Viata cu reflux acid (sau boala de reflux gastroesofagian)

IMPORTANT: Intrebati un medic sau un farmacist inainte sa incepeti sa luati orice medicament! Nu va auto-diagnosticati si nu luati medicamente pentru ca ati citit pe net (inclusiv aici) despre ele. Chit ca e vorba de medicamente care se elibereaza fara prescriptie, e important sa cereti opinia unui specialist!

(La fel de) IMPORTANT: Nu am scris acest post pentru a ma juca de-a medicul pe internet. In caz ca nu e clar, NU sunt doctor si abia in 2015 o sa devin un amarat de asistent medical. Nu fac decat sa relatez prin ce am trecut eu cu aceasta boala si sa ofer cateva sfaturi pentru altii. Comentariile sunt libere, e un loc unde oricine poate sa-si impartaseasca povestea si, eventual, sa gaseasca o explicatie si un sfat.

Dar NU sunt in masura sa diagnostichez nimic, oricum acest lucru NU se face “pe internet” si, repet, nu de asta am scris acest post.

N-o sa incerc sa rescriu unul dintre miile de articole scrise pe tema asta. O sa-mi prezint GERDdoar un pic cazul meu si cateva actiuni pe care le-am luat pentru a-mi scadea numarul de crize de BRGE si intensitatea lor.

Daca ai deja boala asta, stii in mare ce e. Daca nu o ai, nu-ti doresc sa o faci. Pe scurt: sub actiunea unor factori externi (exces de antiinflamatori nesteroidieni, mancare cu multe grasimi, exces de cafea/bauturi carbogazoase, mese prea mari, bauturi fierbinti si diferite alimente crude) sfincterul care se inchide la capatul de jos al esofagului, la jonctiunea cu stomacul, nu se mai inchide corect. Exista si alti factori care influenteaza acest proces (hernii, traumatisme, alte afectiuni etc.). Adica nu mai e etansa inchiderea esofagului, permitand patrunderea acidului din stomac (sau chiar al chimului gastric) si urcarea pe esofag. Multumita miscarilor peristaltice, acidul poate urca pana in gat. Acidul din stomac ataca mucoasa esofagului, a gatului, limba si chiar dintii, cu diverse rezultate neplacute.

Tratamentul are 3 componente:

  • schimbarea stilului de viata
  • tratament medicamentos (antagonisti ai histaminei H2, inhibitori ai pompei de protoni si Imageantiacide)

  • tratament chirurgical – doar in cazuri grave – (fundoplicatura Nissen sau procedura Stretta), tratamente care au rate diferite de succes la diferiti pacienti.

Pana la 20 de ani n-am avut vreo problema cu stomacul. In afara de cate o raceala ocazionala, un oreion (luat de la o colega in scoala generala) si o cazatura mai grava in copilarie, n-am avut DELOC probleme de sanatate.

In sesiunea de iarna din anul 2 am racit mai rau. Sau poate a fost o gripa, cine stie? Constient ca nu trebuie sa iau prea multe pastile si cu siguranta nu antibiotice, m-am tratat cu coldrex + aspirina + strepsils + lichide fierbinti. 2 greseli mari: am luat prea multa aspirina si am baut ceaiuri fierbinti (nu caldute/cel mult calde – asa cum e de fapt recomandat). Pana la sfarsitul sesiunii imi trecuse raceala (nu mai aveam febra, nas infundat, frisoane etc.) dar nu imi trecea infectia la gat (mai precis, senzatia de arsura in gat). Si o aveam toata ziua. Orice faceam (strepsils/gargara cu sare/propolis/ceaiuri calde), nu-mi trecea.

Refluxul gastric este un act fiziologic care poate aparea la majoritatea oamenilor din multe cauze. Bebelusii sufera de asa ceva destul de des in primele 12 luni din viata. Nu pot sa zic ca reflux acid am avut prima data la 19 ani, doar ca atunci a fost prima data cand am avut un episod lung si dureros si ca a aparut ajutat de faptul ca am luat medicamente de capul meu.

Dupa o vizita la medicul de familie si o radioscopie (asa-numitul “tranzit baritat”) am fost diagnosticat cu BRGE (Boala de reflux gastroesofagian). Tin minte si acum ca prima reteta m-a costat aproape 1.500.000 lei vechi (150 lei). 4 medicamente (controloc, ranitidina, venter + motilium). Plus mi s-au dat niste sfaturi generale de dieta si postura: fara bauturi carbogazoase, fara mese copioase, sa nu ma aplec dupa ce mananc, sa nu ma intind in pat la mai putin de 30 de minute dupa o masa.

Sfaturi destul de bune si tratament standard. Doar ca medicul de familie nu mi-a spus cat trebuie sa dureze tratamentul. Recomandarea lui a fost sa le iau pana-mi trece. Problema ar fi ca medicamentele in sine au si ceva efecte adverse, unele de scurta durata, altele de lunga durata. Pentru a evita tratarea unei boli, doar pentru a o inlocui cu alta, poti sa iei cateva masuri simple.

Sfatul meu ar fi sa incepi orice tratament al unui caz de reflux acid cu identificarea factorilor-declansatori. Pentru mine, astia ar fi:

  • stresul
  • efortul fizic la mai putin de 1 ora dupa mese

  • diferite alimente: ceapa verde, rosiile, varza, lamaile, bananele VERZI, cafeaua, bauturile carbogazoase, mancarea ultraprocesata (sosuri din comert), mancarea piperata/iute, ceaiurile de menta/ceaiul negru/verde

  • somnul pe spate/burta sau pe partea dreapta

  • antiinflamatoarele nesteroidiene clasice (aspirina, ibuprofen, naproxen samd)

  • Majoritatea (cu exceptia stresului) sunt niste factori pe care-i poti elimina relativ usor. Din experienta proprie (peste 9 ani de la prima criza de BRGE), am descoperit ca anumite lucruri functioneaza si altele nu:

    Dormitul pe partea STANGA (dar atentie – fara prea multe perne sub cap) si pe un pat caruia i-ai ridicat capul cam cu 10-15 cm (cam cu 2-4 carti mai groase de care nu ai nevoie) sunt destul de eficiente pentru a scadea cantitatea de acid care ajunge in esofagul superior si in gat – noaptea.

    Respecta cele 3 mese ale zilei. La 3 ore distanta de la ultima masa poti lua si o gustare. Hidrateaza-te corespunzator.

    Nu te culca noaptea la mai putin de 3 ore de la ultima masa. Nu te intinde in pat (daca poti) la mai putin de 1 ora dupa o masa din timpul zilei. Daca ai un episod extrem de acid – nu te intinde deloc. Daca ai burta, incearca s-o “dai jos” (prin exercitii fizice si dieta semirelaxata, NU PRIN INFOMETARE). 🙂

    L.E.: • Am incercat si Gaviscon-ul de curand si am fost placut impresionat. E relativ eficient pentru a trata un pic de reflux acid in gat (combinat sau nu cu pirozis). Totusi nu-l folositi in exces (NU mai mult de 3, maxim 4 pe zi) si mai ales nu-l folositi daca suferiti de insuficienta cardiaca, insuficienta renala sau litiaza renala cu calculi bazati pe calciu (asta e valabil si la majoritatea antiacidelor – care contin CaCO3).

    Fereste-te de alimentele pe care le-ai identificat drept declansatoare a unei crize. In special fereste-te de cafea, alcool, mancare piperata si ciocolata. Incearca sa nu mananci mese copioase Mai bine 4 mese pe zi, decat sa mananci de 3 ori, dar cu cate 2-3 feluri la o masa.

    Mesteca bine de tot mancarea (mai ales carnea). Cu cat intra o bucata de mancare mai mestecata si maruntita in stomac, cu atat va sta mai putin acolo. Cu cat sta mai putin acolo, cu atat mai putin acid va fi secretat pentru a o digera chimic (asta e in special adevarat pentru proteine, care sunt majoritar digerate in stomac).

    • Cateodata, cand simti doar putin acid in gat dupa o masa, mestecarea pentru o perioada foarte scurta a unei gume de mestecat poate ajuta. Prezenta gumei in gura duce la secretie de saliva. Saliva are un pH foarte slab acid, neutru sau chiar slab bazic (variaza intre 6,2 si 7,4, in functie de alimentele ingerate sau de diverse stari medicale). Oricum ar fi, ajuta la curatarea esofagului si a limbii de acid. Il dilueaza. Nu exagera cu asta, totusi! Adica nu mesteca niciodata mai mult de 10-15 minute guma de mestecat. In primul rand, mestecarea duce la stimularea nervului vagal, care duce la stimularea secretiei de acid in stomac. Deci corpul va crea si mai mult acid, care e posibil sa-ti ajunga apoi in gat. In plus, mestecarea cronica de guma de mestecat poate conduce la lezarea cartilagiilor maxilarului, dureri de cap (din cauza tensionarii cronice a unora dintre muschii masticatori). Daca guma e indulcita cu aspartam, nu e bine. Aspartamul este un indulcitor ce poate crea probleme la ingestia pe o perioada indelungata. Daca e indulcita cu zahar, e si mai rau (pentru dinti).

    • Fereste-te de mancarea prea rece sau fierbinte. Ceaiul fierbinte, de exemplu, arde mucoasa esofagului. Daca apare si niste acid pe acolo, iti dai seama ca nu va fi deloc bine. Ceaiul de menta nu e bun pentru o problema cu BRGE. Menta irita putin mucoasa gastrica.

    • Mancarurile piperate, iuti, cu usturoi irita mucoasa gastrica. Fereste-te de ele.

    • Daca te apleci dupa ceva, intotdeauna fa-o lasandu-te pe genunchi, nu aplecand soldurile.

    • Sportul e bun, dar incearca sa-l faci ori cu ceva timp inainte de a manca o masa principala, ori la o distanta bunicica de la ultima masa.

    • Nu folosi imbracaminte prea stramta (in special in zona abdominala/toracala), pe cat posibil.

    • Daca iei medicamente, incearca sa NU le combini la gramada, pe cat posibil. E adevarat, un tratament combinat de Ranitidina + Nexium e teoretic (mai) eficient. Dar e foarte posibil sa fie la fel de eficient si doar Nexiumul singur.

    • Daca tot iei medicamente, incearca sa gasesti o scara a gravitatii crizelor de reflux acid si ia medicamente pe masura ce iti dai seama ca situatia e din ce in ce mai grava. Pentru un pic de acid in gat, niste antacizi (cum ar fi Rennie, de exemplu) pot fi suficienti (combinati cu atentie la ce mananci si cum dormi). Un medicament cu Sucralfat (Venter, Gastrofait) e relativ eficient, de asemenea, in anumite cazuri usoare.

    • La crize de lunga durata (1 saptamana) se recomanda tratamentul cu IPP-uri (pentru cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de persistenta simtpomelor). Din ce am mai discutat cu niste gastroenterologi, IPP-urile (inhibitoarele pompei de protoni) au si ele grade diferite de eficienta. La mine Omezul (varianta generica, relativ ieftina a Omeprazolului) functioneaza destul de ok, dar, din ce mi-au spus ei, Losecul (tot Omeprazol, dar varianta brand-name) ar fi mai bun. Apoi ar mai fi si Controloc-ul sau Nexiumul, care sunt niste IPP-uri de generatie mai noua. Teoretic, Nexiumul, desi e cel mai scump (de la 40 la 150 lei!), ar fi cel mai bun. Orice IPP iei, atentie la efecte secundare pe termen lung: daca scade aciditatea in stomac, anumite bacterii pot scapa mai jos pe tractul digestiv, creand diverse probleme digestive. Mai exista si probleme cu absorbtia de Ca, care pot duce la osteoporoza si altele. Sindromul Colonului Iritabil este des intalnit la persoane care se trateaza cu IPP-uri. De asta trebuie sa iei medicamentele progresiv, nu sa arunci IPP-uri in tine la primul semn de aciditate.

    • Daca tot suntem la medicamente, preventia e mult mai eficienta decat tratamentul medicamentos. Exista mai multe produse naturiste care ajuta digestia si scad doar partial aciditatea in stomac. Ceaiurile (folosite cu masura) de galbenele/sunatoare/coada-soricelului/lemn dulce sau produse cu extracte din diferite combinatii de plante sunt bunicele. Orice tratament homeopat luati, recomandarea mea ar fi sa nu le luati la nesfarsit, deoarece isi vor pierde din eficienta lor in cazul unei crize mai puternice. Printre cele mai eficiente ceaiuri intr-o criza de reflux acid (dar pe care nu e chiar bine sa le bei dupa ce trece criza) ar fi ceaiurile de Lemn dulce (licorice) si de Fenicul. Lemnul dulce are (teoretic) actiune steroidostimulanta, de asta nu e chiar bine sa bei (sau sa iei suplimente cu el) pentru mai mult de cateva saptamani.

    Daca vi se suprainfecteaza gatul, o combinatie intre gargara cu sare (DA, e destul de eficienta), ceaiuri caldute si Tantum Verde e destul de eficienta. Nu sariti la antiinflamatoare imediat. Daca trebuie sa luati, nu le luati pe burta goala.

    • Nu uitati sa mergeti la doctor in cazul unor crize mai lungi, care nu scad in intensitate, orice medicament ati lua. Exista niste complicatii neplacute ale BRGE-ului cronic, de durata lunga, pe care nu vi le doresc.

    Nu va stresati SI din cauza bolii. Stresul genereaza si mai mult stres. Veti intra intr-un cerc vicios. Daca va dati seama ca, cu un tratament eficient, o criza mai rea va trece in cateva zile… problema nu e asa grava.

    La final: (in caz ca nu am fost clar pana acum) boala de reflux gastroesofagian poate fi, in mod normal, gestionata cu dieta, medicamente si niste modificari de stil de viata. Dar boala poate evolua. Anumite medicamente inrautatesc simptomele ei. Inclusiv medicamentele standard pentru BRGE pot avea efecte adverse. Anumite boli se asociaza cu BRGE. In cazul in care apar simptome noi si/sau tratamentul de pana acum nu isi mai face efectul – MERGETI LA DOCTOR!

    Drepturi imagine: JAMA; Wikimedia commons.

    Observatie: Atentie la Motilium (Domperidone), mai ales la cei care au peste 60 de ani. Desi nu prea mai este prescris, ar fi bine de stiut avertizarea in privinta lui. Link catre Agentia Europeana a Medicamentelor (agentie UE), echivalentul canadian si un scurt articol Medscape.

    “poate continua sa fie folosit in UE pentru managementul simptomelor de greata si varsaturi, dar doza recomandata trebuie redusa la 10 mg de pana la 3 ori pe zi oral pentru adulti si adolescenti care cantaresc 35 kg sau mai mult… Domperidone nu va mai fi autorizat sa trateze anumite conditii, cum ar fi balonarea sau pirozis (reflux acid). Nu trebuie prescris  pacientilor cu insuficienta (afectare) hepatica, sau celor care au deja anormalitati in activitatea electrica sau aritmii sau sunt la risc crescut pentru a avea asemenea efecte.”

    362 Replies to “Viata cu reflux acid (sau boala de reflux gastroesofagian)”

    1. Buna seara!
      Am fost diagnosticat cu BRGE fara esofagita, gastrita antrala eritematoasa si Helicobacter P, in decembrie 2017 in urma unei endoscopii. La investigatii m-a trimis inflamatia gatului care nu mai trecea. Avand o banuiala ca ar putea fi din cauze gastrice, am incercat de la inceput la gastro. Am primit tratament cu Nexium 40 mgx 2/zi 10 zile apoi 40 mg/zi 20 zile apoi 20mg/zi o luna apoi la nevoie, Motilium 1 cpr x3/zi 10 zile, Sulcrafat 1 g x3/zi 10 zile, Ospamox 1gx2/zi 7 zile, Claritromicina 500 mg x 2/zi 7 zile, Linex 2 cpr/zi 10 zile. Am incercat sa urmez tratamentul intocmai si asa am facut-o, cu o singura exceptie, am intrerupt Motilium din cauza ca incepusem sa am reflux amar. L-am reluat la sfarsitul tratamentului.
      In acest timp am facut investigatie ecograf si am urmatoarele concluzii: colecits malpozat, in observatie mica hernie hiatala, microlitiaza renala bilaterala, aerocolie. Trebuie sa mentionez ca in timpul tratamentului am suplimentat cu hepatobil timp de 5 zile deoarece incepusem sa am o mica jena in partea dreapta a abdomenului. Tot timpul tratamentului am avut fluctuatii de arsura in gat, in genul ca o zi ma simteam bine, iar in urmatoarea aveam reflux insotit de arsura si asa am si acum numai ca sunt mai intense.
      Am continuat investigatiile mergand la ORL-ist care in urma unei examinari a pus diagnosticul de laringita cronica si mi-a dat tratament cu celebrex, xyzal si gaviscon timp de 10 zile. Eu am suplimentat cu aerosoli cu adrenalina si in urma acestui tratament chiar imi trecuse inflamatia. Terminand tratamentul cu Nexium si in contextul persistentei refluxului acid am incercat cu redigest si gel aloe vera timp de 5 zile. M-am simtit si eu f bine timp de 2 zile, dupa care au revenit manifestarile de reflux la fel ca la inceput plus dureri in capul pieptului. Acum iau Nexium 20 mg 2/zi si astept sa se faca ziua cand am programare la doctor.
      NU am avut dureri sau lipsa pofta de mancare niciodata. Mentionez ca de cand ma stiu mananc dimineata indiferent de ora la care ma trezesc, iar respectarea celor trei mese din zi am avut-o mereu in vedere. Nu am baut niciodata cafeaua pe stomacul gol, in schimb obisnuiam sa mananc ffff condimentat, in genul 3-4 ardei f iuti la masa si mancarea destul de fierbinte. Imi placea senzatia de arsura care o dadea ardeiul iute si mancarea fierbinte. Obisnuiam sa beau ceva alcool la sfarsitul zilei, uneori un pahar in alte dati mai mult. De cand am fost diagnosticat cu BRGE tin regim alimentar format in general de urmatoarele alimente: branza dulce de vaci, masline, carne de pasare fiarta sau fripta, biscuiti populari, banane, paine, orez fiert, morcovi, cartofi, paste cu lapte, cate un mar galben fara coaja, carne vita fiarta, brocoli si lapte dulce (o perioada, am renuntat). Am mai facut si vreo 4-5 greseli gen o felie de tort si placinta cu branza dulce sau cu mar care au fost proaspete (aluaturile proaspete irita mucoasa).
      Am slabit cca 4 kg, am 1,79 m si 72,5 kg, mentionez ca acum 11 ani aveam 106 kg, de unde si mica hernie hiatala. Am slabit timp de 2 ani in urma unui regim bazat pe controlul caloriilor si multa miscare.
      Din cate am inteles regimul si o viata cu cat mai putin stres este succesul in aceasta boala. Regimul alimentar pot sa il tin , dar controlul stresului nu am cum, sunt militar cu o specializare unde stresul este la cote maxime.
      Am impresia ca am gresit undeva de nu are succes tratamentul!

       Scuze, am scris cam mult. Sanatate tuturor! O seara frumoasa!
      

      Like

    2. buna ,si eu sufar de boala de reflux am gura fierbinte si arsuri pe tubul digestiv ,ai rezolvat aceasta problema cumva??? multumesc

      Like

      1. Salutare.
        Problema se rezolva (mai bine sau mai rau) cu tratament medicamentos, regim si modificari de stil de viata. Dar nu dispare cu totul niciodata.
        In cazurile foarte grave, se poate ajunge la operatie (fundoplicatie Nissen).

        Like

    3. Va salut, cum o mai duceti cu refluxul? tare urata afectiune(boala) , am fost diagnosticat de un orl ist cu asa ceva dupa ce de mai multe luni nu mi a trecut o durere de gat aproape continua, ca si simptome a avut careva sputa cu sange? cand inghit parca simt cum merge bolul alimentar pana in stomac, si simt niste dureri in piept.Am luat motilium, si acum mai iau gaviscon, cu regimul e f greu, am simptomele astea de aproape 9 luni, cred ca o sa mananc numai fierturi , si numai asa o sa pot slabi , fara numar…..nu prea mai am idei….
      Numele blogului este in nota optimista ? sau vorba cantecului: drumu i lung pe el ma duc, capatul nu il ajung, de as ajunge capatu da u as mana cu ,cucu si as fi frate cu codru….

      Like

      1. Personal, cu refluxul o duc destul de bine. Cam 1 data la 4-6 luni am o “mini-criza”, cand (de regula pe fond de stres) pentru 3 pana la 7 zile am dureri mari in gat, gust amar, senzatii de arsura, cateodata combinate si cu laringita (voce ragusita, dificultate de-a inghiti, secretii multe in gat, tuse). Atunci iau omeprazol (20 mg seara, 20 mg dimineata) si gaviscon si/sau rennie, plus trec pe un regim strict (paine, cartofi, orez, pui/curcan, legume fierte facute la cuptor). Cand trece perioada asta, nu mai iau omeprazol, mai iau doar gaviscon la nevoie.
        In rest, sunt atent la ce, cat si cand mananc, dorm cu capul mai sus de restul corpului si pe partea stanga si noaptea nu ma culc la mai putin de 4 ore dupa cina.
        Numele blogului nu are legatura cu boala de reflux esofagian.

        Like

      2. Eu am asa ceva
        Și eu am scuipat cu sange, dar sa zic ca ziua anterioara am mâncat degetele de pui cu cartofi prăjiți și sos. Nu mi a mai trebuit.

        Like

    4. Multumesc pentru raspuns si ma bucur ca o poti tine in frau cumva, iau si eu gaviscon , am vazut ca are efect, dar cu regimul nu ma pot prea tine….am si perioade mai bune … dar apar destul de des durerile in gat la inghitire

      Like

    5. Buna seara!
      Am citit cu interes subiectul, am aflat pe langa o gramada de informatii si faptul ca BRGE este o boala destul de raspandita si cu multe fatete.
      Anul acesta, dupa episoade de greata, durere in partea stanga sub costal,stari de rau general, am ajuns la gastroenterologie. Am facut mai multe analize, doua EDS, colonoscopie. La prima endoscopie doctorul a spus ca nu eam nimic,la a doua aveam deja diagnostic de pngastrita eritematoasa, Esofagita de grad A. Scrie asa: ” esofag: mica eroziune lineara < 5mm situata la nivelul supracardial. Stomac: HGTH mica, mucoasa cenusie cu vascularizatie submucoasa bine vizibila in formix, bio; mucoasa congestiva la nivelul corpului si antrului; BIO HUT=slab pozitiv, duoden 1, 2 normal”
      Am facut analiza pentru helicobacter asa cum mi-a indicat medicul si a iesit negativ. Amurmat tratament cu Controloc, motilium, bifido Plus si Gaviscon.
      Asta era la finalul lunii iunie.
      Precizez ca a doua endoscopie am facut-o pentru ca medicul la care am fost pentru investigatii a dorit sa vada personal. Primul medic (cu renume dealtfel, mi-a spus ca nu am nimic si ca sunt dureri functionale, mi-a sugerat voalat sa merg la psiholog/psihiatru.
      La examenul microscopic din mucoasa gastrica cu usoara hiperplazie foveolara a epiteliului columnar, discret infiltrat inflamator cronic, limfoplasmocitar, nonatrofica, nonmetaplazica.
      Este adevarat ca eram foarte stresata, cu 9 luni inainte facusem histerectomie totala si automat intra la menopauza brusc. Nu credeam ca se vor duce multe la vale intr-un timp atat de scurt.
      In august am facut si CT abdominal si pelvin in spital cand mi-a sosit randul la programare. pe ficat 5 mici leziuni chistice ce masoara pana la 1,6 cm si pe un rinichi un calcul de 0,5 cm.
      In octombrie am inceput sa fac fizio si kinetoterape pentru coloana cervicala si am luat niste pastile inflamatoare cu esomeprazol inainte dimineata.
      Dupa 6 zile de fizioterapie am renuntat pentru ca nu ma simteam bine, incepusera sa ma doara toate.
      Si de atunci ma simt foarte rau, pe langa faptul ca mi s-au amplificat durerile de spate cu lasat durerile pe maini si s-au dus la umeri si zona lombara etc. ma ustura n gat si in piept, ma doare in capul pieptului si sunt balonata aproape tot timpul, halena. Am mai luat Controloc 10 zile asa cum mi-a recomandat medicul, am facut consult ORL, de acolo mi-au spus ca nu e nimic dar eu am un mucus permanent si gatul il simt umflat si inghit greu.
      E clar ca toate astea sunt semne ale BRGE dar ma igrijoreaza faptul ca nu mai suport unele mirosuri, adevarat ca cele cu continut chimic, gen detergenti, balsam de rufe, clor etc. Ma ia o senzatie de usturime cu rau.
      Ma gandeam sa incerc si tratamente naturiste, inteleg ca unele ceaiuri ar fi foarte bune, gelul de aloe vera de asemenea.
      Mi-a mai spus un medic ginecolog ca menopauza da stari de genul acesta si in plus am avut tot impul un stres legat de cancer. tata a murit de cancer si un pireten bun s-a dus in mai putin de un an neavand nimic cum se spune.
      Este normal in BRGE sa ai probleme cu mirosurile, sa te usture pe gat si sa iti fie rau de la ele?

      Like

      1. Inteleg ca aveti mai multe probleme de sanatate cu care trebuie sa luptati una dupa alta sau aproape simultan. Consult de specialitate nu am cum sa va ofer, nu sunt in masura sa fac asa ceva.
        In principiu, in cazuri mai rare, refluxul acid poate sa se manifeste cu probleme la nivelul mucoasei nazale, dar specific sa nu mai fie suportate DOAR anumite mirosuri si apoi sa apara usturime pe gat si greata e un simptom de care personal nu am auzit.
        Pe de alta parte, usturimea in gat (fara probleme cu anumite mirosuri) e unul dintre simptomele de baza ale refluxului acid. Greata poate sa apara si din cauza tratamentului medicamentos si din cauza senzatiei generale de “rau” asociata cu o perioada mai lunga de reflux acid care nu se amelioreaza.
        Apoi, in cazurile rare in care mucoasa nazala e afectata de acidul gastric, e posibil ca sensibilitatea ei sa fie scazuta – dar de regula asta vine cu inflamatie generalizata a nasului, secretii nazale si alte simptome.

        Eu v-as recomanda sa luati problemele medicale pe rand. Continuati tratamentul prescris pentru o problema, vedeti ce puteti face cu alta, in timpul asta. Incercati o dieta, vedeti daca va ajuta, daca nu, schimbati-o, daca da, continuati-o.
        Sanatate.

        Liked by 1 person

        1. Cred ca un aspect extrem de important este faptul ca am intrat la.menopauza dupa histerectomie totala acum un an. Cred ca mare parte din probleme au inceput dupa asta. Intre timp am stat de vorba cu un medic ginecolog care are multi ani de experienta ( nu este de la noi din tara) si mi- a explicat o gramada de lucruri despre ceea ce se intampla dupa o astfel de interventie.
          Cu gatul sunt tot pe acolo, am mucusul acela in gat si usoara usturime, cu mirosurile parca a mai trecut putin senzatia pe care mi -o dadeau unele.
          Saptamana aceasta merg la gastro, ma balonez ingrozitor, simt ca imi forteaza taietura de la operatie (care este peste cea de cezariana). Dna doctor ma tot bate la cap sa fac testul pentru boala celiaca, am tot amanat, pana acum cateva luni eram convinsa ca este genetic totul, intre timp am mai citit cate ceva, nu stiam ca se poate declansa si mai tarziu.
          Multumesc mult pentru sfaturi, mie personal imi transmiteti o stare de bine si de liniste .
          Succes in tot ceea ce faceti!

          Like

        2. Buna! Nu prea știu cum sa încep….Incep cum ma pricep. Sufăr de reflux gastro esofagian și hernie hiatala 4 cm pe care am operat-o de curând…(fundoaplicatura Nissen)Am ținut un regim strict ….fiert la grătar și cam atât timp de 7 luni fără rezultat,nu prea mai știu ce sa fac…dorm cum trebuie mananc cum trebuie tin toate variantele scrise pe aici la liniuța….fara rezultat…rar am cate o zi in care sunt bine….RAR. Dacă știți ceva în plus de încercat,va rog sa ma ajutați.VA ROG!!!!!SUNT DISPERATA…..ACUM VA SCRIU DE PE UN PAT DE SPITAK LA 6 ZILE DE LA OPERATIA DE HERNIE HIATALA!

          Like

          1. Incearca citrat de magneziu de 3 ori pe zi si seara la culcare,relaxeaza sfincterul care este un muschi si se va inchide,si mananca dimineata cat mai bine la pranz la fel iar seara ff putin o supa ceva fff usor si putin..dormi pe partea stanga..multa sanatate

            Like

      2. Buna Carmen ,

        Astea sunt starile mele de acum , pur si simplu ma regasesc in ce ai descris tu , mirosurile ma omoara si pe mine .Ma intrebam daca ai gasit o rezolvare cumva , a trecut ceva timp de atunci , multumesc mult de tot

        Like

    6. Se pare ca am si eu o varianta a acestei boli urate (conform medicului de gastro, desi eu nu sunt asa sigur, nu am facut inca baritat sau endoscopie). La mine a apatut dupa un tratament mai lung cu antibiotice si antiinflamatoare.
      Am facut exudat, raclat lingual etc. dar nu iese nimic acum. In trecut, imediat dupa tratamentul antibiotic, a fost ceva candida.
      La mine se manifesta prin senzatie de arsura graduala sau inflamatie (ce radiaza) pe partea din spate a limbii asociata cu salivare (pentru cateva ore dupa masa) si ceva eructatii (acestea pot fi si de la regimul alimentar bazat in mare pe legume fierte si un fruct – banana sau dovleac copt). Nu simt nimic pe restul traseului de la stomac la limba…
      Arsura aceea de regula apare dupa masa si creste gradual pentru 2-3 ore dupa masa, dupa care mai scade putin in intensitate si, de regula, ramane pana la culcare. De asemenea cred ca stresul si/sau anxietatea cresc senzatia de arsura.
      Pe timpul noptii nu am probleme sau cel putin nu m-am trezit niciodata din somn si in 95% din cazuri nici dimineata cand ma trezesc, se manifesta mai spre pranz sau dupa pranz.
      Nu simt gust amar sau acru in gura, nu simt sa-mi vina ceva pe gat, nu am pirozis retrosternal (sau e foarte slab si e acoperit de senzatia de pe limba). Limba momentan este usor mai incarcata in partea din spate, dar nu la fel de incarcata ca acum cateva luni.
      Suna cuiva cunoscute aceste simptome? Sunt cele clasice de reflux gastroesofagian?

      Like

      1. Nu sunt simpotme clasice dar pot indica reflux cu simptome extraesofagiene sau reflux laringofaringian – LPR in engleza. Mergi la un spital care face teste complete (ph-metrie cu impedanta neaparat, endoscopie, tranzit baritat, manometrie). Tratamentul este diferit – la LPR pentru ca zona afectata e mult mai sensibila se incepe cu o doza mult mai mare de inhibitoare de pompa de protoni si pe termen mai lung – gen nexium de concentratie mare timp de 2 luni.

        Like

      2. La mine cel mai deranjant este faptul ca ma ustura limba. Am aceste usturimi din decembrie, anul trecut, dar inainte nu aveam reflux. Nu simteam nimic in stomac, orice as fi mancat. De cand am luat Pantoprazol (bineinteles, prescris de catre medicul de familie) simt ca mi s-a dat viata peste cap. Am aceste crize de reflux, imediat dupa ce mananc mancare gatita. Am renuntat la foarte multe alimente, fructe (dupa ce mananc fructe, de orice fel, limba ma ustura si mai tare). Am tinut regim strict (numai fierturi, mancare gatita la cuptor, rosii, ardei nu am mai mancat, rosii oricum nu mai mananc de jumatate de an din cauza limbii). Mentionez ca nu beau cafea deloc (de 17 ani cred ca nu am mai pus un strop in gura), bauturi acidulate nu mai beau de 10 ani deloc, sucuri nu beau, nu am fumat niciodata. Singurul lucru pe care il beam si chiar imi facea placere sa il beau, era Cappuccino (acum, de cand cu Pantoprazolul si crizele) nu mai beau. Mi se pare ca am renuntat la foarte multe alimente, ca fac regim degeaba, pentru ca problema, mai precis asta cu limba, nu dispare. Lunile trecute a fost un pic mai ok, ma ustura doar cateva minute pe zi, dar acum, de o saptamana, ma ustura groaznic, ma ustura si gatul, in piept la fel. Eu chiar nu stiu ce fel de viata va mai fi asta (fiind si super gurmanda de felul meu). Sunt slaba, intotdeauna am mancat mult fara sa pun un gram pe mine. Acum e horror, pentru ca mi s-a spus ca nu am voie sa mai mananc dupa 7 sau 8nseara. M-am culcat de cele mai multe ori nemancata, mi-a fost foarte foame si m-am culcat asa. Apoi in iunie si iulie au aparut si durerile de stomac (din cauza foamei). Intr-adevar, daca nu mananc seara dupa 8, ma trezesc cu limba ok, nu ma ustura asa rau in timpul zile, dar daca mananc un pic, chiar si ceva usor, a doua zi e horror. Ma trezesc cu limba incarcata, ma usutura intreaga zi. Daca nu mananc e ok pentru limba, daca nu mananc e groaznic pentru stomac, ca ma doare ingrozitor. Ma simt de parca as alerga in jurul unui cerc. Pur si simplu nu stiu ce sa mai fac. Tin regim de luni de zile, daca mananc ceva nepotrivit intre-o zi, pac, se declanseaza toate problemele. Nu stiu ce sa mai fac. Simt ca innebunesc! Nu mai sunt eu, nu am avut niciodata probleme cu stomacul, nu am facut excese niciodata, in ciuda faptului ca sunt gurmanda. Locuiesc in Germania si, din pacate, aici programarile la specialist decurg super greu. MI-am facut programare pentru o endoscopie in mai si trebuie sa astept pana pe 22 septembrie. Nu mai am sperante ca voi mai fi vreodata la fel. Iar da, cel mai deranjant este ceea ce simt pe limba. Cu stomacul as mai trai asa, dar cu limba??? Sa te usture mereu? Chiar daca mananci spanac si piure??? Imi vine sa mor!

        Like

        1. Ce pot sa va spun eu e că lucrurile se pot îmbunătăți. Și eu eram in pragul sinuciderii din cauza asta, dar am insistat, am consultat zeci de medici de specialități diferite, am reușit să găsesc pe unii normali la cap că sa aflu exact ce se întâmplă și am reușit să trec peste. Mi-am revenit destul de greu, dar acum la 4 ani după sunt aproape că inainte… Am grija doar să nu fac excese și în situațiile extrem de rare când mai simt reflux iau măsuri și se rezolva. Trebuie teste că sa aflați exact ce e, doar o endoscopie singura nu e destul. De exemplu la persoanele slabe șansele mari sunt să aibă reflux în picioare și fără legătură neapărată cu mesele și asta se poate iarăși afla. Eu îl simțeam până în nas desi nu aveam arsuri in piept. Sau poate fi reflux alcalin care poate da arsuri pe limba împreună cu un gust amărui sau modificat. Eu am observat în perioada aceea că aveam o problema și cu alte sfinctere nu numai cu cele esofagiene, am căutat de la ce poate fi, am găsit că poate fi lipsa de minerale, vitamine , am întrebat medicul daca e ok sa suplimenteze chiar daca analizele erau bune și mi-a zis că pot incerca. Ori găsiți un medic sau medici (gastro și ORL) ok ori va documentați și experimentați. Din 6 gastro la care am fost doar unul mi-a dat doza de antiacid care trebuia in cazul meu, celorlalți li s-au părut mult prea mult după ce le-am spus, dar în toate protocoalele și studiile recente scria că trebuie doza mai mare.
          Nu disperați, e o legătură directă între stres și manifestare la boala asta și nu vreți să intrați într-un cerc vicios.

          Like

          1. Multumesc mult pentru comentariu! 🙂 Pe 22 septemebrie am programata acea endoscopie, dar o sa il rog sa imi faca mai multe investigatii si o sa imi fac si o programare la ORL. Vreau sa imi fac toate analizele. E horror, nu credeam vreodata ca o sa trec prin asa ceva, nimeni din familia mea nu se confrunta cu asa ceva.

            Like

        2. Si eu sunt în aceiași situație… Nu stiu daca o să citești asta… Dar în caz că ai găsit rezolvare… Lasă un replay… M am săturat se limba si refluxul asta gastric

          Like

          1. Buna! Am facut o endoscopie in septembrie si nu mi-au gasit nimic, absolut nimic. Este totul in regula cu stomacul meu, ceea ce mi-a mai dat incredere si, dupa ceva timp, am reusit sa scap si de reflux. Cred ca totul venea din capul meu, imi tot faceam ganduri si ma stresam foarte mult. Acum mai am reflux doar cand am o zi proasta, cand ma enervez sau cand mananc ceva cu adevarat gras. Am mai observat ca atunci cand mananc fructe se accentueaza usturimea limbii, iar in stomac am o senzatie super ciudata (nici nu stiu cum sa o numesc), dar simt de parca ma apasa ceva pe partea stanga, iar cand incep sa vorbesc, ma apuca o tuse scurta (nu, nu e Covid). Problema cu limba nu am rezolvat-o, nu mai am sperante ca o sa rezolv vreodata aceasta problema, o am deja de un an, iar la cati medici am fost, se pare ca nimeni nu stie despre ce este vorba, Analizele de sange sunt perfecte. Mi-a mai ramas o programare la gastro, sa mi se faca un test (sa vada daca am vreo alergie alimentara), iar ultima programare la ORL, sa vada ce este cu limba. Am problema asta deja de aproape un an (fara o luna) si nu am gasit niciun remediu. Singurul lucru care imi calmeaza usturimea este sa ma spal pe dinti imediat dupa ce mananc sau gust ceva (bineinteles cu pasta bio, nu ceea ce se gaseste la supermarket-uri). Daca pun vreun fruct pe limba, parca pun acid, asa ma ustura. Apoi saliva imi este acida, sarata. La fel, daca mananc seara tarziu (tarziu insemnand ora 8), a doua zi ma ustura limba si nici spalatul pe dinti nu ma ajuta. Ce pot sa spun este ca m-am obisnuit. Eu nu mai stiu cum este sa ai o zi normala, sa nu te usture limba deloc. Nu am nici sperante ca o sa gasesc vreo rezolvare. Este ceva cu care trebuie sa traiesc asa, nu se stie de la ce vine, dar incerc sa nu imi mai fac ganduri, pentru ca am vazut cat de rau imi pot afecta stomacul. Ma intreba cineva daca am tinut vreun regim, daca am incercat sa nu mai mananc fructe o perioada sau alimente grase, cu otet etc, da, am incercat si nu am rezolvat nimic. Intr-adevar, se mai diminuase un pic usturimea, dar tot era prezenta, daca iti vine sa crezi si dupa ce manacam numai piure cu spanac fiert. Deci…Un sfat pe care ti-l pot da este sa nu mai mananci dupa ora 7. Intr-adevar, ma ajuta foarte mult si nu am usturimi asa mari. Fa-ti o endoscopie sa vezi despre ce este vorba, la mine, dupa cum am zis, nu a fost nimic, nici macar Pilori. Nu sut urme de reflux, desi numai eu stiu prin ce am trecut in vara,, cnd imi venea acidul pana in gura. Poate sa fie si ceva psihic, de la stres (asta cu stomacul). Dar cu limba chiar nu stiu. Nu am gasit vreun raspuns, nu cred ca o sa gasesc. Medicul a facut ochii mari, cnd i-am povestit toate simptomele mele. Nu a mai auzit de asa ceva.

            Like

            1. Multumesc mult pt răspuns… Mie mi au găsit Helicobacter pilori… Si gastrita ușoară… Dar după tratamentul pt HP refluxul a crescut… Si problema cu limba sa accentuat….. Am mers peste tot… Gastro, în Maíz, Koblenz… Se uita specialiști la mine de parcă le vorbesc de avioane… Imi spune că totul vine de la mansarda … Ps că sunt nebun… Am limba parca e data cu var după un reflux puternic si ustură…

              Like

              1. Problema cu limba este tot din cauza partii digestive. Eu am limba alba din martie, s-a mai dus usturimea si de o saptamana si ceva de cand oau Jaro Dophilus a inceput sa arate mai bine. E clar ca este un dezechilibru puternic in flora intestinala. S a mai amellorat so semzatia de asprime si nod in gat.

                Like

            2. 00491516 8740481, cred ca și la mine e la fel treaba pe baza stresului…. De când sunt în Germania numai de stres am avut parte… În fine… Pt limba am descoperit ca propolisul crud ameliorează și în același timp curata limba … De exemplu tai din el o bucățică și o mesteci la fel ca pe o guma de mestecat timp de 15-30 ” , dispare încărcătură dupa limba și senzația refluxului… Am încercat cu ceaiuri… Sunătoare… Anghinare… Urzica… Galbenele… Musetel… Etc… Nimic… Nu a mers … Am mers și la specialiști în cancer de limba și mi au confirmat că e de la mansarda… Sănătate…

              Like

              1. Multumesc pentru sfat. Sper sa gasesc pe aici propolis crud. Da, nici eu nu mai stiu ce sa mai zic, exact, poate vine de la ”mansarda”, anul trecut a fost destul de stresant pentru mine, mi-am facut o mie de griji aiurea. Nu o sa uit niciodata momentul in care am simtit pentru prima oara furnicaturile pe limba, iar cateva ore mai tarziu usturimea. Asa din senin! Pur si simplu citeam o carte in momentul acela. De atunci am trecut prin cele mai urate stari, ganduri etc. E groaznic sa traiesti cu asa ceva, sa te incurajezi zilnic, sa intrebi mereu in stanga si in dreapta…O sa incerc si chestia cu propolisul crud, macar sa mai ameliorez usturimea.

                Like

                1. Buna… Am descoperit că am lipsa de acid în stomac… Hipoclorhidria așa se numește afecțiunea…. Pastilele care mi au oprit refluxul și mi au reparat și limba se numesc..
                  Betain mit Pepsin… Îl gasesti pe Amazon…
                  Poti merge la doctor.. Să îi propui să îți testeze aciditatea….
                  Sau Poti incerca testul cu bicarbonatul de sodiu dimineata pe stomacul gol… Gasesti pe net mai multe detalii… Sănătate….
                  Am ținut să trec peste tot pe unde am lăsat comentarii să scriu Diagnosticul meu… Sănătate și numai bine!

                  Like

                  1. Mulțumesc mult pentru comentariu. Intenționez să îmi mai fac o programare la gastrolog, sa mai vorbesc cu el și, eventual, să îi spun și de chestia cu aciditatea. Culmea că mie, când mi-au făcut endoscopie, nu mi-au găsit nici măcar o urmă de reflux, totul e perfect acolo, dar cum încep să mănânc normal, cum încep să apară arsurile, iar limba mă ustură din ce în ce mai tare. La ORL am fost. Doctorul nu prea a știut ce să îmi spună, nu mi-a luat nicio probă de pe limbă, mi-a dat doar niște picături care se numesc Moronal, mi-a spus că, dacă nu îmi trece usturimea nici cu astea, e cam greu să mă ajute. Le folosesc de 3 săptămâni și simt ce simțeam zi de zi: usturime. Mai am o programare la dentist, dar nu prea îmi mai fac iluzii. Le-am spus medicilor că saliva mea este foarte sărată și acidă, dar parcă se uită prin mine. Nu au nici măcar o reacție. Gastrologul mă trimite acum la neurolog. În fine..Parcă vor toți să scape de mine. O să îmi mai fac încă o programare la gastrolog, să vedem dacă îl cnving să îmi facă testul de aciditate, dacă nu, renunț pur și simplu și învăț să trăiesc așa, să nu îmi mai doresc atât de mult să fiu cum eram înainte. Mă bucur mult că la tine s-a rezolvat problema și că te simți mai bine. Să o ții tot asa! 🙂 Multă sănătate și multumesc foarte mult pentru comentariu.

                    Like

                    1. Aceiași chestie și la mine… Pur și simplu înainte să i-au pastilele pt formare de acid după ce mâncăm indiferent ce imi venea înapoi… Saliva acidă, sărată etc… Râgielile erau spumoase simțeam cum imi ajungea acid în gura… Usturime pe esofag etc…
                      În plus aveam o usturime după scaun care rămânea acolo pt mult timp … Acum aproape au dispărut… Doar ca am observat că trebuie să mă limiteze la mese ordonate… Specificul gustarit între mese încă imi dăunează…. Din păcate La dentist o să se uite la tine ca la mașini străine… Am fost la dentist la cererea mea Mia dat trimitere la specialiști în cancere de limba și bam cam toți mi au zis ca am probleme la mansarda M am săturat și eu pur și simplu….. Sănătate multă… Dacă mai aflu ceva o să îți scriu… Dacă afli tu te rog scrie…

                      Like

    7. Ati uitat sa specificati ca si Bicarbonatul de sodiu ajuta la BRGE deoarece neutralizeaza acidul gastric secretat.
      Iar carbonatul de calciu si gluconatul de calciu actioneaza ca pansamente gastrice/gastroprotectoare pt cei cu gastrite si ulcere.
      Sanatate, si numai bine!

      Like

      1. Aveti grija si nu va bazati pe asta neaparat. Refluxul nu inseamna numai acid gastric iar gastritele/ulcerele nu sunt numai din cauza acidului gastric. Bila si pepsina de exemplu pot la fel sa vina cu refluxul iar actiunea lor nu este de neglijat chiar daca senzatia nu e la fel de puternica iar neutralizand acidul doar veti masca o parte din simptome. Din cate imi aduc aminte chiar este un metastudiu recent care a gasit ca utilizarea antiacidelor pe termen lung (indiferent de tipul lor) nu reduce riscul de complicatii gen esofag barrett. Ideal ar fi sa va faceti teste complete – endoscopie, ph-metrie cu impedanta, manometrie si tranzitat baritat ca sa aflati mai multe despre ce refluxul pe care-l aveti, sa urmati schimbarile de stil de viata recomandate care sa previna pe cat se poate refluxul si nu doar sa-l neutralizeze odata ce se intampla.

        Like

    8. Buna ziua, multumim pentru articol si informatii! Am urmat tratament cu ranitidina o perioada in urma cu mai multi ani, am vazut ca a fost scoasa din farmacii, aveti vreo recomandare?

      Like

      1. Ranitidina si Gastrofait au fost majoritar inlocuite de medicamentele din clasa inhibitorilor pompei de protoni, care sunt relativ ieftine si cu mai putine efecte adverse.
        Pentru o recomandare a unui medicament, va sugerez sa mergeti la un consult medical sau sa intrebati un farmacist.

        Like

    9. Buna seara!
      Ieri am descoperit blogul si m-am bucurat mult ca as putea sa comunic cu persoane care sufera de aceasta afectiune.Felicitari d-le Cristian ,la fel si d-lui vanillaroots cu care as dori sa intru in contact,simptomele lui sunt asemanatoare cu ale mele si m-ar ajuta f mult un dialog in privat.
      SANATATE TUTUROR!

      Like

    10. Foarte bun articolul …si eu ma izbesc de aceeasi problema..am aceasta problema de vreo 2 luni am fost la medic mi-a dat niste medicamente (pantoprazole) si seara inainte de culcare gaviscon…se pare ca trebuie sa schimb multe in viata mea in primu rand lasatu de fumat cafeaua si o dieta corespunzatoare..si sunt foarte stresat…probabil toate astea afecteaza…
      Sunt satul de nodul asta in gat si cateodata senzatia de acru in gura si cateodata ma doare cand inghit…multumesc pt sfaturile din articol si multa sanatate la toata lumea

      Like

    11. Am gastrita si BRGE, de 2 ani ma lupt cu aceste crize. Am 35 de ani si ma gandesc cum va suporta corpul meu toata viata aceasta boala, ce ma asteapta mai incolo? Ma gandesc si sa fac un copil dar gandul ca sarcina va agrava aceste probleme ma ingrozeste.
      Multumesc pt articol, foarte util, mai ales ca eu tot timpul am dormit pe partea dreapta, asa am inteles de la o farmacista ca ar fi bine, medicul nu mi a zis nimic despre acest aspect.

      M am bucurat sa gasesc aici si alti oameni care se confrunta cu aceasta afectiune urata.

      Like

    12. Buna tuturor,
      Ma confrunt si eu cu aceasta boala de aproape 3 ani.
      Simptomul principal, pe langa regurgitatia acida si eructatii, este usturimea in gat (zona amigdalelor). Initial imi trecea cu o guma, un ceai de tei, ulteior s-a agravat si nu mai trece asa usor. E o senzatie de usturime permanenta, se amelioreaza putin cu guma mentolata sau cu Gaviscon. Am luat mai mult de o luna Nexium, in conditiile in care aveam deja intestin iritabil, si m-am pricopsit cu o durere continua in partea dreapta, care se intensifica la apasare. Am facut endoscopie, colonoscopie si RMN abdominal si totul pare ok, insa BRGE continua si gatul ma ustura in mod constant. Din cauza durerilor in partea dreapta mi-e teama sa mai iau IPP.

      Am cateva intrebari pentru voi, in masura in care ati citit sau experimentat:

      Poate fi BRGE leagat de probleme cervicale…nervi care controleaza sfincterele respective? Eu am si probleme cervicale si am citit undeva ca pot fi leagate.

      2.Este necesar ca impreuna cu IPP (Nexium, Controloc) sa luam si probiotice pentru a nu dezechilibra flora? am vazut ca unii doctori le dau impreuna. Ce probiotice ati primit impreuna cu IPP?

      Putem impartasi mancaruri/preparate sau nepreparate care fac bine/rau. Eu am o listuta.

      Like

      1. Buna, as vrea sa vorbim despre asta daca te mai confrunti cu probleme astea
        Si eu sufar de BRGE

        Like

    13. Va mai impartasesc o tip: am mai observat ca refluxul se intensifica daca beau apa dupa masa (chiar si la 1h – 2h dupa masa), prin urmare incerc sa beau apa intotdeauna inainte de masa. Si va rog rasp la intrebarile de mai sus.

      Like

    14. -Nu stiu daca are legatura cu problemele cervicale, eu de ex nu am astfel de problem
      -de o luna si ceva simptomele s au mai agravat la mine, adica durere in gat persistenta, merge pe gat in jos ca si senzatie, eructatii cu granmada, inclusiv pe stomacul gol dimineata, am o sensibilitate mare la poluare, la praf la orice miros chimic
      -am stat si in concediu 1 saptamana, pt ca job ul meu presupune sa dau din gura, deci f potrivit acum , am fost si la in orl ist care mi a dat tratament cu controloc 20 mg de 2 ori pe zi, plus gaviscon suspensie orala
      -am avut zile bunicele, de cand iau dar persista in continuare, desi il fac de 2 saptamani deja
      -am inceput un regim drastic, doar fiert , am exclus multe din alimentatie, sper sa nu dau in carente de minerale si vitamin, dar esti constrans la putine variante si sper sa aiba ceva effect in timp
      – idea e ca persista f mult iritatia, ma doare gatul incontinuu aproape, si ma intrebam cat timp poate sa I ia sa se vindece, asa de mult?
      -e Urata treaba asta, greu trece, si te limiteaza f mult, nici sa lucrezi in diverse joburi nu prea poti, ba vb mult ba trebuie effort , imediat dupa masa , ceea ce nu e ok, ba stress ..etc
      -si uite asa devenim vegetarieni azi maine si vegani…dar cred ca si asta e dificil , pt ca de ex la mine eructatiile sunt mai accentuate la cruditati, nici nu mai sti ce sa faci….as face orice , as manca orice , doar sa stiu ca am aportul de vitamin si minerale , correct, si sa nu mai am simtome, sa o ti sub control.

      Like

    15. Ei, eu fac 2 ani de cand au inceput problemele si am reflux biliar care e mai periculos fiind alcalin. Din martie am dureri abdominale urate, de stomac si am avut gatul un ultimul hal, acum s-a mai potolit putin.
      Am facut CT, RMN pentru durerile abdominale, inca o endoscopie, rana de pe esofag e tot acolo dar nu s-a confirmat Barett si sper sa nu ajung acolo, am.o gastrita uratica, pana acum imi spuneau ca e pangastrita eritomatoasa.
      Problemele cu gatul la mine au inceput odata cu refluxul biliar, nu cel acid pe care l am tinut bine sub control cu IPP.
      Candida, usturime, durere si in final chisturi pe care dr ORL a spus ca se opereaza usor. Nu pot face operatia asta daca refluxul este inca prezent, ar fi jale pe o rana ma gandesc.
      Ultima chestie a fost ca am discutat cu un chirurg care a zia din martie ca ar trebui sa fac fundoplicatura. Problema e ca nu am o hernie mare, la unele endsocopii nici nu au vazut-o, nu ma “calific” pentru operatie (de care mi e usor teama) decat daca ies rezultate relevante dupa ph metrie cu impedanta. Sunt un impas, manometria nu am suportat o desi dr era o dulceata si plina de rabdare cum as putea oare suporta alta procedura de genul asta si sa mai si stau 24 de ore cu furtunul bagat pirn nas pana un stomac?
      De 2 saptamani beau ceai de nalba mare si de musetel si nu mai mannac dulciuri concentrate si gatul si a mai revenit, altfel ma ustura groaznic si era rosu ca o rana.
      Cine zicea de cruditati.. nu fructe si legume crude, doar fiert si copt, fructe doar in compot si ala putin indulcit. Fara prajeli, tocaturi, paine alba etc. Carne de pasare, peste dar nu gras gen somon, iaurt, kefir, branzeturi slabe. Nu cafea, sucuri, ceai verde sau negru. Mie mi au recomandat paine integrala veche de o zi, sunt multe persoane care au BRGE si colon iritabil
      Si eu sunt slaba, am.luat 3 kg intr o luna si le am dat jos in 3 zile cu regimul, teoretic greutatea este ideala dar ma simt slabita ( dar colesteroul e mare ).

      Like

    16. Buna tuturor,
      Am avut o perioada un pic mai buna, luand doua comprimate de controloc 40mg pe zi (una dimineata si una seara, inainte de mese). Dupa ce am intrerupt tratamentul, refluxul a revenit, dar am incercat sa-l tin sub control cu gaviscon si cate un controloc din cand in cand. A mers asa vreo luna, gatul imi mai trecuse Simptomul meu cel mai greu de suportat este usturimea in gat, foarte intensa, si se vede ca este putin imflamat, peretii sunt putin umflati. Usturimea se intensifica atunci cand beau apa/ceai. Daca mai are cineva aceste simptome va rog sa imi spuneti.

      La vreo luna dupa ce am incheiat tratamentul, a revenit in forta usturimea. Mai interesant este ca am inceput sa iau din nou controloc cate doua pastile ca si prima data (de vreo 5 zile), dar usturimea nu mai trece ca prima data ci se intensifica. 😦

      Nu mai stiu ce sa mai fac.

      Peste toate astea, am si o durere constanta in dreapta, in dreptul buricului (probabil colonul), care in trecut imi mai trecea cu Linex Forte formula 2.

      Va rog sa mai impartasiti ce mai experimentati, ce ati mai descoperit ca merge, pentru ca e mult mai greu sa gasesti solutii de unul singur.

      poate ar trebui sa facem un grup de facebook (inchis) unde sa impartasim si care sa creasca in timp, pentru ca cei ce gasesc solutii si se vindeca nu mai revin pe forum sa dea solutiile gasite de ei.

      ms

      Like

        1. Buna ziua.Va urmaresc de mult si impartasesc aceleasi probleme cu cei care isi spun oful aici.Si eu sufar de vreun an de aceste simptome ,usturime si nod in gat ,senzatie de secretie in gat care nu dispare decat rareori.Dupa indelungi cautari la ORL,endocrinolog,alergolog am ajuns si la gastroenterolog unde dupa o gastroscopie mi s-a pus diagnosticul de hernie hiatala de 2 cm,esofagita de reflux si gastrita .Dar pe mine nu ma deranjeaza decat gatul si uneori seara simt arsura si pe narile nasului.Tin regim de luni de zile si am urmat toate schemele de tratament enumerate aici de alte persoane suferinde ,adica Nexium,Motilium,Controloc,Omeran ,Relitaz,Nolpaza,Pepsane,Refalgin,Gaviscon.Cel mai mult m-a ajutat Controlocul ,dar am luat deja prea mult si cum nu puteam sta fara mi l-a inlocuit de vreo 2 luni cu Famotidina si Gastrofait (seara inainte de culcare),dar ar trebui sa ma opresc si de la Famotidina ,ca am luat destul…ma gandesc cu groaza ce sa fac…Am aflat si eu de la cineva care a avut aceleasi simptome, ca s-a tratat cu propolis brut :in fiecare seara cate o bobita cat o mazare de propolis se mesteca in gura vreo 15 minute ,dupa care se inghite .Persoana in cauza a fost f.perseverenta si a urmat acest ritual 3 luni de zile ,binenteles insotit de regim alimentar si acum e bine .Am inceput si eu sa iau propolis de vreo 7 zile ,e ok ,chiar calmeaza arsura din gat o perioada ,peste noapte reapare ,dar eu sunt la inceput.
          mai stie cineva de acest remediu?Voi ce ati mai incercat si cum va descurcati cu aceasta boala?Ce mancati si ce ati mai incercat si aveti rezultate?
          multumesc tuturor celor care isi fac timp sa scrie aici si sa impartaseasca cu noi din experienta si rezultate lor.Safim sanatosi!

          Iulia

          Liked by 1 person

          1. Buna, Iulia! Unde ai gasit propolisul? Eu am cautat in farmaciile naturiste si nu am gasit propilis pentru mestecat

            Like

      1. Te inteleg oerfect, eu am problema asta cu gatul, nu ma ustura mereu dar am senzatia ca am ceva in gat si dimineata si seara cand este relaxat, parca ma strange cineva. Am facut din nou endoscopie ai colonoscopie, stomacul meu nu arata prea bine, esofagul si el e cu probleme, am.avut si un mic polip in stomac, mi-au luat multiple biopsii. Am mereu senzatia de greata si plenitudine, e o stare ciudata. Am luat 2 luni, pana in decembrie, controloc de 20 de 2 ori pe zi, acum dr intai a zis sa nu mai iau atat dar pe urma mi l-a prescris pe iesirea din spital pt inca o luna, o pastila de 40 de mg dimineata. Eu mai beau suc de cartofi , IPP urile nu sunt bune asa a la long. Ah, eu am reflux biliar care arde bune, ala mi-a facut stomacul praf, astept rezultatele de la biopsii.
        Tii regim, da? Si tii cont de postura in timpul somnului, programul de masa etc
        Si redus stresul. Un produs bun e Stresclin Neuro si combinat cu Mg, te va mai relaxa.

        Like

    17. Buna, am si eu ceva probleme de aciditate gastrica si Brge, am facut o endoscopie si am primit un tratament cu Gerdoff, Motillium si Ibutin care nu am simtit sa ma ajute prea mult. Am inceput sa iau cate o lingurita de ulei de masline dimineata si seara, sau de cate ori ma deranja aciditatea ce-mi irita destul de tare gatul. Dupa o saptamana de ulei de masline, ma simt mult mai bine, nu ma mai trezesc noaptea de usturime de gat si nu mai am arsuri la stomac. Completez seara cu cate o pastila de Neobianacid si in rest nu mai iau nici un medicament. Cei care aveti probleme, merita sa incercati, uleiul de masline este considerabil mai ieftin decat toate pastilele enumerate mai sus si mai putin toxic decat ele. De asemenea trebuie sa mentionez ca regimul pt Brge il tin deja de 3 luni. Multa sanatate tuturor si felicitari pentru blog!

      Like

    18. Buna oameni buni!
      Am mai scris pe aici….nu știu dc a văzut cineva….
      Eu am descoperit ca sufăr de LPR …REFLUX PE GAT SI LARINGE.
      Când spun ca eu am descoperit nu am glumit,EU nu medicii,eu după ce am citit 7 luni tot ce se poate despre reflux.
      Am decis sa ma operez și m-am operat de hernie hiatala 4 cm si reflux gastroesofagian.(fundoaplicatura Nissen)
      La 4 zile de la operatie
      am prima criza de arsura in gat…operata și cu arsuri….
      Sunt fff aproape de depresie….dc cineva s a vindecat va rog disperata sa ma ajutați.Multumesc!

      Like

      1. Ramona, imi pare rai ca nu esti bine duoa operatie 😦 Eu am renuntat la idee pentru ca nu aveam hernie hiatala mare si mi a dost teama dar din pacate, deso la biopsie nu a iesit, dr spune ca ar fi gastrita atrofica, asta e fegenerativa so duce la neoplasm.
        La ce spital te ai operat?

        Like

          1. Nu dispera, poate trebuie putin timp sa se inchida zic. Eu nu as fi vrut Niessen ci Toupet pentru ca am probleme cu balonarea, colon ff lung. Am cantarit bine situatia si pana la urma am rrnuntat de tot si a fost mai bine ca si asa stomacul e praf daca mi l ar mai fi si rasucit nitel dupa esofag..
            La tine e cu regim ceva vreme de acum incolo, aveam si eu protocolul de la medic.
            Pot sa intreb ce medic a efectuat operatia? O dna dr de la clinica dr langa casa mi a povestit ca sotul ei e f bine dupa operatie, a facut in privat cu coplata prin asigurare si cred ca medicul lucreaza la Coltea dar nu imi amintesc numele.
            Dr tau ce spune despre arsuri si dupa interventie?

            Like

            1. Simt ca ma arde pe gat după ce mananc….atat de tare ca nu știu ce sa mai fac….Operatia nu ma deranjează….
              As vrea sa te sun dc se poate.
              M-ar ajuta sa pot sa-ti explic.

              Like

              1. Pentru LPR nu prea functioneaza operatiile astea normale din pacate. Nici rau nu fac neaparat.

                Protocolul standard (folosit la Stanford de exemplu, dar si prin alte parti ale lumii) e IPP-uri in doze mari timp de cel putin 6 luni. Depinde de gravitate + schimbari de stil de viata (regim + altele) – https://med.stanford.edu/content/dam/sm/ohns/documents/voicecenter/resources/Stanford_ENT_Clinic-LPR_Protocol.pdf

                Gravitatea si diagnosticul se pun in urma a 4 teste (endoscopie, phmetrie cu impedanta, tranzit baritat si manometrie esofagiana). Acum 5 ani am gasit doar 3 din ele intr-un singur in Romania, la spitalul Ponderas. Cel mai important e phmetria cu impedanta. Doctorii de acolo s-au inchinat cand au auzit ca alti doctori nu mi-au spus de asta si ca ma trimiteau la psihiatru, e gold standard in toate tarile de o gramada de ani, n-ai cum sa pui un diagnostic corect altfel. Practic refluxul poate fi gazos sau nu, acid sau alcalin – pentru fiecare caz se da alt tratament.

                Temporar poti incerca cu Gaviscon gel (cel care are alginat de sodiu, ideal cel cu anason – advance, dar nu stiu daca se gaseste pe la noi – altfel merge si cel cu mentol) – face o bariera fizica deasupra sfincterului esofagian care nu ar trebui sa mai lase sa urce nimic din stomac.

                Asa cum spuneam in urma cu 5 ani am fost la zeci de medici incercand sa aflu ce am, doar la ponderas am gasit ce trebuia in toata tara – si asta umbland pe holuri de spital si intreband doctorii una alta despre ce citisem pe net.

                Vestea buna e ca BRGE/LPR se poate tine sub control, doar ca ia ceva vreme (mie mi-a luat aproape un an sa ma simt aproape normal)

                Like

                1. Salutare , eu am de 2 luni o senzație de nod in gat dar nu mereu depinde de ce mănânc , am avut o săptămână și usturime în gat.
                  Am fost la medic și mi-a spus să iau IPP 20 MG dimineața și 20 mg seara, usturime me-a trecut dar am observat ca dacă mănânc ceva cu sos rosu simt nodul în gat , aseară am citit despre Sodium Alginate natural , aici în America se găsește în farmacii fără prescripție , am înțeles ca este foarte bun făcând acea barieră de a nu mai urca în sus acidul .
                  Am sa va spun rezultatul .

                  Like

                2. Salutare! Îmi poți lăsa o adresa de e mail sa te contactez, dacă îmi poți da mai multe detalii? Adresa mea este florinbanica61@gmail.com. Si eu am aceeași problema ca și tine cu LPR și nu reușesc sa o țin sub control, poate îmi dai niște sfaturi. Merci!

                  Like

    19. Am aceleași probleme ca voi.
      A găsit careva vreo rezolvare că nu știu ce să mai fac.
      Nu scap de nenorocita de usturime in gat cu nimic.

      Like

      1. Din pacate nu 😦 Singurul lucru care te ajuta este sa mananci ultima masa nu mai tarziu de ora 18. Eu asa am reusit sa imi mai diminuez problemele astea. Nu am mai baut nimic dupa ora 18 decat apa si atat. Si daca ieseam in oras, imi comandam apa…E aiurea, dar macar nu am mai avut a doua zi senzatia asta de arsura. Dormitul pe partea stanga ajuta super mult, sa stii. Eu aproape ca nu mai dorm deloc pe partea dreapta. Daca dorm pe partea dreapta mult, a doua zi ma ustura gatul, pieptul, limba.

        Like

    20. As dori sa stiu daca cei care au facut operatie de HERNIE HIATALA, au avut rezultate benefice.In cazul meu un medic gastro ce lucreza la Fundeni mi-a recomandat interventia, in cazul in care dupa de 2 ani de administrare de Omeprazol sau Pantoprazol simptomele nu dispar. Au cam trecut cei 2 ani si acum sunt debusolat si as mai vrea sa stiu daca mai exista alta procedura mai putin traumatizanta ca Endoscopia( aceasta mi-a declansat BRGE,pe langa factorii de stress si n-as vrea sa o mai repet ) pentru constatarea HERNIEI ,medicul de familie mi-a recomandat Rx trendelenburg dar interesandu-ma in orasul meu PLOIESTI nu exista si nu se mai practica de mult timp.Multumesc!

      Like

      1. Cine v-a recomandat operatia?
        Dintre cei de aici Popa Ramona a facutinterventia, am discutat de cateva pri dupa, n7 sesimtea f bine dar cred ca si-a revenit.
        De ce spuneti ca endoscopia a fost traumatizanta, nu ati facut cu sedare?
        Poate ne dati mai multe amanunte.

        Like

        1. Sunt un tip anxios,am mai incercat sa fac o endoscopie la un spital din Ploiesti cu 30 de ani in urma dar medicul n-a reusit sa-mi introduca sonda.Acum 2 ani am inceput sa inghit cu dificultate,mai ales ,pastile si in urma unei crize de ulcer (gastrita) m-am prezentat la un medic gastro. Acesta a considerat ca trebuie sa fac endoscopie.L-am avertizat ca am mai incercat procedura si nu mi s-a putut introduce sonda pe gat,el a insistat ca acum e aparatura moderna si am fost anesteziat cu un jet de spray in gat.A avut 2 incercari nereusite sa introduca sonda si a zis sa mai faca o ultima incercare care a fost reusita. Intimpul interventiei am fost tare crispat iar la momentul asteptarii rezultatului am vazut ca cere un formular pentru biopsie.Asta m-a speriat si mai mult si ca efect mi-a cam disparut vocea si am inceput sa am simptome ciudate nemaiavute pana-n momentul respectiv.Starea psihica s-a degradat si a aparut BRGE-ul care ma afecteaza si in prezent.Diagnosticul a fost de PANGASTRITA.Si rezultatul de la biopsie a fost bun doar s-a gasit Helicobacter de care stiam.Cu timpul si sub presiunea psihica starea mea s-a inrautatit si am consultat un medic tanar care mi s-a parut f competent si lucreaza la Sp Fundeni. Mi-a dat sa fac o multime de investigatii,CT,analize de fecale f scumpe ,rezultatele au fost bune. A venit Pandemia si nu l-am mai putut contacta decat online,mi-a apus ca in urma rezultatelor am scapat si de helicobacter iar pentru a mi se imbunatati starea sa iau 2 ani de zile pantoprazol sau omeprazol iar daca simptomele persista trebuie sa fac operatie de HERNIE HIATALA. Acum nu-mi doresc sa fac endoscopie ca mi-e f teama de urmari mai ales fond psihic iar medicul de familie mi-a recomandat sa fac tranzit baritat.De-abia am gasit un cabinet la spitalul Lotus sa efectuez investigatia care e demodata pe care o voi face luni.Am indoieli ca si daca fac operatia de HERNIE HIATALA situatia s-ar ameliora si nu ar aparea alte complicatii.Ar mai ramane PH-metria dar mi se pare f scumpa .Sper sa primesc o sugestie care sa ma mai linisteasca.MULTUMESC!

          Like

      2. PH metria ca sa vada daca refluxul este alcalin (bila) sau acid si daca abia auportati endoscopia cu asta nu stiu cum o sa va descurcati., stiti procedura?Totusi mi se pare ciudat ca in spital sa nu va faca endoscopie sub sedare usoara daca medicul stie despre anxietatea Dvs. Biopsie e bine ca s-a facut, nu e motiv de panica dar pangastrita trebuie tratata. Eu zic sa mai mergeti si la alt medic, 2 ani de IPP.. V-au ajutat pana acum? Tranzitul baritat se mai foloseste la copii ca sa evite endocopia. Sa nu va suparati ca va intreb, dar la un psihiatru ati fost? Pentru ca nu cred ca endoscopia v-a declansat BRGE si daca va linistitit o sa vedeti ca si asta se va ameliora. Mergeti, discutati c7 medicul psihiatru problema si va sti ce sa va dea. In plus puterea e la Dvs, in a va schimba stilul de viata, de alimentatie, care sunt foarte importante. Si repet, mai mergeti si la alt medic. Va recomand dr Balahura, la Regina Maria. Din pacate nu este ieftin dar am inteles ca se poate si prin casa de asigurari.
        De helicobacter cum ati scapat, cu antibiotice?

        Like

        1. Da , fac consiliera psihologica de aproape un an si jumatate,cred ca ma ajuta intr-o oarecare masura,la fel fac si sport ,problema e ca acidul gastric ma chinuie aproape permanent,totusi nu ma trezeste din somn dar inainte de culcare sug un comprimat de GAVISCON,dimineata ma simt oarecum mai bine.Eu cred ca traumatismul provocat de endoscopie a impresionat traseul pe care s-a desfasurat interventia,si imi simt afectat cerul gurii,maxilarul se inclesteaza,gatul si tot esofagul pana in stomac au ramas in memoria organismului.
          La recomandarea lui ALINBULIN am consultat un medic de la PONDERAS,Vlad Parvu dar el mi- a recomandat PH-metria si am lasat lucrurile sa mearga de la sine.Din pacate nu s-au ameliorat.
          De helicobacter am scapat cu antibiotice pisate in mancare,a fost un supliciu ingerarea mancarii foarte amare,iar la doua randuri de analize din fecale n-a mai aparut.Acum astept sa fac luni tranzitul baritat ,medicul radiolog mi-a spus ca se poate observa daca exista hernie hiatala,nu stiu ce va fi in continuare! Doamne ajuta!

          Like

          1. Poate ca v-ar fi ajutat ceva medicatie, este important sa va linistiti sistemul nervos, exista o legatura puternica cu partea gastrica.
            Pentru reflux va recomand si Neo Bianacid, se poate lua pe termen lung,
            Referitor la tranzitul baritat, da, se vede hernia hiatala. Dar aveti arsuri pe gat, dureri retrosternale, simtiti acru in gura?
            Sper sa gasiti rezolvare, sanatate multa!

            Like

            1. Am facut examen de Tranzit Baritat,si nu se constata hernie hiatala.Stomacul e mai sus situat cuFormix basculat posterior cu aspect tipic de cascada,hiperton,hiperchinetic cu pliuri de mucoase ingrosate,curburi gastrice suple.bulb duodenal retropiloric cu lipsa de umplere la nivelul polului superior.Simt acru in gura si dreri retrosternale.Sper sa se trateze si am inteles de la radiolog ca nu e cazul de operatie.

              Like

              1. Bravo! Bine ca nu e cazul de operatie. Da, e suc gsstric, cred ca pe Dvs va ajuta cel mai mult regimul strict, dormitul cu capul putin mai sus, ultima masa devreme etc. Daca vreti sa mergeti si pe naturist, suc de cartof inainte de mese cu 30 de minute, suc de varza cruda, argila algo, ajuta ff mult. Si cum va spuneam, Bianacid, puteti folosi si tinctura de propolis dar pe baza de glicerina.
                Multa sanatate!

                Like

            2. Buna ziua,
              Îmi puteți recomandaun medic bun gastroenterolog?.Azi prefera din Cluj dar și în București sau alt oraș,dar sa fie priceput.

              Like

                1. Im Bucuresti Gabriel Constantinescu la Floreasca si Sanador, Cristian Balahura la Regina Maria, Andrri Haidar la Colentina si mai e si un privat. Astia asa, nume mari dar sunt multi medici f buni.
                  Acum depinde si de afectiune.

                  Like

    21. Bună seara,
      As vrea sa întreb dacă s-a mai confruntat cineva cu probleme de fibrilatie atriala generate de hernie hiatala mica 2-3 cm, reflux acid,pietre la bila fără crize de bila,mucoasa atrofica stomac,î
      helicobacter pylori in antecedente, colon iritabil,balonări.S-a găsit la colonoscopie o excrescențe aparent benigna.

      Like

      1. Nu stiu daca are neaparat legatura ci refluxul, in problemele pancreasului stiu ca apar mai degraba.

        Like

    22. Tot respectul pentru acest post si modul de prezentare. Asa ar trebui sa arate Internetul. Bravo!
      Ati putea recomanda niste comprimate masticabile care sa protejeze gatul si esofagul de actiunea acidului?

      Like

      1. Buna ziua.
        In ultimii 10 ani, eu folosesc cu succes Gaviscon.
        Varianta sirop nu ma ajuta cu nimic, dar o pastila (sau doar jumatate) inainte de culcare e utila atunci cand nu e atat de rau incat sa am nevoie de -prazol.

        Like

    23. De patru ani sufăr de reflux,esofagită..
      O boala ciudata,principalul factor declanșator e stresul..
      Nu există un medicament magic,trebuie urmărită cauza,căutați să vă liniștiți sufletul,sa dobândiți pacea interioara,sa vă împăcați cuDumnezeu..
      Am incercat totul..,am cheltuit o groaza de bani,nimic concret..
      E o boala a sufletului..,am suferit enorm, nu doresc nimănui să treacă prin asta..
      Bicarbonat de sodiu,antiacide,,și GELO REVOICE,m-au ajutat.
      Sper că într-o zi să mă vindec,cu ajutorul Bunului Dumnezeu!
      Să fiți sănătoși,și să nu vă părăsească Speranța Niciodată!

      Like

    24. Buna ziua, cum ați gestionat pe termen lung această problemă? V-au mai apărut simptome după tratament? Eu am luat și tratament dar tot mai îmi apar simptome periodic

      Like

      1. Buna ziua.
        Nu stiu cat de posibila este o disparitie totala “pe viata” a simptomelor.
        Dar schimbarile de comportament (cand si cum dormim), dieta (cat, cum si ce mancam) combinate cu o dozare adecvata a unor medicamente in momente mai neplacute duc la o viata relativ normala, fara a avea nevoie sa luam -prazoli zilnic.
        Desigur, asta nu e un raspuns care acopera toate cauzele posibile pentru reflux acid.
        Nu am hernie hiatala mare, nu am gastrita cronica, nu am ulcer, nu iau AINS zilnic.
        Pe scurt, in cazul meu specific, viata cu reflux acid e destul de ok.

        Like

    25. Buna, ai gasit unde sa iti faci manometrie? In Bucuresti m-ar interesa. Multumesc.

      Like

      1. Manometrie sau PH metrie?
        Manometria e ca sa vada cum stati cu sfincterul esofagian, musculatura eaofagului. pH metrria ca sa stabileasca daca refluxul este acid sau alcalin.
        PH metrie doar contra cost se face si stiu ca e destul de scumpa sau o fi si prin casa de asigurari dar eu nu stiu.
        Manometrie se face la spitalul militar in Bucuresti, este o dna dr ff draguta care efectueaza aceasta investigatie, va trebuie trimitere catre gastroenterologie o gasiti pe sectie nu in policlinica.

        Like

      2. PHmetrie se face si la spitalul PONDERAS de pe Calea Floreasca ,acum 3 ani costa 3.000 lei.

        Like

        1. Da, asta implica monitorizare 24 de ore, e cu internare si la ce preturi sunt la privat…Stiu de la un medic chirurg din Floreasca, a facut investigatia si mi-a spus ca e scumpa, asta acum vreo 3 ani cred.

          Like

    Leave a comment

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.