Ce carti mi-am mai cumparat

Ce carti mi-am mai cumparat

Un atlas al corpului uman ar trebui sa aiba orice om. Un viitor asistent medical cu atat mai mult. Acum regret ca nu l-am avut in anul 1, mi-ar fi fost de mare ajutor in anumite momente. Desi “Marele atlas ilustrat al corpului uman” (B. McMillan) e destul de scump, merita fiecare leu. E ideal ca suport de curs pentru niste ore de anatomie (si nu numai). Comparat cu alte atlase ceva mai ieftine (15-25-40 lei), pe care le-am frunzarit intr-o librarie, as putea spune ca e in cu totul alta clasa.

Cum atlasul asta valoreaza peste 50 lei, am primit cadou si o carticica utila (“Imbunatateste-ti digestia” de Patrick Holford, un nutritionist englez). Desi autorul este un personaj controversat in lumea medicala (din cauza sustinerii unor idei dubioase/lipsite de suport stiintific despre SIDA si autism), cartea asta despre digestie e destul de interesanta. Adica prezinta si procesul digestiei in mare si incearca sa aduca niste argumente (care par) stiintifice pentru metodele sugerate de el ca solutii pentru diferite probleme ale aparatului digestiv. Atata timp cat mai si verifici incrucisat o parte dintre ipotezele de la care pornesc “solutiile” lui, cartea poate fi relativ utila.

Celelalte 2 carti sunt necesare cuiva care vrea vreodata sa aiba vreo sansa sa profeseze in domeniul medical intr-o tara vorbitoare de limba germana. Cred ca depinde si cum ai invatat limba germana. Daca ai facut-o (ca mine) in afara scolii (adica ai inceput s-o inveti tarziu), sansele sa fi prins si un vocabular extins de termeni si expresii medicale sunt aproape 0. Limbajul medical nu e usor de retinut nici macar in limba ta nativa, d-apoi intr-o limba relativ rigida si cu un fond vast de cuvinte ca germana. Dupa ce le-am frunzarit de cateva ori pe fiecare, pot spune ca “Limba germana pentru medici si asistente” nu e extraordinara, dar nici o porcarie nu e. Desi “accentul este pus pe comunicare, partea de “conversatie” este prea simplista si limitata (in opinia mea). Oricum, poate fi de relativ ajutor. Are si o parte de abrevieri si un dictionar (limitat) de termeni medicali.
Dictionarul medical de buzunar german-roman/roman-german” este orice dar NU “de buzunar”. E prea cam mare pentru a fi purtat in buzunar. Altfel, numarul de termeni e destul de mare si e foarte util faptul ca are atat o parte romana-germana cat si una germana-romana.

Advertisements

2 Replies to “Ce carti mi-am mai cumparat”

 1. Ce carti/site-uri pentru invatarea limbii germane recomanzi? Ma refer exclusiv la un nivel de <>. Multumesc anticipat!

  Like

  1. Nivel de…?
   Sfatul meu pentru oricine se apuca de limba germana ar fi sa faca macar un curs (intensiv sau nu) de incepatori LA O INSTITUTIE specializata. (Sau macar) cu un profesor cu experienta in a preda limba germana…
   In Bucuresti as recomanda Institutul Goethe (cel mai scump), Casa de Cultura Friedrich Schiller, Fides si multe alte scoli si scolisoare de limbi straine.
   Un curs costa undeva intre 300 si 600 lei, +/- banii pentru manuale. Eu zic ca merita.
   Apoi se poate invata strict de pe manuale, folosind un dictionar on-line (leo.org, dict.cc sau altele). In functie de vointa fiecarui om, se poate invata germana si fara profesor. Doar ca inceputul e cel mai greu si eu cred ca e cel mai bine sa fie un inceput asistat.

   Ca manuale, la scolile de mai sus se folosesc ori manualele de la Cornelsen (Studio D A1, A2, B1, B2 etc.), ori cele de la Langenscheidt (Aspekte A1 etc.).
   Se pot achizitiona on-line sau de la cateva librarii. Exista si niste distribuitori autorizati pentru Romania pentru cele 2 edituri, cu sediul pe undeva pe langa Piata Romana.

   Pentru ca suntem romani saraci, dar descurcareti, trebuie sa-ti spun ca exista pe net si pdf-uri cu manualele astea. Trebuie doar sa stii sa cauti…
   Totusi, un manual din asta nu costa foarte mult, ar merita investitia.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s