Doua nelamuriri

 1. Nu ai voie sa-ti faci (chiar si contra cost) radiografie de capul tau. Am sunat la 3 mari operatori privati de sanatate si peste tot am primit acelasi raspuns “numai cu bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie“. De ce? “Exista riscul iradierii” / “Exista teoretic un risc al iradierii” / “Stiti, teoretic este vorba de iradiere“. A fost amuzant sa primesc 3 raspunsuri de ignorant la o intrebare simpla (o radiografie se obtine intotdeauna prin iradierea unui obiect cu radiatii X – adica nu “exista riscul” ci esti intotdeauna iradiat). Raspunsul a ramas oricum incomplet.

Aparent, cineva a hotarat ca prea multi romani isi fac radiografii de capul lor si ca trebuie sa limiteze acest lucru – asta era opinia medicului meu de familie. Asta sau clinicile private se tem de vreun proces?

 1. Nu gasesc nicaieri o informatie clara despre recoltarea exsudatului faringian DUPA tratamentul cu antibiotice.

Teoria spune ca trebuie efectuat la o anumita perioada dupa terminarea tratamentului – pentru a se verifica bacteriile patogene din zona faringelui. E evident faptul ca rezultatul ar fi viciat daca s-ar face in timpul tratamentului. E evident ca antibioticele au efect o anumita perioada asupra bacteriilor din corp. Problema este: cat trebuie sa astepti pana bacteriile care nu au fost distruse/carora nu le-a fost inhibata multiplicarea cu antibiotice devin din nou patogene (si poti face un exsudat faringian)?

Medicul meu de familie mi-a zis 72 h. Pe site-ul celor de la Regina Maria scrie 5 zile de la terminarea tratamentului. Niste angajate de la o clinica mai mica de cartier sustineau ca trebuie sa astept 7 zile (o valoare gasita si prin alte parti). Am gasit si o valoare de 10 zile.

In manualul meu de Nursing nu am gasit referinte la o perioada. In alte manuale de nursing n-am gasit nici o informatie.

E enervant cand nu gasesc un raspuns cu valoare de “lege” ci multe raspunsuri diferite.

Advertisements

2 Comments

 1. Buna, Cristian.
  Da, asa este. Fetita mea a avut acum 2 saptamani rezultat pozitiv pentru streptococ betahemolitic in gat si stafilococ auriu in nas :((
  Dupa tratament, mi s-a spus sa ii fac exudat dupa o saptamana. Eu cred ca nu e important cat astepti pana sa apara iar, dar sa astepti totusi suficient. Probabil depinde de imunitatea fiecaruia cat de repede se dezvolta streptococul, sau nu?

  Like

  1. Daca tratamentul s-a facut corect, cu antibioticul rezultat din antibiograma, pentru perioada prescrisa – rezultatul ar trebui sa fie negativ.
   In principiu, din ce am invatat eu pana acum (deci e posibil sa fie un raspuns gresit/incomplet) – exsudatul 2 se face pentru verificarea eficientei tratamentului initial.
   Pentru a fi 100% sigur ca al doilea test nu se face prea repede, trebuie sa le lasi suficient timp bacteriilor patogene ramase sa se inmulteasca din nou dupa ce antibioticele le-au distrus pe cele mai slabe. Acest proces e influentat de natura microbului in sine, eficienta antibioticului si de raspunsul imunitar al gazdei.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s