Pseudostiinta si ignoranta sunt dusmanul actual al sanatatii

Nu e saptamana sa nu citesc cate un articol (din România sau străinezia) in care se avertizeaza populatia despre cine stie ce pericol, mai mult sau mai putin inchipuit. Sau sa se scrie despre vreun aliment-minune si beneficiile pe care le are asupra sanatatii.

Preferatele mele sunt articole de genul vaccinul x sau y provoaca autism, SIDA, cancer sau… homosexualitate?

Pe locul doi sunt articolele despre nu-stiu-care fruct/leguma care “vindeca sau trateaza cancerul“.

Toate folosesc fraze de genul “În urma studiilor derulate de specialişti din lumea întreagă s-a stabilit că…“. Bai, nu stiu cum se face ca rar citeaza aceste studii ale specialistilor. Sau daca sunt citate, de regula apare in discutie un singur studiu, care este foarte usor de demonstrat drept nestiintific, partinitor, care porneste de la o eroare logica de tipul post hoc, ergo propter hoc (in care pornesti de la o concluzie arbitrar aleasa si fabrici un proces de validare a acestei concluzii) sau care pur si simplu este fals (modificarea cifrelor pentru a obtine un rezultat dorit nu s-a inventat in Romania).

Rezultatul? Nenumarati oameni scot niste fraze dintr-un context, iau niste articole care contin “studii efectuate de specialisti” in ale drept lege si ajung sa fuga de vaccinuri sau anumite medicamente, dar sa se increada in necunoscutul X, care ofera tratamentul lui minune. De exemplu laptisor-de-matca si polen pentru cancer, sau mai stiu eu ce supliment alimentar care intareste sistemul imunitar. Cine se gandeste sa verifice cum functioneaza sistemul imunitar cand vede asa ceva? Nimeni.

Exista un site care incearca sa contabilizeze efectele nocive ale informatiilor raspandite fara o baza stiintifica in ziua de azi. Whatstheharm.net Astazi, 02/10/2013, ei numara 368.379 oameni morti, 306.096 raniti si peste 2,8 miliarde de $ de pierderi economice, comise ca urmare a dezinformarii. Numai la rubrica “negarea vaccinurilor” ei au strans date despre 4403 oameni afectati de faptul ca altii au ales sa creada ca vaccinurile sunt mai periculoase decat bolile de care aceleasi vaccinuri te protejeaza. Lectura placuta.

Ma crucesc cati romani aleg sa creada niste tampenii scrise de cate un necunoscut pe net, in loc sa aleaga sa vorbeasca cu un specialist. In cazul unui vaccin – acest specialist ar fi un medic. Oricat de greu e de ajuns la unul, cred ca atunci cand sanatatea ta si a celor din jurul tau conteaza, ar trebui sa te informezi din surse mai sigure decat “un ONG din America“. Un test simplu: cautati “vaccinul ROR provoaca autism” pe google si veti fi surprinsi cat de multi tampiti exista in Romania.

Pentru oricine vrea totusi sa caute niste informatii mai clare despre vaccinuri (si medicamente, tratamente si altele), le recomand 2 siteuri, scrise de doctori care incearca sa prezinte lucrurile intr-un mod cat mai impartial.

http://www.sciencebasedmedicine.org/

http://www.skepticalraptor.com/vaccine.html

Analizeaza un subiect prin prisma informatiilor disponibile in diferitele jurnale medicale, baze de date cu cercetari stiintifice in domeniu samd. Desigur, asta presupune ca cineva trebuie sa citeasca un articol, sa verifice cat mai multe referinte facute in articol si apoi sa judece pentru el. Mult mai dificil decat sa citesti o porcarie de articol scris de un tampit si sa zici “da, domne’, daca era niste mercur intr-un vaccin, inseamna ca Marile Corporatii Farmaceutice vor sa ma omoare!

 

 

Un mic articol care spune cam ce am scris si eu mai sus, dar in alte cuvinte: http://www.huffingtonpost.com/jacob-dickerman/vaccine-denial-scientific_b_180026.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.