“The emperor of all maladies” – o carte excelenta despre cancer si lupta cu cancerul

N-am ajuns la cartea asta pe cont propriu. Mi-a fost recomandata de un prieten bun, al carui parinte a suferit de pe urma aceluiasi tip de cancer de care sufera si tatal meu. Ca si mine, a vrut sa afle cat mai multe despre boala in sine, factori declansatori, ereditate, tratamente samd. Am mai pomenit ceva despre ea acum 1 luna.

Cartea este scrisa intr-un stil un pic diferit. Nu este un tratat stiintific, nu este un manual medical despre cancer si tratamentul lui, nu este nici o culegere de situatii medicale si de relatari ale luptei cu cancerul ale unor diversi pacienti. Este un pic din toate, la un loc, accentul fiind pus pe lupta oamenilor pentru a invinge aceasta maladie.Image

Partea stiintifica este tinuta la un minimum, explicatiile sunt facute pentru mase. Volumul se vrea o biografie a cancerului. O istorie a lui si a cautarii anveoioase a unui tratament pentru el, din cele mai vechi timpuri si pana azi.

Cartea incearca sa demistifice anumite idei des intalnite printre oamenii din ziua de azi:

– cancerul nu este o boala ‘moderna’; numarul mult mai mare de cazuri de cancer descoperite in ziua de azi si rata crescuta a mortalitatii cauzata de cancer vin si din cauza faptului ca oamenii traiesc mult mai mult decat acum 100 de ani. Evolutia medicinei si a conditiilor de trai au permis eliminarea sau minimizarea efectelor pe care alte boli le aveau asupra duratei vietii oamenilor.

– exista o stransa legatura intre varsta inaintata si incidenta cancerului, dar anumite tipuri de cancer pot afecta selectiv mai rapid persoanele tinere sau foarte tinere, dintr-o multitudine de cauze. Leucemia, de exemplu, este pentru multi oameni o boala ‘a copiilor’. Asta este o idee raspandita de Hollywood. De fapt, realitatea este ca doar 10% dintre cazurile de leucemie diagnosticate in SUA apar la oameni de sub 20 de ani.

– exista peste 200 de tipuri diferite de cancer care afecteaza omul.

– in functie de tipul de cancer luat in calcul si stagiul cancerului la momentul diagnosticului, tratamentele disponibile pot oferi vindecare in proportie de (aproape) 100% sau pur si simplu o prelungire a vietii pentru o anume perioada (in anumite cazuri, foarte scurta). Multi pacienti nu realizeaza acest lucru. O fi bine, o fi rau?

Precum ziceam, cartea face o biografie a cancerului. Cele mai vechi mentiuni ale cancerului apar in nise scrieri egiptene, in 3000 i.Hr. Exista marturii scrise despre Imhotep, Cancelarul faraonului Djoser si mare preot al lui Ra, unul dintre primii doctori (cunoscuti) ai istoriei umane, in care se mentioneaza interactiunea acestuia cu niste pacienti care aveau diverse tumori. Hippocrate descrie mai multe tipuri de cancer si il numeste karkinos (crab). Celsus traduce denumirea in latinescul cancer si recomanda excizia prin operatie. Pentru aproape 1000 de ani, presupunerea lui Galenus “cancerul este cauzat de un dezechilibru al umorilor negre din corp” (umori imposibil de localizat), alaturi de propunerea de tratament prin purgative ramane regula de baza in tratamentul cancerului. Renasterea aduce o noua dorinta de cunoastere printre oameni. Autopsiile permit demistificarea conceptului de ‘bila/umoare neagra’. Pana in secolul XVIII nu se mai formuleaza multe teorii in privinta cancerului.

La sfarsitul secolului XVIII, 2 medici englezi afirma pe baza observatiilor proprii ca exista o legatura intre tutun si cancerul la nas si intre meseria de cosar si cancerul la scrot. Apare pentru prima data conceptul de substanta carcinogena. In secolul XIX, avansul in tehnica chirurgicala (anestezia) permite unor chirurgi sa experimenteze cu chirurgia radicala de extirpare a cancerului. Pe baza observatiilor medicale, se presupune ca recidiva cancerului (la san) vine de la extirparea incompleta a tesuturilor cancerigene. Se ajunge la inceputul secolului XX la operatii grotesti, in care unei femei i se extirpa sanul, muschii pectorali si toti ganglionii din zona pieptului.

Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu apare vreun tratament non-chirurgical pentru cancer. Un vizionar, Sidney Farber este primul om care face legatura intre capacitatea celulelor canceroase (mai precis – din leucemie) de a se inmulti necontrolat si rolul acidului folic (vit. B9) in diviziunea celulara si in special in crearea de celule rosii. El a gandit logic. Daca acidul folic ajuta organismul sa-si recreeze celulele rosii si albe, antagonistul acestei substante va inhiba multiplicarea necontrolata a celulelor albe (ca in leucemia acuta limfoblastica). Acest tratament a oferit initial doar prelungirea vietii micilor pacienti cu cateva luni sau cativa ani. Dar a deschis drumul pentru cercetarea asidua a folosirii unor alte substante chimice pentru lupta cu cancerul. Si chiar vindecarea unor copii care inainte erau condamnati la moarte.

Multe dintre ‘tratamentele’ chimoterapeutice din anii 1950-2000 se bazau pe substante extrem de toxice pentru corpul uman, care ucid cu precadere celulele predispuse la multiplicare necontrolata (dar si celulele sanatoase). Perioada Razboiului Rece este marcata si de evenimente medicale, ca Razboiul Impotriva Cancerului, declarat de Robert Nixon. Un razboi care n-are finalitate nici in ziua de azi, dar care a permis nenumarate mici victorii ‘de moral’ pentru niste pacienti care acum nu mai mult de 50 de ani erau condamnati la moarte.

Cu ajutorul cresterii cunostintelor despre genetica, a Proiectului Genomului Uman, a intelegerii felului in care celulele canceroase se inmultesc, oamenii de stiinta lucreaza acum la proiecte ambitioase de mapare a genomului cancerului si de creare de tratamente tintite special pe inhibarea anumitor gene sau procese care permit celulelor canceroase sa se multiplice.

Cartea se incheie cu 2 exemple de acest fel: Herceptin si Gleevec.

Cartea povesteste cu mult aplomb lupta plina de ingeniozitate pe care oamenii au dus-o pentru a invinge maladia care nu poate fi invinsa. Multe din cunostintele medicale fiziopatologice pe care le avem in ziua de azi sunt datorate luptei cu cancerul. O recomand oricui vrea sa stie un pic mai multe despre cancer.

Ca o mica concluzie proprie: Cercetarea, sintetizarea si studiile pre-aprobare pe pacienti pentru cele 2 medicamente mentionate mai sus au costat peste 1 miliard de dolari. O cura de 1 an (care NU vindeca pacientii) costa intre 50.000 si 100.000$ (in functie de tara unde locuiesti). Profitul pentru cele 2 companii care au creat cele 2 medicamente se ridica prin 2012 la cateva miliarde de $ anual. Articole ca asta au un alt inteles dupa ce stai sa te gandesti un pic. Lupta cu cancerul a devenit in zilele noastre o lupta pentru profit, cu rezultate secundare fericite din cand in cand (prelungirea vietii unor oameni bolnavi).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.