Un scurt articol despre dr. Oz

Dr. Oz a reusit ceva foarte greu in ziua de azi: sa ataseze o față prietenoasa si un discurs usor de inteles la explicatiile unor probleme de sanatate.

Ar parea greu de crezut, dar show-ul lui pe teme medicale a ajuns la peste 700 de emisiuni, care ating o audienta de invidiat la nivel dr. Ozinternational. Si mai greu de crezut pare faptul ca show-ul este prezentat de un chirurg cardiolog de succes, director de Institut de Cardiologie si autor al numeroase lucrari de cercetare, care este si profesor universitar la una dintre cele mai respectate Universitati din SUA.

Intr-o lume in care toata lumea se informeaza din cele mai bizare surse si isi formeaza niste opinii gresite bazandu-se pe fapte nedovedite (sau chiar gresite) dpdv stiintific, rar vezi o situatie in care un specialist in Medicina este respectat si ascultat.

Din cand in cand ma mai uit si eu la emisiunile lui. Multe dintre sfaturile pe care le da sunt utile, pe o scara a valorii variind intre “de bun-simt” si “nu stiam asta, dar asta este si adevarul stiintific”. De multe ori invita medici specialisti sau oameni de stiinta in emisiunea lui, pentru a discuta pe o tema data. Se straduieste destul de mult sa pastreze limbajul “pe intelesul oricui” si nu se fereste niciodata de a discuta despre un subiect mai “rusinos”. Asta este probabil unul dintre motivele pentru care are un asemenea succes la public.

Nu totul este perfect in privinta showului “Dr. Oz”. Din dorinta sa de a discuta pe orice tema medicala, invita de nenumarate ori niste oameni care sustin eficienta a nenumarate tratamente complementare sau (si mai rau) sustin ca multe dintre tratamentele actuale sau concluziile acceptate de comunitatea stiintifica despre boli sunt niste inselaciuni. Culmea e ca persoanele care sustin aceste lucruri sunt de multe ori niste escroci, oameni lipsiti de pregatire stiintifica de orice fel, care perpetueaza tot felul de sarlatanii.

Astfel, a invitat oameni care sustin ca vaccinarile sumt periculoase si inutile, oameni care sustin idei de genul “cancerul este cauzat de o ciuperca”, “homosexualitatea poate fi tratata, ca o boala”, “clismele cu cafea te protejeaza de orice boala”, “organismele modificate gemetic cauzeaza cancer” sau pur si simplu promoveaza doferite tratamente alternative lipsite de baze stiintofice sausau rezultate repetabile.

Problema n-ar fi ca i-a invitat, ci faptul ca n-a combatut deloc ideile lor tampite cu argumente stiintifice, pe care educatia si experienta lui i-ar da tot dreptul din lume sa le foloseasca.

De ce ar face asta? Pentru ca multe dintre ideile absurde sau tratamentele alternative de genul ala se pot raspandi, creand si mai multe probleme decat ignoranta in domeniul medical. Un prost care crede ca are ‘dovezi’ pentru tampeniile lui e mult mai periculos decat un nepriceput.

Mai multe puteti citi aici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s