Astazi a murit un om

Acum 1 luna, cand am facut cursul ala de prim-ajutor, chiar nu ma gandeam ca voi folosi cunostintele de atunci prea curand. O, cum m-am inselat.

Sunt in concediu, pe insula Creta. In ultimele zile s-a intarit vantul. Drept urmare, au aparut valurile. Majoritatea plajelor de aici sunt mai salbatice, ajungi la peste 2 m adancime destul de repede. E mai bine sa te duci pe plajele amenajate in zile din astea. Cu toate astea, si pe o plaja mai protejata se pot intampla accidente. IMG_20130901_100530

Azi eram in apa, pe langa mal, saream prin si peste valuri, la sub 10 m de tarm, cand aud ceva zgomot la mal, unde jumatatea mea ma chema agitata. Un om era scos din apa de alti 3 oameni. Un turist prezent s-a nimerit sa fie doctor anestezist (italian din Bari, voi afla mai tarziu), care a inceput imediat sa-i acorde primul ajutor. Striga la mine, care in momentul ala stateam si ma holbam ca boul, sa gasesc o carpa, ceva si sa-l ajut. Intre 5 si 10 minute i-am administrat primul ajutor – el facea 30 de compresii, eu 2 insuflari. Cam dupa 10 minute de cand a fost scos din apa, au sosit paramedicii. Dupa inca 15 minute de resuscitare, ghinionistul turist (vorbitor de limba franceza) e declarat mort.

Din spusele medicului italian, cel mai probabil a facut infarct, nu s-a inecat.

Am citit de mai multe ori despre senzatia de bine pe care ti-o da actul de a salva viata cuiva. Exista si carti de beletristica ce exploateaza acest concept. Chuck Palahniuk a scris nuvela Choke (partial) pe tema asta.

Dar exista si reversul, din cate stiu. Oamenii (din domeniul medical sau nu) sunt afectati de esecul lor in a salva viata unui om. Sper sa nu ma afecteze prea multa vreme acest episod. Pentru ca sa vezi cum iti moare un om in maini e oribil. Si sper sa fiu mai rapid si pregatit data viitoare!

Advertisements

2 Comments

  1. Cam asa e. Asta a zis si doctorul ala, asta au zis si paramedicii.
    Cu toate astea, senzatia de neputinta intr-o situatie din asta e extrem de enervanta.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s