Cat gudron se gaseste in 2 cartuse de tigari (400 de tigari)?

Intr-o tigara ‘de firma’ exista cam 10 mg de gudron (tar). In anumite tigari exista chiar si 16-18-20 mg. Asta inseamna cam 200 mg intr-un pachet de 20 de tigari, 2000 mg intr-un cartus de 10 pachete, 4000 mg in 2 cartuse. 4 g amarate. In filmulet se extrage gudronul din 400 de tigari care aveau 18 mg gudron/tigara.
Substanta aia neagra, usoara, lipicioasa si partial sfaramicioasa ramasa la sfarsit este gudron (care nu e chiar acelasi lucru cu gudronul din mixturile asfaltice).
Substanta care contine majoritatea carcinogenilor dintr-o tigara. Atunci cand ajunge in plamani, imbraca celulele ciliate din invelisul bronhiilor intr-un strat care le impiedica sa functioneze, ceea ce poate duce la moartea acestora, ceea ce in schimb poate duce (in timp) la cancer pulmonar, pe masura ce substantele toxice inhalate nu mai sunt prinse de cili, ci intra direct in alveolele pulmonare.
90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt atribuibile fumatului de tigari. N-o zic eu, o zice un studiu WHO. Perioada de timp in care s-a fumat are o legatura direct proportionala cu aparitia cancerului de plamani la fumatori. Cu cat incepi mai devreme si cu cat continui fumatul ca adult, cu atat creste riscul de cancer. Numarul de tigari fumate are de asemenea o legatura direct proportionala cu incidenta cazurilor de cancer. Fumatul nu cauzeaza doar cancer pulmonar, ci favorizeaza si aparitia altor tipuri de cancer (bucal, laringian, esofagian, pancreatic, de col uterin, al vezicii urinare, de rinichi) si altor boli (cardiovasculare, digestive, respiratorii).

Dupa 1 luna si jumatate intr-o sectie de oncologie, tot ce pot sa zic e ca nu-i doresc nimanui sa ajunga acolo ca urmare a inhalarii porcariei asteia negre din film.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s