Cum te mai jecmănește statul? Cu asigurari de sanate pentru veniturile din dobanzi

Prima data am aflat de asta citind un comentariu de pe un alt blog. Dupa ceva documentare, am descoperit ca aceasta problema este raspandita in toata tara:

Brasov: www.bzb.ro/stire/cas-ul-a-pornit-iar-la-vanatoare-de-datornici-a61926

Gorj: www.pandurul.ro/Investigatii/2013-01-18/INCREDIBIL%3A+Casa+de+Sanatate+pune+taxa+pe+dobanzile+bancare

Bacau: www.ziaruldebacau.ro/2013/08/06/avocatul-poporului-sesizeaza-aberatiile-contributiei-la-asigurarile-sociale-de-sanatate.html

Braila: adevarul.ro/locale/braila/exclusiv-casa-asigurari-sanatate-iama-conturile-zeci-mii-braileni-vezi-trebuie-plateasca-ce-1_50acadf67c42d5a6638832c0/index.html

Iasi: www.urbaniulian.ro/2012/06/21/ii-ajutam-pe-romanii-haituiti-pe-nedrept-de-casa-de-sanatate-contactati-ne/

Prahova: www.incomodph.ro/life/sanatate/2786-o-lege-aberanta-pune-sute-de-persoane-pe-drumuri-ai-un-depozit-bancar-cas-ul-iti-instituie-poprire

Pe scurt, problema e urmatoarea: de cativa ani exista o combinatie de legi care te obliga, in anumite situatii, sa platesti CAS (5,5%) din veniturile inregistrate din dobanzi catre stat. “Anumite situatii” = atunci cand n-ai alte venituri salariale. Aceeasi combinatie de legi ( Legea 95/2006, Ordinul CNAS nr. 617/2007 şi Legea 571/2003 privind Codul Fiscal) spune ca n-ai voie sa platesti o suma mai mica decat contributia pentru salariul minim pe economie, chit ca veniturile din dobanzi sunt mult mai mici dacat un salariu minim pe economie.

Caz concret: daca ai un depozit bancar care-ti ofera aproximativ 5 lei dobanda pe luna dupa impozite (cam 1500 lei, la 5% dobanda anuala), statul zice ca TREBUIE sa ii platesti contributiile minime pentru CAS in valoare de 42 lei/luna (cam cat ar insemna 5,5% din 750 lei). Aparent, nici unui dobitoc care a gandit aceasta lege nu i-a trecut prin cap absurditatea acestei situatii (sa platesti 800% CAS pentru 5 lei “venituri”).

Prevederea se aplica SI retroactiv, asa ca multi oameni se trezesc ca acum sunt datori statului cu sume relativ mari – mai ales daca le comparam cu veniturile obtinute. Adaugam la asta si dobanda/penalizare perceputa de stat de 0,5% PE ZI si te poti trezi dator statului o gramada de bani, foarte usor. Am citit de cazuri de romani stabiliti in strainate care datoreaza 2000 euro sau mai mult statului, pentru niste depozite mici pastrate in tara pe numele lor.

Sotia mea se afla intr-o situatie asemanatoare: acum 2 ani a fost fara loc de munca pentru 3 luni. Timp in care a avut niste bani intr-un cont curent, bani care i-au oferit o dobanda de cateva zeci de lei in total pentru cele 3 luni (sub 50 lei). Automat, va avea de platit 3xaproximativ 40 lei (salariul minim pe economie era mai mic in 2011) + penalizari de peste 300%, in functie de cand va binevoi CNAS sa-i trimita instiintarea de plata. Din cate am vazut eu, cei de la CJAS Bucuresti sunt mai lenesi, n-au trimis inca instiintari de plata pe banda rulanta. Asteptam instiintarea. Intre timp, probabil ca va trebui sa gasesc un avocat…

 

Si mai frumos este faptul ca legea a fost declarata neconstitutionala si o avocata braileanca a castigat un proces impotriva CNAS pe tema asta, dar problema persista.

Advertisements

7 Replies to “Cum te mai jecmănește statul? Cu asigurari de sanate pentru veniturile din dobanzi”

 1. Partea proasta e ca se fac si erori, adica li se trimite instiintare si celor care sunt angajati si platesc deja asigurari de sanatate.
  Citisem si eu despre avocata braileanca, dar am impresia ca procesul se refera la modul in care se calculeaza suma datorata statului (valoarea contribuţiei minime).

  Like

 2. Eu as intreba altceva: o persoana ce nu este angajata si plateste contributia la sanatate pentru venitul din dobanzi poate beneficia de servicii medicale in baza respectivei contributii ?

  Like

 3. La 1: Da, am citit de un copil de 15 ani caruia i s-a trimis acest tip de instiintare pentru un depozit pe care parintii l-au facut pe numele lui. Multe tampenii au facut angajatii de la CJAS din toata tara.
  2. Da, daca le plateste – e trecut la internare ca ‘alta situatie’ (exista pe fisele de internare/tratament/trimitere niste categorii de asigurat: salariat, coasigurat, liber-profesionist, copil, elev/ucenic/student, gravida/lehuza, pensionar, alte categorii).
  O alta situatie interesanta apare atunci cand ai peste 26 de ani dar esti student (si n-ai un salariu fix). Statul refuza sa te considere asigurat – daca nu platesti minim contributia de 42 lei.

  Like

 4. Asadar, cine e angajat undeva ar trebui sa nu primeasca astfel de instiintari? Ce aberatii sunt in tara asta! Te trezesti ca ai de platit penalizari de 300% fara sa fi stiut ce lege a mai aparut pe undeva…

  Like

 5. Da, legal, cei angajati nu au de ce sa se teama. Practic, au fost si cateva cazuri cand si anumiti oameni angajati au primit somatii de genul asta – din articolele frunzarite de mine.

  Like

  1. Sper ca era vorba de o ironie 🙂

   Cat despre analiza din articol, e 100% de manual. Intr-o economie normala, daca scazi dobanda de referinta, banii devin “mai ieftini”, deci stimulezi creditarea, creste inflatia si scade valoarea monezii nationale. La nivel macroeconomic, asta poate genera crestere economica.
   Partea proasta e ca asa scad dobanzile oferite la depozite, deci “prostii” care economisesc sunt pedepsiti. Inflatia le erodeaza oricum castigurile din dobanzi.

   Cu toate acestea, teoria din articol nu se poate aplica intr-o economie deprimata, in care majoritatea angajatilor sunt supraindatorati iar salariile stagneaza. Oricat de mult ar scadea BNR rata de dobanda de referinta, creditarea nu va creste pentru ca nu mai exista clienti solvabili. Tot ce vor obtine va fi devalorizarea leului, ceea ce va creste inflatia (prin cresterea pretului carburantilor). Poate cativa rataciti cu depozite si le vor lichida si le vor folosi, ceea ce va elibera niste bani in economie. Cam atat.

   Oricum ar fi, fraierii cu depozite platesc pentru asta. Vezi si articolul de azi din Gandul, al lui Florin Negrutiu.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s