Cine va mai oferi servicii medicale in Romania?

Scoala la care merg ofera niste burse pentru un schimb de experienta cu alte scoli de asistenti medicali din alte tari europene, in cadrul unui program pan-european. Le ofera in functie de note, activitate si dupa un interviu. Inainte de interviu am vorbit cu niste colegi si colege. Teoretic, unii dintre cei mai buni dintre elevii din anii 1 si 2. Pe langa niste povesti de groaza din ‘sistem’ pe care le-am impartasit, a tot fost adusa in discutie dorinta TUTUROR de a pleca din tara dupa ce-si iau diploma. Din 20 si ceva de elevi, unul singur a sustinut sus si tare ca el vrea sa ramana in Romania – si sa ajunga la SMURD.

E cunoscut de multa vreme faptul ca ne pleaca medicii pe banda rulanta. De asemenea, exista intentii declarative de a pleca la aproximativ 2 treimi din medicii ramasi si printre studentii la Medicina. Si asistentele medicale pleaca. Cine mai ramane?

Avem cel mai mic numar de medici specialisti/cap de locuitor din UE. Avem cel mai mic numar de angajati in sistemul sanitar de stat (adica si asistenti, infirmiere, brancardieri etc.) din UE. Doar la 6 oameni care ies din sistem (plecati, pensionati, morti etc.) se angajeaza 1 inlocuitor. Avem cea mai mica alocare pentru sanatate (procentual din PIB) dintre toate tarile UE.

Cu toate acestea, avem multi studenti la Medicina si elevi la postliceale. Care se pregatesc cu spor pentru a trata pacienti din alte tari.

Multi spun ca problemele mari sunt doar in ‘provincie’, ca spitalele judetene si cele din Bucuresti stau bine la personal. Din ce am vazut eu pana acum, nu exista spital in Bucuresti care sa aiba atat personal cat e prevazut in organigrama. Exista niste spitale (cum ar fi Floreasca) total subdimensionate relativ la numarul de pacienti. Aici vine problema si de la conceptia romanului ca ‘trebuie sa merg la spitalul unde cred eu ca sunt cei mai buni doctori’ – avem oameni care vin cu probleme ambulatorii din Berceni tocmai la Floreasca, pentru ca asa cred ei ca e mai bine, desi pana la Floreasca au in drum minim 3 spitale mari cu doctori la fel de capabili.

 

Cand in 20 de ani se vor retrage majoritatea doctorilor batrani din spitalele mari si vor fi plecat majoritatea medicilor foarte buni… cine va mai trata romanii?Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s