Traiul langa drumuri aglomerate e periculos pentru sanatate!

Cautam niste informatii pentru un referat si am gasit ca de obicei prea multe de citit si am prea putin timp sa ma documentez despre toate.

Un nou studiu arata ca persoanele care traiesc langa un drum principal national/local poate rezulta in reducerea functiilor renale, ceea ce poate creste riscul pentru infarct sau comotii cerebrale. Studiul, publicat on-line pe 13/05/2013 in Jurnalul de Epidemiologie si Sanatate a Comunitatii, a implicat mai mult de 1100 adulti admisi intr-un spital din zona Imageorasului  Boston, dupa ce au suferit un accident vascular cerebral, intre 1999 si 2004. Jumatate dintre participanti au trait la o distanta de pana la 1 km de un drum important. Restul au trait la pana la 10 km distanta.

Fiecare pacient a fost testat in 2 feluri pentru a i se verifica functionarea rinichilor. Mai intai, un test de sange a evaluat nivelul de creatinina din sange, un produs al metabolismului muschilor. Rata de filtrare glomerulara (cat de bine este filtrata creatinina din corp de catre rinichi) a fost de asemenea analizata. O rata de filtrare scazuta indica o functionare defectuoasa a rinichilor.

Pacientii care au trait cel mai aproape de un drum aglomerat au avut cea mai scazuta rata de filtrare glomerulara, dupa ce s-au luat in considerare varsta, sexul, rasa, statutul de fumatori sau nu si daca aveau alte probleme de sanatate subiacente.

Daca sunt cauzale, aceste rezultate sugereaza ca expunerea asociata cu trairea langa un drum principal contribuie la o reducere a functiei renale, un factor important pentru evenimente cardiovasculare” – scriu Dr. Murray Mittleman si colegii, de la unitatea de cercetare epidemiologica cardiovasculara de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston.

Poluarea cauzata de trafic poate duce la acumularea de placa de aterom si la schimbari in arteriolele periferice – spun cercetatorii. De aceea, sugereaza ei, trairea langa un drum cu trafic greu poate contribui negativ la starea noastra de sanatate.Image

Autorii estimeaza ca traiul foarte aproape de un drum principal este asociat cu o rata mai mare cu 4% a mortii cauzata de un accident cardiovascular si cu 1% pentru a muri din orice alta cauza legata de sanatate – fata de oamenii care traiesc la cel putin 5 km distanta.

Exista tot mai multe dovezi ca trairea langa drumuri principale contribuie la incidenta bolilor vasculare si ca aceasta are efecte nefavorabile printre pacientii cu probleme cardiovasculare prevalente” – scriu cercetatorii.

Asta alaturat la studii mai vechi sau mai noi care demonstreaza ca poluarea aerului cu microparticule poate fi clar invinovatita pentru o crestere procentuala a deceselor cauzate de probleme de sanatate si in special de accidente vasculare cerebrale.

Traiul asta intr-un oras mare te omoara in toate felurile posibile. Super!

Referinte:

http://jech.bmj.com/content/early/2013/04/26/jech-2012-202307.short?g=w_jech_ahead_tab

http://jech.bmj.com/content/early/2013/05/08/jech-2012-201096.short?g=w_jech_ahead_tab

http://www.medscape.com/viewarticle/412202

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_136807.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s