Numai eu dau peste farmacisti responsabili?

Tatal meu a avut o febra constanta de aproximativ 38 de grade cam toata vara . Ultima data l-am internat in spital in august. Dupa 2 saptamani de tratament, l-au externat, explicandu-ne ca nu se mai pot face prea multe lucruri pentru el. Cu sfatul ca de acum incolo pur si simplu sa-i monitorizam starea si sa-i dam antipiretice (in ordine: algocalmin, paracetamol sau un AINS standard) cand face febra peste 38 de grade si analgezice (incepand cu algocalmin, apoi analgezice opiacee), pe masura durerile vor creste in intensitate.

Avea ficatul largit si icter – paracetamolul nu era chiar recomandat in conditiile astea. Se plangea de un slab reflux acid si avea istoric de hiperaciditate stomacala, AINS-urile normale nu prea erau indicate. Ramanea algocalminul. Evident ca nu ne-au dat la externare nici o reteta pentru algocalmin – si nimeni nu s-a gandit sa ceara una.

Dupa cateva zile, a facut din nou febra. A trebuit sa ma duc pe la vreo 6 farmacii din zona unde locuiau ai mei pana sa gasesc o farmacista dispusa sa-mi vanda algocalmin. Nu conta faptul ca le explicam pentru ce-mi trebuie si de ce, nu conta ca le explicam ca inteleg riscurile asociate (1 data am si inceput sa explic ca anumiti doctori considera ca studiile despre riscul de agranulocitoza asociat cu algocalminul nu sunt deloc concludente), nu conta explicatia “daca ar fi internat in spital intr-o sectie de oncologie tot asta ar primi”. Nu si nu, nimeni nu vroia sa-mi vanda medicamentul fara prescriptie. Pana la urma s-a indurat o farmacista de mine si mi-a vandut 1 pachet. Peste 2 saptamani (cand s-a terminat) a trebuit sa refac asta – iar n-am gasit pe nimeni dispus sa-mi vanda o amarata de cutie de algocalmin. Evident ca m-am injurat in gand pentru ca nu m-am gandit sa cumpar 2 cutii – sau pentru ca nu m-am gandit sa cer o reteta de la vreun doctor sau o sa cumpar o cutie de la farmacia spitalului unde faceam voluntariat. De, mintea romanului cea de pe urma…

Oricum ar fi, e un pic bizar sa vad atat de multi farmacisti care respecta litera legii in totalitate pentru un medicament cu efecte secundare relativ putine si mai degraba exagerate dar sa vad atat de des antibiotice vandute fara reteta fara nici o problema.

Saptamanile trecute am invatat despre endocardita la scoala. O inflamatie a unei parti a endocardului, pornita de la o leziune prototipica – o vegetatie (formata din fibrina, trombocite, microorganisme, si cateva celule inflamatoare). Cam asa arata o sectiune printr-o inima cu niste valve cu vegetatii: Haemophilus_parainfluenzae Endocarditis

Printre principalii factori de risc asociati bolii sunt elementele prostetice implantate in inima (din diverse cauze). Pacientii cu defecte congenitale ale inimii reparate total sau partial sunt printre cei cu riscul cel mai mare de a dezvolta o endocardita infectioasa. Acestor pacienti este recomandat sa li se administreze antibiotice profilactic inainte de o operatie de orice fel (inclusiv unui tratament stomatologic). De asemenea, orice infectii bacteriene trebuie tratate corect si eficient cu antibiotice.

Atunci, o colega al carei copil a trecut printr-o operatie de reparatie a unei tetralogii Fallot a exclamat bucuroasa: “Aha, stiam eu ca fac bine ca-i tot dau lu’ fi-miu antibiotice cand face rosu-n gat“. Cred ca e unul dintre putinele cazuri din Romania in care un parinte nu si-a tratat total absurd copilul cu antibiotice.

Cand am auzit-o, primul lucru care mi-a venit in cap  a fost “Dar tu cum faci rost de antibiotice, ar trebui sa nu ti le vanda nimeni fara reteta!”. Atunci mi-a sarit in cap jumatate din clasa, afirmand ca pur si simplu sunt eu naiv, pentru ca lor li se vand antibiotice foarte usor. Un exemplu in privinta asta am primit chiar saptamana asta, cand o ruda a primit Ospen (Penicilina) foarte usor, fara nici o reteta sau rezultat de exudat faringian sau ceva de genul.

Ce spun studiile: Romania este pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta. Rezultatul: supunerea fara motiv la diferite efecte adverse ale antibioticelor, raspandirea infectiilor generate de bacterii rezistente la antibioticele ieftine/mai putin toxice, multiplicarea super-bacteriilor care raspund foarte greu la tratament.

Problema este ca oricat de multi oameni sunt corecti si nu folosesc antibiotice aiurea, daca majoritatea face tampenii, toata lumea sufera. Oricat de multi farmacisti refuza (foarte corect) sa elibereze antibiotice fara reteta, daca o minoritate (sau majoritate?) nu isi face treaba cum trebuie, totul e in van. Oricat de multi doctori te avertizeaza in legatura cu problemele legate de utilizarea inutila a antibioticelor, daca exista si doctori care le prescriu fara sa fie neaparat nevoie, munca primilor e in zadar.

Teoria e simpla:

Nu lua antibiotic fara reteta eliberata de un doctor in urma unui consult.

Nu lua antibiotice mai putin timp decat ti s-au prescris.

Cauta sa intelegi ce sunt si cum functioneaza antibioticele si diferentele dintre infectiile virale si cele bacteriene.

Varianta in imagini (traduse de aici):

rezistenta la antibiotice

 

drepturi pentru imagine: wikimedia commons, respectiv Washington Post.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s