Stagiile durerii la un bolnav

Am intalnit conceptul asta de cateva ori in filme/seriale. La Psihologie nu tin minte sa ne fi vorbit profesoara despre asta – desi e o situatie cu care te intalnesti zilnic in sistemul medical. E adevarat ca am ajuns doar la aprox. 70% din orele de Psihologie (erau si foarte multe – si puse fix la miezul zilei, cand n-aveam cum sa ajung la toate… gasesc scuze, stiu), deci poate am lipsit la ora cu pricina.

Revenind, exista o interpretare teoretica a ciclului emotional prin care trec pacientii de boli cronice/incurabile si familiile lor.

ciclul durerii 

Teoria se poate aplica aproape oricarui tip de bolnav, ba chiar oricarui tip de durere, intr-o anumita masura.

Pentru multi ani, oamenii care sufereau de boli incurabile au fost ignorati sau tratati cu indiferenta de doctori. Situatia nu s-a schimbat prea mult nici in zilele noastre (cel putin in tara noastra). De exemplu: exista o sumedenie de carti si tratate despre tratamentul paliativ al bolnavilor de cancer. Practic, din experienta mea cu tatal meu si din luna de voluntariat intr-o sectie de Oncologie, tratamentul paliativ e relativ variat in teorie, dar relativ limitat cand e pus in practica. Bineinteles, experienta mea nu e  litera de lege. Poate ca in alte cazuri situatia e mai buna. Chiar sper sa ma insel…

Iar am divagat. Elizabeth Kübler-Ross a fost cea care a propus acest model al comportamentului oamenilor pusi in fata unei situatii extrem de dureroase. Inainte sa ajunga la studii despre experiente extracorporeale si studii in ezoterism si viata de dupa moarte, ca rezident si apoi psihiatru in America anilor ’50-’60, a lucrat foarte mult cu pacienti pe moarte. Felul in care erau tratati (nu neaparat medical, ci chiar uman) acest tip de pacienti in spitale a deranjat-o. A luptat (cu relativ succes) sa schimbe acest lucru. A publicat in 1969 o carte cu repercusiuni importante in medicina si psihologie: On death and dying. Ca urmare a aducerii in discutia opiniei publice a felului in care sunt tratati pacientii pe moarte sau bolnavi de boli incurabile, tratamentul medical pentru acest tip de pacienti s-a schimbat. Publicul general si medicii au acceptat drept concept stiintific metoda DABDA. Conceptul de ciclu emotional a fost apoi aplicat si la rudele celor bolnavi si intr-un final chiar la oamenii afectati de vesti proaste/schimbari negative. Se presupune ca factorul important in toate aceste situatii nu este neaparat boala, moartea, schimbarea ci perceptia pe o avem despre eveniment in sine.

Intr-un final… la ce e nevoie de aceste cunostinte? Pai, ca persoana care lucreaza in domeniul medical, te ajuta sa negociezi mai bine cu pacientii si sa-i tratezi mai bine – atata timp cat poti presupune cat de cat cam ce le trece prin cap. 

Evident, exista si critici si completari la adresa acestui model. In primul rand, nu este bazat pe cercetari stiintifice riguroase, ci pe observatii personale ale autoarei. Ceea ce echivaleaza din start cu eroare statistica de tip esantionare partinitoare. Apoi nu ia in considerare factorii de mediu extern si specificitatile fiecarui om in parte. Sunt multe metode de-a face fata durerii si multi oameni le incearca doar pentru a le respinge mai apoi ca “ineficiente”. Nu in ultimul rand, exista mai multe studii facute cu metode stiintifice care au esuat in a demonstra clar existenta stagiilor durerii la orice bolnav. Mai multe informatii aici.

 

As putea spune ca metoda asta de analiza se poate aplica destul de bine si in cazul meu ca “ruda a unui bolnav incurabil” si in cazul tatalui meu.

Cand a aflat diagnosticul a fost incredibil de linistit. E adevarat, nu a stat sa se documenteze la fel de mult ca mine pe tema bolii lui si noi am cam evitat sa-i spunem prognosticul atasat cancerului pancreatic. Dar pana la operatie, reactiile lui au fost majoritar de insensibilitate si evitare a numi boala.

Dupa operatie (si dupa ce a aflat ca nu i s-a extirpat pancreasul), parca devenise un alt om. Un om care toata viata lui a fost incredibil de calm si bland, desi a avut destule de indurat, se enerva din orice, ridica glasul si devenea usor rautacios/jignitor.

Si stagiul de “Negociere” a fost prezent in cazul lui.  Era dispus sa incerce orice tratament alternativ (pe langa citostatice), doar-doar i-ar prelungi viata. Incerca sa gaseasca motive pentru ce i s-a intamplat si (ajutat si de mama) venea cu tot felul de teorii fanteziste.

In momentul in care tratamentul cu citostatice nu i-a mai tinut evolutia bolii in frau si a devenit evident ca starea i se inrautateste de pe o zi pe alta, a inceput incet-incet sa cada in depresie. Ultimele luni au fost extrem de grele. Un pacient adult care isi da seama ca nu mai are mult de trait devine foarte usor un pacient care nu mai vrea sa faca nimic. Nu mai mananca, nu mai merge la baie, nu se mai spala, nu se mai rade, nu mai zambeste, nu mai vorbeste (nu neaparat in ordinea asta). Pentru multe dintre activitatile astea nu mai avea oricum energie aproape deloc, dar la un moment dat parea ca a renuntat cu totul la orice fel de lupta sau efort.

Stagiul de  “Acceptare” nu pot eu sa zic cu mana pe inima ca a existat in cazul lui. Cine accepta ca va muri? Oricat de mult ai trait, oricat de mult ti se spune ca ai avut o viata “completa” si ca n-ai motive sa te uiti inapoi cu regret, cine poate sa-si accepte soarta? Iar in cazul lui, oricat de mult sprijin a primit din partea familiei (si nu numai), cand ultimele zile din viata ta sunt petrecute cu dureri constante si fara capacitatea de-a mai face orice, cum poti sa fii impacat? Ca ruda e mult mai usor sa treci de la Acceptare la a-ti continua viata. Ca persoana care moare… etapa de acceptare cred ca foarte des lipseste cu desavarsire.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s