Sindromul inimii frante (cardiomiopatia Takotsubo)

inima frantaMa documentam pentru ora de cardiologie si am dat peste un articol despre acest sindrom. N-are cum sa existe asa ceva, nu? Ei bine, aparent exista si a fost documentat stiintific de mai mult de 20 de ani.

Initial era numit doar “cardiomiopatia Takotsubo”, dar acum are si denumirile de cardiomiopatie de stress, cardiomiopatie indusa de stres sau sindromul umflarii apicale.

Sindromul inimii frante este o afectiune medicala temporara a inimii indusa de situatii stresante (cum ar fi moartea unei persoane iubite). Oamenii care sufera de acest sindrom simt dureri bruste in zona pieptului, respira greu si au un ritm neregulat al batailor inimii, ceea ce ii face sa creada ca vor face un infarct. Cauza acestor simptome nu este inca 100% elucidata, dar se presupune ca este vorba de o combinatie intre un raspuns anormal la o cantitate anormala de hormoni ai stresului, vasoconstrictie a arterelor mici ale inimii, vasospasm multiplu al arterelor coronare, spasm acut microvascular sau o disfunctie cardiaca acuta autonoma. Drept urmare, o parte a inimii (ventriculul stang) se largeste temporar si nu mai pompeaza corect sangele in circulatia sistemica, in timp ce restul inimii functioneaza normal sau putin mai puternic.

Apare in special la femei aflate in perioada postmenopauza, cu o varsta medie de 68 de ani si apare predominant in decadele 7/8 ale vietii.

Simptome: 
Simptomele sunt tratabile si de regula dispar de la sine dupa cateva saptamani.
Simptomele pot imita un atac de cord, diferenta facandu-se dpdv functional (testele nu arata nici una dintre modificarile grave care urmeaza un atac de cord).

  • Durere in zona pieptului
  • Dificultati in a respira (dispnee)
  • Batai neregulate ale inimii (aritmie)
  • Slabiciune generalizata

Cauze: 

Cauza exacta nu e clara. Ipoteza principala este ca acest sindrom este cauzat de o disfunctie microvasculara coronara acuta si reversibila, cu rol ocluziv asupra vaselor de sange coronariene.

Dintre mecanismele etiopatogenice propuse avem:

• Stimulare excesiva a sistemului nervos simpatic. Concentratii crescute constante seroase ale catecolaminelor (in special adrenalina si noradrenalina) pot conduce la insuficienta metabolica si la soc.

• Spasm microvascular acut.

• Disfunctie acuta autonoma cardiaca, ce cauzeaza un soc neurogenic al miocardului.

• Vasospasm multiplu in arterele coronare ale pericardului (la nivelul epicardului)

• Boala coronariana cu infarct miocardic esuat, care rezulta in liza spontana a trombilor (ocluzie tranzitorie coronara datorata unui cheag de sange care se dizolva rapid).

Sindromul inimii frante este deseori (dar nu intotdeauna) precedat de un eveniment intens dpdv fizic sau emotional.

Acest sindrom afecteaza femeile mult mai des decat barbatii.

Complicatii: 

In cazuri foarte rare, poate fi fatal. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care-l experimenteaza isi revin relativ rapid si nu prezinta efecte secundare de durata (spre deosebire de un infarct).

Complicatii (rare) ale cardiomiopatiei Takotsubo:

  • Perturbari in ritmul cardiac (aritmii)
  • Tahicardie/Bradicardie
  • Prezenta fluidului la nivelul parenchimului pulmonar (edem pulmonar)

Sindromul inimii frante poate sa se intample de mai multe ori, daca pacientul experimenteaza emotii puternice in mod repetat.

Diagnostic:

Se face in functie de judecata doctorului (si de experienta sa clinica) si de anumite criterii de diagnostic. Dintre acestea avem:

• Anormalitati la EKG nou-diagnosticate

• Diskinezie sau akinezie apicala tranzitorii, detectate prin ecocardiografie doppler, la o distributie unica in arterele coronare.

• Boala coronara neobstructiva (<50% stenoza) diagnosticata prin angiografie

• Absenta: miocarditei, cardiomiopatiei hipetrofice, hemoragiilor craniene sau intracraniene, feocromocitomului.

Tratament:

Nu exista tratamente standard pentru acest sindrom. Pana la diagnosticarea corecta a sindromului, se impun monitorizarea functiilor inimii si tratamentul (de siguranta) pentru un atac de cord. Apoi, pacientii pot ramane internati in spital pana la disparitia simptomelor.

Medicamentele din categoria inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), beta blocante sau diuretice pot fi prescrise. Aceste medicamente pot ajute la a scadea volumul de munca al inimii in timp ce pacientul isi revine si pot preveni atacuri ulterioare. In 1-2 luni, majoritatea simptomelor dispar.

tako tsuboProcedurile care sunt folosite in mod normal pentru a trata un atac de cord (angioplastie sau plasarea unui stent sau chirurgie cardiaca) sunt inutile in tratarea sindromului inimii frante. Aceste proceduri trateaza arterele blocate, care nu sunt cauza acestui simptom. Cu toate acestea,

angiografia coronariana este utilizata in mod frecvent pentru a diagnostica exact cauza durerilor de piept.

Mai multe informatii aici, aici sau aici.

Si uite asa am aflat (printre altele) si ce sunt feocromocitomul si akinezia 🙂

Advertisements

2 Replies to “Sindromul inimii frante (cardiomiopatia Takotsubo)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.