Romanii nu au simt civic

Daca filmuletul asta in care arata ca nici un bucurestean nu e cat de cat interesat sa opreasca un posibil furt de bicicleta CARE SE INTAMPLA LANGA EL nu arata cat  egoisti si buni la dat din gura si atat – aseara am avut inca o dovada a impasibilitatii romanilor la furturi. Image

Cum ma duceam eu grabit la onomastica cuiva, ma urc in 135, ca sa ajung mai repede la metrou. Inauntru – duhoare. Un nene cu aspect de muncitor dormea pe un scaun chiar langa usa din mijloc. Langa el nu statea nimeni, dar in zona de mijloc-spate a autobuzului era relativ plin. Niste tanti se lamentau ca ‘deschideti geamul, doamna, ca murim de la putoarea astuia’. Dar ramaneau in spatele lui, cum sa renunte la locul caldut de langa scaunul aromatului. Judec eu repede ca e mai putina lume in fata si ca oricum mirosul se duce in spate daca masina circula, ma pozitionez langa locul supradimensionat din fata, cu fata spre sensul de mers. Langa mine, un grasunel transpirat la vreo 40 de ani se holba in jurul lui cam ciudat. Mergem aproape 2 statii, pana il vad ca incepe sa se uite mai cu atentie in spatele masinii si apoi coboara val-vartej cand opreste autobuzul. Dupa aia se intoarce racnind si blocheaza usa autobuzului care era pe cale sa plece din statie “vi s-a furat un mobil, ca l-am prins pe un hot care a furat un mobil acum?”. Coboara un batranel (55-60 de ani) mirat, ma uit cu atentie si vad ca alti doi “tineri” il tineau pe unul de vreo 50 de ani care radea ca prostul. Grasunelul racneste din nou “Suntem politia, am nevoie de un martor – ati stat chiar langa el, n-ati vazut unul cand a furat?” intre timp, cei doi tineri il scotocesc pe hot si scot un mobil care aparent era al batranelului. Un mobil amarat, nu smartphone sau ceva mai scump. Desi mai urla de cateva ori ca are nevoie neaparata de un martor care sa fi vazut scena, nimeni nu se ofera, desi zona aia a autobuzului era plina-ochi. “O sa va fure si pe dumneavoastra si o sa veniti sa raportati la noi si o sa ne acuzati ca nu facem nimic, dar nici dumneavoastra nu faceti nimic in momentul asta”. O tipa la vreo 30 si ceva de ani, care vorbea incontinuu la telefon ii zice “da, aveti perfecta dreptate, dar poate am si eu probleme acum, nu pot veni”. Alte murmure prin autobuz aprobatoare, dar nimeni, nici macar 1 persoana n-a coborat. Eu as fi coborat atunci, chit ca intarziam, dar am stat tot timpul cu fata spre directia de mers, nici macar nu il vazusem la fata pe sofer. Ma gandeam ca n-am ce marturie sa ofer, n-am vazut nimic din actiunea in sine. Acuma regret, poate ca le era suficient un martor care doar sa spuna ca a vazut cum politistii sub acoperire l-au prins pe ala si au gasit asupra lui un telefon furat. Poate era suficient. Deci si eu sunt la fel de vinovat ca toti nesimtitii care au stat concentrati pe viata lor si au ignorat un hot care opera nestingherit printre ei.

Cel mai tare a fost nenea-cel-imputit, care a dormit in continuare, cu toate racnetele din jurul lui. Bine, asta daca nu era mana-n-mana cu hotul, el crea diversiunea olfactiva in timp ce hotul opera?

Statisticile arata urmatoarele lucruri:

Numarul furturilor din buzunare si genti a crescut cu 16% in 2012, potrivit unui bilant publicat recent de Politia Capitalei. Statistica mai indica si o crestere cu 34 de procente a furturilor din locuinte, o mare parte a autorilor fiind persoane care pretind ca sunt reprezentanti ai Primariei sau ca sunt angajati Enel sau Distrigaz.

Inca o data: suntem un neam de hoti, egoisti si nesimtiti. Desi ne vedem civilizati, onesti si corecti – si pe cei din jurul nostru drept niste necivilizati mincinosi.

dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/romanul-altfel-decit-toti-ceilalti-romani

sursa foto: realitatea.net

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.