Cum face Orange “clienti”

De curand mi-am prelungit contractul de telefonie mobila cu Orange. N-am de gand sa imi motivez alegerea, sa ofer avantaje si dezavantaje sau sa ii laud in vreun fel.

Doar vroiam sa observ ca de multi ani de zile, in Romania se raporteaza peste 20 de milioane de “utilizatori de telefonie mobila”, termen care e echivalat cu “numarul de cartele SIM active”. Dar numarul de abonati e in continua scadere de la an la an. Prea multi ‘clienti’, intr-o tara prea mica si cu prea putini utilizatori reali de telefonie mobila.

Cum raporteaza operatorii de telefonie mobila atat de multi ‘clienti’?

Simplu: ii inventeaza, sau, mai precis, ii numara si pe cei care nu exista, dar au cate o cartela SIM primita si nefolosita.

La fiecare innoire de abonament am primit cate o cartela SIM (cu un pic de credit si o perioada de gratie de 6 luni). Niciodata nu le-am folosit.

La toate festivalurile de muzica sponsorizate de Orange la care am fost in ultimii ani promoterii ofereau cate o cartela SIM, cu valabilitate 6 luni. Alti “clienti noi”.

Firma la care lucrez si-a reinnoit abonamentul acum cateva luni bune. Pentru a primi o reducere la tariful lunar, li s-au ‘bagat pe gat’ nu mai putin de 10 cartele, pentru care trebuie sa plateasca 2,5 euro lunar “abonament”. Drept urmare, au devenit client de nivel superior, deci au putut sa negocieze o scadere a abonamentului lunar cu cateva sute de euro. Orange a pierdut niste bani, dar a castigat “10 abonati”. Alternativa era sa piarda cu totul un client-persoana juridica, bun-platnic pana acum.

Tadaaam, nenumarati “noi clienti”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.