Bolnav la munca/scoala

Majoritatea oamenilor pe care-i cunosc (fie ca sunt niste amarati de vanzatori, fie ca au ditamai afacerea cu mari incasari anuale) refuza sa stea acasa atunci cand se imbolnavesc. Ok, o raceala de regula nu e ceva grav, o poti ‘duce pe picioare’. Dar o gripa, o viroza respiratorie si multe alte infectii sunt contagioase sau extrem de contagioase. Oamenii astia merg la munca/scoala – impart un spatiu mic (masina mica, metrou, autobuz, tramvai sau ce o mai fi) cu alti oameni. Apoi ajung la munca/scoala, impart alt spatiu relativ mic cu mai multi oameni, pentru o perioada mai lunga (4-8 ore).

Nici macar unuia dintre ei nu-i trece prin cap ca printr-un simplu stranut devin o sursa de infectie pentru destul de multi oameni. Ce, sa se gandeasca la altii? Ei sunt eroi, merg la munca/scoala bolnavi, ar trebui laudati pentru asta, nu mustrati.

Exemplu: o desteapta vine cu copilul ei la munca (din start o tampenie), copil bolnav de varicela. Acolo infecteaza cateva persoane. Alea la randul lor se plimba de mama focului printre oameni, unii nestiind ca sunt infectati (perioada de incubatie dureaza 14-21 de zile, infectios esti doar incepand cu 2 zile inainte de prima eruptie, deci cam la 12-19 zile de la expunerea la boala). SI uite asa transmiti o boala mult mai periculoasa (mai ales pentru adulti) mai multor oameni. Care o retransmit altora samd, putand ajunge la o posibila epidemie. Ok, varicela e relativ comuna, multi oameni au facut-o deja, au anticorpi pentru ea, sunt imuni. Dar daca un virus mai serios nou va aparea, cred ca romanii ‘urbani’ or sa crape pe capete primii. Si vor da vina pe stat, pe doctori, pe oricine altcineva, nu pe ei insisi.

Si nu inteleg cum in comunitatea medicala, asistentele medicale sunt primele persoane care prefera sa nu se vaccineze – mai ales pentru influenza, un virus cu care intri des in contact (mai ales in genul asta de meserie). Virus pe care-l poti retransmite extrem de usor. Printre primele lucruri pe care le inveti la scoala despre boli (nici macar la scoala de asistenti medicali ci mult mai devreme) este si informatia ca majoritatea virusilor nu pot fi combatuti direct, dar infectia poate fi prevenita prin VACCINARE. Ok, unele vaccinuri nu sunt ‘safe’ pentru toata lumea (in special pentru cei alergici la albumina – in cazul vaccinului pt. Influenza). Dar atunci cand ai viata atator oameni ‘in maini’ si trebuie sa le administrezi o gramada de chimicale care sa ii faca ‘bine’, sa refuzi sa ti se administreze un vaccin este absurd. O gramada de oameni care fac meseria asta au ramas la mentalitate de secolul XIX, oricat de mult ar fi inconjurati de tehnologia secolului XXI.

Imi plac argumentele de genul “este o violare a drepturilor individului”. Dar  ce este asta pentru pacientul imunodeprimat care se infecteaza cu gripa de la o asistenta din asta cu “drepturi inviolabile” si moare?

Trist:

http://news.yahoo.com/nurses-fired-refusing-flu-shot-224637902–abc-news-health.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s