Ati intrebat, va raspund (2)

Voi continua sa raspund la niste intrebari* care apar mai des la cautarile care trimit catre site-ul meu. Prima parte e aici.

pot sa continui 2ani de facultate amg daca an 3ani de scoala sanitara?se poate” – Nu. Presupun ca te referi la Scoala Postliceala Sanitara. Cu Liceul Sanitar nu faci mai nimic (nici infirmiera nu te poti angaja fara niste cursuri de scurta durata, daca tin eu bine minte). In Romania este imposibil in momentul de fata sa continui facultatea (cu durata redusa) daca ai terminat doar o Postliceala. In trecut, cateva facultati din tara (printre care si V. Goldis, din Arad) organizau niste cursuri (in week-enduri) in Bucuresti, iar examenele le dadeau la Arad. Prin aceasta metoda, asistentii medicali absolventi de Postliceale au putut sa-si ia si o diploma de universitate, in doar 3 ani (au comprimat primii 2 ani intr-unul singur). Asa au aparut multe dintre asistentele-sefe din spitale “cu diploma de facultate” din Bucuresti. Din pacate, acest lucru nu mai este posibil. In 2012 mai existau cateva facultati de prin tara care echivalau primul an de studii din facultate cu cei 3 de postliceala. Nici una din Bucuresti, oricum.

“ce tratament trebuie sa faci pt ca sa se inchida sfincterul stomacului?” – Tratament medicamentos pentru a rezolva problemele de inchidere ale cardiei nu exista inca. Exista tratament chirurgical (fundoplicatie Nissen sau procedura Stretta), dar nu sunt recomandate decat in cazuri relativ grave. Cel mai des se trateaza hiperaciditatea gastrica, ceea ce scade stresul pe cardie.

“in romănia asistența medicală e condinționată de șpagă?” – Nu! Din observatii proprii, as zice ca procentul asistentelor medicale de la “stat” care care cer spaga DIRECT este relativ mic (sub 10%).

“pentru ce e nevoie sa cunosti si sa inveti istoria tarii tale?” – Buna intrebare. Am cateva raspunsuri: In primul si in primul rand pentru a intelege poporul roman si conducatorii lui. Apoi pentru a vedea ca greselile trecutului se repeta intotdeauna. Apoi pentru ca nu poti sa te numesti patriot sau sa afirmi ca “esti mandru ca esti roman” dar sa habar-n-ai cine si cum a domnit Tarile Romane in secolul XVII (parerea mea) sau oricand altcandva. Si nu in ultimul rand pentru ca se vor gasi intotdeauna idioti care vor raspandi povesti despre istoria ta, idioti pe care nu poti sa ii convingi ca gresesc daca tu habar-n-ai cine au fost si ce au facut (printre multi altii) Constantin Brancoveanu, Nicolae Iorga sau Nicolae Balcescu.

“cea mai buna carte pt asistenti medicali” – Nu exista una singura. Un atlas de anatomie umana ar fi imperios. Apoi o carte de Medicina Interna (cea editata sub supravegherea Mioarei Mincu sau cea a lui Borundel ar fi ok). Apoi o carte de tehnici si proceduri de nursing (ori una de Florin Chiru, ori una de Lucretia Titirca). Majoritatea sunt manuale care se pot gasi in bibliotecile scolilor postliceale de AM sau de downloadat de pe net (n-o sa pun linkuri, dar le gasiti daca le cautati pe unde trebuie). E oricum vorba de materia care se preda in cei 3/4 ani de Scoala/Facultate de AM. Bibliografia pentru majoritatea examenelor pentru ocuparea unui post de asistent medical intr-un spital de stat din Romania este oricum urmatoarea:

1 Urgente medico-chirurgicale – Lucretia Titirca 2. Ghidul de Nursing – Lucretia Titirca 3. Tehnici de evaluare si ingrijiri specifice acordate de asistentii medicali – Lucretia Titirca 4. Tehnica ingrijirii bolnavului – G. Mozes 5. Puericultura si pediatrie – Dr. E. Chitimia si colaboratori 6. Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos – F. Chiru si colaboratori 7. Proceduri de Nursing (partea I) – Asociatia de Nursing din Romania 8. Proceduri de Nursing (partea a II-a) – Asociatia de Nursing din Romania 9. Dictionar de Nursing – Asociatia de Nursing din Romania 10. Diagnostic de nursing NANDA International 11. Medicina interna – Borundel 12. Pediatrie (volum I si II ) – Prof. Dr. Iordache scu 13. 1555 teste de evaluare continua in nursing – L. Morariu si colaboratori 14. O.U.G.144/2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical 15. Codul de etica si deontologie al asistentului medical din 2009

se mai merita sa faci postliceala sanitara” – Depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. 1. Din punct de vedere pecuniar (salariul e de mizerie), NU, NU MERITA! 2. Daca esti in cautarea unei scoli care sa-ti garanteze gasirea facila a unui loc de munca la finalizarea ei, din nou NU MERITA. 3. Daca esti in cautarea unei scoli usurele, pe care s-o poti termina fara sa te stresezi prea mult (si fara sa inveti nimic) – poate fi interesanta scoala asta pentru tine, DIN PACATE – dar nu uita sa citesti punctele 1 si 2 de mai sus. 4. Daca vrei sa inveti o meserie nobila, in care ajuti oamenii – DA, MERITA!

 

 

La mentiune speciala trebuie sa le trec pe urmatoarele:

filme cu femei din romania care nu au chiloti“; “inceputul batai lecti karate“; “scoate ghipsul cu otet“; “centru medical regina maria bucuresti angajeaza psiholog“; “plita cu inductie lidl” – Băejnebun? Cum or fi ajuns astia la mine pe blog?

Si nu in ultimul rand:

eseu argumentativ despre constiinta invatarii la elevi din clasa terminla” – Bai baiatule, pune mana si gandeste singur, nu mai cauta “pe net” teme direct rezolvate de altii! Daca nu-ti place o tema primita, spune-i asta profesorului, nu copia ca un tampit!

*Atentie: Greselile gramaticale din textele cautate nu-mi apartin. Eventualele greseli din raspunsuri imi apartin in totalitate 🙂

Advertisements

4 Replies to “Ati intrebat, va raspund (2)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.