Ati intrebat, va raspund (1)

Ce mai cauta* lumea pe google (si ajunge pe blogul meu).

“pot face cursuri de imagistica daca sunt asistenta” R: DA! Din informatiile pe care le am eu, cel mai simplu ar fi sa faci aceste cursuri odata ce te-ai angajat intr-un spital. In functie de spital, le poti face in interiorul spitalului (rar) sau la o Scoala de perfectionare in domeniul sanitar (cursuri platite de spital). Exemplu de scoala: SNSPMS (site cu informatii mai multe aici).

“cat tine un voluntariat pt asistenti medicali” R: Cat vrei tu. Cand faci cererea de voluntariat, trebuie sa mentionezi o perioada (care poate fi reinnoita). Daca nu-ti place spitalul/sectia, poti sa pleci de acolo oricand (la alt spital/sectie). Cazul ideal: voluntariatul iti permite sa-ti faci suficiente cunostinte ca sa afli foarte repede cand se elibereaza un post pe undeva prin spital si poti transforma perioada de voluntariat intr-un mic avantaj la examenul de post.

“postliceala carol davila asistent dentar”. R: Nu exista cursuri la o Postliceala pentru asa ceva (pentru moment). Studiile aparent se completeaza “la job”, dupa ce termini Scoala Postliceala (intr-un cabinet de stomatologie). Poti face doar Facultatea de Tehnician Dentar (3 ani) – dar atentie, Tehnicianul Dentar nu e Asistenta! L.E.: din anul scolar 2014-2015 exista si specializarea de ASISTENȚĂ DENTARĂ la facultatea de AM (din cadrul UMF “Carol Davila”) din Bucuresti.

“pe ce sectie este cel mai bn sa faci voluntariat in spital?” R: In opinia mea, nu exista o sectie unde e “cel mai bine sa faci voluntariat”. Exista anumite sectii unde poti INVATA foarte multe, deoarece au foarte multi pacienti, deci foarte mult de munca, deci mare nevoie de ajutor (deci de voluntari). Daca ai noroc si te primeste cineva, la UPU intotdeauna e nevoie de ajutor, la Oncologie la fel. La Neurochirurgie (in functie de spital) ai parte de multi pacienti-leguma. Chit ca asta va suna foarte urat (recunosc) – exact genul asta de pacienti iti permit sa recoltezi, montezi branule, intubezi etc. Nu uita, te rog, ca Asistentul Medical in primul rand trebuie sa nu provoace suferinta unui pacient, deci nu te comporta cu niste pacienti care au suferit un AVC/AIT fara grija doar pentru ca nu par constienti sau nu pot sa se planga

“pot sa fac doua scolii postliceale sanitare in acelasi timp!” R: Teoretic, poti face vreo 3-4, in functie de orarul fiecarei scoli (cursuri dimineata/seara/la pranz). Dar de ce ai vrea sa faci asa ceva? Daca simti ca ai putere de invatat, pune mana si invata ca sa intri la o Facultate de Medicina. Parerea mea 🙂

salariu amg” R: Mic. Prost. O rusine. Minimul pe economie + bonuri de masa (la incadrare, pentru un AMG debutant).

“se poate sa muncesti si sa faci si facultatea de asistent”. R: Teoretic, da. Practic, e dificil, pentru ca numarul de ore e mai mare (ca la o Postliceala) si profesorii sunt destul de exigenti in evaluare. Citez de pe forumul injectia.ro: “4 ani ff grei, la zi, primul an extrem de greu, unde ti se scadea 1 punct la examen pt 5 absente, unde trebuia sa vii mort-copt daca voiai sa treci, unde stateai de la 8.30 pana la 6 seara la cursuri in diferite locatii, pt ca nu faceam numai in Facultate, ci si la Inst de Igiena, sediul UMF din Universitate etc.” Evident, informatia asta e luata de la un necunoscut de pe internet. Poate situatia nu sta chiar asa…

dc ai facultate faci posliceala 6 luni de farmacie?” R: NU! Apropo, ce facultate “ai”? Facultatea de Management Comunitar al Maselor Plastice?

care e mai buna postliceala fundeni sau carol davila” Din ce am vorbit eu cu absolvente de la ambele scoli, intalnite in practica (faceau voluntariat, pentru ca nu si-au gasit un job)… As zice ca la “Carol Davila” ai mai mici sanse sa nimeresti intr-o clasa unde nu se invata nimic. Din ambele Scoli Postliceale poti iesi un tâmpit cu diploma, fara sa te chinuiesti prea mult. Per ansamblu, “Carol Davila” are niste avantaje (practica in mai multe spitale, interes ceva mai mare fata de elevi, posibilitatea sa ajungi, daca esti silito(a)r(e), sa faci practica o perioada scurta in strainatate). Oricum ar fi, meseria o poti invata in ambele locuri, depinde mult si de vointa ta.

mai pot devenii asistenta medicala la 35 de ani?” R: DA! Evident! Daca te atrage asta, poti incepe Postliceala sau Facultatea oricand. Bani si vointa sa ai.

“din anul 4 de asistenta pot trece in anul 2 la doctori?” R: In principiu, NU. Practic, cursurile din anul 1 sunt asemanatoare la UMF C. Davila (de exemplu), deci poti intreba la secretariatul facultatii tale daca se poate sau nu.

“vreau+sa+devin+medic+bft+ce+studii?” R: Presupun ca te referi la Medic Specialist in Recuperare Medicala. Deci trebuie sa faci Facultatea de Medicina (6 ani) + Rezidentiat (5 ani, daca nu ma insel).

Si la final:

salarii grafician calculator” R.: Daca nu ai deloc experienta, dar te descurci onorabil in Suita Adobe + stii ceva Corel si (evident) nu ai probleme cu MS Office, un salariu de incepator e pe undeva pe la 800-1000 lei. Daca ai facut internship in timpul facultatii la o Agentie mare de Publicitate, ai ceva sanse sa ti se ofere un post de Junior Graphic Designer pentru 1500 lei sau mai mult. Altfel, pe piata, majoritatea angajatorilor mici/medii incearca sa ofere un salariu cat mai mic. Asta inseamna pe undeva pe la 1200-1800 lei/luna (net) pentru un om cu 2-4 ani vechime. La un angajator mai mare (de exemplu: Kaufland, Lidl) sau o companie farmaceutica (ex.: Catena/Galenus) salariile se invart pe la 2000 lei (persoana cu putina experienta) spre 3000 lei (persoana cu 4 ani+ vechime) si chiar 4000 lei (multa experienta si interviu dat intr-o perioada mai buna pentru angajare). Asta nu e o regula. La una din firmele de mai sus, acum cativa ani un angajat nou a primit 4000 lei, acum cam 1 an a primit 2000 lei. Poti primi mai mult doar daca stii si Web Design + Flash + ceva programare (tendinta e de-a se angaja un om care sa faca tot ce faceau 3 oameni inainte).

*Atentie: Greselile gramaticale din textele cautate nu-mi apartin. Eventualele greseli din raspunsuri imi apartin in totalitate 🙂

57 Replies to “Ati intrebat, va raspund (1)”

    1. Nu, in spitalele de stat nu trebuie respectat nici un program la voluntariat. Cel putin nu din ce am vazut eu pana acum (in cazul meu sau al unor colege de-ale mele). In legea voluntarului n-am gasit vreo mentiune despre necesitatea respectarii unui program.
      In principiu, iti vei face un program in functie de cum e sectia de aglomerata.

      Like

  1. Buna ziua ! Doresc sa ma lamuresc si eu cu ceva in legatura cu aceasta specializare.Daca din anumite motive as vrea sa inghet ultimul an de postliceala cat timp as putea sa.l tin inghetat ? Si as mai vrea sa stiu daca exista un termen limita in care ar trebui sa-ti gasesti un post dupa terminarea poslicealei si daca da, ce se intampla daca nu-ti gasesti,adica trebuie sa refaci posliceala sau trebuie sa redai testul final(licenta)(am auzit persoane care spuneau ca in cazul in care nu gasesti in termen de 2 sau 5 ani ar trebui sa redai licenta si doresc sa ma lamuresc daca este doar un zvon sau este si ceva adevarat in ceea ce am auzit) ? Multumesc!

    Like

      1. Nu stiu ce reguli aplica Postlicealele cu privire la inghetarea anului. La Facultati se face asta cu cateva hartii completate la secretariat (si aprobate de 10 capete-importante). Trebuie sa intrebati la Postliceala unde (vreti sa) invatati.
      2. Daca nu lucrati 5 ani de la obtinerea diplomei sau nu obtineti minim 30 credite/an, va pierdeti statutul de membru al OAMMR. Fara a fi membru al OAMMR, nu puteti profesa.
        In fiecare an se pot reporta maximum 15 credite obtinute in plus. Minim 15 credite anuale trebuiesc obtinute din cursuri de specializare.
        Informatii aici si aici si in OUG 144/2008.
        Pierderea statutului de membru nu cred ca inseamna “necesitatea de a da din nou examenul de finalizare a studiilor“. Dar nu sunt sigur.

      Like

  2. Multumesc ! Si as mai avea o intrebare; si daca totusi nu reusesc sa ma angajez ,dar fac voluntariat in acesi 5 ani licenta imi merge mai departe ?(voluntariat pana imi voi gasi un
    post stabil)

    Like

    1. Din ce am inteles eu, (de aici) si din discutii cu o profesoara de Nursing, Certificatul de membru se avizează anual, în condiţiile legii, şi pe baza dovezilor privind acumularea numărului de 30 de credite de educaţie medicală continuă. Reatestarea e necesara doar daca nu se strang creditele anuale/nu se profeseaza DELOC pentru 3 ani. Asta pentru proaspetii absolventi. Adica avem maxim 3 ani sa ne angajam, apoi vom avea probleme.

      Voluntariatul nu pare sa fie luat in calcul ca “experienta profesionala”, din cate inteleg eu. Sa vedem daca acest lucru se va schimba – daca Legea Voluntariatului se va schimba.

      Certificatul se elibereaza dupa absolvirea Scolii Postliceale/Facultatii de AMG, pe baza diplomei de absolvire, cazierului, unei declaratii pe proprie raspundere si cu un certificat medical. Si dupa plata unei cotizatii (100 lei, cred).

      Like

  3. Buna seara, am si eu o intrebare:pot da examen de atmitere la facultatea de Medicina, daca termin orice fel de liceu, fie el si industrial??
    Imi este foarte necesar sa stiu.
    P.S. Va rog sa-mi raspundeti pe adresa de e-mail.Va multumesc.

    Like

    1. In Romania, da. Atata timp cat exista o diploma de Bac, se poate da admitere la orice facultate.
      Nu stiu exact cum sunt recunoscute diplomele obtinute in Anglia, dar fiind vorba de UE, as zice ca nu ar trebui sa fie nici o problema.

      Like

  4. Debutantul trebuie dat la 6 luni după terminarea scolii sau la 6 luni după ce te angajezi?
    În cât timp trebuie sa te angajezi ca sa nu ai probleme cu diploma?

    Like

    1. “Debutantul” presupun ca este examenul de la angajare pentru un nou-absolvent, nu?
      Adica proaspetii absolventi sunt angajati (din cate stiu eu – e posibil sa ma insel) ca “debutanti” in orice spital dupa un interviu si un examen.
      Dupa un numar de luni de lucrat ca “debutant” (din cate stiu eu, 6 luni minim) se poate da “examenul de post”.
      Nu stiu decat experienta unei absolvente de acum 2 ani pentru asta, e posibil ca metodologia sa varieze de la spital la spital…
    2. Postlicealele elibereaza diplomele (certificatul de absolvire) la o perioada DUPA examen. Am auzit si de certificate eliberate dupa 6 luni sau mai mult. Intre timp, pentru a putea profesa se elibereaza o adeverinta care atesta promovarea examenului de finalizare a studiilor. Adeverinta care e valabila pentru o perioada destul de scurta. Cu adeverinta se merge la OAMMR – sucursala locala, impreuna cu multe alte hartii si hartiute (vezi aici) si 100 lei (din ce inteleg eu).
      Habar-n-am cum si cat timp dureaza eliberarea diplomei de licenta de catre facultatile de AMG – poate vreun cititor va completa asta. Oricum, pasul urmator este acelasi – obtinerea certificatului de membru OAMMR.
      Asa se obtine Certificatul de Membru OAMMR – fara de care NU se poate profesa legal meseria de AMG.
      Mai sus am scris ceva gresit, cred. Citez din OUG 144/2008, art. 16:

    În cazul în care un asistent medical generalist, o moaşă sau un asistent medical nu îşi exercită profesia o perioadă mai mare de 5 ani, Ordinul Asistenților Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenților Medicali din România reatestă, la cerere, competenŃa profesională a acestuia, în vederea exercitării profesiei.

    Asadar daca nu profesam 5 ani de la absolvire, avem nevoie de reatestare a competentelor profesionale. Treaba cu 3 ani am luat-o din cauza ca in metodologia de reatestare scrie ca stagiul practic pentru reatestare trebuie sa aiba “3 luni, câte 8 ore/zi, pentru asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali care au o vechime în specialitate mai mică de 3 ani sau nu au profesat.
    O interpretare gresita, scuze…

    Like

  5. Am o intrebare… daca pe adeverinta de promovare a bacalaureatului scrie pentru postliceala iar eu m-am razgandit si vreau la facultate, aceasta adeverinta mai este valabila? Nu stiu daca am pus bine intrebarea aici, dar nu am primit nici un raspuns nici de la liceu nici de la postliceala pana in prezent. Nu mai vreau la AMG…..

    Like

    1. Buna intrebare. Un raspuns oficial nu pot oferi.
      Logic vorbind, adeverinta e adeverinta. E ceva temporar, pana se elibereaza diploma. Ar trebui sa fie valabila oriunde, indiferent de ce scrie pe ea, mai ales ca oricum urmeaza sa-ti depui diploma la facultate daca esti admisa, altfel nu esti inscrisa in anul 1.

      Oricum, daca nu e buna… nu vad de ce n-ar mai elibera una liceul, nu e ca si cum ii costa bani sa scrie o hartiuta.

      Like

  6. Cand am intrebat daca pot primi o alta adeverinta am primit un raspuns sec: “nu primesti alta domnisoara”…. nu am continuat un razboi de convingere cu ei pentru ca nu merita…. insa am ramas cu aceasta nedumerire.. daca imi primeste adeverinta chiar daca acolo scrie postliceala. Multumesc pentru raspunsul dat.

    Like

    1. Mda. Nesimtirea secretarelor de la institutii de invatamant nu va inceta sa ma surprinda.

      Daca refuza sa elibereze o noua adeverinta si nici diploma de BAC nu o dau, cere-i sa iti dea in scris ca nu vrea sa-ti elibereze o dovada a faptului ca ai promovat Bacalaureatul. Mentioneaza ceva de genul “plangere la director, Inspectorat, Minister”. Poate se sperie.

      Intr-un final, e o banalitate de adeverinta, dureaza mai putin sa ti-o elibereze decat sa se certe cu oricine.

      Like

  7. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in anul 2 la postliceala de asistenti generalisti. Sunt sanse sa pot lucra ca si voluntar la un spital? Sau se poate face practica (ma gandesc ca poti lucra ca si volunatr doar dupa ce etrmini studiile).

    Multumesc anticipat pentru raspuns

    Like

    1. Buna ziua.
      Te rog frumos foloseste “tu”, nu sunt atat de batran incat sa merit “dumneavoastra”. 🙂

      Raspunsul este ca DA, se poate face voluntariat ca elev-AMG, teoretic in orice spital. Totul e sa gasesti intelegere la o Asistenta Medicala – Sefa.
      Vei completa o cerere de voluntariat, apoi vei fi trimisa (cel mai probabil) sa obtii si niste semnaturi de la un sef de sectie si probabil cineva de la Administrativ/Personal. Procedura variaza de la spital la spital. Eu am facut voluntariat pana acum in ambele vacante de vara, in 2 spitale diferite.
      Ca oriunde in tara asta, e mult mai simplu daca “cunosti pe cineva”. Asta nu inseamna spaga, inseamna pur si simplu ca e mai simplu daca ai o “intrare”.
      E simplu si daca gasesti o sectie care iti place din timpul practicii, te duci si vorbesti cu AM-șefă si apoi vii din nou in vacante.
      Exista si colege care fac voluntariat SI in timpul scolii (in saptamanile de “teorie”), dar pentru asta trebuie sa ai ceva vointa si energie. Dar este posibil.

      Ca sa nu fii dezamagita, sa stii ca voluntariatul nu inseamna automat si angajare, totul depinde mai degraba de eliberarea unui post in spital, nu neaparat de cat de multe reusesti sa faci acolo. Din pacate. Dar e de ajutor, in opinia mea.

      Ultima mentiune: ca elev nu am gasit inca un spital dispus sa incheie contract de voluntariat cu mine. Contractul de voluntariat ar conta ca “experienţă profesională şi/sau în specialitate” (recunoscuta inclusiv in strainatate) – de anul asta, doar ca spitalele cam refuza sa semneze asa ceva, din varii motive (nu avem diploma, nu avem asigurare de malpraxis sa).
      Dupa ce vei lua diploma si te inscrii la OAMMR (deci platesti si asigurarea medicala) e probabil sa fie mai usor sa fii acceptata ca voluntar CU CONTRACT de voluntariat. Eu am intalnit o colega, absolventa de anul trecut, care nu si-a gasit post, dar era voluntar cu acte in regula de jumatate de an.

      Vezi si scurtul meu post despre asta.

      Like

  8. Buna ziua,
    Va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns, sunt eleva in anul II, AMG si as vrea sa fac voluntariat la un cabinet de stomatologie scolar, deci este de stat, credeti ca se poate?
    In cazul in care raspunsul este da, carei institutii trebuie sa ma adresez pentru completarea docmentelor de voluntariat?
    Va multumesc anticipat!

    Like

    1. Buna ziua.
      Nu am cum sa va raspund prea clar.
      Stiu ca acum cativa ani cabinetele scolare au fost “descentralizate” si subordonate primariilor sau anumitor organizatii locale (directii de sanatate publica, parca).
      Dat fiind faptul ca va intereseaza fix un cabinet scolar, presupun ca aveti unul in apropiere (sau cunoasteti unul).
      Daca as fi in situatia dvs., as discuta direct cu medicul stomatolog de la acel cabinet si as cere o solutie (daca exista).
      Daca nu se poate si nu se poate, incercati la privat – am auzit cateva relatari de la colege de scoala, care sustin ca lucreaza (adica sunt si platite) la cabinete particulare de stomatologie ca AM. Cum fac asta, in conditiile in care nu au drept de libera-practica sau asigurare de malpraxis? Nu va pot raspunde…

      Imi pare rau ca nu am un raspuns mai clar.

      Like

  9. Buna seara!Daca as vrea sa inghet ultimul an,in cat timp pot relua?Exista vreun termen limita?Multumesc!

    Like

    1. Asta cred ca depinde de fiecare scoala postliceala. La nivel de facultati, tin minte ca fiecare senat al fiecarei universitati avea dreptul sa-si elaboreze regulile proprii pentru inghetarea anilor.
      Adica ar trebui sa intrebati la secretariatul unitatii dvs. de invatamant.

      Like

  10. buna ziua as vrea sa va intreb am terminat postliceala in 2010 si as vrea sa obtin diploma de licenta amg se vor recunoaste macar 1 sau 2 ani din cursurile de postliceala catre facultate sau trebuie sa incep din nou cei 4 ani?

    Like

    1. In Bucuresti, UMF “Carol Davila” nu facea asta ultima data cand am verificat (acum 1 an). La nivelul tarii, anumite facultati recunosteau cei 3 ani de postliceala ca 1 an de facultate si incadrau absolventii direct in anul 2 (daca aveau diploma de BAC si – presupun – luau un examen de admitere si plateau taxa de admitere). Asta facea o universitate din Arad acum cativa ani, dar am inteles ca a renuntat.
      Practic, fiecare facultate are libertatea sa stabileasca in senatul propriu acest aspect (echivalarea partiala a anilor de studii de la postliceala) – de asta trebuie verificat la fiecare in parte.

      DAR!
      Informatii mai multe pe site-ul oficial: echivalarestudiiasistenti.ro
      Coincidenta face ca astazi tocmai am citit pe site-ul asistente-medicale.ro (e simplu sa cititi si dvs., va inscrieti, validati e-mailul, completati profilul si apoi aveti acces la toate informatiile) cum ca, dupa mai multe solicitari ale sindicatului “Solidaritatea Sanitara”, Ministerul Educatiei tocmai a elaborat un ghid prin care se pot echivala studiile postliceale + vechimea in munca + eventualele cursuri suplimentare din anii de vechime cu studiile de facultate, in anumite conditii. Documentul are 21 de pagini, conditiile nu sunt chiar banale.
      Din ce inteleg eu, daca facultatile se conformeaza acestui ghid, asistentul medical care doreste asta indeplineste toate conditiile (ia examen de admitere, plateste taxe anuale daca e cazul, da si IA niste examene), ar fi posibila echivalarea fara a o lua de la 0 in facultate.

      Ideea e ca e doar un ghid, informatie veche de cateva zile, nu stiu cand si cum se va implementa. Va recomand sa urmariti comunicarile sindicatului Solidaritatea Sanitara pe site-ul de mai sus sau pe facebook (au cont si sunt activi) pentru informatii ulterioare.

      Like

  11. Buna ziua,am terminat FEG anul acesta in august,iar de la secretariat ni s-a spus ca diplomele vor fi eliberate undeva prin februarie(2016)!! Stiti daca se poate si mai repede? Multumesc

    Like

    1. Din pacate, cam asa se elibereaza diplomele in Romania. Scolile postliceale (si facultatile si liceele) dau vina pe inspectorate, inspectoratele dau vina pe minister, ministerul zice ca scolile sunt independente si ar trebui sa se descurce singure.
      Elevul (sau studentul) nu are cu cine discuta – si de cele mai multe ori ajunge sa se certe cu cate o secretara si-asa prost-platita si surescitata.

      In Bucuresti diplomele (la scoala mea, cel putin) s-au luat:
      – pentru promotia 2012 – in martie-aprilie 2013
      – pentru promotia 2013 – in februarie 2014
      – pentru promotia 2014 – in MAI 2015

      Nu stiu cum se face ca in 2002 (cand am terminat liceul) si in 2006 (cand am terminat facultatea) se eliberau diplomele in maxim 1 luna de la absolvire (cea de BAC am primit-o la 1 saptamana de la finalizarea contestatiilor si afisarea rezultatelor).

      Like

  12. buna ziua!am si eu o intrebare am terminat postliceala in 2012 si nu am profesat deoarece am ramas insarcinata imediat dupa terminare si 2 ani in concediu cresterea copilului,mai pot cumva sa prelungesc avizul de libera practica!atunci mentionez ca nu m-au primit nimeni sa fac voluntariat si sa ma angajej!cum sa fac daca in urmatorii 2 ani fac voluntariat se tine cont de ceva?va rog sami raspundeti.multumesc

    Like

    1. Buna ziua.
      Nu as vrea sa va dau informatii gresite. Cel mai bine e sa luati legatura cu cei de la OAMMR din orasul sau judetul dvs. Ei va vor spune exact ce trebuie sa faceti.

      Like

  13. Buna! Materia la biologie pentru admitere la AMG (Ovidius-Constanta) este aceeasi cu cea de la Medicina in sine?

    Like

  14. Bună ziua! sunt asistenta medicala de 15 ani și vreau sa mă mut la alt spital dar pe aceeași secție. Vreau sa știu dacă trebuie sa dau examen pt angajare. Mulțumesc!

    Like

  15. Bună seara,dacă am dat examenul de reatestare și l am promovat cu nota 10,doamna director poate sa mi anuleze examenul fără nici un motiv?

    Like

  16. Buna seara , puteti sa i.mi ziceti va rog de ce peste tot cer 6 luni experienta , aici ma refer Spital / Ambulanta . De unde sa am experienta daca numa ce am terminat scoala . Si inca un lucru , lucrez la un medic de familie la program de 4 ore , imi sunt recunoscute cele 6 luni lucrate ca si AMG ?

    Like

    1. Ei cer, dar nu va vor trimite la plimbare daca va veti depune candidatura la un examen si veti lua interviul/examenul.
      Experienta in profesie e experienta, nu conteaza unde este (sau daca e part time sau full time).
      Adica am colege de clasa si de an care s-au angajat in 2016 sau la finalul lui 2015 la spital la stat cu 0 experienta si stiu sigur ca n-au dat spaga. Au luat interviul si examenul si s-au angajat…

      Like

  17. Am diploma de competente profesionale asistent medical generalist.nu am profesat.am terminat in 2009.si a-s dori sa o reînnoiesc. Scoala am facut in oradea.dar de curand m-am mutat in Iași. Pentru reinnoire unde ma sfatuiti sa merg ?la Ordinul Asistenților din Iasi sau trebuie sa merg la Oradea? Sau trebuie sa merg la un spital unde se face cele 3 luni de practica propriu zis?Mulțumesc

    Like

    1. Buna seara.
      Eu m-as adresa OAMMR din orasul unde locuiesc acum. E vorba de niste cursuri de urmat, e mai dificil de facut asta la distanta.

      Like

  18. Buna seara,am facut 6 luni de voluntariat am primit certificatul ,dar nu am dat examenul ,care se dupa ,sa poti primi adeverinta ,intrebarea mea este pe baza contractului de voluntar ,ma pot inscrie la un pot pe plin?

    Like

  19. Buna ziua , eu am vb la OAMMR la mn in Arad si mi.au zis ca : Nu trebuie sa dai nici un examen sa treci de la debutant la asistent medical ( trebuie doar sa ai 6 luni vechime in domeniu si aici intra si programul de lucru la 8 ore cat si 4 ore ) , daca in total ai 6 luni poti aplica la posturile vacante in spitale sau alte centre care cer vechimea de 6 luni.

    Voluntariatul nu se ia in calcul deoarece nu esti angajat cu acte , nu primesti salar . ( Asa mi.au zis de la ordin )

    Like

  20. buna seara am si eu o intrebare am termint acum 4 ni postliceala sanitara fundeni dintr-un motiv sau altul nu am reusit sa ma angajez,am ridicata de la OAMMR certificatul de membru,ce vream sa intreb nu se pot face credite anuale?sau este ceva de facut pana se implinesc 5 ani?astept raspuns.multumesc

    Like

    1. La aceasta intrebare va poate raspunde corect doar filiala locala Oammr, ei organizeaza cursurile de educatie medicala continua. E posibil sa doreasca sa si profesati o perioada minima in 5 ani pentru a nu va pierde dreptul de libera-practica.

      Like

  21. buna,sunt in anul 2 la asistent medical de farmacie la o scoala postliceala din tg mures si as vrea sa stiu daca imi pot ingheta anul 3 si dupa maxim cati ani ar trebui sa reincep anul 3 ?
    multumesc

    Like

  22. Buna,am facut 3 luni practica ptr reatestare…pe fisa am primit nota.acum urmeaza sa ma inscriu ptr ex.teoretic.stii cumva nota finala de pe certificat o reprezinta nota ce o dau la ex teoretic sau se face o medie intre cele doua note.multumesc

    Like

  23. Buna ziua, am si eu o intrebare: cate credite trebuie sa am exact ca sa imi pot profesa meseria de AMG? eu deja lucrez de cateva luni 😀

    Like

    1. Din cate tin eu minte, oammr cere 30 de credite de educatie medicala continua pe an (emc). Mai multe informatii despre cum se pot strange creditele se gasesc la filiala locala oammr.

      Like

  24. buna ziua.Am o intrebnare……cat timp trebuie sa stau in practica inainte de angajare?Sunt asistenta de farmacie si am terminat scoala de 2 ani.Acum am inceput practica si vreau sa stiu cat ar trebui sa stau in practica.Sunt multi nesimtiti care profita si te lasa asa.preventiv vreau sa stiu ca nu vreau sa fac voluntariat!

    Like

    1. Practica sau perioada de proba? Daca nu sunteti platita si nu aveti nici un contract semnat, e ilegal. Daca nu sunteti platita, dar aveti un contract de voluntariat – poate dura oricat doresc partile.
      Daca sunteti platita pentru o norma partiala (ceva de genul 25 ore/saptamana) – si asta poate dura oricat doresc partile.

      Like

  25. nu imi spun exact daca ma angajeaza sau nu.ma tin pe tusa in caz de ceva cred eu.am 2 luni si cred ca ar trebui sa fac ceva.nu pot sta dupa ei sa ma angajeze.imi spune ca ma angajeaza dar cat poate dura totusi?

    Like

  26. Bună ziua tuturor ! Am terminat acum 4 ani Școală Postliceala Sanitara. Acum recent, mi-am înscris la OAMMR. Trebuie sa fac stagiu-practica de reevaluare a competentelor profesionale. La finalul practicii/ 3 luni, se va da un examen. Întrebarea mea este: dai examen la secția unde ești repartizata sau general ?
    și dacă nu-l iei, ce faci ?

    Like

  27. Buna ziua! Va rog frumos …am nevoie de orice informatie legata de examenul scris pentru reatestare. Nu gasesc pe net decat metodologie, bibliografie…si atat. Multumesc.

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.