Observatii din calatorie in Alpi (1)

N-o sa scriu nimic organizat, doar lucruri care mi-au sarit in ochi.

Germanii/Austriecii/Elvetienii care merg in general la schi in Alpi (deci clasa lor de mijloc, sa zicem) n-o duc deloc mai rau dupa 4 ani de criza. Statiunea e ultra-plina de vorbitori de germana (restul natiunilor nu prea se aud/vad).

BMW investeste o gramada de bani in reclama prin statiunile mai scumpe. Hyundai si Nissan si alte firme incearca sa se asocize cu sporturile de iarna. Oare Dacia n-ar putea investi in statiunile mai ieftine? 🙂

Oricat de multa gimnastica si exercitii anaerobe ai face, rezistenta (pentru cum vreau eu sa ma “dau”, adica “sportiv”) n-ai cum sa ai daca nu faci si ceva cardio.

Si austriecii fac “romanisme”. Gazda ne-a propus din proprie initiativa sa ne treaca in chitanta de sedere ca stam doar 3 zile, ca sa nu platim taxa de statiune (2,10 euro/zi/persoana). I se pare “etwas zu teuer, oder?”.

Cum iese soarele un pic, cum ies hoardele pe partie. Daca da o tzara de ninsoare, hoardele stau la caldurica si bere.

Presupun ca pentru un einheimisch (băștinaș, in traducere libera) o crestere a preturilor cu cate 20-30 eurocenti pe sezon pentru bautura, mancare, nu pare cine stie ce. Dar pentru un roman care n-a mai fost pe aici de 3 ani, o diferenta de 90 eurocenti – 1 euro si ceva la fiecare fel de mancare din restaurantele de pe partie… se simte.

Vesticii astia sunt obisnuiti cu partii prea bune. Daca apar cateva pietricele asa, ratacite, si in intersectiile mari apare ceva pamant, imediat incep sa se planga ca partiile sunt execrabile si pline de pietre (vollig steinig). Sa se duca, taica, in Romania, sa vada partii proaste si dupa aia sa se planga 🙂 Acestea fiind zise, nu exista statiune pe lumea asta care sa aiba partiile perfecte in cea mai aglomerata perioada a anului – mai ales daca in toata luna decembrie n-a nins decat 1 data.

“Aerul curat de munte” e un deziderat greu de atins atunci cand ajungi la nivelul statiunii. Poluarea de la numarul imens de masini e… greu de ignorat.

Daca intarzii un pic, nu prinzi autobuzul care te intoarce acasa. Asta inseamna o asteptare de 10-40 minute (pana la urmatorul bus – in functie de zona unde stai). Ori esti punctual ca bastinasii, ori astepti.

Niste germani/austrieci/elvetieni care conduc ditamai X6/X5-ul (vecini de zona de cazare) nu au nici o jena sa foloseasca autobuzele (gratuite) din zona, ca sa mearga catre si sa se intoarca de la partii.  Nu prea vezi asta la noi. Spre comparatie, la prima iesire din tara la snowboard (in 2007), tin minte ca am vazut o imagine trista: un Porsche Cayenne cu numar de Ag parcat pe 2 locuri rezervate pentru handicapati, intr-o parcare deloc plina. Diferenta de mentalitate.

Tot timpul imi fac o nota mentala sa iau cu mine un strugurel pentru hidratarea si protectia buzelor + o crema de protectie de soare. Cu toate astea, la cam 1 din 2 iesiri le uit. Mare tampit sunt. Noroc ca nu uit si alte lucruri.

E incredibil cate dialecte are limba germana. Hochdeutsch (ce am invatat eu, varianta “oficiala”) cred ca am auzit cam in 5% din cazuri. In rest… Dumnezeu cu mila. Am ajuns sa ma intreb daca ei se inteleg intre ei, asa bizare sunt anumite dialecte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s