“Love Building” – o comedie romaneasca usoara, dar care merita vazuta

Domne’, vreau sa aflu de ce atunci cand pun mana pe ea seara, pe ea o doare capul!

Aseara am vazut “Love Building” – din pura intamplare. Nu planuisem sa-l vad, nu citisem decat 2 randuri despre el inainte sa mergem sa-l vedem si am mers la film mai degraba din dorinta de-a nu ma gandi la alte lucruri care-mi stau pe cap. Desi trailerul nu e prea bine facut – da impresia unei comedii negre, care nu e deloc pe gustul tuturor, a la Woody Allen – comedia asta “romantica” e chiar foarte amuzanta.
E un film produs de cei 3 actori principali (Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorin Boguta), cu o regizoare care e si co-scenarista si actrita (Iulia Rugina) si cu vreo 30 de proaspeti absolventi de Actorie. Bugetul a fost probabil o gluma, daca-l compari si cu niste filme romanesti.
Ideea e incredibil de simpla, dar de actualitate, iar punerea ei in scena chiar reuseste sa creeze destule momente de comedie (judecand dupa reactia publicului – e adevarat, un pic partizan – din jurul meu din sala, aseara). 3 Psihoterapeuti organizeaza o tabara pentru cupluri, in care incearca sa repare 14 relatii in 6 zile. Dificultatile (si situatiile amuzante) apar imediat, atunci cand se arata ca, de fapt, si cei 3 care ar trebui sa repare relatiile au la randul lor mari probleme. Totul prezentat intr-un format la moda in momentul de fata: pe jumatate mockumentary, pe jumatate film normal, format care ii permite regizoarei sa apara in scena intr-un rol secundar.
Per ansamblu nu e o capodopera, filmul nu dezvolta prea mult personajele, nici unul dintre cele 14 cupluri nu are mult mai mult timp alocat decat celelalte, ceea ce nu te face sa-ti pese prea mult de soarta unui personaj. Asta poate vine si de la faptul ca au lucrat cu atat de multi actori tineri, nu au riscat sa ofere mai mult timp unui numar mai redus de actori, ceea ce i-ar fi fortat sa joace in niste scene mai complicate. Iar cei 3 psihoterapeuti sunt prezentati un pic prea in parodie (mai ales personajul interpretat de Papadopol). Asta nu inseamna ca actorii nu-si joaca bine rolurile, in timpul redus de ecran pe care-l au la dispozitie – ba din contra.
Oricum ar fi, e un film amuzant, pe care merita sa-l vezi daca vrei sa razi si sa uiti un pic de grijile tale. La cat mai multe filme romanesti semi-independente ca asta! 🙂

P.S. Remarca ironica a unui personaj care spune “toata lumea a auzit de Cristi Puiu si tu crezi ca e vreun prezentator de stiri” a fost geniala!

3 Replies to ““Love Building” – o comedie romaneasca usoara, dar care merita vazuta”

    1. Te referi la “De rouille et d’os”? Jumatatea mea mai frumoasa l-a vazut. Eu nu m-am putut convinge sa-l vad, dupa ce am vazut c-a ramas atat de impresionata si marcata de vizionarea lui.
      L-am lasat pentru zile mai lipsite de griji, ca sa zic asa.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.