Asta nu mi se poate intampla mie… nu?

La noi in firma (o agentie de publicitate mica) am fost la un moment dat (prin 2008) 15 angajati. Din 2011 si pana acum 1 luna ramasesem 12. De 1 luna n-a mai aparut un coleg la munca. Initial stiam ca pleaca in concediu, n-am bagat de seama. Doar ca nu mai revenea din concediul asta.

La o intrebare banala adresata unuia dintre patroni, am aflat ca de fapt este in concediu fara plata pana spre sfarsitul anului. Asta a fost alternativa gasita pentru a nu-l concedia. E vorba de un om cu o facultate facuta, cu o sumedenie de joburi la activ, care si-a ales sa munceasca intr-o firma mai mica, unde avea griji mai mici, ca sa se pregateasca pentru pensie. Bun plan, pacat ca nu l-a putut duce pana la capat.

Mai avea mai putin de 5 ani pana la varsta legala de pensionare. Cine angajeaza un Grafician/Art Director de aproape 60 de ani in ziua de azi? Absolut nimeni!

La naiba, nu angajeaza nimeni un Grafician de aproape 30 de ani (pe mine), d-apoi unul considerat (incorect, in opinia mea) ‘depasit’.

Asta e cosmarul meu – ca o sa ajung in aceeasi situatie, pe la 50 de ani sau mai tarziu. Cum si in ce fel te mai reprofilezi atunci? Presupun ca te mai poti angaja casier printr-un supermarket si cam atat. El stiu ca era un om cu un caracter puternic, sper sa nu-l fi daramat situatia asta. Eu nu cred c-as reactiona deloc bine in situatia lui.

Advertisements

5 Replies to “Asta nu mi se poate intampla mie… nu?”

 1. Ca-ti pierzi locul de munca e o problema, dar mai depinde si ce obligatii financiare ai (rate, datorii).
  De asta cred ca pe termen lung e foarte pagubos sa lucrezi pentru altii. Si mai e o chestie: se spune ca daca astepti concediul, nu muncesti ce-ti place. cei ce si-au gasit vocatia nu simt nevoia concediului, si nici a iesitului la pensie (ma rog, vine o vreme si pentru asta, dar daca nu iti place prea tare serviciul, cu siguranta vei vrea sa te pensionezi cat mai repede). iar daca muncesti pentru tine, chiar nu mai e de fapt serviciu.

  Like

 2. Eh, in cazul asta, persoana n-avea nici o rata de plata, copilul lui e major si vaccinat, el nu e bolnav si probabil are si o mica suma pusa deoparte. Asta nu schimba faptul ca a muncit peste 35 de ani stiind ca la 60 si ceva de ani va veni si o vreme cand nu va mai trebui sa munceasca.

  Din pacate, nu exista un mod de-a lucra 100% doar pentru tine. Poate ca ‘jucator la bursa’, forex trader sau mai stiu eu ce.
  Ca freelancer (in IT, grafica sau alte domenii) – tot pentru un client muncesti, chit ca-ti organizezi munca cum vrei tu.
  Cat despre lema cu concediul… nu tine. Oricat de mult iti place ceea ce faci, nu poti s-o faci aprox. 250 de zile pe an si sa nu simti nevoia sa te relaxezi. Intr-un final, traiesti pentru a munci sau muncesti pentru a trai? 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s