Criptorhidia

Acum cateva saptamani, o profesoara (doctor) ne dadea un exemplu despre efectul pe care-l poate avea lipsa atentiei personalului medical asupra sanatatii unui pacient.

Un om “intre doua varste” a fost vazut de mai multi doctori si diagnosticat gresit. Se plangea de niste dureri surde in zona inferioara a abdomenului. I s-au facut teste, i s-au prescris diferite tratamente, care nu i-au imbunatatit deloc situatia. Nici unul dintre doctorii care l-au diagnosticat nu s-a gandit sa-l intrebe daca are vreo problema (medicala sau nu) pe care nu le-a mentionat-o. Asta pana un rezident a venit cu ideea de-a-l intreba daca nu cumva nu sufera de criptorhidie (testicul necoborat in scrot). Dupa ce pacientul a raspuns “da”, i s-au facut imediat testele pentru depistarea cancerului testicular. Asa s-a aflat ca pacientul avea cancer testicular – fix la testicolul necoborat. Mai multe informatii despre pacient nu am aflat, din pacate. Presupun ca totusi a fost apoi tratat si s-a insanatosit (cancerul testicular are rate de vindecare foarte apropiate de 100%, una din victoriile medicinei moderne asupra cancerului).

Se stie ca persoanele care au avut unul sau ambele testicole necoborate in scrot la nastere au un risc crescut de a dezvolta cancer la testicule. Tratamentul chirurgical (orihodepxie sau orhipexie) pre-pubertate pentru a cobori testiculul in scrot poate elimina partial acest risc.

De curiozitate, dupa ora de atunci am cautat ceva informatii despre testicule necoborate, deoarece mi s-a parut ca este o situatie rara si intotdeauna vreau sa citesc despre lucruri rare. De fapt am aflat ca e mult mai des intalnita decat credeam, aparand la pana la 30% dintre copiii nascuti prematur si la 3-4% dintre copii nascuti la termen. Dar majoritatea cazurilor se rezolva spontan in primul an de viata al bebelusului, deci incidenta reala a criptorhidiei scade. O sa fac un scurt rezumat al informatiilor pe care le-am strans despre criptorhidie, poate vor fi de folos cuiva, candva. In cel mai rau caz, rezumatul asta ma va ajuta sa retin mai bine informatiile citite.

1. Descriere, cauze si diagnostic

In stagiul embrionar incepe dezvoltarea gonocitelor. Pana la sfarsitul celei de-a doua luni de gestatie, gena SRY (Sex-determining Region Y) de pe cromozomul Y activeaza niste factori de transcriptie specifici sexului masculin, care permit gonocitelor sa se criptorhidiediferentieze si prolifereze ca gonocite-masculine. In stagiul fetal celulele se criptorhidiediferentiaza mai departe in celule Leydig si celule Sertoli. Pana in luna a 7-a de gestatie, testicolele raman sus in abdomenul fatului, cand incep sa se miste spre intrarea in canalul inghinal. Cam in luna a 8-a de gestatie, testiculele ajung in scrot, sub influenta unor factori fizici si a unui cocktail de substante (INSL3, CGRP si EGF) si hormoni androgeni. Si din cauza asta, cam 30% dintre copii nascuti prematur au testiculele necoborate. Criptorhidita presupune absenta totala sau partiala a unuia sau a ambelor testicule din scrot. Cateodata se poate ca testiculul sa fie absent de tot (anorhie) sau pur si simplu necoborate in scrot. Se poate intampla ca testiculul sa fie si pozitionat in locuri bizare (de ex.: perineal!).

La copii nascuti la termen, cauza e mai dificil de gasit. Se presupune ca e vorba de o combinatie intre factori genetici, santatea mamei si factori de mediu care perturba modificarile fizice si hormonale care ajuta in mod normal la dezvoltarea si coborarii testiculelor in scrot. Dintre acesti factori ar fi: diabetul si obezitatea mamei, expunerea parintilor la substante chimice din mediu care afecteaza sistemul endocrin (disruptori endocrini), fumatul si ingestia de alcool in sarcina, fertilizarea in-vitro, preeclampsia si istoricul in familie de testicule necoborate.

Diagnosticul se face de un medic specialist dupa nasterea copilului, prin eliminarea altor conditii mai mult sau mai putin periculoase (sau neimportante).

2. Consecinte

Aparent, un procent insemnat din toate cazurile de cancer la testicul se intampla la testicule necoborate. Un adult are de 3 pana la 17 ori mai mari sanse sa dezvolte cancer testicular daca are un testicol care n-a coborat. Cam 1 din 2000 de adulti carora nu le-au coborat ambele testicule va face cancer testicular pe parcursul vietii. Intre 50 si 75% dintre copii nascuti cu testicule necoborate au probleme de fertilitate la varsta adulta. De asemenea, au sanse crescute de a dezvolta hernii inghinale si infectii urinare. Studii ale unor psihologi au aratat ca majoritatea copiilor tratati pentru criptorhidie au ajuns adulti normali (dpdv. al sexualitatii), dar ca parintii prea ingrijorati sau cu atitudini gresite pot sa-i altereze stima de sine si sa-i provoace probleme psihologice pe termen lung.

3. Tratament

In multe cazuri pur si simplu se asteapta cateva luni (3-6), pentru ca problema se poate rezolva de la sine, cu mecanismele proprii corpului (vezi mai sus). Pentru copii nascuti la termen cu criptorhidie, 50% din cazuri se rezolva pana la 3 luni. 80% dintre toate cazurile de criptorhidie se rezolva singure in primul an din viata. Daca dupa aceasta perioada testiculul n-a coborat, se poate incerca un tratament hormonal (cu HcG sau GnRH sau o combinatie intre acestea doua), cu rezultate mixte (cam 50% rata de succes).

In cazul in care tratamentul hormonal nu are succes, se poate efectua tratamentul chirurgical, prin operatia numita orhidopexie.

Advertisements

One Reply to “Criptorhidia”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s