De ce sunt romanii altfel?

Nu, nu am descoperit vreo teorie irefutabila brusc.
Am citit o carte relativ usoara, de week-end, a unui istoric roman care se ocupa cu demistificarea istoriei – Lucian Boia.
Ofera o perspectiva foarte interesanta asupra societatii romanesti de azi, plecand de la principiul ‘prezentul e rezultatul trecutului’.
Mi-a placut faptul ca nu trage concluzii repede-repede ( cum obisnuim noi, romanii ) si incearca sa-si argumenteze ideile concret, nu prin conexiuni si nuantari mai mult sau mai putin inchipuite.
Dintre cauzele aduse de el in discutie as enumera:
– aparitia cu intarziere a micilor principate romanesti
– lipsa unei elite interesata de cultura pentru multa vreme ( de exemplu, nu avem documente scrise pe teritoriul tarii noastre pana tarziu in Evul Mediu)
– lipsa unei clase de mijloc romanesti pentru multa vreme. Orasele, atatea cate erau, aveau populatie eclectica, iar populatia cu diverse specializari/meserii/bani era predominant straina
– aparitia si perpetuarea unor complexe de inferioritate romanesti
– obisnuinta poporului de-a avea un conducator considerat puternic, care a dus lamulte derapaje de-a lungul istoriei
– pastrarea unui procent insemnat al populatiei ‘in intuneric’ de-a lungul timpului. Inca avem un numar imens de analfabeti sau semianalfabeti, ceea ce are efecte negative usor de imaginat asupra dezvoltarii noastre economice si sociale.
– perpetuarea unor mituri nationaliste in stransa legatura cu tendinta generalizata de a vedea drept mai valoros orice e strain
– lipsa efectului pozitiv al oraselor asupra dezvoltarii poporului. Distrugerea aproape totala a ‘civilizatiei rurale’, atata cata era. Nu avem nici orase nici sate in acceptiunea normala a cuvintelor. Avem o imensa mahala, guvernata de legi proprii.
– obisnuinta din vremuri stravechi cu discursul dublu. Una zicem, alta facem. ‘Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim’. ‘Capul plecat, sabia nu-l taie’ etc.
– Obisnuinta cu furtul si bacsisul, ca metode de-a indrepta vreun rau social, real sau inchipuit.
– nu in ultimul rand, apatia romaneasca. Lipsa traditiei de a protesta.

Cel mai trist e ca prezentul pare sa nu schimbe nimic din greselile trecutului, totul e angrenat in perpetuarea starii de fapt actuale.

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.