“Les Revenants” (The Returned, Fr. 2012) – un serial genial

les revenants

Am aflat intamplator de serialul asta, citind un articol de pe theguardian.com, in care “Les Revenants” era considerat mai bun decat eternul castigator al topurilor “best tv of 2013” – “Breaking Bad“. Hmmm, niste englezi lauda un serial frantuzesc – asta trebuie vazut! 🙂

Dupa ce l-am vazut pe tot in 3 zile (singurul sezon de pana acum are doar 8 episoade a cate 50 minute), pot spune ca este intr-adevar un serial foarte bun. Subiectul a mai fost tratat in nenumarate filme si seriale, dar nu in felul acesta, relativ inovator: un numar de morti dintr-un orasel de munte revin in mod inexplicabil la viata si se intorc la familiile lor, incercand sa-si reia viata. Doar ca odata cu acest eveniment reincep si niste crime din trecutul oraselulului si se petrec si o serie de alte intamplari misterioase.

Nu te face sa-l vezi pentru a vedea cum se lupta omenirea cu o invazie de zombie, nu exista aproape deloc sange si violenta gratuita. Misterul serialului  este dezvaluit incetul cu incetul (poate prea incet), iar toate povestile intrepatrunse au un sens intr-un tot unitar.

Toata lumea il compara cu diferite seriale de acelasi gen (thriller cu doar o aluzie de horror). Ba cu “Twin Peaks”, ba cu “Lost”, ba cu “Walking Dead”. Mie nu-mi plac comparatiile de genul asta. NU-mi place un serial pentru ca “seamana cu alt serial“. Personal, mi-a placut foarte mult din 3 motive:

  • povestea: nu e prea mult supranatural introdus in scena (asta daca ignoram faptul ca totul porneste de la niste morti care revin la viata). Incet-incet, totul capata un sens, iar scenaristii nu ne jignesc cu niste povesti-secundare introduse in serial doar pentru a ocupa timpul. Totul e si relativ plauzibil (nu te trezesti ca in cel mai prost moment, o protagonista se duce fix in ghearele nu-stiu-carui personaj negativ, doar pentru ca alt mod de-a rezolva o scena “dramatic” nu s-a gasit). Tot aici as pune si faptul ca isi formeaza niste “reguli” de baza despre zombie in timp: ei mananca si simt durerea ca orice om normal, arata uman 100%, doar ca nu dorm. In timp, se mai adauga cateva proprietati ale lor.
  • atmosfera. Totul este filmat intr-o zona superba din Franta (Haute-Savoie). Orasul principal unde s-a filmat este Annecy (locul unde Barajul Tigness-a organizat o olimpiada de iarna) iar barajul care apare de multe ori in poveste este cat-se-poate-de-realul baraj Tignes. Muzica scotienilor de la Mogwai te introduce si pastreaza foarte bine in atmosfera stranie a serialului.
  • actorii sunt convingatori in rolurile lor. N-o sa (prea) vezi niste personaje cu comportament fortat teatral (poate cu exceptia vecinei enervante a lui Julie). Fiecare personaj are ceva de ascuns in trecutul lui si pe masura ce mai aflam cate o portiune din poveste, ajungi sa-ti pui intrebari despre fiecare personaj. Cine e bun, cine e rau, cine e viu si cum definesti “viu” samd.

Singurele probleme pe care le am cu serialul ar fi ca nu clarifica suficient de mult din povestea-cadru si motivul pentru care doar oamenii cu pricina s-au intors la viata si ca sezonul 2 va veni abia peste 10 luni!

Daca va asteptati la un serial cu impuscaturi, cadavre-umblatoare in stare de descompunere si/sau forte supranaturale imense – serialul asta nu e pentru voi.

Advertisements

One Reply to ““Les Revenants” (The Returned, Fr. 2012) – un serial genial”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.