Fiscul, plata taxelor, corectitudinea si raspunsul Guvernului

Am citit acum cateva zile articolul adresat lui Victor Ponta pe jumatate trist, pe jumatate amuzant al Redactorului-Sef de la Gandul, Florin Negrutiu. Articol care ilustreaza capacitatea romanului de a face haz de necaz. O picatura in marea articolelor din ziare, emisiunilor de radio/TV, posturilor de blog si discutiilor fara finalitate pe tema platii taxelor la romani.

Sunt de acord cu opinia generala (evident): platim prea multe taxe pentru ce servicii primim, organizarea sediilor ANAF aminteste mai degraba de fanarioti, nu de democratie din secolul XXI, institutiile Statului care colecteaza taxele au ramas intr-o stare profunda de blocaj, nu exista deloc bunavointa fata de contribuabilii persoane-fizice, angajatii de la Administratiile Fiscale par de cele mai multe ori prea multi pentru munca pe care o fac (munca prea guvernata de hartogaraie, desi toti dispun de calculatoare), cu toate acestea tot timpul dureaza orice procedura simpla MULT prea mult, iar nesimtirea este larg raspandita in aparatul birocratic.

Ca platitor de taxe in sectorul 2 al Capitalei, cunosc prea bine cele 2 sedii ANAF (si problemele de acolo) la care face referinta FN in articolul sau. Pot spune ca in afara de cele 2, mai exista inca 2 sedii pentru colectarea taxelor (de data aceasta pe proprietate) in acelasi sector 2, unde mi-am pierdut ore bune din viata. Toate aranjate la fel. Multe ghisee, multi angajati, toti par extrem de ocupati, (pana te uiti la ecranul calculatoarelor pe care zboara cartile de Solitaire). In cele 2 nepomenite in articol exista bilet de ordine emis electronic. N-am inteles niciodata cum pot ajunge inainte de ora 9 la un birou din asta ANAF, vad doar 2 persoane in fata mea, 10 ghisee ocupate cu 10 persoane care stau de vorba si vad ca doar cate 1-2 ghisee lucreaza cu publicul. Ma rog, incep sa deviez de la subiect.

Ce vroiam sa subliniez era ca, la fel ca domnul Negrutiu, si eu sunt platit pe drepturi de autor sau PFA + carte de munca. Daca nu am mai fi platiti asa, nu ar mai exista drumuri anuale/semestriale/lunare la ANAF.

Este o practica de mult utilizata in majoritatea agentiilor de publicitate (si in mass media), pentru a evita plata unor parti importante din impozite pentru o parte din salariile platite angajatilor. N-o sa ma apuc sa combat acest gen de plata “la gri”. As fi ipocrit. Recunosc ca e un mod de evaziune fiscala “legala” (stiu, e un pleonasm). Recunosc, n-am cum sa condamn aceasta masura. As vrea sa vad cati romani ar insista sa primeasca mai putini bani pentru munca lor ‘pentru a plati toate taxele pe care Statul le cere’ = pentru a fi 100% corecti. As vrea sa vad cati romani, odata ajunsi in pozitia de-a plati niste angajati, ar alege sa plateasca pentru fiecare 1000 de euro care ajung in final in buzunarul angajatilor cate 834 euro statului. 54,5% net, 45,5% impozite si contributii <=> +83,4% de plata la fiecare 100 euro din buzunarul angajatului. Da, stiu, la firmele mari se face asta. Multinationalele platesc angajatii legal. Multe firme din diverse domenii cu cifre de afaceri mari platesc totul 100% legal. Bravo lor. Sa lucreze acele firme cu marjele de profit din agentiile mici de publicitate si mai vorbim de corectitudine in plata taxelor.

Da, inteleg consecintele pe care acest mod de-a plati (si primi) salariul le produc in economie. Bugetul Sanatatii este vesnic subfinantat (aici problemele nu vin numai de la sumele incasate, in opinia mea), Pensiile sunt si vor ramane mici (si o constanta gaura neagra a Bugetului) samd. Un om ingust la minte ar zice ca problema Bugetului Romaniei vine in primul rand de la romani, care nu-si platesc corect taxele. Eu as zice ca n-am vazut inca un Guvern al Romaniei care sa-si echilibreze Bugetul DACA reuseste sa colecteze mai multe taxe. Sau sa cheltuiasca banii mai eficient. In anii de crestere economica n-am avut aproape nici o investitie majora in infrastructura, dar am avut o crestere cu cateva sute de mii de angajati a aparatului birocratic. Taxele nu trebuiesc colectate doar pentru a plati angajati si dobanzi la obligatiuni de stat. Fara investitii utile in infrastructura vom ramane vesnic o tara inapoiata, in care faci 12 ore din Capitala pana in Maramures (de exemplu), trenurile au intarzieri de ore (iar SNCFR-ul pierde bani multi anual) samd.

Ei, care a fost “raspunsul” Guvernului (doar coincidenta a facut ca masurile sa fie anuntate la cateva zile dupa articolul mentionat)? Cel mai probabil va cere aceleasi contributii (procentual) si de la venturile din drepturile de autor si din cele obtinute ca PFA. Adica de la 1 ianuarie nu mai avem de ce sa mergem pe la ANAF asa de des. Ori vom fi platiti 100% pe cartea de munca, ori vom fi platiti la negru. 🙂

Cine va pierde, cine va castiga? Ramane de vazut.

Bineinteles, nimic nu se va schimba la ANAF sector 2. Aceleasi angajate acre vor ramane in aceleasi posturi, cei care vor mai avea treaba pe acolo tot la fel vor trebui sa se cocoseze pentru a plati o taxa samd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s