Romanul e oripilat de “lipsa de civilizatie” a altui roman, dar nu de propria-i nesimtire

Daca exista cineva care crede ca un studiu din 2011 facut de un socio-psiholog (Dorin Bodea) e aiuristic, sufera de ochelari-de-cal-ită cronica. Studiul arata o desprindere totala de realitate a autoevaluarii romanului. Credem MAJORITAR ca noi ne comportam civilizat, dar cei din jurul nostru sunt TOTI niste maimute needucate. Un studiu ceva mai nou al aceluiasi socio-psiholog arata existenta aceluias derapaj intre perceptia despre sine si perceptia despre aproapele sau INCLUSIV la romanii urbani, cu un job stabil, pentru care teoretic trebuie sa ai studii superioare absolvite. Cerem de la altii sa fie bine-crescuti, dar noi scuipam pe jos, tipam si nu ne spalam pe maini cand iesim de la toaleta. Super popor!

ImageImi tot aduc aminte de articolul asta si de studiile pomenite atunci cand ma lovesc de situatii de zi cu zi:

• o asistenta medicala mi-a facut observatie (relativ intemeiat) pentru ca discutam cu colegele mele PE TEME MEDICALE (metabolism, absorbtia nutrientilor, insulina, pancreas, stomac, motilitate gastrica) de fata cu un pacient care tocmai facuse o colecistectomie. Pacient cu care intrasem in vorba mai devreme si pe care l-am descusut pe toate partile despre operatie si ingrijirea pre- si postoperatorie pe care a primit-o in spitalul unde facem practica. Avea dreptate – nu e politicos sa vorbesti despre nimic de fata cu un pacient. Dar tot ea mai devreme a ignorat total faptul ca o ruda i-a cerut EXTREM DE RESPECTUOS sa scoata 2 perfuzoare din 2 paciente dintr-o rezerva. Doamna asistenta i-a raspuns afectata ca “ajung si la dumneavoastra” si n-a ajuns la ele nici dupa 30 de minute de trecut prin toate celelalte rezerve. Cine n-a avut niciodata o perfuzie intravenoasa nu stie faptul ca dupa absorbtia a 1 punga de 250 ml de perfuzie ai o nevoie relativ puternica de a urina. Lichidele ajung mult mai repede la rinichi, sunt ultrafiltrate – se formeaza urina repede. Daca n-ai cateter urinar si punga de colectare, poti ajunge sa urinezi pe tine sau sa o iei la plimbare prin spital spre toaleta, cu perfuzia dupa tine (motiv de urlete pentru orice asistenta civilizata). Desigur, ignorarea pacientilor e semn de politete, invatata dupa zeci de ani de spital.

• sediul firmei unde lucrez e intr-o cladire interbelica. E mai ieftin si e “la moda” sa spui ca “o cladire veche stimuleaza impulsurile creative mai mult decat o cladire de birouri moderna”. Ma rog, eu zic ca e un romanism sadea, un mod de-a-ti scadea costurile, sacrificand confortul. Problema e ca avem vecini batrani. Fosti protejati ai sistemului de trista amintire, care simt ca nu mai sunt bagati in seama de nimeni. O asemenea tanti are si un plod “sarac” de aprox. 25 ani, care n-a muncit niciodata in viata lui si probabil ca nu va trebui sa munceasca niciodata – multumita protectiei mamei lui (sau matusa, sau iubita sau ce-or fi ei, nu i-am intrebat niciodata). Impreuna cresc 4 (patru) potai de 15 cm inaltime si 50 cm lungime, care latra tot timpul cand ies din hruba in care locuiesc. Cam de 3 ori in cele 8 ore petrecute la serviciu de mine. Cine a auzit vreodata un caine mic latrand stie ca e un fel de sunet nearticulat, ascutit si pe care-l auzi de la 50 m distanta. N-am nimic cu cainii in general, nici cu cainii astia personal. Doar ca tanti si domnisorul nu strang niciodata rahatul dupa ei – si pentru niste piticanii, cateii astia scot mult rahat din ei, asternut frumos pe trotuarele din jurul cladirii. Desigur, semne de civilizatie.

Problema lor cu noi vine de la faptul ca vizitatorii firmei noastre (si cateodata si unii angajati) nu inchid poarta de acces in curtea cladirii. Ceea ce inseamna ca pot iesi cateii bine-crescuti ai lor in strada nesupravegheati. Presupun ca asta e motivul lor de suparare, oricare altul e absurd. Ideea e ca ei URLA intotdeauna cand prind ori vreun angajat ori vreun vizitator: “necivilizatule, nesimtitule, de ce nu inchizi poarta, de ce nu inchid toti nenorocitii care vin la voi poarta, sunteti cei mai necivilizati oameni bla-bla” (citat cuvant-cu-cuvant). Cererea lor e relativ indreptatita, dar sa ii reprosezi altuia lipsa de civilizatie in timp ce tu zbieri din toti rarunchii precum cea mai needucata mahalagioaica e absurd. E romanesc. Si nu in ultimul rand e… necivilizat!

• alt exemplu care-mi tot vine-n cap s-a petrecut intr-un telescaun din statiunea bulgareasca de ski Bansko. Vorbeam cu o prietena de avansul major pe care-l au bulgarii in organizarea statiunilor de ski/mare fata de Romania si observam faptul ca la ei banii si managementul au venit partial de la germani si partial de la mafia locala. Un romanas, vecin de telescaun, s-a bagat in seama si a ridicat drept argument faptul ca bulgarii sunt “mai civilizati ca romanii“. La o observatie simpla a comportamentului turistului mediu roman sau bulgar (la mare sau la munte) poti ajunge la o concluzie (poate gresita) ca nu sunt cu mult diferiti (in bine sau rau). Diferenta majora vine de la organizare (mult mai multi oameni care-si fac treaba cum trebuie, de la angajati de restaurante la oameni care fac curat dupa “civilizati”). Eu i-am atras atentia ca in Romania lipsesc utilitatile de baza pe o partie sau la mare. De exemplu, toalete nu prea sunt pe partiile noastre. Avem putine partii, dar si cele nou-aparute sunt gandite aiuristic. Cum sa faci un telescaun pe varful muntelui si sa nu te gandesti ca turistii (si operatorii lui) au nevoie macar 1 data pe zi sa se duca la toaleta? Raspunsul “civilizatului” vecin de scaun: “nu e problema asta cu toaletele, te duci in padure sa urinezi, altele sunt problemele“. Pentru ca, nu e asa, urinatul in padure e semn de civilizatie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s