O idee simpla, prin care cel putin 1 retailer si-a marit cifra de afaceri

Mega Image are aproximativ 5700 de angajati in Romania. Pe care-i plateste cu niste salarii de rusine (aprox. 900 lei net/luna) + bonuri de masa – PE CARE LE POT FOLOSI DOAR IN MAGAZINELE MEGA IMAGE. Salarii comparabile cu cele de pe piata retailului.

La 9,35 lei/bon x (261 – 21 de zile lucratoare), iese o suma de 2244 lei/an/angajat. Inmultim cu numarul de angajati: 12.790.800 lei, cifra de afaceri garantata anual.

Cred ca ala care a venit cu ideea asta se felicita. Poate a si castigat un bonus, ceva (sau poate nu).

Din ce am discutat cu niste cunoscuti, se pare ca si Auchan face acelasi lucru (bonurile de masa oferite angajatilor sunt valabile doar in Auchan). N-am gasit informatii despre asta pe internet.

E adevarat, nu stiu cat de legala e aceasta masura. Dar dat fiind faptul ca anumite supermarketuri pot alege sa refuze plata cu anumite bonuri de masa, nu vad de ce n-ar fi legala si situatia asta.

 

Ca mic P.S.: Salariile incredibil de mici nu sunt o noutate pentru Romania. Mi se pare totusi interesant faptul ca la noi se ofera unui lucrator in supermarket salarii foarte apropiate de salariul minim net pe economie (601 lei vs 900 lei) pentru un salariat care munceste cam 40 de ore/saptamana, in timp ce in alte tari din Europa muncitorul in supermarket nu e bogat, dar cu siguranta nu e platit cu doar 60 euro peste minimul pe economie.

Exemplu: Austria. Costul majoritatii bunurilor alimentare nu e mult mai mare (in supermarketuri) fata de cel din Romania. Ca adaugare personala la numbeo – preturile variaza in functie de brand destul de mult si la ei. Pentru un produs care nu e marca proprie vei plati cam aceeasi suma si in Vienna si in Bucuresti. Ideea e ca pentru un salariu de cateva ori mai mare, ei au cam aceleasi costuri de baza cu alimentele si costuri nu mult mai mari cu cazare/transport.

Cat castiga NET in medie femeile-angajati “ne-specializati” = Arbeiter(in) (fara studii inalte, fara cursuri de lunga durata pentru o meserie) in Vienna? IN 2012, aproximativ 1140 euro. Femeile-angajati “specializati” = Angestellter(in): Tot in 2012: aproximativ 1650 euro. Am luat datele de aici, am calculat salariul net cu acest calculator. In Austria diferentele de salariu intre barbati si femei sunt destul de mari in anumite categorii de joburi. Am folosit drept exemplu valorile mai mici (ale femeilor) pentru ca majoritatea angajatilor din supermarketuri sunt femei.

Cat castiga NET un lucrator comercial cu 0 experienta intr-un supermarket Billa, pentru un program de 30 ore/saptamana, daca ma iau dupa un anunt de pe billa.at din 09/13?  919 euro. 

Cat profit face un retailer mare in Austria? Spar Austria (al 2-lea retailer dupa Billa in Austria) raporta in prima jumatate a lui 2010 un profit brut (EBIT) de 39 milioane de euro.

Morala: un angajat din retail prost-platit va cheltui intotdeauna mai putin decat unul mai bine-platit si asta se va vedea si in atitudinea lui fata de clienti si in cifra de afaceri totala si in profiturile firmei.

 

Advertisements

4 Replies to “O idee simpla, prin care cel putin 1 retailer si-a marit cifra de afaceri”

 1. O idee geniala a unui manager genial.

  In Romania nu avem lideri, avem numai manageri. Stii cum se alege cainele ce se leaga in fruntea unui atelaj ? Se cauta cainele cel mai puternic, cel mai dornit de a trage sania dupa el. Nu se alege cainele lenes sau care “face din vorbe” pe ceilalti caini, pacalindu-i sa trag in locul lui.
  Te-ai astepta ca in acelasi mod sa se aleaga si managerii (in Romania si nu numai). Sa alegi omul cu cea mai mare putere de munca, cel mai motivat/motivant. In schimb, cei mai multi romanasi, vazandu-se in fruntea atelajului, isi dau rapid hamurile jos, sar in sanie si striga “trageti, baieti ! Hai, la treaba !”. Efectul ? Demotivare cat cuprinde.

  Like

 2. Genial n-o fi fost. Dar si-a asigurat 0,7% din cifra de afaceri “din condei”. 🙂

  Heheee, cand o sa plec eu de la firma actuala si o sa pot sa povestesc fara teama despre cativa dintre managerii (straini sau nu) ai clientului nostru principal si cum se ingrijesc in principal de burtile lor, desi castiga DEJA (legal) niste venituri la care 99% dintre europenii vestici nici nu viseaza… o sa am cate ceva de zis.
  Cu cat devii “mai sef”, parca cu atat iti doresti sa castigi si mai mult.

  Like

  1. Mda.
   Multi romani nu-si dau seama ca preturile mai mici de la hard-discounteri sunt asa si din cauza exploatarii la maxim a fortei de munca – adica a semenilor lor.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s