sa mai faci un curs de specializare de 6-12 luni, pentru a te putea angaja intr-un spital de Fizioterapie si Recuperare Medicala, dar ca BFT nu poti face acelasi lucru pentru a deveni AMG.

Din 2013, la Scoala Postliceala Fundeni au aparut si specializarile Asistent medical radiologie si Asistent medical de laborator.

La Facultate (la UMF Bucuresti) mai exista specializarile TEHNICĂ DENTARĂ, RADIOLOGIE SI IMAGISTICĂ, ASISTENȚĂ DENTARĂ și LABORATOR CLINIC. Toate presupun cursuri care dureaza 3 ani.

Daca termini ca AMG, ar trebui sa poti sa urmezi niste cursuri de specializare pentru a fi asistent de imagistica/asistent de laborator. Foarte multe detalii nu am, dar stiu ca exista Centrul de dezvoltare profesionala in domeniul sanitar – care organizeaza cursuri de Radiologie/Laborator + o sumedenie de alte cursuri de educatie continua (care sunt, in teorie, obligatorii dupa ce iti iei diploma de Asistent Medical Generalist). Mai multe detalii pe site-ul lor. In principiu, ar trebui sa existe unitati asemanatoare in mai toate marile orase (posibil sa fie subordonate spitalelor).
Cursurile pentru specializare pentru Asistenti Medicali Generalisti pot fi in:
– Radiologie, imagistica medicala;
– Laborator;
– Nutriţie si dietetica;
– Balneo-fizioterapie;
– Igiena si sanatate publica.

Despre tehnica dentara si laborator clinic nu stiu foarte multe. Ma voi documenta

Ca Asistent Medical de Stomatologie (pentru ca tot am primit ceva intrebari sau cautari pe blog) te specializezi “on the job”. Adica gasesti un doctor care doreste un asistent, te rogi de el sa te primeasca si sa te invete – si incepi sa lucrezi. Cursuri (cu examen si materie scrisa) n-am gasit pe undeva. Teoretic, vechimea tine loc de specializare, in acest domeniu. Asta mi-au zis 2 medici stomatologi pana acum. Voi mai cauta informatii.

Sau faci Facultatea – la nou-infiintata specializare de Asistent Dentar.

1. FORMA DE SCOLARIZARE, DURATA SI ADMITERE

Ai 2 optiuni: Scoala Postliceala Sanitara de 3 ani sau Facultate de 4 ani (pentru AMG).

Daca vrei sa inveti aceasta meserie pentru a pleca in strainatate SI ATAT, pentru moment (2015) trebuie sa stii ca diploma de postliceala este suficienta – orice ti-ar spune altii. Am scris aici despre 2 colege de-ale mele care au plecat sa lucreze in strainatate ca AMG la mai putin de 5 luni de la absolvire. Eu am inceput sa muncesc in Anglia la fix 5 luni de la absolvire (august-ianuarie), dar puteam s-o fac si mai repede. Partea amuzanta e ca ar fi trebuit sa astept cam la fel de mult ca sa incep sa lucrez intr-un spital din Bucuresti, orasul meu natal.

NU UITA un lucru: meseria de Asistent Medical nu e pentru toata lumea. Poate parea usoara din afara, dar realitatea e ca trebuie sa gasesti o minima bucurie in a ajuta oamenii, altfel o sa-ti faci treaba prost si vei fi nefericit toata viata. Deci daca vrei s-o faci PENTRU BANI, o sa ai rapid probleme. Parerea mea.

La Postliceala poti intra FARA diploma de Bacalaureat. DIN PĂCATE. Important de stiut ca nu poti lua diploma de Asistent Medical dupa ce termini cei 3 ani de studii fara sa ai Diploma de Bacalaureat. Adica poti termina cu chiu, cu vai Scoala. Poate iei si examenul final. Nu primesti diploma daca n-ai Bac-ul luat. Sau nu intri in examen (nu stiu exact care e procedura – nu m-a interesat chiar atat de mult). L.E.: Nu am vreun link direct, dar din ce am inteles de la scoala unde invat eu acum, din pacate poti sa-ti dai examenul final si sa fii admis in OAMMR si fara diploma de bacalaureat. LLE: Pe site-ul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti – filiala Bucuresti (OAMMR) scrie ca nu poti lua certificatul de membru OAMMR fara diploma de bacalaureat SAU Certificat absolvire Liceu. Ori am vazut eu aiurea inainte, ori a aparut de curand acest “SAU Certificat absolvire Liceu”. Deci, daca inteleg eu bine, poti deveni AMG fara diploma de BAC.

In opinia mea, exista 2 Scoli Postliceale mai bune in Bucuresti. Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” (fara legatura cu UMF!) – privata – si Scoala Postliceala Sanitara “Fundeni” – de stat. Admiterea se poate da (inca) fara diploma de BAC. E interesant de stiut ca la “Fundeni” a existat un scandal pentru șpagă la examenul de absolvire a scolii in 2013. In ochii mei, asta ii scade mult valoarea unitatii de invatamant.

La “Carol Davila” examenul e compus doar din intrebari din portiunile de Igiena de la finalul capitolelor din manualul de a XI-a de Anatomie. Grila. Intrebari simple, de cultura generala. (Asa era in 2012). In 2013, admiterea a fost tot grila, dar cu intrebari din tot manualul de Anatomie de clasa a XI-a. Adica din Sistemul Nervos, Sistemul endocrin, Sistemul osos, Sistemul muscular, Sistemul digestiv, Sistemul circulator, Sistemul respirator, Sistemul excretor, Sistemul reproducator. Daca citesti manualul de minim 3 ori, n-ai cum sa nu iei o nota bunicica. Parerea mea.

Se intra teoretic cu peste 5. Ca sa iei sub 5 trebuie sa fii batut in cap.

La “Fundeni”, daca vrei sa intri la locurile subventionate de la buget, trebuie sa dai un examen – din Anatomia de clasa a XI-a (asta era in 2012). La “cu taxa” (acum 2 ani) examenul era asemanator cu cel de la Carol Davila  – adica nu foarte greu. Si ei vor sa-si completeze numarul de locuri “cu taxa”, deci admiterea e banala.

Update: IN 2014, admiterea la buget la Fundeni a constat in 90 de intrebari cu 4 variante de raspuns (doar 1 corecta). Intrebarile au fost SIMPLE, din: celula, nervi, receptori,  sistemele circulator, respirator, locomotor (oase), digestiv, endocrin (hormoni). Ultima nota a fost 52. 318 participanti, 150+ respinsi. Subiectele din sept. 2014 + un scurt comentariu aici.

Restul Scolilor Postliceale ori n-au examene de admitere, ori au doar un fel de interviu la admitere. Adica se intra usor. Ar mai exista Scoala Postliceala Sfantul Iosif – de care am auzit lucruri bune, plus cateva scoli mai mici (de care n-am prea auzit lucruri bune)… Per ansamblu, oferta de educatie este foarte variata, dar calitatea educatiei variaza si ea (de la scoala la scoala si chiar de la clasa la clasa).

In Bucuresti ai o singura Facultate de stat – parte a UMF “Carol Davila”. Evident, iti trebuie diploma de Bacalaureat. Admiterea NU e banala, dar nu e deloc grea. In 2013 erau 60 de intrebari simplute de anatomie (TOATA anatomia de a 11-a) + 20 de intrebari simplute de chimie. 170 locuri la buget (atentie, la toate specializarile, adica pentru AMG sunt mult mai putine) + 45 locuri la taxa (din nou, date din 2013). 1 varianta de subiecte (anatomie+chimie) de la admiterea din 2014 aici.

Daca ai 18 ani si vrei sa devii AMG, eu te-as sfatui sa dai la facultate. Ai un spor la salariul de incadrare si mai tarziu poti sa-ti dai un Masterat. Cu un curs de pedagogie absolvit, vei putea eventual sa si predai. Crede-ma, merita anul ala in plus, daca privesti viata in ansamblu.

Observatie: Am apucat sa discut (intr-o sectie de spital) mai pe indelete cu o colega de la UMFAM “Carol Davila”. Zicea ca in anii 1 si 2 ei au facut practica in spital doar 1 zi (din 5) pe saptamana si ca nu prea erau lasate sa faca mai nimic si ca erau prea multi ca sa li se dea ceva de facut fiecaruia. Se plangea ca a ajuns in anul 3 si nu stie mai nimic (nici practica, nici teorie). Ma rog, incerca sa compenseze acum pentru ce pierduse. NU zic ca asa sunt toti studentii de acolo (nici n-am cum, 1 caz nu e o regula) sau ca nu se face scoala nici la facultate. Nu exista vreo scoala perfecta in Romania. Scoala iti ofera niste informatii, depinde de fiecare cat alege sa invete. Probleme de genul “nu fac nimic la practica, ce bataie de joc” am avut si eu. Accepti 1 data, accepti de 2 ori, a 3-a oara trebuie sa-ti rezolvi singur problema: te duci la alt spital (universitar) sau la alta sectie, te rogi de asistente sa te primeasca si pui mana si muncesti. Nu poti sa te astepti sa ti se dea totul mura-n-gura. Oricum ar fi, la finalul celor 4 ani ai un avantaj relativ (diploma) fata de absolventii de postliceala, deci tot cred ca e recomandabila.

Exista si o facultate privata – Universitatea “Titu Maiorescu”. Admiterea este formata din media intre un chestionar de admitere + media de Bacalaureat. (2013)

Observatie pentru cei carora le e frica de admiterea la UMF “Carol Davila”. Acum cativa ani exista posibilitatea transferarii de la privat la stat (am un prieten care a facut asta, dar intre Facultatile de Stomatologie). Se poate (teoretic) face 1 an la “Titu Maiorescu” si apoi se poate face transferul la UMF (cu sau fara niste examene de diferente – nu stiu exact). Totusi verificati informatia asta la secretariatul UMF “Carol Davila” sau la cel de la “Titu Maiorescu”, ca sa nu aveti vreo surpriza neplacuta. Daca am scris o tampenie, comentati jos si o sa scot informatia asta.

Am tot uitat sa mentionez asta, dar si UMF “Carol Davila” si UNEFS Bucuresti au cursuri pentru Balneofizioterapeuti/Kinetoterapeuti. 2 meserii asemanatoare cu cea de BFT. Doar ca studentii de acolo termina cu diploma de licenta. Facultatea e ceva mai grea, dar dureaza tot 3 ani, ca si Postliceala de BFT. Important de stiut pentru cei interesati de-o cariera (in care se gasesc greu joburi) de Fizioterapeut. Admiterea nu e foarte grea, dar eu zic ca merita. La UNEFS sunt intrebari grila din Anatomia de a XI-a + Notiuni de vocabular, sinonime, antonime (Lb. Romana) + o proba fizica (gimnastica, sport sau sprint). La UMF parca erau doar niste intrebari din Anatomia de a XI-a.

2. COSTURI

La Postliceale variaza intre 1800 lei si 2800 lei/an. Unele postliceale ofera posibilitatea de-a plati taxa in rate contra unei mariri a ei (in loc de 2500 lei intr-o rata, 2800 in 3). La Fundeni exista si locuri de la buget (fara taxa) – de asta conteaza admiterea acolo. Anumite postliceale (cum ar fi “Carol Davila”) ofera si niste burse. Burse de studii/burse sociale. Nu te astepta la o suma de bani lunara. Bursele de studii pot insemna un procent din taxa anuala – care e returnat elevului. Bursele sociale sunt pentru cazuri sociale. E mult, e putin? Nu stiu. Cand eram eu la facultate, acum 11 ani, taxa anuala la ASE era de 3500 lei, daca tin eu bine minte ca-mi ziceau colegii de la ‘cu taxa’.

Mai ai si costuri suplimentare (caiete, carti, echipament pentru practica – pe care nu toate scolile ti-l furnizeaza).

La UMF, putinele locuri de la ‘cu taxa’ sunt taxate pana la sange. 6000 lei/an – in 2012. In 2013 e posibil ca taxa sa devina 9000 lei (pentru Medicina atata va fi). In 2013-2014 tot 6000 lei a ramas taxa.

La Facultatea de Medicina – specializarea AMG de la Universitatea (privata) “Titu Maiorescu”, taxa este de 1500 euro/an. Ei au si o taxa mare de inscriere (265 lei – in 2013) si o taxa foarte mare de examen de licenta (2000 lei – in 2013). Niste hoti, in opinia mea.

3. CE INVAT?

In cei 3/4 ani de studiu asa se vor intampla lucrurile (ordinea e un pic schimbata la facultate) asa:

  • la inceput, baza: Anatomie si fiziologie, Semiologie, Biochimie, Biofizica, Farmacologie, Embriologie si Genetica
  • materii de umplutura (mai mult sau mai putin): Sociologie, Informatica, Psihologie, PSI

  • in anul 2: Pe langa limbi straine si “Management si legislatie sanitara” si “Principii de baza ale cercetarii”, vei trece prin aproape toate sectiile medicale si nursing specific:

Oftalmologie, Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie, Ortopedie, Reumatologie, Boli Metabolice, Epidemiologie, Gastroenterologie, Nefrologie, Hematologie, Endocrinologie, Boli infectioase, BTS. Materii predate majoritar de doctori. Unii mai interesati de a preda, altii mai putin. Peste tot poti invata FOARTE MULTE! Trebuie doar sa fii interesat.

  • in anul 3: Deontologie, Psihologie, Pedagogie si inca niste materii pur teoretice + materii practice (cu nursingul specific):

Ginecologie, Obstetrica, Psihiatrie, Neurologie, Anestezie si TI, Oncologie, gerontologie, Puericultura, Pediatrie, Ingrijiri paliative, Urgente.

Update: La UMF “Carol Davila” cursurile sunt aranjate un pic diferit. Dintr-un desfasurator al materiilor pe ani citez din diferente:

In anul 1: Anatomie (materie de an, NU de semestru), Fiziologie si Fiziopatologie (nu se fac la postliceala), se face si Sport 🙂

Farmacologia, Microbiologie+Parazitologie+Virologie, Sociologia se fac in anul 2, tot atunci ai curs de Nutritie si Dietetica (important!). Exista si un curs de “management al pacientului in serviciul de radiologie”.

Cursurile de specialitati medicale sunt in anii 3-4. +Ai curs special de legislatie in anul 4 (la noi s-a discutat putin pe tema asta in cursul de Management si legislatie din anul 2).

  • Dupa asta urmeaza examenul final si hai noroc in a-ti gasi un job prost platit. 🙂

4. CUM SI UNDE MA ANGAJEZ?

Vezi in continuarea (inca neterminata) acestui articol: cum ma angajez ca asistent medical.

5. DE CE AS STUDIA PENTRU A FACE ACEASTA MESERIE?

Greu de zis. In principiu, pot sa-ti spun DE CE SA NU o faci. Am si strans niste ganduri despre DE CE S-O FACI, dar cred ca fiecare ar trebui sa-si gaseasca un motiv bun, in care sa creada.

Daca nu-ti plac urmatoarele lucruri, renunta la ideea de a face 3-4 ani de scoala de Asistenti Medicali:

  • sa lucrezi cu oameni. De toate felurile, din toate categoriile sociale. Imputiti, rai, violenti, buni, normali, bolnavi mental, cu BTS, snobi, batrani, tineri etc.
  • sa vezi durere. Durerea cauzata de o boala, operatie, amputatie etc. e mica fata de ce vei vedea destul de des. Ieri am vazut o doamna efectiv distrusa care aflase o veste foarte proasta despre o ruda apropiata. Pacientii mor. Cu mici exceptii, vei intalni moartea foarte des in meseria asta.

  • sa castigi un salariu mic. La privat e ceva mai buna situatia. Dar de multe ori la privat nu te vei putea angaja decat in locuri unde n-o sa faci mare lucru si nu vei invata niciodata nimic. Ceva gen ‘asistent recoltari probe de sange’. Daca nu inveti nimic, n-o sa progresezi niciodata, deci vei fi condamnat sa castigi relativ putin toata viata – dar la privat.

  • La Stat, situatia e nuantata. In primul rand poti invata FOARTE MULTE. Apoi, teoretic, dupa un examen de grad si aproximativ 11 ani vechime, cu garzi si schimburi de ture (in multe spitale se platesc aceste schimburi – intelegeri intre asistenti) poti ajunge la un “salariu legal” de aproximativ 2000 lei. Caz real, de la Floreasca. Salariul de incadrare, in functie de spital, variaza intre minimul pe economie si aproximativ 1200 lei. Exista si sporuri pentru munca in conditii periculoase (risc de infectie cu HIV, de ex.) care pot fi relativ consistente.  Oricum nu putem vorbi de cine stie ce avans in cariera.

    Fara sa te compromiti si sa accepti spaga, toata viata vei trai prost, in opinia mea.

    Desigur, exista omniprezenta spaga. In general, un asistent lucreaza pe sectii cu 20-50 paturi. In mod normal, o tura inseamna grija pentru 10-30 bolnavi. Majoritatea dau niste bani zilnic (2-5-10-15 lei, rar mai mult). Fa un calcul. Stiu cazuri de asistente care isi dubleaza salariul cu spaga. Totusi, daca la spaga iti sta capul de acum, mai bine fa-te controlor pe RATB sau politician.

    • daca te astepti sa muncesti 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. La stat se munceste majoritar in ture de 12 ore. Faimosul 12 cu 24 si 12 cu 48. Muncesti 12 ore, 24 ore esti liber, apoi muncesti 12 ore, apoi 48 ore liber. Invariabil prinzi o tura de zi, una de noapte. Bineinteles, exista si joburi cu program standard, majoritar la privat. Daca ajungi Asistenta-Sefa, vei munci in multe cazuri 8 ore/zi, luni-vineri. Dar nu toata lumea ajunge sef, nu? 🙂
  • daca te astepti sa-ti gasesti un job foarte usor dupa ce termini scoala, fara sa dai spaga. GRESIT. Vezi aici si aici. Poate la privat sa ai vreo sansa (cel putin la partea de ‘fara spaga’). Dar competitia e mare. Iar la stat… posturile sunt blocate. Teoretic, la 7 angajati care pleaca din sistem se elibereaza 1 post. Exista examen (scris + practic). Poti sa iei si 100%, daca nu ungi pe nimeni, in anumite spitale n-ai nici o sansa sa te angajezi. Asta mai ramane de discutat. Am si cazuri de colege care s-au angajat dupa ce au impresionat cate o Asistenta-Sefa in timpul practicii din anii de scoala. Nu stiu sigur daca aceleasi colege n-au si uns-o pe numita Asistenta-Sefa (+ pe alti nenorociti din personalul TESA al spitalului cu pricina).

  • daca crezi ca o sa faci vreodata altceva decat sa administrezi medicamente/procesezi analize/faci diferite tehnici medicale necomplicate/operezi aparate de investigatii (CT, IRM, EKG etc.). Asistentul e asistent. Adica nu e doctor. Daca vrei mai mult, DĂ LA MEDICINĂ! Nu ai voie sa prescrii vreun medicament (evident, nici n-ai pregatirea necesara), n-ai voie sa iti dai cu parerea in privinta unui tratament sau a unei boli a unui pacient. Putini doctori accepta orice atitudine diferita de servilism maxim. Evident, dupa mai multi ani de experienta si o relatie mai buna cu cate un doctor – cuvantul tau va valora ceva. Asta daca, bineinteles, o sa si stii ceva.

  • daca ai vise mari pentru viata ta. Sanatatea, in general, iti cam zdrobeste orice vis. Repede. O sa vezi.

  • daca te astepti sa lucrezi intr-un mediu unde esti inconjurat numai de oameni destepti si frumosi si care stiu sa-si faca meseria foarte bine. Nu ma intelege gresit, profesionisti sunt foarte multi, in special la stat (stiu, bizar, nu?). Incredibil de multi, in opinia mea. Problema e ca toti sunt oameni si au defectele lor. Barfitori, spagari, nesimtiti, invidiosi, analfabeti, prosti sau pur-si-simplu-RĂI vei tot intalni.

  • daca te enerveaza servilismul. Va trebui sa taci si sa inghiti multe la viata ta. Multi asistenti defuleaza pe pacienti si apartinatori toate frustrarile acumulate. GREȘIT! Daca nu te vezi rezistand intr-un mediu in care trebuie sa fii intotdeauna atent la cum te raportezi la cei din jurul tau, mai bine las-o balta.

  • 6. Ce presupune aceasta meserie de fapt?

    Asta am fost intrebat de mai multe ori. Impresia generala este ca asistentele medicale “doar” recolteaza sange, fac injectii si monteaza perfuzii. Fac si aceste lucruri, dar nu se rezuma totul la atat.

    Bun. In ce consta meseria de asistent medical?
    In primul si in primul rand asisti doctorii. Oriunde vei lucra in viata ta, vei fi subordonat(a) unui doctor – care ia deciziile (ce medicamente se administreaza, ce teste se efectueaza, ce se intampla cu pacientul). Adica ai ceea ce se numeste (la scoala) “interventii delegate“. Doctorul cere sa se recolteze sange, sa duci pacientul la o investigatie, sa ii administrezi medicamentul, tu faci.
    Apoi mai exista ceea ce se numeste “interventii autonome“. Asta presupune comunicarea cu pacientul (in mare masura) – orice pacient ar fi, va avea un grad de anxietate si lipsa de cunostinte despre problemele lui medicale. Asta inseamna ca trebuie sa fii in stare sa il calmezi si in acelasi timp sa-i dai niste sfaturi pertinente pentru problemele lui. E partea care pare cea mai usoara si interesanta, dar pentru care rar mai ai timp in ziua de azi. E inutil sa-ti spun ca, daca tu nu inveti nimic la scoala (sau retii tampenii) o sa dai sfaturi proaste sau habar-n-o sa ai sa ii raspunzi unui pacient. Crede-ma, pacientii au multe intrebari.

    Tot la interventii autonome ar intra si monitorizarea semnelor vitale (puls, tensiune arteriala, temperatura, respiratia). Plus (in functie de spital si sectie) diureza, bilantul ingesta/excreta, evaluarea durerii, glicemia, pulsoximetria, functii pulmonare si alte nebunii.
    La asta se adauga hârțogăraie. Fise peste fise peste fise trebuiesc completate pentru orice pacient, in orice context ar fi (fie la stat, fie la privat). Mai in gluma, mai in serios, mi se tot reproseaza prin spitale faptul ca tot timpul vin pe sectie fara “cel mai important lucru pentru un asistent medical“: un pix!

    De aici urmeaza variatiile, in functie de ce fel de asistent medical vei fi. Adica unde vei lucra. Daca vei lucra la un cabinet privat, poate vei face doar recoltari de sange. Daca vei lucra pe o sectie de chirurgie, vei asista medicii in timpul operatiei (tu le aduci instrumente, consumabile, faci tot ce se poate ca medicul sa nu faca nimic altceva decat sa taie/coasa). Daca vei lucra la neuorologie, vei ajuta (teoretic) la recuperarea unor pacienti cu afectiuni neurologice grave (care de multe ori ii transforma in niste legume). Daca vei lucra la pediatrie, vei asista la nasteri si la ingrijirea bebelusilor in primele ore/zile de viata. Daca vei lucra intr-un cabinet stomatologic, ii vei oferi pacientului apa si medicului diferite instrumente si consumabile. La oncologie vei avea de-a face (intr-un procent insemnat) cu niste oameni care vor muri curand. Samd.
    Pentru fiecare tip de sectie (si pacienti) exista niste lucruri pe care trebuie sa le faci (sau nu) cu pacientii. In plus fata de ce am scris mai sus. Toate aceste lucruri le vei invata teoretic in scoala – practic mai mult odata ce incepi sa lucrezi.

    Nu pare greu, nu? 🙂

    Problemele apar (daca citesti blogul meu, vei avea o idee) din cauza numarului prea mare de pacienti/asistent medical (ceea ce inseamna automat ca nu ai timp sa faci toate lucrurile la fel de “repede si bine”), din cauza tonelor de hartii pe care trebuie sa le completezi, din cauza programului (in spitalele de stat, orice ai face, tot ajungi sa muncesti si noptile, in ture de 12 ore) si din cauza banilor. Plus riscuri de imbolnavire si (in anumite situatii) riscul de a lua bataie de la anumite tipuri de pacienti sau de la rudele lor.

    La final, nu pot decat sa ma minunez ce interes aparte trezeste meseria asta, judecand dupa numarul de vizualizari pe care a ajuns articolul asta sa le aiba in doar 2 ani.

    138 Replies to “Cum devin asistent medical?”

    1. Buna! Imi poti da ceva informatii despre specializarea asistent medical de laborator la FEG? Cunosti pe cineva care sa fi urmat cursul asta? Ms!

      Like

    2. Buna ziua,

      Eu am terminat scoala postliceala de AMG in anul 2008 , si abia acum imu ridic diploma ca pana acum nu am avut nevoie de ea.Acum mi s a ivit ocazia sa plec in Germania acolo unde lucreaza sotul meu. Si as vrea sa va intreb odata ce ridic diploma mai trebuie sa mai am niste atestari ceva pt a putea profesa?

      Like

      1. Veti avea nevoie de eliberarea unui certificat de conformitate de la Ministerul Sanatatii, prin intermediul ordinului asistentilor medicali din Romania (OAMMR). Si de un certificat de membru, care e posibil sa nu fie eliberat fara urmarea unor cursuri, deoarece nu ati profesat deloc meseria in ultimii 5 ani.
        Va sfatuiesc sa va adresati OAMMR din orasul/judetul dvs.

        Oricum, deoarece ati facut (si terminat) scoala inainte de momentul intrarii Romaniei in UE, probabil diploma nu va va fi recunoscuta automat. Mai multe informatii aici sau pe site-ul Regierungspräsidium din landul unde va veti stabili.
        Succes.

        Like

    3. Buna seara , am si eu o intrebare ….nu de mult am terminat scoala Postliceala Sanitara 3ani AMG
      Am fost sa ma angajez si toti mi.au spus vechime 6 luni ai?…… , de unde sa am daca numa ce am terminat , intr -un final am aflat ca la spital poti si fara alea 6 luni daca (dai cui trebuie partea ) .
      Voi ce stiti la spital poti si fara alea 6 luni?

      Like

      1. Depinde de anunturile de angajare.
        Daca e un post pentru care se mentioneaza “vechime minima x”, e foarte probabil sa nu se poata.

        Pe de alta parte, am colege de clasa/an care s-au angajat (in Bucuresti) la 3 spitale universitare diferite anul trecut in septembrie-decembrie. FARA spaga. Dar au dat (si luat) examenul, in forma in care a fost el pregatit (intr-un caz, trebuia sa fie proba orala si un interviu, pana la urma a fost doar un examen scris cu 2 parti).
        Anul trecut, cand faceam practica in anul 3 am fost in cel putin 3 sectii diferite din 2 spitale diferite unde erau angajate proaspete absolvente de postliceale. Cel putin una dintre ele sigur nu a dat spaga (dar cred ca nici celelalte nu au dat).

        Like

    4. Bună seara,
      As vrea sa urmez cursuri de balneofiziokinetoterapie și nu știu pt ce sa optez, școala postliceala, la UMF, UNEFS? Am terminat la UNEFS educație fizica și sport și țin sa precizez ca am plătit cei 3 ani.
      Mulțumesc din suflet și sper sa mi poți răspunde.
      Îmi place mult blogul tău, îl urmăresc de câteva zile pt ca îmi doresc sa încep un nou drum și oscilez intre AMG sau balneofiziokinetoterapie, îmi doresc sa ajut oameni 😊
      Felicitări pt tot ceea ce ai reusit!

      Like

      1. Buna seara.
        Nu sunt kinetoterapeut, deci nu sunt cel mai in masura sa imi dau cu parerea in privinta formei de scolarizare cea mai potrivita.
        Acum cativa ani stiu ca gasisem la o cautare simpla pe google cel putin 2 bloguri de kinetoterapeuti (pe vremea aia inca erau la facultate).

        La o judecata simpla, eu ma gandesc ca depinde unde as vrea sa lucrez mai departe.
        Daca as vrea sa lucrez ca fizio in spital, as opta pentru UMF.
        Daca as vrea sa lucrez in centre de recuperare sau poate la cluburi sportive, probabil ca as opta pentru UNEFS.
        Postliceala ar fi ultima mea optiune.

        Like

        1. Va mulțumesc din suflet pt răspuns și îmi pare rău că răspund tocmai acum, dar sincer, abia acum am văzut răspunsul Dvs.
          Orice părere contează și voi lua în considerare ceea ce mi ati spus.
          Va doresc multa sănătate și cat mai multe realizări!! Numai bine!

          Like

    5. Buna seara am si eu o intreb are pt Dnv :am 11 clase term cu profilul mate-informatica.Stiu ca o sa mi se dea diploma de 10 clase cand ma voi duce sa o ia-u,dar eu vreau sa gen imi doresc sa devin asistenta medicala pt ca asta imi doresc si ma face fericita,dar nu stiu ce sa fac pt a ma in scrie la o scoala sanitara si daca pot tinand cont ca nu am decat 10 clase; si nu ma a flu nici in tara, sunt in UK si daca da pot,ma puteti indruma Dnv? Va multumesc.

      Like

    6. Daca sunt asistent medical profil laborator clinic,pot profesa si in Compartimentul pentru Prevenirea si Combaterea Infectiilor nosocomiale?Sunt asistent medical principal,dar cu grad principal dat pe profilul Laborator clinic.Deci sa indeplinesc practic atributiile asistentului igienist.Multumesc.

      Like

    7. Sincer…m-ați descurajat total în privința meseriei de asistent medical generalist. Şi abia ce m-am înscris la postliceal, plus vârstă mea înaintată (48 de ani) ….cred că nu am nici o şansă. În privința învățăturii nu am probleme….cu restul e balul. Irina

      Like

      1. De ce?
        Am avut colege care au facut scoala la 40 si ceva de ani. Sefa noastra de promotie avea 43 cand a absolvit. Am avut o colega care era infirmiera si a vrut aa devina asistenta… la 46 ani a inceput scoala. Am o colega din promotia precedenta care acum lucreaza in Anglia, avea 49 ani cand a absolvit, politehnica terminata cu mult timp in urma, copil etc.
        Nu e o problema varsta. Daca asta doriti sa faceti.

        Like

    8. Buna! Spune-mi te rog daca stii, acum am terminat postliceala si sunt inscrisa ca membru OAMMR, pot sa ma inscriu la ei la un curs de educatie continua? acolo apare o casuta “loc de munca”…ori eu inca nu profesez. dar as vrea sa ma duc la ei la un curs de RCP

      Like

    9. Buna ziua ,
      Stie careva de aici daca ai terminat 3 ani posliceala poti sa ti continui studiile la Deva sau Lugoj ca sa iesi cu studii superioare .( Deva si Lugoj apartine Timisoara . )

      Stie careva ……..???

      Like

      1. Nu inca.
        Exista o lege care permite completarea atudiilor, dar nu exista inca o programa de la Min. Invatamantului sau interes de la facultati.

        Like

    10. Buna ! As avea o întrebare , am profesat meseria de asistent timp de doi ani dupa ce am terminat școala , dupa care am plecat in UK , dar as vrea sa ma întorc in țara .
      Întrebarea ii daca trebuie sa dau ceva examen la ordinul asistenților ca sa pot sa profesez din nou , având in vedere k am stat in UK 2ani jumate .

      Like

      1. Din cate stiu eu, NU, atata timp cat in UK ati profesat ca asistent medical si puteti proba asta.
        E nevoie de adeverinta (hartie de tipul “to whom it may concern”) de la angajatorii englezi care sa ateste ca ati lucrat in perioada respectiva la ei si de o hartie de la NMC care sa ateste ca nu aveti probleme disciplinare inscrise in registru – costa vreo 30 lire, o gasiti in contul de NMC online.

        Like

    11. Buna ziua,
      Urmăresc cu deosebit interes blogul tau, de puțin timp recunosc, si am f.multe întrebări.
      Prima, deoarece am 41 de ani sunt de profesie medic veterinar si as dori sa fac AMG , ce scoala mă sfătuiești să fac? privată,sau de stat?
      Carol Davila sau Fundeni ca scoli private.
      Poti sa imi spui scoala absolvita de tine?
      As vrea sa profesez in strainatate si trebuie sa aleg bine de la inceput.
      multumesc frumos pt raspuns

      Like

      1. Buna seara.
        Raspunsul meu a fost intotdeauna acelasi: scoala situata cel mai aproape de casa.
        Sistemul nostru educational este cum este, nu cred ca s-a imbunatatit considerabil in ultimii 6 ani (de la absolvire), toate scolile sunt la fel, cu profesori mai buni si cu prea multi nu prea buni.
        Daca scopul este obtinerea diplomei si invatarea meseriei, asta se poate face in orice scoala – mai mult pe baza muncii proprii decat cu ajutorul scolii.

        Dintotdeauna am avut cateva lucruri pe care nu le-am scris sau am refuzat sa le discut: numele scolii absolvite, veniturile mele si spitalul unde lucrez (sau orasul/zona). Chestiune de principiu.

        Acestea fiind spuse, oricare dintre cele 2 scoli mentionate ar fi o alegere ok in conditiile date pentru indeplinirea scopului propus.
        Succes.

        Like

    12. Am terminat Colegiu medical in 2004 si am profesat doar 4 luni ….mai am sanse sa fac voluntariat o perioada si sa imi validez diploma expurata? As dori sa plec in Dubai ptr a profesa aceasta meserie …ma poate ajuta cineva cu o informatie?

      Like

      1. Buna seara. Trebuie sa va adresati sucursalei locale a Ordinului Asistentilor Medicali din Romania, doar acolo veti primi un raspuns corect.

        Like

    13. Buna ziua ! Sunt momentan in clasa a 12-a si original voiam sa dau la amg la umfcd insa am gasit o facultate relativ noua prin parteneriat britanic cu coventry university (european nursing academy) . Sa merg pe modelul britanic aici la privat sau sa merg la umfcd pe buget . Deja invat pentru umfcd .Care varianta ar fi mai buna ?

      Like

      1. Buna seara.
        Va recomand sa cititi cu atentie informatiile de pe site-ul facultatii respective, apoi sa vorbiti cu un profesor de la liceul dumneavoastra pe care il/o respectati despre ce inseamna cu adevarat o facultate cu sediul in Romania care va ofera o diploma care trebuie ulterior recunoscuta in Romania.

        Personal, in situatia dumneavoastra m-as lupta sa intru la facultate la fara taxa.

        Like

    Leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.