Cum devin asistent medical?

Cum am ajuns EU asistent medical poti citi in format serializat in meniul blogului – povestea mea. Cei 3 ani, de la motivul pentru care am ales meseria asta, pana la cele 3 examene de final.

Am scris o serie de articole despre asta – le gasiti in categoriile “asistent medical“/”AMG” sau “scoala“: Cum ma angajez ca Asistent Medical. Salariul unui asistent medical in RomaniaProbleme in practica in spitale. Scoala de Asistent Medical si un job full-time. Un guest-post despre anul 1 al unui viitor asistent medical (la o postliceala). Pentru ca pe multi ii intereseaza asta: Cat castiga un asistent medical in Europa.

Daca vrei sa citesti cateva sfaturi de la un doctor pentru viitorii Asistenti Medicali – la ce aspecte sa fii atent pentru a deveni un Asistent Medical mai bun, citeste articolul asta.

Daca vrei sa afli ce ii trece prin cap unui profesor de Scoala Postliceala, care a predat unor viitori asistenti medicali, citeste aici si aici. Un pic despre examenul de absolvire al unei scoli postliceale mari din Bucuresti aici.

Esti curios sa vezi la ce riscuri te expui ca Asistent Medical? Am scris aici.

Daca ai 18 ani si te intrebi ce sa faci in viata, ai putea fi interesat de ce am de zis special pentru tine.

Hai sa fac o scurta prezentare a sistemului (valabil in Bucuresti).

L.E. Pentru un articol cu niste informatii in plus la nivelul tarii (care a folosit/rescris si o mica parte din informatiile de pe blogul meu:) ) clic aici. E scris mai impersonal, unora poate li se va parea util.

0. CALIFICAREA

In primul si-n primul rand, exista mai multe calificari cu numele “Asistent Medical”. La postliceale vei gasi:

Asistent Medical Generalist – meseria pentru care inveti cel mai mult, Imagemajoritatea asistentilor medicali din spitale au terminat cursurile unei postliceale pentru a deveni asa ceva. Prescurtat AMG. Exista si o generatie mai veche, care a facut liceul sanitar, a profesat ca AMG, apoi a urmat o echivalare pentru studii postliceale.

Asistent Medical de Farmacie – cu diploma asta nu te poti angaja in spitale (cu exceptia farmaciilor din spitale). Practic esti un fel de farmacist – dar nu vei stii niciodata la fel de multe ca un absolvent de Farmacologie. Nu ca nu vei invata nimic, dar ti se vor preda mult mai putine lucruri decat unui student. Prescurtat AMF

Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapiesingurul ciclu de invatare care dureaza doar 2 ani. Din 2013 peste tot se fac 3 ani pentru a deveni Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie si Recuperare. Cu diploma asta te poti angaja in Spitale de Recuperare si Fizioterapie si in Centre de Wellness. Sau in spitale, in sectiile de Recuperare Medicala sau in cele de Terapie Intensiva (unde e nevoie de fizioterapeuti). Teoretic ai ceva sanse de angajare in afara cu diploma asta, practic esti un fel de maseur cu o diploma ‘ieftina’. Te lupti la angajare si cu absolventi de BFT de la ANEFS sau UMF (si nu-s putini si nici prost pregatiti, plus ca au si licenta de facultate). Prescurtat BFT

Niciuna dintre meserii nu e interschimbabila cu celelalte 2. Daca ai terminat AMG, nu poti sa te angajezi intr-o farmacie si daca ai terminat BFT sau AMF n-o sa te angajeze nici un spital ca sa te trimita pe o Sectie. Ca AMG poti sa mai faci un curs de specializare de 6-12 luni, pentru a te putea angaja intr-un spital de Fizioterapie si Recuperare Medicala, dar ca BFT nu poti face acelasi lucru pentru a deveni AMG.

Din 2013, la Scoala Postliceala Fundeni au aparut si specializarile Asistent medical radiologie si Asistent medical de laborator.

La Facultate (la UMF Bucuresti) mai exista specializarile TEHNICĂ DENTARĂ, RADIOLOGIE SI IMAGISTICĂ, ASISTENȚĂ DENTARĂ și LABORATOR CLINIC. Toate presupun cursuri care dureaza 3 ani.

Daca termini ca AMG, ar trebui sa poti sa urmezi niste cursuri de specializare pentru a fi asistent de imagistica/asistent de laborator. Foarte multe detalii nu am, dar stiu ca exista Centrul de dezvoltare profesionala in domeniul sanitar – care organizeaza cursuri de Radiologie/Laborator + o sumedenie de alte cursuri de educatie continua (care sunt, in teorie, obligatorii dupa ce iti iei diploma de Asistent Medical Generalist). Mai multe detalii pe site-ul lor. In principiu, ar trebui sa existe unitati asemanatoare in mai toate marile orase (posibil sa fie subordonate spitalelor).

Despre tehnica dentara si laborator clinic nu stiu foarte multe. Ma voi documenta

Ca Asistent Medical de Stomatologie (pentru ca tot am primit ceva intrebari sau cautari pe blog) te specializezi “on the job”. Adica gasesti un doctor care doreste un asistent, te rogi de el sa te primeasca si sa te invete – si incepi sa lucrezi. Cursuri (cu examen si materie scrisa) n-am gasit pe undeva. Teoretic, vechimea tine loc de specializare, in acest domeniu. Asta mi-au zis 2 medici stomatologi pana acum. Voi mai cauta informatii.

Sau faci Facultatea – la nou-infiintata specializare de Asistent Dentar.

1. FORMA DE SCOLARIZARE, DURATA SI ADMITERE

Ai 2 optiuni: Scoala Postliceala Sanitara de 3 ani sau Facultate de 4 ani (pentru AMG).

Daca vrei sa inveti aceasta meserie pentru a pleca in strainatate SI ATAT, pentru moment (2015) trebuie sa stii ca diploma de postliceala este suficienta – orice ti-ar spune altii. Am scris aici despre 2 colege de-ale mele care au plecat sa lucreze in strainatate ca AMG la mai putin de 5 luni de la absolvire. Eu am inceput sa muncesc in Anglia la fix 5 luni de la absolvire (august-ianuarie), dar puteam s-o fac si mai repede. Partea amuzanta e ca ar fi trebuit sa astept cam la fel de mult ca sa incep sa lucrez intr-un spital din Bucuresti, orasul meu natal.

NU UITA un lucru: meseria de Asistent Medical nu e pentru toata lumea. Poate parea usoara din afara, dar realitatea e ca trebuie sa gasesti o minima bucurie in a ajuta oamenii, altfel o sa-ti faci treaba prost si vei fi nefericit toata viata. Deci daca vrei s-o faci PENTRU BANI, o sa ai rapid probleme. Parerea mea.

La Postliceala poti intra FARA diploma de Bacalaureat. DIN PĂCATE. Important de stiut ca nu poti lua diploma de Asistent Medical dupa ce termini cei 3 ani de studii fara sa ai Diploma de Bacalaureat. Adica poti termina cu chiu, cu vai Scoala. Poate iei si examenul final. Nu primesti diploma daca n-ai Bac-ul luat. Sau nu intri in examen (nu stiu exact care e procedura – nu m-a interesat chiar atat de mult). L.E.: Nu am vreun link direct, dar din ce am inteles de la scoala unde invat eu acum, din pacate poti sa-ti dai examenul final si sa fii admis in OAMMR si fara diploma de bacalaureat. LLE: Pe site-ul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti – filiala Bucuresti (OAMMR) scrie ca nu poti lua certificatul de membru OAMMR fara diploma de bacalaureat SAU Certificat absolvire Liceu. Ori am vazut eu aiurea inainte, ori a aparut de curand acest “SAU Certificat absolvire Liceu”. Deci, daca inteleg eu bine, poti deveni AMG fara diploma de BAC.

In opinia mea, exista 2 Scoli Postliceale mai bune in Bucuresti. Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” (fara legatura cu UMF!) – privata – si Scoala Postliceala Sanitara “Fundeni” – de stat. Admiterea se poate da (inca) fara diploma de BAC. E interesant de stiut ca la “Fundeni” a existat un scandal pentru șpagă la examenul de absolvire a scolii in 2013. In ochii mei, asta ii scade mult valoarea unitatii de invatamant.

La “Carol Davila” examenul e compus doar din intrebari din portiunile de Igiena de la finalul capitolelor din manualul de a XI-a de Anatomie. Grila. Intrebari simple, de cultura generala. (Asa era in 2012). In 2013, admiterea a fost tot grila, dar cu intrebari din tot manualul de Anatomie de clasa a XI-a. Adica din Sistemul Nervos, Sistemul endocrin, Sistemul osos, Sistemul muscular, Sistemul digestiv, Sistemul circulator, Sistemul respirator, Sistemul excretor, Sistemul reproducator. Daca citesti manualul de minim 3 ori, n-ai cum sa nu iei o nota bunicica. Parerea mea.

Se intra teoretic cu peste 5. Ca sa iei sub 5 trebuie sa fii batut in cap.

La “Fundeni”, daca vrei sa intri la locurile subventionate de la buget, trebuie sa dai un examen – din Anatomia de clasa a XI-a (asta era in 2012). La “cu taxa” (acum 2 ani) examenul era asemanator cu cel de la Carol Davila  – adica nu foarte greu. Si ei vor sa-si completeze numarul de locuri “cu taxa”, deci admiterea e banala.

Update: IN 2014, admiterea la buget la Fundeni a constat in 90 de intrebari cu 4 variante de raspuns (doar 1 corecta). Intrebarile au fost SIMPLE, din: celula, nervi, receptori,  sistemele circulator, respirator, locomotor (oase), digestiv, endocrin (hormoni). Ultima nota a fost 52. 318 participanti, 150+ respinsi. Subiectele din sept. 2014 + un scurt comentariu aici.

Restul Scolilor Postliceale ori n-au examene de admitere, ori au doar un fel de interviu la admitere. Adica se intra usor. Ar mai exista Scoala Postliceala Sfantul Iosif – de care am auzit lucruri bune, plus cateva scoli mai mici (de care n-am prea auzit lucruri bune)… Per ansamblu, oferta de educatie este foarte variata, dar calitatea educatiei variaza si ea (de la scoala la scoala si chiar de la clasa la clasa).

In Bucuresti ai o singura Facultate de stat – parte a UMF “Carol Davila”. Evident, iti trebuie diploma de Bacalaureat. Admiterea NU e banala, dar nu e deloc grea. In 2013 erau 60 de intrebari simplute de anatomie (TOATA anatomia de a 11-a) + 20 de intrebari simplute de chimie. 170 locuri la buget (atentie, la toate specializarile, adica pentru AMG sunt mult mai putine) + 45 locuri la taxa (din nou, date din 2013). 1 varianta de subiecte (anatomie+chimie) de la admiterea din 2014 aici.

Daca ai 18 ani si vrei sa devii AMG, eu te-as sfatui sa dai la facultate. Ai un spor la salariul de incadrare si mai tarziu poti sa-ti dai un Masterat. Cu un curs de pedagogie absolvit, vei putea eventual sa si predai. Crede-ma, merita anul ala in plus, daca privesti viata in ansamblu.

Observatie: Am apucat sa discut (intr-o sectie de spital) mai pe indelete cu o colega de la UMFAM “Carol Davila”. Zicea ca in anii 1 si 2 ei au facut practica in spital doar 1 zi (din 5) pe saptamana si ca nu prea erau lasate sa faca mai nimic si ca erau prea multi ca sa li se dea ceva de facut fiecaruia. Se plangea ca a ajuns in anul 3 si nu stie mai nimic (nici practica, nici teorie). Ma rog, incerca sa compenseze acum pentru ce pierduse. NU zic ca asa sunt toti studentii de acolo (nici n-am cum, 1 caz nu e o regula) sau ca nu se face scoala nici la facultate. Nu exista vreo scoala perfecta in Romania. Scoala iti ofera niste informatii, depinde de fiecare cat alege sa invete. Probleme de genul “nu fac nimic la practica, ce bataie de joc” am avut si eu. Accepti 1 data, accepti de 2 ori, a 3-a oara trebuie sa-ti rezolvi singur problema: te duci la alt spital (universitar) sau la alta sectie, te rogi de asistente sa te primeasca si pui mana si muncesti. Nu poti sa te astepti sa ti se dea totul mura-n-gura. Oricum ar fi, la finalul celor 4 ani ai un avantaj relativ (diploma) fata de absolventii de postliceala, deci tot cred ca e recomandabila.

Exista si o facultate privata – Universitatea “Titu Maiorescu”. Admiterea este formata din media intre un chestionar de admitere + media de Bacalaureat. (2013)

Observatie pentru cei carora le e frica de admiterea la UMF “Carol Davila”. Acum cativa ani exista posibilitatea transferarii de la privat la stat (am un prieten care a facut asta, dar intre Facultatile de Stomatologie). Se poate (teoretic) face 1 an la “Titu Maiorescu” si apoi se poate face transferul la UMF (cu sau fara niste examene de diferente – nu stiu exact). Totusi verificati informatia asta la secretariatul UMF “Carol Davila” sau la cel de la “Titu Maiorescu”, ca sa nu aveti vreo surpriza neplacuta. Daca am scris o tampenie, comentati jos si o sa scot informatia asta.

Am tot uitat sa mentionez asta, dar si UMF “Carol Davila” si UNEFS Bucuresti au cursuri pentru Balneofizioterapeuti/Kinetoterapeuti. 2 meserii asemanatoare cu cea de BFT. Doar ca studentii de acolo termina cu diploma de licenta. Facultatea e ceva mai grea, dar dureaza tot 3 ani, ca si Postliceala de BFT. Important de stiut pentru cei interesati de-o cariera (in care se gasesc greu joburi) de Fizioterapeut. Admiterea nu e foarte grea, dar eu zic ca merita. La UNEFS sunt intrebari grila din Anatomia de a XI-a + Notiuni de vocabular, sinonime, antonime (Lb. Romana) + o proba fizica (gimnastica, sport sau sprint). La UMF parca erau doar niste intrebari din Anatomia de a XI-a.

2. COSTURI

La Postliceale variaza intre 1800 lei si 2800 lei/an. Unele postliceale ofera posibilitatea de-a plati taxa in rate contra unei mariri a ei (in loc de 2500 lei intr-o rata, 2800 in 3). La Fundeni exista si locuri de la buget (fara taxa) – de asta conteaza admiterea acolo. Anumite postliceale (cum ar fi “Carol Davila”) ofera si niste burse. Burse de studii/burse sociale. Nu te astepta la o suma de bani lunara. Bursele de studii pot insemna un procent din taxa anuala – care e returnat elevului. Bursele sociale sunt pentru cazuri sociale. E mult, e putin? Nu stiu. Cand eram eu la facultate, acum 11 ani, taxa anuala la ASE era de 3500 lei, daca tin eu bine minte ca-mi ziceau colegii de la ‘cu taxa’.

Mai ai si costuri suplimentare (caiete, carti, echipament pentru practica – pe care nu toate scolile ti-l furnizeaza).

La UMF, putinele locuri de la ‘cu taxa’ sunt taxate pana la sange. 6000 lei/an – in 2012. In 2013 e posibil ca taxa sa devina 9000 lei (pentru Medicina atata va fi). In 2013-2014 tot 6000 lei a ramas taxa.

La Facultatea de Medicina – specializarea AMG de la Universitatea (privata) “Titu Maiorescu”, taxa este de 1500 euro/an. Ei au si o taxa mare de inscriere (265 lei – in 2013) si o taxa foarte mare de examen de licenta (2000 lei – in 2013). Niste hoti, in opinia mea.

3. CE INVAT?

In cei 3/4 ani de studiu asa se vor intampla lucrurile (ordinea e un pic schimbata la facultate) asa:

 • la inceput, baza: Anatomie si fiziologie, Semiologie, Biochimie, Biofizica, Farmacologie, Embriologie si Genetica
 • materii de umplutura (mai mult sau mai putin): Sociologie, Informatica, Psihologie, PSI

 • in anul 2: Pe langa limbi straine si “Management si legislatie sanitara” si “Principii de baza ale cercetarii”, vei trece prin aproape toate sectiile medicale si nursing specific:

Oftalmologie, Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie, Ortopedie, Reumatologie, Boli Metabolice, Epidemiologie, Gastroenterologie, Nefrologie, Hematologie, Endocrinologie, Boli infectioase, BTS. Materii predate majoritar de doctori. Unii mai interesati de a preda, altii mai putin. Peste tot poti invata FOARTE MULTE! Trebuie doar sa fii interesat.

 • in anul 3: Deontologie, Psihologie, Pedagogie si inca niste materii pur teoretice + materii practice (cu nursingul specific):

Ginecologie, Obstetrica, Psihiatrie, Neurologie, Anestezie si TI, Oncologie, gerontologie, Puericultura, Pediatrie, Ingrijiri paliative, Urgente.

Update: La UMF “Carol Davila” cursurile sunt aranjate un pic diferit. Dintr-un desfasurator al materiilor pe ani citez din diferente:

In anul 1: Anatomie (materie de an, NU de semestru), Fiziologie si Fiziopatologie (nu se fac la postliceala), se face si Sport:)

Farmacologia, Microbiologie+Parazitologie+Virologie, Sociologia se fac in anul 2, tot atunci ai curs de Nutritie si Dietetica (important!). Exista si un curs de “management al pacientului in serviciul de radiologie”.

Cursurile de specialitati medicale sunt in anii 3-4. +Ai curs special de legislatie in anul 4 (la noi s-a discutat putin pe tema asta in cursul de Management si legislatie din anul 2).

 • Dupa asta urmeaza examenul final si hai noroc in a-ti gasi un job prost platit.:)

4. CUM SI UNDE MA ANGAJEZ?

Vezi in continuarea (inca neterminata) acestui articol: cum ma angajez ca asistent medical.

5. DE CE AS STUDIA PENTRU A FACE ACEASTA MESERIE?

Greu de zis. In principiu, pot sa-ti spun DE CE SA NU o faci. Am si strans niste ganduri despre DE CE S-O FACI, dar cred ca fiecare ar trebui sa-si gaseasca un motiv bun, in care sa creada.

Daca nu-ti plac urmatoarele lucruri, renunta la ideea de a face 3-4 ani de scoala de Asistenti Medicali:

 • sa lucrezi cu oameni. De toate felurile, din toate categoriile sociale. Imputiti, rai, violenti, buni, normali, bolnavi mental, cu BTS, snobi, batrani, tineri etc.
 • sa vezi durere. Durerea cauzata de o boala, operatie, amputatie etc. e mica fata de ce vei vedea destul de des. Ieri am vazut o doamna efectiv distrusa care aflase o veste foarte proasta despre o ruda apropiata. Pacientii mor. Cu mici exceptii, vei intalni moartea foarte des in meseria asta.

 • sa castigi un salariu mic. La privat e ceva mai buna situatia. Dar de multe ori la privat nu te vei putea angaja decat in locuri unde n-o sa faci mare lucru si nu vei invata niciodata nimic. Ceva gen ‘asistent recoltari probe de sange’. Daca nu inveti nimic, n-o sa progresezi niciodata, deci vei fi condamnat sa castigi relativ putin toata viata – dar la privat.

 • La Stat, situatia e nuantata. In primul rand poti invata FOARTE MULTE. Apoi, teoretic, dupa un examen de grad si aproximativ 11 ani vechime, cu garzi si schimburi de ture (in multe spitale se platesc aceste schimburi – intelegeri intre asistenti) poti ajunge la un “salariu legal” de aproximativ 2000 lei. Caz real, de la Floreasca. Salariul de incadrare, in functie de spital, variaza intre minimul pe economie si aproximativ 1200 lei. Exista si sporuri pentru munca in conditii periculoase (risc de infectie cu HIV, de ex.) care pot fi relativ consistente.  Oricum nu putem vorbi de cine stie ce avans in cariera.

  Fara sa te compromiti si sa accepti spaga, toata viata vei trai prost, in opinia mea.

  Desigur, exista omniprezenta spaga. In general, un asistent lucreaza pe sectii cu 20-50 paturi. In mod normal, o tura inseamna grija pentru 10-30 bolnavi. Majoritatea dau niste bani zilnic (2-5-10-15 lei, rar mai mult). Fa un calcul. Stiu cazuri de asistente care isi dubleaza salariul cu spaga. Totusi, daca la spaga iti sta capul de acum, mai bine fa-te controlor pe RATB sau politician.

  • daca te astepti sa muncesti 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. La stat se munceste majoritar in ture de 12 ore. Faimosul 12 cu 24 si 12 cu 48. Muncesti 12 ore, 24 ore esti liber, apoi muncesti 12 ore, apoi 48 ore liber. Invariabil prinzi o tura de zi, una de noapte. Bineinteles, exista si joburi cu program standard, majoritar la privat. Daca ajungi Asistenta-Sefa, vei munci in multe cazuri 8 ore/zi, luni-vineri. Dar nu toata lumea ajunge sef, nu?:)
 • daca te astepti sa-ti gasesti un job foarte usor dupa ce termini scoala, fara sa dai spaga. GRESIT. Vezi aici si aici. Poate la privat sa ai vreo sansa (cel putin la partea de ‘fara spaga’). Dar competitia e mare. Iar la stat… posturile sunt blocate. Teoretic, la 7 angajati care pleaca din sistem se elibereaza 1 post. Exista examen (scris + practic). Poti sa iei si 100%, daca nu ungi pe nimeni, in anumite spitale n-ai nici o sansa sa te angajezi. Asta mai ramane de discutat. Am si cazuri de colege care s-au angajat dupa ce au impresionat cate o Asistenta-Sefa in timpul practicii din anii de scoala. Nu stiu sigur daca aceleasi colege n-au si uns-o pe numita Asistenta-Sefa (+ pe alti nenorociti din personalul TESA al spitalului cu pricina).

 • daca crezi ca o sa faci vreodata altceva decat sa administrezi medicamente/procesezi analize/faci diferite tehnici medicale necomplicate/operezi aparate de investigatii (CT, IRM, EKG etc.). Asistentul e asistent. Adica nu e doctor. Daca vrei mai mult, DĂ LA MEDICINĂ! Nu ai voie sa prescrii vreun medicament (evident, nici n-ai pregatirea necesara), n-ai voie sa iti dai cu parerea in privinta unui tratament sau a unei boli a unui pacient. Putini doctori accepta orice atitudine diferita de servilism maxim. Evident, dupa mai multi ani de experienta si o relatie mai buna cu cate un doctor – cuvantul tau va valora ceva. Asta daca, bineinteles, o sa si stii ceva.

 • daca ai vise mari pentru viata ta. Sanatatea, in general, iti cam zdrobeste orice vis. Repede. O sa vezi.

 • daca te astepti sa lucrezi intr-un mediu unde esti inconjurat numai de oameni destepti si frumosi si care stiu sa-si faca meseria foarte bine. Nu ma intelege gresit, profesionisti sunt foarte multi, in special la stat (stiu, bizar, nu?). Incredibil de multi, in opinia mea. Problema e ca toti sunt oameni si au defectele lor. Barfitori, spagari, nesimtiti, invidiosi, analfabeti, prosti sau pur-si-simplu-RĂI vei tot intalni.

 • daca te enerveaza servilismul. Va trebui sa taci si sa inghiti multe la viata ta. Multi asistenti defuleaza pe pacienti si apartinatori toate frustrarile acumulate. GREȘIT! Daca nu te vezi rezistand intr-un mediu in care trebuie sa fii intotdeauna atent la cum te raportezi la cei din jurul tau, mai bine las-o balta.

 • 6. Ce presupune aceasta meserie de fapt?

  Asta am fost intrebat de mai multe ori. Impresia generala este ca asistentele medicale “doar” recolteaza sange, fac injectii si monteaza perfuzii. Fac si aceste lucruri, dar nu se rezuma totul la atat.

  Bun. In ce consta meseria de asistent medical?
  In primul si in primul rand asisti doctorii. Oriunde vei lucra in viata ta, vei fi subordonat(a) unui doctor – care ia deciziile (ce medicamente se administreaza, ce teste se efectueaza, ce se intampla cu pacientul). Adica ai ceea ce se numeste (la scoala) “interventii delegate“. Doctorul cere sa se recolteze sange, sa duci pacientul la o investigatie, sa ii administrezi medicamentul, tu faci.
  Apoi mai exista ceea ce se numeste “interventii autonome“. Asta presupune comunicarea cu pacientul (in mare masura) – orice pacient ar fi, va avea un grad de anxietate si lipsa de cunostinte despre problemele lui medicale. Asta inseamna ca trebuie sa fii in stare sa il calmezi si in acelasi timp sa-i dai niste sfaturi pertinente pentru problemele lui. E partea care pare cea mai usoara si interesanta, dar pentru care rar mai ai timp in ziua de azi. E inutil sa-ti spun ca, daca tu nu inveti nimic la scoala (sau retii tampenii) o sa dai sfaturi proaste sau habar-n-o sa ai sa ii raspunzi unui pacient. Crede-ma, pacientii au multe intrebari.

  Tot la interventii autonome ar intra si monitorizarea semnelor vitale (puls, tensiune arteriala, temperatura, respiratia). Plus (in functie de spital si sectie) diureza, bilantul ingesta/excreta, evaluarea durerii, glicemia, pulsoximetria, functii pulmonare si alte nebunii.
  La asta se adauga hârțogăraie. Fise peste fise peste fise trebuiesc completate pentru orice pacient, in orice context ar fi (fie la stat, fie la privat). Mai in gluma, mai in serios, mi se tot reproseaza prin spitale faptul ca tot timpul vin pe sectie fara “cel mai important lucru pentru un asistent medical“: un pix!

  De aici urmeaza variatiile, in functie de ce fel de asistent medical vei fi. Adica unde vei lucra. Daca vei lucra la un cabinet privat, poate vei face doar recoltari de sange. Daca vei lucra pe o sectie de chirurgie, vei asista medicii in timpul operatiei (tu le aduci instrumente, consumabile, faci tot ce se poate ca medicul sa nu faca nimic altceva decat sa taie/coasa). Daca vei lucra la neuorologie, vei ajuta (teoretic) la recuperarea unor pacienti cu afectiuni neurologice grave (care de multe ori ii transforma in niste legume). Daca vei lucra la pediatrie, vei asista la nasteri si la ingrijirea bebelusilor in primele ore/zile de viata. Daca vei lucra intr-un cabinet stomatologic, ii vei oferi pacientului apa si medicului diferite instrumente si consumabile. La oncologie vei avea de-a face (intr-un procent insemnat) cu niste oameni care vor muri curand. Samd.
  Pentru fiecare tip de sectie (si pacienti) exista niste lucruri pe care trebuie sa le faci (sau nu) cu pacientii. In plus fata de ce am scris mai sus. Toate aceste lucruri le vei invata teoretic in scoala – practic mai mult odata ce incepi sa lucrezi.

  Nu pare greu, nu?:)

  Problemele apar (daca citesti blogul meu, vei avea o idee) din cauza numarului prea mare de pacienti/asistent medical (ceea ce inseamna automat ca nu ai timp sa faci toate lucrurile la fel de “repede si bine”), din cauza tonelor de hartii pe care trebuie sa le completezi, din cauza programului (in spitalele de stat, orice ai face, tot ajungi sa muncesti si noptile, in ture de 12 ore) si din cauza banilor. Plus riscuri de imbolnavire si (in anumite situatii) riscul de a lua bataie de la anumite tipuri de pacienti sau de la rudele lor.

  La final, nu pot decat sa ma minunez ce interes aparte trezeste meseria asta, judecand dupa numarul de vizualizari pe care a ajuns articolul asta sa le aiba in doar 2 ani.

  113 thoughts on “Cum devin asistent medical?

      1. Descrierea mea e valabila doar pentru Bucuresti.
      2. UMF “Carol Davila” este o solutie – admiterea nu e deloc imposibila. In cel mai rau caz face 1 an la cu taxa si trece la fara taxa. 6000 lei sunt un motiv foarte bun pentru a pune mana pe carte si-a invata:)
      3. “Dracul” nu e atat de negru. Majoritatea asistentelor din spitalele noastre sunt produsul postlicealelor. De invatat se mai invata – trebuie doar sa exista vointa.

      Like

   1. Super interesant.am aflat lucruri pe care nu le stiam.multumes si asteptam sa ne mai povestesti.Eu am 42 de ani si anul asta vreau sa incep scoala de asistente si sint interesata in informatiile tale.tine-o tot asa

    Like

  1. Rezultate după terminarea facultatii cu specializarea Radiologie și Imagistica Medicala la UMF Carol Davila.
   Pe scurt: finalizare 3 ani de studii cu diploma de licenta in 2011, apoi RUNOS de la Spitalul Universitar de Urgentă Bucuresti refuza încadrarea/ asimilarea postului cu studii superioare timp de 2 ani pe motiv ca nu este baza legală (Desi exista OUG 144/2008 si au doua asistente angajate cu aceeași facultate/ specializare) In timp ce colegii si-au asimilat postul in alte spitale/orașe la maxim 3 luni de la absolvire.
   In dec 2013 se încadrează pe post dar cu același salariu ca înainte (aproximativ 1100 lei cu sporuri) si se conditioneaza de participarea la un curs de 6 luni de specializare (de fapt un proiect POSDRU 81/3.2/S/51596). Se deturneaza ceva fonduri de la spital (aproximativ 1600 lei/ cursant) deși asistentele sunt cu studii superioare, dar cu aprobarea RUNOS / serv. financiar si asist șefa spital.
   Menționez ca asistentele au între 5-12 ani vechime in radiologie in aceeași sectie.
   Cu privire la servilism, șpagă etc – nimic nu se schimba. Bine ati venit la Universitar.

   Like

   1. Ati incercat:
    – sa va adresati unui avocat?
    – sa va depuneti candidatura la un post din alt spital sau undeva la privat?
    Exista foarte putini AM cu specializare in Radiologie si Imagistica Medicala. Din ce am discutat cu niste colege de la o clinica privata, salariul de incadrare la Imagistica ar fi ceva mai mare decat la stat – mai ales pentru cineva cu studii superioare.

    Like

  2. Am absolvit la Fundeni,la buget,in 2013.. Problema cea mai grava(consider eu) este absenta dirigintelor(sa va spun ca au fost module la care nu am vazut fata profesorilor) de la ore. Nu pot sa inteleg cat tupeu poti sa ai sa nu vi la ore dar in schimb sa te duci sa-ti incasezi salariul. In anul 3 ne-a aparut in catalog o colega pe care nimeni nu a vazut-o niciodata.Nici macar la examene.Esti constrans de situatie sa dai ,profa nu vine la ore,tu mare lucru nu ai DE LA CINE SA INVETI (pt ca orele nu se prea tin,iar la unele module nu ti se explica mare lucru….ti se citeste dupa niste foi/notite/hartii) si in anul 3 esti nevoit sa ”cotizezi” (pt ca realizezi cate lipsuri ai) iar altfel nu iei examenele.

   Like

   1. Mda, situatia e trista peste tot in invatamantul postliceal.

    Eu am 2 intrebari (sper sa revii pe aici si sa-mi raspunzi):
    1. Cam cate colege si-au gasit un post de AM (s-au angajat) din august si pana acum?
    2. Scoala v-a cerut o taxa pentru eliberarea certificatelor de competenta profesionala? Daca da, cat?

    Like

    1. Dragule,cele cu pile au gasit in spitale.Angajarea e aproape imposibila in mod cinstit.Regret ce se intampla.Cateva pe la cabinete stomatologice. Ai nevoie de multa rabdare sa reusesti.

     Like

    2. Am ajuns la concluzia ca aceste scolii sunt fabrici de bani pt unii.Cererea de locuri de munca imensa-oferta mica. Anual ies pe piata sute de asistenti in tara. Faptul ca mai auzi la stiri ca se cauta asistenti medicali…..reclama sa atraga cotizanti la aceste scolii de unde putini ajung sa profeseze.😦

     Like

     1. De fapt, daca stai sa aduni toate scolile postliceale si locurile de la facultatile de AMG din tara (deci fara sa includem si Asistentii de BFT, Farmacie, Radiologie), cred ca avem minim 2000 de absolventi anual.
      Numai in Bucuresti cred ca avem aproape 1000 de absolventi asistenti medicali (postliceale + facultati) anual! Un numar imens, daca iei in calcul numarul redus de posturi disponibile in sistem.

      Tot nu mi-ai raspuns la a doua intrebare – Fundeniul percepe o taxa (daca da, cati bani) pentru eliberarea certificatelor de competenta de final de scoala?

      Like

   2. Buna, imi poti spune cum e examenul de admitere pt buget Fundeni? Am cautat variante ale testului de admitere de net si nu am gasit nimic…imi poti spune mai multe, te rog? Multumesc.

    Like

    1. Nu mi-a fost mie adresata intrebarea si nu sunt elev la Fundeni, dar am intrebat o absolventa (in cateva zile) de acolo:

     “stii cumva in ce va consta (sau cum a fost anul trecut) examenul de admitere la Fundeni pentru cei care vor sa intre la “fara taxa”? Din cate tin eu minte de acum 2 ani, era vorba de cateva zeci de intrebari, grila, raspuns unic, din anatomia de a 11-a si nu prea grele. S-a schimbat ceva (sau stiam eu gresit)?”

     Raspunsul:

     Pt cititoarea ta, stiai bine, eu am dat un test cu 50 de intrebari din anatomia de a 11-a, dar acum deja s-au terminat inscrierile si nu-i trebuie un an ca sa invete pt examenul ala. Nu stiu nici eu cum o sa fie la anul, dar cred ca daca se intereseaza pe site-ul scolii din timp o sa aiba toate sansele sa intre pe locurile la buget.

     Imi pare rau ca nu-ti pot oferi detalii mai precise. Incearca la secretariat, poate obtii cateva informatii. Succes la examen!

     Like

     1. Scuzeee…mesajul era pt Incomoda dar am scris de pe telefon si m-am incurcat. Din fericire am gasit variante. Cat despre ce spunea amica ta, inscrierile la buget pt 2014 se fac incepand cu 25 august. Cele la taxa s-au incheiat din luna iulie. Cel putin asa spune site-ul scolii Fundeni….

      Like

       1. Iti multumesc pt raspunsuri insa mai am o intrebare. Prietena ta care a terminat la Fundeni a terminat asistent balneofizioterapeut? daca da, ma poti pune te rog in legatura cu ea pt a-mi da mai multe detalii in ceea ce priveste materiile predate, practica, etc. ? Iti multumesc inca o data si scuze daca sunt insistenta.😛

        Like

         1. E un paradox. Am intrat in contact cu persoane care au terminat la Fundeni (AMG, AMF) dar nimeni nu stie sa fi terminat careva la bft..iti multumesc.

          Like

      1. Buna, ai gasit cumva variante de teste grila pentru admitere? sau n-am inteles eu bine? multumesc anticipat pentru raspuns

       Like

      2. Buna, Dia! Zici ca ai gasit variante de grila de la Fundeni? Poti sa ma ajuti si pe mine, te rog, cu acestea? Le-ai gasit pe internet sau de la cineva?

       Multumesc anticipat!

       Raluca

       Like

       1. Acuma… e treaba voastra ce faceti, dar eu cred ca daca nu stiti anatomie, n-are sens sa va faceti AMG.
        Daca invatati materia de-a 11-a chiar o sa va fie de folos (si in scoala, si in spitale si mai apoi) – si o sa intrati si usor la buget la Fundeni.

        Like

        1. Buna! Ideea e ca nu m-am mobilizat sa invat pt examen. A trecut mult de cand am fost clasa a 11 a, precum si de cand am absolvit facultatea – cu profil bio. As avea nevoie de grile sa-mi dau seama de nivelul de dificultate si sa le folosesc pt a invata mai rapid decat din manual ( nu ca sa memorez… Intrebarea 1- raspuns b etc)

         Felicitari pt blog!

         Like

         1. Mda, cunosc modul asta de a invata. N-a functionat niciodata la mine:) Succes la exament!

          Dar daca ai facut biologie nu ai facut Anatomie si fiziologie la nivel de universitate? Teoretic, ar trebui sa fii mai pregatita decat 99% dintre persoanele care dau admiterea la o postliceala de AMG. Mult peste nivelul meu de-acum doi ani, de exemplu.:)

          Like

  3. “Ca AMG poti sa mai faci un curs de specializare de 6-12 luni, pentru a te putea angaja intr-un spital de Fizioterapie si Recuperare Medicala”…ai putea sa-mi oferi mai multe informatii in legatura cu asta? Daca stii unde anume se fac aceste cursuri, un cost aproximativ. Multumesc

   Like

   1. Informatia asta o am de la o asistenta medicala cu care am intrat in vorba acum 2 veri.
    Ea terminase ca AMG, nu si-a gasit alt job, s-a angajat (cu pile) la un spital de recuperare medicale (post temporar), a facut in cadrul spitalului (daca am inteles bine) un curs pentru BFT. Acum (si atunci) lucra ca BFT.
    Informatii mai clare cred ca poti optine doar de la un spital de genul asta sau la SNSPMS.
    Daca e ceva gresit, te rog anunta-ma, nu imi place sa pastrez o informatie gresita aici.

    Like

  4. Buna seara,
   Felicitari pentru pagina ! Am 35 de ani, sunt inginera si ma bate gandul de vreo 2 ani sa imi schimb profesia in asistent medical, dar dupa ce am citit cred ca o sa ma razgandesc. Nu imi este teama ca nu fac fata cerintelor profesionale, teama mare este ca termin si nu am nici pile si nici nu cred ca se va schimba in bine ceva in tara asta ca sa gasesc loc de munca. Ma gandeam, pana sa vad blog-ul tau, la varianta de angajare in strainatate, dar , la fel, este doar la stadiul de idee….

   Like

   1. Buna ziua.
    Multumesc, dar sa stiti ca nu am scris-o ca sa sperii lumea, doar ca sa ii ajut si pe altii sa ia o decizie mai corecta.
    Sfatul meu ar fi sa nu puneti problema de la inceput “nu imi gasesc un loc de munca”. Procesul de angajare ca asistent medical in Romania e relativ dificil, dar nu e imposibil.
    Mai degraba ganditi-va la ceva mai important “Mi-ar placea sa fac aceasta meserie? As putea s-o fac pentru restul vietii?”.
    Incercati sa faceti o perioada (scurta) de voluntariat intr-un spital din apropierea locuintei dumneavoastra. 2 week-enduri sau 1 saptamana. Veti putea sa luati o decizie in cunostinta de cauza. Daca la spital nu se poate, incercati la serviciul de ambulanta local. Pentru voluntariat pe ambulanta stiu ca se face si un scurt curs de prim-ajutor, care e util toata viata.

    Like

  5. Buna seara Laura. am 35 de ani, am lucrat ca asistent social in Romania timp de vreo 7 ani. sunt deasemenea licentiat in filosofie. de 2 ani sunt inscris la un curs de mental health universitar in uk, practic, ma voi califica ca asistent medical in psihiatrie. acum trei ani nu mi-ar fi trecut prin cap sa intru in acest domeniu. defapt, nu am nicio idee cum stau lucrurile in Romania cu asistenta medicala. citind aceasta pagina realizez ca sunt doua lumi diferite! asistenta medicala aici este o profesie de sine statatoare si o meserie respectata care atrage indivizi dedicati. cursurile sunt extensive si studiezi deontologie, social research etc cursul e structurat pe o schema 50% teorie, 50% practica in diferite spitale, community settings etc in momentul in care absolvezi, pt a practica , trebuie sa te inregistrezi la un consiuliu al asistentilor medicali care are reguli deontologice stricte si un cod moral care se extind in viata privata: chestiuni ca spaga ori neprofesionalism sunt ceva din alta lume. posturile sunt in general bine plataite si exista optiuni de a profesa in domeniul educatv, cercetare etc. calificarile ca asistent medical, midwife, mental health nurse etc numai sunt posibile decat prin diplome de facultate (bachelor degree).
   daca consideri o calificare si practica in strainatate iti recomand studii in UK.

   Like

   1. Buna ziua.
    2 observatii am: pe hartie, cursurile sunt structurate pe teorie + practica si in Romania. Procentele sunt asemanatoare.
    Atata doar ca de la hartie la realitate e mare diferenta in Romania…

    Plus, salariul de pornire pentru RN de £21,388 (+ un bonus de 5-20% pentru cele care muncesc in zone cu costuri mari – info de aici) cu siguranta pare imens pentru un roman mediu, care castiga 4300 euro net pe an si e multumit.
    Dar atunci cand iei in considerare cheltuielile mai mari din Anglia, meseria nu mai pare deloc “foarte bine platita” – cel putin nu pentru cantitatea de munca si responsabilitatile avute. Oricum, asta nu schimba realitatea: e mult mai bine ca-n Romania. Parerea mea.

    Like

   2. Salut Gable! Spune-mi te rog cat te costa ca sa faci aceste cursuri in UK pe an?! Presupun ca stai cu chirie acolo, te poti si angaja in tot acest timp, cam de cati bani ai nevoie pe luna ca sa te intretii cu tot ce e necesar!? Iti Multumesc Cu stima

    Like

    1. Cred ca o sa fac si un articol la un moment dat despre “cum sa devin Asistent Medical in Uniunea Europeana”, pentru ca am strans ceva informatii si despre asta. Informatii inutile pentru mine, in momentul de fata. Revenind:
     Chit ca nu am fost eu intrebat, o sa-ti ofer urmatoarele informatii despre 3 Facultati de Medicina (si Nursing) din UK:

     1. Norhthampton University – cursuri de Nursing (Adulti, Pediatrie, Mental Health si Midwifery). Tuition fees/an: 5500 lire. Exista bursaries, exista NHS scholarships. Toate informatiile pe site-ul lor, aici. Cost of living (numbeo).
     2. Brighton University – cursuri de Nursing (Adulti). Tuition fees: 0 (supported by the NHS, in functie de anumite conditii). Exista si bursaries. Mai multe informatii pe site-ul lor.

     3. Leeds University – cursuri de Nursing (Adulti, Pediatrie, Mental Health si Midwifery). Tuition fees/an: 0 (in functie de anumite conditii, NHS plateste taxele de scolarizare). Exista bursaries. Mai multe informatii pe site-ul lor

     Costul vietii… cateva informatii pe numbeo.

     Facultatea dureaza 3 ani, termini cu diploma de facultate (Bachelor’s in Science).

     Daca esti cat de cat bun, iti gasesti un job din timpul anului 3 (cel putin asa zicea ca si-a gasit o studenta din UK de la una din facultatile astea care a venit la un schimb de experienta la noi). De asemenea, cica la ei drop-out rates sunt relativ mari (adica nu prea termina cei 3 ani toti care ii incep) – nu neaparat din cauza dificultatii scolii, ci pentru ca isi dau seama ca nu sunt pregatiti pentru o asemenea meserie.

     Salariul minim pentru o asistenta medicala cu diploma de facultate in UK ar fi 21.388 lire/an. La stat (in NHS), salariile evolueaza in anumite intervale (vezi aici), in functie de vechime si responsabilitati. Exista si niste bonusuri pentru asistentele care lucreaza in high-cost areas.

     Like

   3. Buna seara,
    Iti multumesc frumos pentru amabilitate si deasemenea pentru detaliile oferite. M-ai pus pe ganduri. O sa ma gandesc temeinic la aceasta varianta. Singurul obstacol ar fi limba engleza, dar e de luat in calcul varianta ta cu UK. Sincer incepe sa imi fie lehamite de Romania si mai ales de romani😦, imi pare rau ca gandesc asta, dar este o situatie de fapt in care ne adancim cu totii. laura B

    Like

    1. Engleza e usoara. Daca te apuci serios de invatat, pana in aprilie-mai anul viitor, cand se termina perioada de depunere a dosarelor pentru facultatile din UK (daca tin bine minte), ai suficient timp sa iti aprofundezi cunostintele.
     Succes.

     Like

  6. Multumesc pentru informatii. Nu eram nici hotarat sa fac scoala asta si nici nu stiam prea multe.. Nu e pt mine clar.

   Like

   1. Ca sa fiu clar: n-am scris postul asta ca sa fac lumea sa se sperie de meseria asta.
    Doar vreau sa luati o decizie dupa ce stiti cate ceva despre ce va asteapta.

    Recunosc, desigur, ca eu am scris articolul asta un pic personal (din perspectiva mea). Poate alti oameni vad meseria asta altfel. Poate un asistent medical cu 10-15 ani vechime vede lucrurile altfel.

    SFATUL MEU: Incercati sa obtineti si (macar) o a doua opinie, nu luati o decizie doar pe baza articolului meu.

    Like

  7. Asa e cum spui o meserie grea care presupune sa fii cea de-a 3 a mana a doctorului. Am facut ceva meserii la viata mea, dar singurul loc unde m-am simtit ca pestele in apa a fost in spital. E greu sa iti gasesti locul in viata si e drept ca lucrul cu oamenii e extenuant uneori. Posibilitati de dezvoltare in meseria asta intradevar nu prea sunt, singurul mod in care poti simti ca ai reusit e sa iti faci treaba pe ziua respectiva si sa te bucuri ca nu a suferit nimeni de pe urma ta. Ma uit la fetele din spital cum se straduiesc si se lupta sa tina capul la suprafata. Cine a avut contact cu spitalul doar prin prisma serialelor de la tv sau celor 5 minute petrecute in cabinetul medicului de familie va avea un soc teribil la prima practica.

   Like

   1. Buna!
    Sunt in practica , primul semestru,anul I si nu prea am avut contact cu sectiile din spitale,si cum ai zis e un soc fooarte teribil:(

    Like

  8. Buna ,foarte interesant blogul . Multumesc pentru toate informatile postate.
   In principiu eu am terminat UCDC eng-jap , si am lucrat 6 luni in japonia , unde nu pot sa ma intorc, este foarte greu deoarece concurezi cu multi profesori de limba engleza nativi , ne mai mentionand costurile de zi cu zi care te lasa fara nimic . In momentul de fata doresc sa incerc o noua calificare, de asistenta , in principiu pe radiologie.
   Din pacate cancerul este o boala din ce in ce mai fregventa si i-au in calcul la posibilitatea angajari intr-o sectie care sa se specializeze pe depistarea lui . In prima faza sunt extrem de dezamagita de ideea “post liceala fara BAC” , vai … foarte dezamagita.
   Ce optiune mi-ar ramane ? Facultatea de medicina pe o asfel de specializare dureaza prea multi ani ,….. cred , se presupune ca necesita si practica , stagiatura , iar o facultate de asistenti in acest domeniul din ce citesc ar fi un pic sau mai mult egala cu zero ,asta in conditile in care este acreditata si autorizata .
   Asi putea intr-un fel sau altul sa o leg cu facultate de limbi straine cu un curs de asistenti pentru posibilitate de angajare in strainatate ?

   Like

   1. Hei, unde am scris in postul de mai sus ca “facultatea e egala cu 0”?

    Poti face postliceala sau facultate pentru a deveni AM de radiologie, dar eu as recomanda facultatea, pentru ca inveti mai mult. Azi e cam tarziu pentru UMF Carol Davila, unde cred ca tocmai se dau examenele de admitere. Dar poti incerca la TitulescuTITU MAIORESCU. L.E.: Scuze pentru greseala asta, Facultatea privata de Medicina din Bucuresti este atasata Universitatii Titu Maiorescu.

    Cursuri individuale de scurta durata de imagistica pentru cineva fara diploma de postliceala sau facultate de Asistent Medical nu exista in Romania.

    Poate suplimenteaza UMF locurile pentru o a doua sesiune – dar asta e putin probabil. Suna la ei si intreaba. Nu sunt sigur, dar parca aveau si cei de la TitulescuTitu Maiorescu cursuri de asa ceva…

    Doar Fundeni-ul avea cursuri pentru specializarea asta (dintre postliceale) anul trecut. Nu stiu cat de mult sau putin se invata la aceasta specializare la ei, totusi.

    Like

  9. Buna, Cristian,

   Locuiesc in Bucuresti. De 9 ani sunt agent de asigurare si intr-adevar am senzatia ca ” alerg pe loc”. Desi am absolvit facultatea de finante-banci, situatia si in acest domeniu este la fel ca peste tot, adica nu prea poti avansa fara eternele ” pile” . In aceasta situatie, mi-am dorit sa fac o calificare in alt domeniu (in speta asistent medical), dar m-am gandit ca exista undeva cursuri de 1-2 ani. Din pacate, inteleg ca nu este asa. In plus, si angajarea ” de dupa” inteleg ca este destul de problematica. Nu-mi este frica de lucrul cu oamenii, deja am experienta de 9 ani la asa ceva.Dar, avand in vedere si varsta mea (38 ani) , chiar nu stiu daca este cazul sa ma apuc de asa ceva.

   Like

   1. Buna ziua.
    Imi pare rau, dar nu exista un raspuns simplu pentru dumneavoastra.

    Intr-un final, trebuie sa stiti de ce vreti sa invatati aceasta meserie, ce presupune ea cu adevarat, daca o s-o puteti face pana la pensionare si sa constientizati dificultatile si bucuriile atasate ei.

    Sfatul pe care il tot repet este sa incercati sa vedeti viata dintr-un spital 1 saptamana sau cateva zile, ca voluntar, inainte sa va ganditi serios la o asemenea meserie.

    Nu, cursuri de asistent medical de “1-2 ani” nu exista nicaieri. Exista pentru infirmiere, dar, la fel ca la asistenti medicali (de altfel), socul pentru o persoana care trece de la o munca de birou la o munca din Sanatate va fi mare. Deloc insurmontabil, dar va exista un soc.

    Daca veti fi sincera cu dumneavoastra, atunci motivele pentru care ati vrea sa practicati aceasta meserie va vor motiva suficient de mult pentru a face scoala, a o termina si apoi a profesa. Sau va veti da seama ca nu are sens si veti cauta altceva. Parerea mea. Stiu ca suna a balmajeli de psiholog “amator”, dar asta e ceea ce cred eu.

    Like

  10. “21.In baza diplomei obtinute la absolvirea Scolii Postliceale pot practica meseria de asistent medical generalist, chiar daca nu am promovat examenul de bacalaureat?
   Raspuns:
   Nu exista obligativitatea sustinerii examenului de bacalaureat sau a promovarii acestuia
   pana la finalizarea studiilor scolii postliceale.Obtinerea certificatului de competente profesionale in urma absolvirii Scolii Postliceale nu este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat.
   Puteti practica meseria de asistent medical generalist, la eliberarea avizului de libera practica fiindu-va necesar doar certificatul de competente profesionale obtinut in urma promovarii examenului de absolvire a Scolii Postliceale.”
   E posibil asa ceva? Sa devii asistent fara bac?

   Like

   1. Mda. Ori am vazut eu stramb pe site-ul OAMMR Bucuresti ultima data cand m-am uitat, ori au schimbat metodologia de acordare a Certificatului de Membru.
    Citatul e cumva dintr-un raspuns primit de pe forumurile OAMMR?

    OUG 144/2008 (care legifereaza meseria noastra) zice (la art. 16) ca pentru a profesa ca AMG in Romania trebuie sa ai Certificat de Membru al OAMMR. Pentru a-l primi, OAMMR zice ca ne trebuie copia legalizata a documentelor de studiu ce atesta formarea in profesie, o declaratie pe proprie raspundere, certificat de cazier judiciar (de la Politie) si un certificat de sanatate (cu 2 parafe: 1 de Medic Psihiatru, 1 de la Medicina Muncii / Medicul de Familie / Medic Internist). Nimic despre BAC.
    OAMMR – Filiala Bucuresti are o lista mai lunga, unde, pe locul 1 sta: “Diploma de bacalaureat sau Certificat absolvire Liceu (original + copie)”. Eu nu tin minte sa fi vazut acel SAU… mai demult. Dar e posibil sa fi fost asa dintotdeauna.

    Oricum, mie imi pare destul de clar de aici faptul ca poti deveni AMG fara diploma de BAC in ziua de azi
    Scuze pentru mentiunea gresita sau incompleta de mai devreme din articol – am schimbat.

    Uite toata lista, captura de ecran de azi:
    Asistent fara BAC

    Like

    1. Este citat de pe site-ul Feg (o scoala postliceala) insa am mai intrebat telefonic la doua scoli postliceale si mi s-a confirmat ca da, se peimeste diploma fara bac. Mi se pare absurd si revoltator, presupun ca acelasi lucru se intampla si cu asistentii kineto si cei se farmacie. Mi se pare si foarte riscant…

     Like

     1. A, da, “Certificatul de competente”(pentru ca nu e diploma) eliberat la terminarea Scolilor Postliceale se primeste fara nici o problema fara BAC. Asa e de ceva vreme – cel putin de cand se poate merge la Postliceala fara BAC.
      Eu tineam minte ca OAMMR nu permitea eliberarea certificatului de membru fara BAC – dar aparent ori am citit gresit, ori si-au schimbat opinia.

      Acuma, poate se merge pe principiile “in 3 ani invata ceva, odata ajunsi pe o sectie invata ceva, examenul de post e greu – nu se angajeaza oricine etc.”. Realitatea din jurul meu (cel putin) imi spune ca aceste principii sunt paguboase in multe cazuri…

      Pe principiul “nu a fost in stare sa ia o diploma de BAC, cum ar fi in stare (de ex.) sa-i explice unui bolnav cu Insuficienta Cardiaca congestiva in ce consta tratamentul sau si de ce i-ar trebui, intr-un caz ipotetic, un Cardiodefibrilator implantabil?”, da, un asemenea asistent este (relativ) periculos.

      Depinde si cat de constiinciosi (sau nu) au fost in timpul scolii. Eu am colege fara BAC care se descurca onorabil in spital. Ok, teorie nu prea stiu, dar pe pacient il trateaza bine – la anumite proceduri se descurca mai bine decat mine (recoltare/montare de branule, de ex.). Problemele apar cand trebuie sa puna in aplicare niste principii de baza (ne)invatate la scoala (asepsia, de ex.).

      Daca nu merg la practica si ajung (de exemplu) la un cabinet de recoltari si se apuca sa sparga vene pe banda rulanta sau eticheteaza gresit mostrele de sange sau cate si mai cate… atunci devin periculosi.

      Like

  11. Buna,stie cineva intre ce ore se fac inscrierile la buget,pe site scrie ca se fac inscrieri in perioada 25.08 – 05.09 , vineri,sambata ,duminica ,oare se lucreaza? ms.

   Like

  12. A absolvit cineva cursurile postlicealei Carol Davila? As dori sa stiu cum este acolo, daca se fac orele cum trebuie..voi incepe luni si sunt nerabdatoare. Multumesc anticipat.

   Like

   1. Raspunsul variaza mult, in functie de cu cine vorbesti.
    Cei care au invatat dimineata iti vor zice ca li se predau multe lucruri si ca invata mult de la scoala. Cei care au invatat dupa-amiaza vor zice exact opusul. Tare, nu?
    Unii iti vor zice ca au avut majoritar profesori buni si care isi predau materia cu constiinciozitate, altii vor zice ca au avut cam multi profesori care isi bateau joc de scoala.
    Si unii si altii vor recunoaste ca exista si profesori care nu prea vin la ore – mai ales in anii 2 si 3. Cei mai corecti recunosc ca exista si multi profesori buni in scoala respectiva.

    La postliceala oricum exista o mare diferenta intre ce ti se preda si ceea ce inveti. Predatul inseamna de multe ori doar “dictat dintr-o carte”. Alteori inseamna si explicatii suplimentare. Alteori inseamna doar explicatii, fara a dicta toate detaliile posibile (asta mai ales la materiile medicale).
    Ceea ce inveti depinde foarte mult de tine si de disponibilitatea de-a cauta raspunsuri si explicatii suplimentare.

    Avantajul celor de la “CD” e faptul ca au contract cu multe spitale, ceea ce inseamna ca aproape oriunde mergi, esti primit (bine, rau… depinde de tine apoi sa te descurci in situatii neplacute).

    Sfatul meu (pe care nu mi l-ai cerut, recunosc) e sa ceri explicatii la orele de teorie de Nursing din anul 1. Cum si ce retii (din) regulile de baza de la administrarea medicamentelor, procedurile de nursing si lucrul cu pacientul te va influenta pe parcursul scolii si a vietii in spital (mai apoi). Nu te obisnui prost de la inceput.

    Like

  13. Multumesc mult de tot pentru informatii! Admir interesul pe care-l dai comentariilor. Eu, de fapt, am dat examen la Medicina generala, imi doresc sa ajung medic, dar nu am fost foarte hotarata, nu am facut meditatii si am picat… Intentionez sa incerc din nou la anul, de aceea m-am gandit ca m-ar ajuta sa fac un an la postliceala, in loc sa stau un an pe bara..

   Like

   1. Oh, Doamne.
    Atunci, dupa anul asta o sa fii mult mai motivata la admitere.:)
    Ceva Anatomie o sa recapitulezi anul asta. Dar nu suficienta, in opinia mea. Chimie si Fizica… nu prea. Poate ar fi o idee buna sa mergi la cateva sedinte la cei de la Admiteremedicina.ro Au o rata foarte mare de succes, din cate am auzit.

    Like

  14. Hei salut,
   Ma bucur mult ca v-am gasit blogul si am citit cu mare interes…recunosc sunt in mare dilema…dupa ce termin liceul unde sa dau,toata lumea te orienteaza catre ce iti place,dar oare ce in place?! Sa merg la un psiholog si sa fac niste teste,de acord..am luat in calcul si aceasta varianta.
   Dar m-am gandit serios la o scoala postliceala FEG din Ploiesti,am citit ceva dar nu am foarte multe informatii…in plus nu am absolvit un profil de specialitate axat pe Biologie,Fizica ,Chimie…ci filologie …
   Help…informatii de baza care sa ma ajute sa pornesc curand spre un nou drum.
   Multumesc anticipat.

   Like

   1. Buna.
    Te rog, foloseste “tu”.

    Nu exista nici un raspuns simplu.
    Despre scoala – te sfatuiesc sa mergi intr-o zi pe acolo (acum, cand sunt ore) si sa vorbesti cu cativa elevi (daca exista un fel de curte). Nu te teme, o sa afli cel mai bine asa cum e scoala. Daca eu mergeam la scoala mea inainte de a da examen, sigur as fi luat alta decizie acum 2 veri. Pentru simplul motiv ca aveam alternative

    Cat despre “ce iti place”: nu exista raspuns simplu la asta. Ori faci un test specializat, ori te gandesti bine la ce crezi ca esti priceputa si la ce nu. Scrie pe o foaie asta, eventual fa si o lista cu lcururi pe care crezi ca le-ai putea face, apoi fa o lista cu plusuri si cu minusuri.
    Cand ai o imagine in fata… e mai usor, poate, sa iei o decizie.

    Specific pentru AM, sfatul meu e acelasi pentru toata lumea: aranjeaza cumva sa ajungi intr-un spital cateva zile, ca voluntar. Multi tineri au o imagine formata din seriale americane despre viata de spital, imagine… mult paralela cu realitatea din America, o realitate care oricum e necoplanara cu cea din Romania. Gluma de matematica, daca nu ti se pare amuzanta, nu te ingrijora. :))

    Pe scurt, daca NU ai probleme cu a vedea sange, durere, suferinta, moarte SI iti place ori sa vezi cum reactioneaza corpul uman la diferite situatii ori sa ajuti oamenii care se afla intr-o situatie mai dificila… ai PUTEA fi potrivita pentru meseria asta. Mai departe, trebuie sa stai si sa te gandesti singura la avantaje si dezavantaje (o parte am incercat sa le explic mai sus).

    Nu in ultimul rand, chit ca ar insemna costuri, provocari samd, sa stii ca ar trebui sa te gandesti si la facultate, pentru viitorul tau va fi o alegere mai buna. Anul ala in plus o sa-l regreti apoi…
    Succes!

    Like

  15. Cred ca pot sa-mi educ mentalitatea in asa fel incat sa nu-mi fie frica de sange,suferinta samd …dar te-as ruga sa-mi dai cateva informatii ca sa ma ancorez un pic referitor la anul acela de facultate ..ce fel de facultate si ce inseamna anul in plus.Multumesc tare mult pt.amabilitate
   Weekend placut

   Like

   1. Buna.
    Pai facultatea de Asistenti Medicali. Daca stii bine chimie si anatomie (si ceva fizicia) poti sa te gandesti chiar la Medicina. Dar, din nou, trebuie sa te gandesti daca te poti vedea facand asta peste 10, 20, 30 de ani. In caz ca nu e clar, nu prea cred in “nu pot”, dar sunt ferm convins ca o persoana nepotrivita pentru o meserie nu o va face niciodata bine (oricat de bine ar invata – sau nu).

    Revenind la intrebarea ta, in primul rand iti trebuie diploma de BAC (stiu ca e evident, dar sa nu uiti sa inveti si pentru asta). Apoi trebuie sa iei in calcul un examen relativ greu, comparat cu postlicealele (unde admiterea e de la usoara in jos). Daca esti din Ploiesti (intrebai de FEG Ploiesti), presupun ca vei veni la Bucuresti. La UMF “Carol Davila”, admiterea nu e deloc de speriat – DACA inveti anatomie si un pic de chimie. O sa scriu ori saptamana viitoare, ori peste vreo 8-9 zile, un post cu subiectele de la admiterea de anul asta (mai precis o varianta, pe care o actuala studenta mi le-a dat).
    Evident, asta inseamna si costuri cu cazarea, transportul si mancarea si plecarea de acasa. In opinia mea, daca parintii pot sa te ajute cu o suma nu foarte mare, ar fi un pas mare inainte sa te muti de acasa la 19 ani (fie si intr-un camin universitar). Un adult trebuie sa invete sa se descurce pe cont propriu de cat mai devreme in viata. Plus, cei care invata sa se descurce in alt oras, (aproape) pe cont propriu, invata, in opinia mea, sa se descurce mult mai bine in viata in orice situatie dificila (inclusiv in meseria asta).
    Poti amortiza o parte din costurile astea daca intri la “buget”, deoarece nu ai mai avea de platit taxa anuala (la postliceale nu prea exista locuri fara taxa). Eventual chiar poti lua bursa, care nu e chiar de lepadat. Repet, admiterea chiar NU e de speriat, daca inveti bine anatomia si niste notiuni de chimie, ai putea intra cu bursa.

    Apoi, diferenta in cei 4 ani vine de la numarul de ore de teorie. Anatomia in anul 1 o vei face in 2 semestre, poti ajunge sa vezi si disectie de cadavre (dar asta nu se intampla chiar cu toate seriile, daca am inteles bine, din lipsa de cadavre). Vei face fiziopatologie (care te ajuta sa intelegi mai bine cum evolueaza bolile) – o materie care nu se face la postliceale. Vei face ceva mai putina practica in fiecare an, doar ca, fiind 4 ani, vei face intr-un final la fel de multe ore.
    Mai sunt si alte materii care se fac la facultate si nu la postliceale (cum ar fi biostatistica) si invers (se fac la postliceale si sunt de umplutura si nu se fac la facultate).

    La final, vei avea diploma de licenta. Asta va insemna automat un mic spor la salariul de incadrare (vreo 300 si ceva de lei in 2013, daca tin bine minte). Pe termen lung, cu niste cursuri de pedagogie si daca iti va si placea meseria, ai putea deveni si profesor – ceea ce ar insemna ca ai putea avea un venit suplimentar.
    Nu in ultimul rand, cu diploma de licenta vei intampina ceva mai putine probleme la recunoasterea studiilor in afara, daca vei dori sa pleci intr-o tara unde meseria asta este corect remunerata. Desigur, poti (inca) lucra “afara” si cu diploma de postliceala, dar in tarile unde majoritatea AM au licenta (deci facultate) din start vei fi incadrata pe o pozitie inferioara localnicilor, indiferent cat de multe stii tu.

    Plus (dar astea sunt doar speculatii) – e posibil ca intr-un viitor apropiat sa conteze mai mult tipul de studii efectuate pentru a ajunge AM. Pentru moment, cam toata lumea e egala in fata angajatorilor din spitale (mai putin cei care dau spaga pentru un post). In viitor, eu presupun ca situatia se va schimba, pe masura ce vor aparea din ce in ce mai multi AM cu diploma de licenta, deci, teoretic, mai bine pregatiti decat cei fara. Sincer, despre chestia asta se vorbeste deja de 10 ani, dar nu am vazut inca vreo schimbare.

    Like

  16. Buna,
   Multumesc taree mult pt straduinta si rapiditate in raspunsuri mi-au fost de ajutor si m-au dezambiguizat.
   O sa ma gandesc mai mult pentru viitor.

   Liked by 1 person

  17. Doamne, cate prostii spuneti! Eu sunt la AMG taxa Fundeni,va spun sincer, acolo chiar se invata.Inainte sa postati prostii mai intai obtineti informatiile adevarate.

   Like

  18. Buna,

   Eu am terminat facultatea de Geografie, specializarea Turism la Universitatea Bucuresti. Acum sunt in anul 1 la master tot pe aceeasi specializare dar nu ma motiveaza ceea ce invat si nici nu cred ca voi putea sa fiu un agent de turism toata viata.
   A trebuit sa stau cu un prieten internat la oncopediatrie la Institutul Oncologic Bucuresti, 2 luni, timp in care am vazut indeaproape activitatea asistentilor medicali si am realizat (fiind o persoana sensibila la nevoile oamaneilor) ca asta mi-ar placea sa fac si eu in viitor. Mi-ar placea sa lucrez cu copii dar nu in orice fel ci ajutandu-i. As vrea sa lucrez in domeniul medical dar implicandu-ma cu totul, emotiona, fizic, psihic. Problema e ca am 25 de ani si ma gandesc daca nu e cam tarziu sa ma orientez spre alt domeniu de activitate in loc sa il aprofundez pe cel pe care ma aflu. Simt ca asta imi doresc sa fac, m-am apucat sa studiez manualul de anatomie de clasa a 11-a si imi place. Astept incurajari sau informatii despre cum as putea sa merg mai bine pe drumul acesta nou, si care ar fi cea mai buna alegere: o postliceala la Carol Davila/ Fundeni sau FMAM la Carol Davila?

   Multumesc anticipat!

   P.S. Stiti care sunt costurile la postliceala Carol Davila?

   Like

   1. Buna.
    Eu am inceput sa ma gandesc la reprofilare dupa 8 ani de publicitate/publishing (+ o facultate, dar asta e putin important). La 28 de ani (6 de la ultima zi de facultate) am inceput noua scoala. Am colege de 35, 40 de ani – care chiar invata si o fac bine.
    Nu e niciodata prea tarziu. Sau “cam” tarziu.:)

    Atata doar ca la 20 si ceva de ani trebuie sa iei in calcul si alte griji: intretinere, chirie, mancare, transport, abonamente etc. – pe care poate nu mai are cine sa le plateasca pentru tine. Plus costul scolii/facultatii.
    Am un cititor cam de aceeasi varsta (26 de ani, cu facultate+master) care m-a contactat cu 1 an in urma. Am discutat un pic. Si-a facut calcule, a strans bani, a pus deoparte 10.000 lei pentru plata celor 3 ani de scoala postliceala + necunoscute, acum e pe cale sa devina AMG si e si pregatit financiar in caz ca va trebui sa renunte la serviciul actual (care nu e chiar full-time).
    Solutii exista. Vointa sa fie.

    Asa cum am mai zis-o de nenumarate ori, daca ai un pic de curaj si gandesti in perspectiva (10-20-30 de ani), studiile la facultate pentru a deveni AMG sunt clar de preferat. IN opinia mea. E mai scump, e mai multa teorie, e mai greu. Dar si cunostintele acumulate si diploma sunt mai bune pe termen lung.

    Postlicealele sunt solutia mai usoara, mai rapida si mai ieftina – dar nu neaparat mult mai proasta – pentru a ajunge AMG, ATATA TIMP CAT CONTINUA SA FIE RECUNOSCUTE DIPLOMELE LOR.

    Daca prima facultate a fost facuta la stat si banii sunt o problema, exista locuri la buget la postliceala de stat – Fundeni -, sau anumite facilitati pe care alte postliceale le mai ofera la taxe. Locuri pentru care se califica si cei cu facultate facuta la buget, atata timp cat iau examenul de admitere.

    La SPS “Carol Davila” taxa anuala este de 2800 lei in 3 rate sau 2500 lei intr-o rata. Ei se lauda cu faptul ca ofera anual o uniforma in banii astia (ceva ce nu toate postlicealele cu taxe mai mici ofera). Eu, unul, as cauta alte motive de lauda, dar asta-s eu.

    Nu in ultimul rand, repet sfatul de mai sus: meseria de AM nu e chiar pentru toata lumea, pentru a fi sigur ca poti si vrei sa faci cu siguranta asta, o perioada de voluntariat de 1-2 saptamani intr-un spital inainte de a da admiterea ar putea face minuni. Nu o spun pentru a te descuraja, ci pentru a te ajuta sa iei o decizie informata.

    Like

  19. Multumesc mult! Este posibil ca la SPS Carol Davila sa fie profesorii mai bine pregatiti si mai prezenti la ore decat la Fundeni? As vrea sa fac facultatea de 4 ani dar cei 6000 ron anual s-ar putea sa fie o problema. La oncopediatrie la Institutul Bucuresti am vazut ca cel putin doua asistente au terminat la Scoala Postliceala Fundeni (poate o sa le mai cer lor detalii). In cele doua luni in care am stat in spital cu baiatul asta am facut si pe asistenta…am schimbat perfuzii, am preparat si medicamente pentru aerosoli, deja am prins cum se folosesc aparatele de aspirat, de oxigen, am luat pulsul si oxigenatia, am vazut cum se fixeaza o seringa in injectomat (nu am preparat doza de medicament desigur), mai putin injectii, pus de branule si luat sange (evident nu intra in atributia mea), dar am vazut indeaproape toate aceste lucruri. Poate ca intr-adevar am nevoie si de o perioada de voluntariat dar cine o sa ma lase sa fiu voluntara asa pur si simplu? Si ce inseamna sa fii voluntar in spital? Cred ca exact ceea ce am facut si pana acum, nu? Nu o sa imi dea nimeni o seringa sa intep daca nu am pregatirea necesara.
   Multumesc frumos inca o data! Succes si tie in meseria aceasta pe care ti-ai ales-o. As vrea sa vorbim mai multe daca se poate pe messenger sau email. Este in regula?

   Like

   1. Profesori buni sunt (cred eu) in toate postlicealele. Problema e ca unii se strica (daca ai o clasa care nu vine la scoala, te cred si eu ca incepi sa nu mai vii la clasa aia), altii sunt frustrati si unii n-au fost niciodata buni. Tine (prea) mult de noroc.
    La facultate exista burse – daca iti faci un calcul, daca inveti bine, poti sa iti scazi o suma bunicica din taxa anuala.
    Mda, trebuie sa recunosc ca ceea ce ai facut in acele luni suna foarte mult a… voluntariat:) Daca dupa 2 luni la oncologie la stat (chiar oncopediatrie, care e mai trista) inca vrei sa faci asta, atunci as putea spune ca stii ce vrei si iti garantez (in masura in care poate face asta un strain care nu te cunoaste) ca vei putea invata si profesa aceasta meserie.

    Blogul are o sectiune de contact. Si adresa de e-mail este aceeasi ca numele blogului, la yahoo).

    Like

  20. Sunt jurist de profesie cu o vechime de 20 de ani în această meserie.
   Am hotarat sa imi schimb profesia si sa urmez cursurile unui postliceal sanitar pentru asistent medical generalist.
   Pe situl scolii posticeale din orasul unde doresc sa ma inscriu am scris o intrebare, la care nu am primit nici un raspuns, dupa ce in prealabil am sunat la secretariatul scolii si am pus acceasi intrebare, fara raspuns, defapt raspunsul a fost: “nu stiu”.
   Intrebari: Cursurile si practica in spitale se tin dimineata sau ai posibilitatea sa mergi la cursuri dupa ora 16,00 ?
   Daca da, cum pot sa recuperez practica si acele cursuri, exista un sistem audio-video pentru a lua cunostinta despre orele de practica, teorie ?
   Am posibilitatea sa absentez pe tot parcursul scolarizarii (avand in vedere ca serviciul meu este de la 7,30 – 15,30 ?) si sa ma prezint doar la examene ?
   MULTUMESC,

   Like

   1. Buna ziua.
    Nu sunt in masura sa va spun ce face fiecare postliceala din tara. Nu stiu nici macar ce program au toate postlicealele din Bucuresti (erau cam 10, la ultima mea cautare). In esenta, fiecare postliceala isi stabileste orarul, respectand indicatiile MEN.
    In Bucuresti, la Carol Davila programul era dimineata-pranz si pranz-seara. La Fundeni programul era pe ani. Anul 1 dimineata, anul 2 la pranz, anul 3 dimineata sau seara. Dar aceste lucruri se schimba de la an la an (in anumita masura).
    Practica se face in spital, de regula la orele in care suntem primiti de asistentele-sefe. Unele accepta prezenta dupa-amiaza, altele nu. Sistem audio-video nu stiu sa existe. E vorba de practica. Efectuarea sau observarea si insusirea unor proceduri presupune prezenta la spital.

    “Recuperare” nu stiu sa existe, exista un sistem de absente trecute in catalog, la un anumit numar de absente acumulate, elevul este exmatriculat.
    Aceste reguli nu par sa fie aplicate draconic, dar se respecta intr-o anumita masura – nu am auzit de colegi care nu au venit DELOC la scoala si au trecut 3 ani la rand, dar am avut exmatriculati pe motiv de absente.
    Absenta totala de la cursuri (pe langa faptul ca e ilegala) duce la NEacumularea de cunostinte teoretice si practice esentiale in meseria noastra, ceea ce pune in pericol viata pacientilor ulterior, atunci cand AMG ajunge (nu se stie cum) angajat intr-un spital. Deci nu inteleg de ce ar vrea cineva sa faca asta. Nu e o meserie bine platita si nici usoara.

    Desigur, eu vorbesc subiectiv, nu am de unde sa stiu situatia in toate clasele scolii mele, d-apoi in toate postlicealele.
    Succes.

    P.S. interesanta adresa de IP.:)

    Like

  21. Oferte locuri de munca Asistenti Medicali si Infirmieri pentru UK/Olanda/Germania cu sau fara experienta.
   Conditii:
   – Lb. Engleza sau Germana nivel conversational
   – Experienta non-profesionala acceptată
   – Diploma studii sau experienta in domeniu constituie avantaj
   – Seriozitate
   – C.V-urile pot fi trimise in limba engleza la adresa de email: nicoleta.cinzeaca@gmail.com

   Alte detalii la 0724719163

   ***Fara comision sau taxa de înscriere !!!

   Like

  22. Buna,

   Am mare nevoie de ajutor.Luna viitoare am examenul de terminare a postlicealei AMG si nu gasesc modele exact cum se va da la examen.Ma poate ajuta cineva? Probabil cine a trecut deja peste aceasta experienta.
   Va multumesc!

   Like

   1. Buna.
    3 ani de zile la scoala ta nu s-a obosit nimeni sa va arate un test de final?
    In mai nu ati avut simulare?
    Si mai si: tot anul 3 nu v-a spus diriginta nimic despre cum se va desfasura examinarea?

    Like

  23. Bună seara! Sunt eleva în anul 1 la AMG (fundeni), deși pana acum eram foarte hotărâtă de ceea ce vreau sa fac, dar intre timp m-am răzgândit și nu îmi mai surâde ideea.
   Ați putea sa îmi spuneți, va rog, se pot face transferuri de la o specializare la alta după primul an? Sau dacă termin primul an la AMG, mă pot înscrie la alta specializare tot în primul an ?

   Like

  24. As vrea sa lucrez in laborator, ceva in genul mi se aduc fiole de urina, sange si eu sa depisez apoi adn,boala.. Ce trebuie sa urmez?😀

   Like

   1. Fie facultatea de Biologie (+Master) fie cea de Medicina.
    Teoretic si cea de Chimie, dar cred ca nu direct (adica ar fi nevoie, presupun, de un master in Biochimie).
    Tot teoretic, si la Medicina – Farmacie (5 ani) ai castiga destul de multe cunostinte teoretice pentru asta.
    Ca asistent medical de laborator vei primi, prepara/procesa probe, vei vizualiza rezultate – dar nu vei avea cunostintele teoretice necesare pentru a le interpreta.

    Like

  25. Ce parere aveti despre Scoala FEG?
   Spuneti-mi sincer, am vreo sansa de a ma angaja daca termin aceasta postliceala?
   Va pun aceasta intrebare pentru ca am cateva idei de subliniat:
   1.Sunt anul I si interesul profesorilor si stilul de predare imi pare destul de okey. Toti isi dau interesul spre a preda, spre a te face sa intelegi cum si de ce stau lucrurile intr-un anumit mod.
   2.Am auzit ca multi absolventi ai acestei postliceale s-au angajat in strainatate, este adevarat?
   3.Mi-ar place sa fac aceasta meserie pentru ca imi plac oamenii, zambetul si convingerea ca eu i-am ajutat cu ceva este totul pentru mine.
   4.Pe langa toate astea ma gandesc si la salariu, adica sper ca nu va fii o “pata neagra” ca as fii absolvent al acestei scoli,
   Vreau sa imi raspundeti corect, fara batai de joc si fara jigniri!

   Like

   1. In cei 3 ani de practica am intalnit cred ca 2 absolventi de FEG. Dar asta n-are nici o valoare, nici macar eu n-am intrebat chiar toate asistentele “ce scoala ai terminat” – nu toata lumea era suficient de prietenoasa. Cele 2 persoane erau ok dpdv profesional, in masura in care imi pot da eu cu parerea.
    In sistemul nostru de sanatate, toata lumea e egala la angajare, atata timp cat competitia este corecta (adica nu exista pile, cunostinte, relatii, spagi). In ultimul an s-au mai eliberat posturi si au inceput sa apara la angajare anunturi in majoritatea spitalelor din Bucuresti. E posibil sa fie asemanator in tara. Prin consecinta, cred ca oricine se poate angaja la noi, atata timp cat ia eventualele examene sau interviuri de angajare (si, repet, competitia e corecta).
    In strainatate cerintele variaza de la tara la tara. Pe straini ii intereseaza sa stii limba lor, sa ai actele in regula si abia apoi experienta si cunostintele – asta mai ales pentru angajarea in camine de batrani. Ca s-au angajat fix de la FEG in strainatate n-am de unde sa stiu. Nu vad de ce nu ar putea asta, atata timp cat scoala e acreditata de ministerul educatiei, nu ar trebui sa aiba vreo problema.
    Salariul in Romania este acelasi pentru toata lumea cu postliceala, nu conteaza numele scolii. Cei cu studii superioare au (teoretic) salarii un pic mai mari la incadrare, atat.
    In strainatate nu exista discriminare pentru incepatori, atata timp cat isi obtin recunoasterea studiilor – deci echivalarea diplomei cu cea a bastinasilor. Majoritatea sistemelor de sanatate de stat au niste grile de salarizare stricte, ca roman incepator in majoritatea timpului te vei incadra aproape de nivelul cel mai de jos al salariilor.
    Succes.

    Like

  26. Din cate am citit ,am inteles ca in tot Bucurestiul exista doar o facultate de stat UMF Carol Davila ..ca si in Constanta de-altfel ..Sunt din Constanta si vreau sa studiez in Bucuresti . Dar cred ca o sa ajung pana la urma la o postliceala ..si am citit si parerea altor despre Fundeni si pare cea mai in regula…dar intrebarea mea este,aceasta postliceala este acreditata ?

   Like

   1. Da, ultima data cand am verificat, in Bucuresti exista 1 facultate de stat – UMF Carol Davila – pentru AMG (si alte specializari, cum ar fi radiologie, stomatologie, laborator etc.) si 1 privata – Titu Maiorescu -.
    Postliceale acreditate sunt ceva mai multe (private) – lista lor se gaseste pe site-ul ministerului educatiei si cercetarii (trebuie cautat, e un excel mai mare).
    Singura postliceala “de stat” din Bucuresti e “Fundeni” – si, desigur, e si ea acreditata.

    Like

    1. Mersii ! Mai voiam sa te intreb … sa zicem ca nu esti sigur ca iei examenul de admitere la Fundeni ,ai putea sa iti depui dosaru si la cu taxa si la fara taxa ca sa fii sigur ca macar ai locu’ asigurat ?

     Like

     1. La Fundeni toata lumea intra la cu “taxa” (daca plateste taxa de admitere) si, daca se doreste, se da si examenul de admitere la “buget” in septembrie.
      Au mai scris si altii asta mai sus…

      Like

  27. Eu termin postliceala anul acesta si as vrea sa ma inscriu si la facultate .. Voiam sa stiu, poate gasesc una care are taxa cat de cat mai accetabila…:)

   Like

   1. Daca tineam minte bine, aproape toate facultatile de medicina au:
    Targu-Mures, Cluj, Bucuresti, Brasov, Galati, Arad, Constanta, Iasi.
    De Craiova, Oradea, Timisoara si Sibiu nu sunt sigur.
    Lista cu facultatile si site-urile lor aici.

    Like

   1. Buna.
    Nu, nu conteaza ce profil a avut liceul terminat.
    La postliceale admiterile sunt in general o gluma (proasta), pentru facultate trebuie stiuta foarte bine anatomia de a 11-a (si ceva elemente de chimie, la anumite facultati).
    Succes.

    Like

  28. Chiar imi doresc sa studiez AMG in brasov la unit bv. Am inteles ca studiile dureaza 4 ani. Nu am aflat detalii despre master. Sau mai bine zis? exista master dupa amg? Si daca da, in ce specializari? Multumesc:)

   Like

   1. Depinde de facultate.
    Majoritatea au si niste masteruri in directii precum Managementul in sanatate, Nutritie, Anestezie, Terapie intensiva sau Medicina Legala. Si altele.
    Repet, asta depinde de fiecare centru universitar.

    Like

   1. Da, se poate. Am avut colege de 45 si mai mult.
    Sansele sunt aceleasi ca pentru toata lumea. Posturi sunt multe in spitale si nu se inghesuie lumea sa le ia, pentru ca salariile sunt mici.

    Succes.

    Like

  29. Buna
   Am terminat postliceala sanitara insa as vrea sa continui ca un upgrade sa zic . Ce studii as putea urma ce specializari?
   Multumesc

   Like

   1. Fara a merge la facultate nu prea exista.
    Ar fi cursuri de radiologie, fizioterapie si cam atat. Dar trebuie sa fii incadrata la un spital care sa te trimita la ele, daca nu ma insel.

    Like

   1. Acuma… ce ati vrea sa va zic, ca aveti un site dragut?
    E vorba de o postliceala noua, deci nu exista informatii despre calitatea actului de invatamant. Si este o instutie creata sub umbrela universitatii “Spiru Haret”, din cate inteleg, o entitate “educationala” pe care nu as recomanda-o nimanui.

    Pe de alta parte, tocmai faptul ca este o scoala noua ar fi un avantaj – poate ca aici se va face scoala, poate aici elevii vor termina bine-pregatiti.

    Nu am de unde sa stiu daca e recomandabila sau “promite multe” sau daca e doar o alta institutie interesata de a incasa bani de la elevi pentru a le elibera un document inutil (care nu reprezeinta pregatirea reala a “absolventului”).

    Like

  30. Felicitari pentru blog si multumesc pentru informatii.
   Eu sunt din Constanta si m-am hotarat sa ma inscriu la scoala postliceala sanitara dupa ce am umblat destul de mult prin spital ba cu bunicul, ba cu bunica si o fac in primul rand pentru mine si familia mea, pentru ca am si doi copii. Intr-adevar pe mine ma sperie gandul sa nu aduc virusi pe acasa la copii si imi inchipui ca nu va fi usor ca eu sunt prea empatica si mereu vreau sa impac pe toata lumea si ma gandesc ca acest caracter al meu va fi in dezavantajul meu. Ah si familiei mele ii e teama sa nu ma schimb prea mult, avand in vedere cate o sa vad pe acolo. Dar sper sa fac fata si sa ma obisnuiesc cu toate categoriile de oameni si cu mirosurile …etc.
   Pe 29 am examenul de admitere si sper sa intru la fara taxa.

   Like

   1. Mult succes!
    Ca mica sugestie, nu merge la scoala cu asteptari mult prea mari si fii intotdeauna pregatita sa treci peste orice greutate… si o sa fie bine.:)

    Like

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s