banca e un “magazin de bani” sau e o entitate din alte lumi?

De ce bancile sunt in acelasi timp promotorii conceptului de tranzactii ‘fara cash’ si de Imagecrestere a numarului de tranzactii cu carduri, dar in acelasi timp refuza sa accepte sa faca niste tranzactii banale cu cardul? Ok, comisioane pierdute, dar repet: de ce unui client i se pare ca merita sa piarda o suma de bani pentru cifra de afaceri crescuta, dar unei banci i se pare ca nu merita?

Explicatia primita de la cativa angajati de banci pana acum: “domnule, banca nu e magazin, daca vreti sa faceti o plata, o faceti cu cash”.

Si eu care credeam ca bancile sunt (la un nivel simplificat) un magazin care ‘cumpara’ bani ieftin si ii ‘revinde’ apoi scump.

A bank is a financial institution and a financial intermediary that accepts deposits and channels those deposits into lending activities, either directly by loaning or indirectly through capital markets. A bank is the connection between customers that have capital deficits and customers with capital surpluses.

 

Daca ai un card (de debit/credit) poti face plati cu el (aproape) oriunde in lumea asta  – unde exista un POS, indiferent care iti este banca emitatoare a cardului si care e banca detinatoare a POS-ului. Pentru un comision – platit de comerciant. Cu toate acestea, nu poti face o plata curenta la o casierie (fie clasica, fie de tip multimat) a unei banci cu cardul de la o alta banca. Poti plati cu un card emis de banca la care vrei sa faci tranzactia – dar nu toate bancile accepta asta.

De ce un comerciant accepta sa piarda o parte din banii pe care-i primeste (2-3% sau mai mult) pentru a vinde un bun sau un serviciu, dar o banca nu? Ok, la operatiuni de tip intermediere catre o alta banca (plata unei facturi, de exemplu), mai inteleg – banca nu poate folosi banii aia. Dar daca cel catre care se face plata are contul la banca unde se face plata, atunci banca are de castigat. Intra bani rapid in conturile ei, pe care ii poate folosi pentru operatiunile curente. Cu toate astea, nu accepta asemenea tranzactii.

Daca vrei sa faci o plata cu cardul pentru a cumpara valuta cash, majoritatea absoluta a bancilor nu vor accepta ca instrument de plata cardul. E absurd. Anumite case de schimb accepta carduri. Anumite multimate permit schimbul valutar in cont (cu accesul la cont facut prin card + pin). Dar n-am vazut inca o casierie care sa permita schimbul valutar cu plata cu cardul.

Advertisements

One Reply to “banca e un “magazin de bani” sau e o entitate din alte lumi?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s