Cat castiga un asistent medical in Romania? (guest post)

UPDATE 2018, martie: Tot ce scrie mai jos e total schimbat acum.
Se pot gasi nenumarate articole care spun generalizat cat castiga un asistent medical in Romania in 2018.
Un spital de stat din Vaslui a publicat o lista cu salariile marite din martie 2018. Daca ei scot fisierul de acolo, l-am urcat la SALARII_NETE_MARTIE__2018.
Un sindicat sanitar ofera un tool on-line de calculare a salariului.

Nota (2016, septembrie): legislatia s-a schimbat de anul acesta, nu am nici cea mai mica idee care ar trebui sa fie noua grila de salarizare pentru asistentii medicali de acum incolo.

Acest articol este scris de catre o asistenta medicala cu care am luat legatura dupa ce a raspuns la un post de-al meu mai vechi. I-am oferit un loc unde sa poata oferi informatii utile sau sa impartaseasca si cu altii intamplari din viata de asistent medical.

Va incerca sa raspunda unei intrebari pe care o intalnesc foarte des (si la colegele mele de scoala si printre cuvintele-cheie cu care se ajunge la mine pe blog): “cat castiga un asistent medical“. Cred ca alaturi de celelalte articole ale mele care descriu cum devii asistent medical si cum te angajezi ca asistent medical, acest articol poate oferi informatii pertinente oricarui roman interesat sa devina asistent medical.

Am sa incerc sa descriu etapele de salarizare, deoarece eu tin minte ca atunci cand m-am angajat nu am gasit deloc informatii referitoare la cat se castiga in sistemul medical de stat in Romania.

Dupa absolvirea frumoasei scoli postliceale sanitare, presupunand ca ati trecut prin calvarul angajarii si sunteti fericitul posesor al unui post intr-un spital DE STAT, veti avea urmatorul salariu:

Ca debutant, salariul de incadrare (brut) este cam de 630 lei. La care se mai adauga spor de vechime 5% pentru 5 ani de vechime, 5% pentru 5-10 ani de vechime samd. Apoi mai exista 10% spor de preventie si cam 120 lei cota de stabilitate(nu am inteles cum se calculeaza). Adunand aceste sume se ajunge la salariul de baza (brut).

De exemplu: cineva care a mai lucrat undeva in viata asta (vechimea nu inseamna vechime in spital ci vechime in munca), sa zicem ca are 8 ani pe cartea de munca, o sa aiba 630 lei salariul de incadrare si 870 lei salariul de baza. De aici incolo incep sporurile care se calculeaza functie de salariu de incadrare de 630 lei. In spital minimul de sporuri sunt: 15% spor de ture, 15% spor conditii deosebite si cam 4 lei pe ora pentru zilele de sambata si duminica.salariu debutant

Astfel, un debutant ajunge sa ia, pentru exemplul de mai sus, cam 1300 lei brut, adica aproximativ 930 in mana (net).

PONT: daca se face garda duminica noaptea, o sa aveti surpriza ca NU sunt 8 ore platite la spor de sambata si duminica ci doar o ora, pentru ca doar o ora din garda e duminica, celelalte sunt considerate luni dimineata. Dar sa revenim.

Dupa minim 6 luni de debutantie (in cel mai fericit caz) se da examenul de post de baza, pentru a deveni asistent medical in toata puterea cuvantului. Nu am auzit pana acum sa se respecte acest termen, asa ca nu va faceti iluzii. Cert e ca legal nu au voie sa va tina mai mult de 1 an ca debutanti. Dupa ce obtineti atestarea pe post, salariul de incadrare devine cam 1200 lei si cam 1500 – 1600 lei de baza (brut). Dupa care se adauga acele sporuri, in procent aplicat la salariul de incadrare. Acum orele de sambata si duminica se platesc cam 8 lei pe ora. Dupa o luna o sa primiti in mana cam 1400-1600 lei.

salariul dupa 1 anExista diferente de salarizare de la un spital la altul, asa ca sa nu luati ca litera de lege tot ce am scris. Poate aveti “norocul” sa va angajati la anatomie patologica, la laboratoare, la TBC, HIV unde sporurile ajung si la 100% (nota Cristian: profesoara mea de Nursing din anul 1 lucra la boli infectioase, sustinea ca primea 50% spor pentru risc de contaminare cu HIV). Dar si riscul de a ajunge acasa neom sunt enorme! (nota Cristian: sa prinzi vreo boala contagioasa)

In concluzie, dragi viitori absolventi, sper ca acum aveti o idee cam ce venituri o sa aveti.

Nu spun ca e mult, nu spun ca e putin pentru ca nu sunt genul care se plange, ci doar (parere personala) ca un om informat, un om care stie la ce se inhama, o sa se planga mai putin apoi de salariu. Atat timp cat atunci cand te-ai angajat stiai ce salarizare ai, nu prea mai poti sa tot spui ca salariul e mic, ca spaga nu se mai da samd.
In ceea ce priveste angajarea in cabinete stomatologice, medicina de familie, cabinete particulare (deci la privat), situatia e nu e chiar roz, pentru ca, din ce am auzit, se plateste doar salariul minim pe economie (nota Cristian: in Capitala lucrurile stau un pic mai bine la privat – cel putin in policlinicile si spitalele private).
Sper ca nu v-am plictisit cu acest post,

Gabi.

L.E. Daca e cineva curios sa vada procentele si sporurile mentionate mai sus in postul scris de doamna Asistenta Medicala, exista pe net textul original al OUG 115/2004. Atentie, la salarizare s-au adus tot felul de modificari, inclusiv in 2014. Deci pentru valorile din lege ale salariilor (din spitalele de stat din Romania) ati putea cauta dupa “OUG 115/2004 actualizata“.

Cred ca ce am scris la L.E. mai sus era deja o informatie expirata din 2010. SCUZE! Daca inteleg eu bine, in momentul de fata ar trebui sa se calculeze salariile asistentilor medicali pe baza Legii nr. 330/2009, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Se foloseste nivelul salariului minim pe economie ca valoare care se inmulteste cu coeficientii din tabelele prezentate in textul legii. Pentru asistenti medicali se merge la Anexa II/2, pagina 66. PL = postliceala, S = studii superioare. Daca inteleg bine, se inmulteste valoarea salariului minim pe economie (1050 lei de la 1 iulie 2015) cu coeficientul respectiv, Gresit: se foloseste in continuare (inclusiv in 2015) valoarea salariului minim din 2009, se introduce valoarea respectiva (+ eventualele sporuri) intr-un site de genul calculatorsalariu si se obtine valoarea salariului net. La asta cred ca se adauga si suta de lei promisa de guvern in 2015. Detalii mai multe despre porcaria asta de artificiu pentru a pastra artificial salariile din Sanatate scazute aici.

73 Replies to “Cat castiga un asistent medical in Romania? (guest post)”

  1. Ne bucuram ca mai exista si oameni ca tine care sa ne info.din interior si sa nu visam la salarii fabuloase!!! Viitorul pt.tineri din pacate va fi strainatatea off!!
    Oricum felicitari pt articol este de folos pt viitori asistenti!!
    Multumim!!

    Like

    1. O sa-i transmit autoarei multumirile, ca de obicei.

      Am o mica observatie, oricum: pentru a munci in strainatate trebuie in primul rand sa stii ceva din tara.

      La cata “scoala” se face la noi, asta inseamna ca trebuie sa luati in considerare ca probabila cel putin o perioada de munca in Romania, pe salariile noastre.
      In Cipru, de exemplu, nu te primeste nimeni daca nu ai un anumit numar de luni de munca intr-o sectie (de spital/clinica/ceva) dupa absolvire. Cel putin asa ne zicea directorul clinicii. Nu i-am verificat spusele si din alte surse, totusi.

      Like

  2. Eu am sase ani vechime si primesc un salariu net de aproximativ 1100 lei cu tot cu ture de noapte si sarbatori si lucrez pe o sectie de neurologie unde din lipsa de personal suntem nevoite sa si spalam ,sa si alimentam uneori pacientii….iar cand e vorba de salariu spun ca nu exista baza legala prin care sa ne echivaleze salariile cu cele ale.colegilor nostri care au un salariu net de 1600 lei in conditile on care sunt angajate cu un an inaintea mea…..in aceasta situatie suntem mai multi

    Like

    1. Salariul asta e pentru norma intreaga? Oricum, si 1600 lei inseamna putin…

      Scuze pentru aprobarea tardiva a mesajului, wp il catalogase drept spam.

      Like

    2. Eu lucrezi de 5 ani in domeniul. am inceput la medicul de familie cu 800. acuma sunt la clinica privata…primesc 1100 de lei . salar minim pe economie.. ce sa mai…..

      Like

  3. eu am lucrat 8 ani in Romania si 10 ani in Anglia.interesati cum se munceste si se castiga afara?

    Like

    1. Buna ziua.
      Desigur, multumesc.

      Ati fi interesata sa scrieti o mica relatare pe care sa o public aici sau ati fi dispusa sa raspundeti la cateva intrebari?

      Like

      1. Doamna a venit, a scris ceva si nu s-a mai intors.

        Intre timp, eu am povestit cazul unor colege de scoala care au terminat postliceala in 2014 si au inceput sa munceasca (in Anglia, respectiv Danemarca) in aproximativ 6-8 luni dupa ultimul examen.

        Acum 2 saptamani am terminat si eu postliceala – cu un pic de cercetare si pregatire in ultimele 2 luni, am avut ultimul interviu (fata in fata cu englezii) la 2 zile dupa ultimul examen. Am primit o oferta de angajare si acum astept doar primirea unor acte de la scoala si legalizarea si traducerea lor ca sa imi finalizez dosarul pentru dreptul de munca in Anglia, dupa care as putea pleca (prin octombrie). Am detaliat aici ce am facut si ce ar putea sa faca oricine.

        Asta doar cu experienta practica din timpul scolii + cunostinte de limba engleza.

        Like

  4. eu sunt asistent medical pediatu lucrez pe sectia neonatologie de 19 ani , sunt la tura si iau 1200-1300 ron in mana , un salariu de mizerieeeeeeeeeeeeeeee

    Like

      1. Da asa e si eu lucrez de ~13 ani in pediatrie si cu ture spor si grad principal iau in mana 1300 ron. Si sa nu mai punem la calcul si conditiile de lucru …greu oricum . Trist dar adevarat😞

        Like

  5. Nu ma refer neaparat la persoanele care au postat comentariile,ci la toata tagma asistentelor medicale.Va plangeti de salarii mici?E adevarat,sunt mici comparativ cu cele din UE,respectiv 2000,3000 de euro.Comparativ insa cu salariile din tara,nu prea.Dar,stimate doamne,sunteti dispuse sa recunoasteti ca plecati acasa zilnic cu portofelul ticsit cu bancnote incepand de la 10 lei in sus si sacosele pline cu”atentii”,toate acestea primite de la pacientii pe care nu de putine ori ii tratati ca pe niste obiecte in cel mai bun caz?Dragelor,sunt convinsa ca veti riposta, dar asta este realitatea.Si nu ma intereseaza ce veti latra,pt.ca oricum nu mai citesc.Sa va dau si un exemplu concret si poate va recunoasteti multe dintre voi in cazul pe care-l expun.Am o vecina de scara de bloc pe care o stiu de cand a terminat”frumoasa scoala postliceala”,nu mai putin de 25 de ani.N-am stat sa o urmaresc,dar stie toata lumea si e vazuta cum vine de la spital zilnic cu sacose pline,sau pungute de cadouri,ori buchete mari sau ghivece,aranjamente florale cutii mari cu diverse obiecte,etc.De cele mai multe ori sotul o ajuta sa le care,atat de multe sunt.In buzunare si in portofel nu o verifica decat probabil barbatu-sau,dar stim ca are zilnic “abonament”la chioscul(boutiq-ul)de la parterul blocului alaturat,unde ea sau sotul merg zilnic cu sacosica si lasa produse pe care fie le schimba cu altele(cand au nevoie),fie le pun la vanzare si le transforma in bani,fiind prieteni foarte buni cu vanzatorul.La acel chiosc gasesti de la tigari,cafea,dulciuri,bauturi racoritoare,pana la cosmetice, respectiv parfumuri,deodorante,oja si alte cele.Pe langa asta,mai precizez ca familia detine un autoturism,insa mereu se vaita ca sunt saraci si nu-si”permit”una sau alta.Fiul domniilor lor,la fel,cu cate un borcan de ness,ori pachet cu cafea,sau deodorant sau parfum in manuta,repejor la chiosc sa faca”troc”,la schimb cu tigari sau ce-i mai trebuie.Asta pt.ca nu au propriul magazin sa-l umple cu tot ce primeste ea de la bolnavi,caci le-ar fi trebuit unul.
    Asadar,dragutelor,voi,cele care va considerati nedreptatite de”sistem”,lasa-ti-o mai moale cu vaitatul,ca nici savante nu sunteti si nici nu carati saci cu ciment 8 ore la munca,plus ca multe dintre voi sunteti foarte rele,foarte dure si nepasatoare,oricine stie asta.Nu va duce capul la mare lucru,
    n-ati invatat mare scofala,nu ati facut facultate sa vedeti ce inseamna adevarata invatatura, adevaratul volum urias de informatii de retinut.Voi ati invatat 3 lulele de anatomie,2 lulele de chimie 4 fleacuri de psihologie,niste alte nimicuri functie de specialitatea aleasa,cum ar fi instrumentarul pt.chirurgie,si restul,practica pe spinarea amaratilor bolnavi.De aceea se numeste”scoala postliceala”si nu”facultate”.Plus ca nu va mai ajunge nimeni cu prajina la nas de”savante”ce va considerati,plus ca tot neamul vostru beneficiaza de analize gratuite pe care le faceti prin smecherii in spital,plus ca mai luati spaga si ca sa va internati cunoscutii,sa-i recomandati medicilor,etc.,etc. Sunteti niste pieze rele arogante,pline de suficienta,de rautate si sadism,de relatii si cunostinte,va credet mai”tari”decat medicii.
    Nu va respect,nu meritati respect,cu exceptia celor care refuza sa primeasca”atentii”din partea bolnavilor si se comporta civilizat,sunt modeste si dedicate profesiei.

    Like

    1. Doamna, sunteti exemplul clasic de roman mic: invidios, arogant, care generalizeaza de la cateva cazuri, lipsit de empatie si de capacitatea de-a vedea mai departe de conditia sa si care crede ca le stie pe toate, desi nu s-a obosit vreodata sa scoata capul mai sus de 1 cm din coltul sau.

      Si care improasca cu noroi si apoi pleaca.

      Va doresc… sanatate.

      Like

      1. Putini stiu ca exista si facultate de asistente. Se numeste FMAM Carol Davila iar concurenta este enorma! Sunt 50 si ceva de locuri la buget iar, daca ai ,,norocul” sa intri la taxa, achiti 9000 de lei pe an. Nu e chiar asa simplu cum zice doamna Carmela, inveti pe branci!

        Like

        1. In Bucuresti exista si o facultate privata de AMG, iar la nivelul tarii aproape toate facultatile de Medicina si-au deschis de ceva ani buni si Facultati pentru AMG.
          Oricum, asta nu inseamna ca printre Asistentele cu ani buni de vechime (dar “doar” cu diplome de postliceala sau combinatie de liceu sanitar + postliceala) nu sunt nenumarate Asistente care au cunostinte solide in domeniul medical.

          Dar aceste informatii sunt irelevante pentru doamna de mai devreme, dansa crede doar ce vrea.

          Like

      2. Doamna frustrata ce a comentat mai sus (carmela) presupun ca este genul care sta in fata blocului, sparge seminte si monitorizeaza tot ce intra in bloc si ce iasa…si nu mai poate de oftica pe ce au altii….presupun ca n-a facut mare lucru in viata si se simte complexata…..

        Like

      3. AM TRIMIS UN COMENTARIU JIGNITOR LA ADRESA CARMELA
        S,AR PUTEA SA FIE CU STUDII SUPERIOARE MARE COMUNISTA DISPRETUIESTE MUNCA
        ASISTENTILOR MEDICALI CINSTITI NU AU PLAGIAT DIPLOME
        SI NU AU FURAT DIN MIZERABILELE SPITALE DIN ROMANIA.
        HER COMMENT IS VERY
        DISRESPECTFUL
        TAKE CARE

        Like

    2. Dar ce frustrata sunteti …..in primul rand eu primesc atentii de la pacienti si nici macar nu as avea de ce pt ca lucrez la medic de familie si nu e nevoie de “vezi doamna ce pile” …dar pacientii ofera pt ca asa vor ei si pt ca vorbesc frumos cu oricine pt ca sunt educata, nu cu scopul de a face ciubuc. Si las-o mai subtire cu “ati invatat 3 lulele,3 surcele ” ca nu stii dumneata ce si cat a invatat fiecare…spre ex eu am fost olimpica si am terminat pe merit prima din an. Asa ca nu baga pe toata lumea la cazan ca nu e cazul. Sunt si asistenti med mai putin competenti la fel ca si medici care,cu toata facultatea lor de 100 de ani sunt mai slabi pregatiti decat un asistent medical (am intalnit personal)……..

      Like

    3. Sunteti foarte invidioasa,multa rautate exista in felul de exprimare,jigniti pe toate directiile parc,ati fi o comunista de a Doctorat in hotie si minciunile lui Ponta..conditiile din spitale lasa de dorit,atita nepasare..rusine.
      Disrespectful!!!Madame

      Like

    4. Pentru “draguta”Carmela.Dumneavoastra sunteti una dinte persoanele pline de sine,care crede ca totul i se cuvine,odata ajunsa in spital.De ce?Pentru ca sunt convinsa ca dati bani grei medicilor.DUMNEAVOASTRA(si nu”tu”) generalizati,jignindu-ne prin modul de exprimare incompatibil cu o persoana educata.Nu neg ca exista asistenti si medici cu un comportament neadecvat,dar nimic nu va da dreptul sa folositi asemenea cuvinte,sa improscati cu noroi niste oameni care chiar ingrijesc pacientii,uneori cu pretul sanatatii lor.Stiati ca personalul medical reprezinta categoria de angajati supusa la cel mai inalt grad de stres?V-as invita sa petreceti doua zile intr-o sala de operatii dintr-un spital de urgenta sau doua nopti intr-o sala de nastere.Si pana la urma,va obliga cineva sa bagati bani in buzunarele asistentilor?Pastrati-va banii,doamna,doar pentru medici,ca doar numai ei muncesc!Asistentii primesc “atentii” din ce in ce mai rar,cu mici exceptii.Habar n-aveti ce vorbiti….Institut Oncologic,Bloc Operator, dintr-un mare oras… asistentii nu primesc nimic de la pacienti si nici de la medici,dar stau ore intregi peste program,in fiecare saptamna.Ore neplatite,taxi din banii nostri,ca nu ne mai tin picioarele dupa 10 ore de munca.Si habar n-aveti de cat invata un student de la Facultatea de Asistenti Medicali UMF,sa chiar la Scoala Postliceala.Scuzati-ma ca am “latrat”….ca doar nu sunteti caine!

      Like

  6. Pentru Carmela o mare invidioasa a vecinei sale:)
    Sa stii draguta ca nu toate asistentele primesc atentii si cu toate acestea isi fac treaba foarte bine si cu zambetul pe buze,plus ca mai suntem si o categorie de asistenti medicali cu 4 ani de facultate,in care am invatat pe rupte si stim poat esi mai multe decat unii doctorasi ,mai ales cei veniti de pe alte meleaguri:)
    Apropo ,eu cu 4 ani de studii,in care am studiat temeinic anatomie,chirurgie,ginecologie,morfopatologie,histologie,genetica,chimie,plus altele ,etc,etc, si am terminat cu nota maxima…am reusit sa iau un post intr-un spital de stat(dupa n-spe zile de voluntariat,adica ore la spital fara bani) cu un salariu de 975lei,adica voi lua in mana 724 lei!! WOW! Multumesc din suflet pacientilor care mi-au dat atentii gen oua de tara,branza,cafea si ciocolata,nu au fost decat cativa dar mi-au prins bine!
    Respectati asistentii medicali si puneti-va in pielea lor,apoi comentati prosteste despre atentiile lor!

    Like

  7. Am revenit pt.ca am fost curioasa daca mi-a fost postat comentariul.Va informez ca cele relatate de mine sunt in cunostinta de cauza.Iata si la ce ma refer,mai concret:am stat in spitale zi si noapte in calitate de apartinator cu parintii mei si alti membri in varsta din famlia mea,desigur,la intervale de timp.Am fost cuminte si nu am deranjat personalul medical,nu le-am stat in cale si nu am comentat,doar am ajutat,pe langa rudele mele si pe alti bolnavi din salon cu diverse.In total am acumulat vreo 2 luni in care am avut timpul necesar sa observ si sa constat.Spre exemplu,afland-ma alaturi de mama care era in varsta,medicul i-a prescris la un moment dat o perfuzie cu concentrat trombocitar despre care mi-a spus ca este foarte pretios si exista in cantitate foarte mica in banca de sange a spitalului.O asistenta a venit sa-i puna pefuzia si…nu stia cum.A intors punga pe toate partile si se uita la ea ca pisica in calendar.A reusit intr-un final sa o desfaca in asa fel incat fluidul se scurgea pur si simplu din punga pe ciment,deci concentratul trombocitar pretios se risipea pe pardoseala spitalului,langa pat,in loc sa intre in circulatia pacientei,care pierduse o cantitate mare de sange.In acest timp,dragalasa de asistenta era preocupata sa discute cu colega pe care o chemase in ajutor,despre foarte stringenta problema a siluetei sale,pt.care tocmai luase pe cale orala un furosemid si avea urgente curse de facut la closet.Mai cunosc si personal vreo 3 specimene de asist.med.care m-au speriat cu aroganta,materialismul,oportunismul si rautatea lor.Pentru ele toata lumea e imbecila,proasta,iar fara ELE,pamantul nu s-ar invarti.Si am specificat destul de clar ce am avut de spus.Categoric nu sunt toate la fel.Iar compasiune nu au decat pt.rudele lor,e firesc,trebuie sa fie detasate pt.a-si face treaba,ele fiind dure si nemiloase din fire,caci altfel nu si-ar fi ales profesia aceasta.
    Nu stiu la ce colt,centimetru si nas v-ati referit,d-na asist.med.,dar cred ca ceea ce ati spus vi se aplica domniei voastre,care le”aveti”cu medicina mai ceva ca medicii.In fond,sunteti doar niste executante ale indicatiilor medicilor,nu aveti putere si nici capacitate de decizie,nu puneti diagnostice si nu instituiti scheme de tratament,nu miscati nimic fara aprobarea medicului,pt.ca nu aveti voie s-o faceti,caci daca ar fi dupa capul vostru de savante,multi pacienti ati trimite la cimitir in cel mai scurt timp posibil.Si mai aveti si voi ocazia sa ajungeti pe mainile unor colege de breasla.Asa cum o draguta de asist.pe care o cunosc a fost la doi pasi de rai in urma unei interventii chirurgicale abdominale pe care a suferit-o.A avut surpriza sa-i fie uitata o pensa in cavit.abdomin.si sa fie operata pt.a doua oara,dupa ce a suferit ingrozitor,atat de mult incat isi dorea sa evadeze din trupul chinuit si sa plece pe alta planeta,unde nu purtam povara corpului fizic si suntem liberi si fericiti(sau asa ne place unora sa credem).Urarea dvs.de sanatate v-o fac si eu,in lumina celor relatate mai sus despre acea interventie chirurgicala.Aveti grija sa nu ajungeti dvs.pe mana scumpelor asist.med., nu-mi urati mie sa ajung,caci habar n-aveti ce spuneti.
    Sanatate si cele bune,dvs.si tuturor romanilor de bine.

    Like

    1. Repet, faceti generalizari bazate pe experiente personale neplacute sau pe argumente absurde – REALIZATI ca nu o asistenta i-a lasat unei paciente o pensa in stomac la o interventie chirurgicala, nu?
      Generalizari pline de ura.
      La ura pot raspunde in 3 feluri. Cu ura. Cu blandete.

      Sau va pot ignora.

      Like

    1. Nu exista un raspuns universal valabil.
      Depinde de numarul de ore in week-end, de sporurile specifice fiecarei sectii si de vechimea in munca. Plus, eventual, de detinerea unei diplome de studii superioare.
      In teorie, 1400 lei poti obtine cu numarul standard de ore (echivalentul a 22 zile lucratoare x 8 = 176 ore).

      Una din nemultumirile des intalnite la personalul medical este faptul ca salarizarea nu e 100% echivalenta, desi sunt platiti in regim de bugetari (= functionari publici). Adica poti intalni 2 asistente cu aceeasi vechime, dar cu salarii diferite, chiar in cadrul aceleiasi sectii.

      Like

      1. este foarte adevarat asa este in sistemul sanitar din Romania , discriminare facuta de statul roman celor din sanatate ,lipsa de respect pentru meseria de asistent medical .Pana Guvernul nu va face o lege unitara ,avand la baza compenta profesionala, experinta , nimic nu se va schimba in sistemul de sanatate , nu ai cui sa te plangi ,sindicatul satitas nici nu exista , daca ar fi existat lucrurile ar fi stat altfel azi.

        Like

  8. Referitor la sporuri… lucrez in sectie UPU,ca asistent medical…avem un spor de 75% dar acesta este calculat la salariul de incadrare din 2009 adica la salariul de baza de atunci 1368. Intrebarea este daca salariul de baza este acum de 2015 ron de ce se calculeza tot la salariul de 1368?Adica acest spor este acelasi din 2009 pana in present!

    Like

    1. Nu am cum sa va dau un raspuns.
      Raspunsul simplu cred ca este “pentru ca pot”.
      In tara noastra legile si regulile sunt facute ca sa fie respectate si aplicate de (si pe) cei mici (ca noi). Din pacate.
      Cand e vorba de o entitate mare privata sau de o unitate a Statului, legile brusc se aplica altfel.

      De curiozitate, la departamentul contabilitate/salarizare/resurse umane al spitalului ati pus vreodata intrebarea aceasta?

      Like

  9. Oferte locuri de munca Asistenti Medicali si Infirmieri pentru UK/Olanda/Germania cu sau fara experienta.
    Conditii:
    – Lb. Engleza sau Germana nivel conversational
    – Experienta non-profesionala acceptată
    – Diploma studii sau experienta in domeniu constituie avantaj
    – Seriozitate
    – C.V-urile pot fi trimise in limba engleza la adresa de email: nicoleta.cinzeaca@gmail.com

    Alte detalii la 0724719163

    ***Fara comision sau taxa de înscriere !!!

    Like

  10. Mi-au marit salariul,dupa 6luni ca debutant(asistent medical cu facultate de4 ani,lucrez in Ambulator/8 ore /zi,luni-vineri)…..am luat in manager 778lei!!!!

    Like

    1. Am vrut sa scriu in mana 778 !!! Spaga a fost lunar cca 30 oua,5pachete cafea,max 10 ciocolate,o gaina de tara, 1 cub branza oaie, lei in plus 30ron-max 50ron/lunar. Acum aveti o Idee cat castig LA marea neagra in 2015!

      Like

  11. Buna seara ! Stiti cumva cam ce salarii sunt pe neonatologie ATI la Filantropia sau Giulesti, Bucur ????

    Like

    1. Buna. In principiu, salariile de mai sus, cu o mica indexare a bazei (a crescut salariul minim pe economie intre timp).
      La asta ar trebui sa existe si un spor la salariul de baza de ATI de pana la 70%, dar nu stiu daca se aplica sau nu – din ce am mai discutat eu pana acum cu alte asistente, fiecare spital aplica legea cum vrea.

      Like

  12. Si eu lucrez pe ATI, deocamdata debutant, salar 1319 lei plus 75% spor, nu stiu cum se calculeaza sau ce salar voi lua in mana , imi poate spune cineva?

    Like

    1. Salut.
      Incearca calculatorsalariu.ro.
      Apoi, daca la sfarsitul lunii suma pe care ti-o calculeaza site-ul ala corespunde cu cea primita in mana, spune-mi si mie, te rog frumos. Adica teoretic ar fi 1700 si ceva de lei net, practic… habar-n-am, tocmai din cauza felului bizar in care calculeaza spitalele salariile.
      Adica am vazut niste fluturasi si m-am crucit de ce scria pe acolo 🙂

      Like

  13. Lucrez de 16 ani la un cabinet de intreprindere particulara, cu 500 de angajati, ocupandu-ma de urgentele care pot aparea, pentru ca e vorba de muncitori cu grupe de risc (accidente de munca, doar la cele mai grave poti chema salvarea, altfel te descurci), de controlul medical periodic ( in plus ca si registratoare, pe langa profesia mea de asistent medical), singura pe tura, si iau in mana 750-780 lei plus tichete de masa, in valoare de 180 lei, in anul de gratie 2015…Mi-au bagat sporul de vechime in salariu, astfel avand un salariu tarifar de 1120 lei. Asa ca nu va mai plangeti ca luati 12-13 milioane in mana…se poate si mai rau…Macar pe voi va mai sprijina guvernul, pe noi, astia din privat, suntem lasati la cheremul patronilor…De ce nu am reusit sa ma angajez in sistem? Prietenii stiu de ce…

    Like

    1. Si eu am scris mai sus ca as lua 1600 in mana dar ai mare dreptate , sporul intra in salar ,12 ore pe ATI ,zi ,nopate ,1100 in mana si bonuri

      Like

  14. Salut din nou!….noul meu salariu,am trecut de perioada de debutant, va fi de 1760, adica in mana voi lua 1260. Lucrez pe cabinet Ambulator,8 h\zi L- V. S-a adaugat si cresterea de 25%. Succes tuturor:-)

    Like

  15. Bună ziua tuturor! As vrea și eu sa vin cu o chestie pe care am auzit-o de la mai multe persoane care au terminat FMAM Carol Davila.. De ex. o fata a terminat anul trecut respectiva facultate, acum e la un spital de stat în București, secția cardiologie..ea spune ca are 3400 lei (34milioane) salariul. Lucrează doar de un an. Și celelalte persoane (3),tot spitale de stat, au cam la fel salariul. Credeți ca este adevărat? Țin sa menționez ca eu vreau sa lucrez tot în domeniul asta,sa merg tot la C. Davila fmam, deoarece îmi place foarte mult aceasta meserie, vreau sa ajut oamenii și măcar noi ăștia care suntem, sa ajutam tara asta cumva. Sunt ultimul an la liceu și abia aștept sa termin facultatea și sa fiu acolo în acțiune, iar pe alta parte as vrea sa intru în ajutorarea copiilor bolnavi. Eu as vrea sa ajung la Marius Nasta de pneumoftiziologie. Mulțumesc anticipat și mi-ar fi de ajutor câteva sfaturi în ceea ce privește nelămurirea mea:*

    Like

    1. Am pus la finalul articolului un link cu legea pe baza careia se calculeaza salariile asistentii medicali. Oricum facem calculele, nu prea au cum sa iasa 3400 lei net.

      Teoretic vorbind, daca lucreaza pe UTI Cardiologie si primeste un spor de terapie intensiva pentru asta, face ture de week-end si poate (?) ajunge la 3400 lei brut. Dar si asa pare putin probabil.

      3400 lei net imi pare de-a dreptul implauzibil.

      Desigur, e posibil sa ma insel. In primul rand, fata de momentul calculelor facute de colega in articol, salariul minim pe economie a crescut cu cateva sute de lei (aproape 300?). Au mai fost si maririle de salarii ale personalului sanitar de anul acesta. S-a schimbat un pic situatia salariilor.

      Pana una-alta, eu iti urez succes in ceea ce ti-ai propus. O sa ai nevoie. 🙂

      Like

  16. Ajutati-ma si pe mine putin ca de la spital mare lucru nu am inteles, nimeni nu are timp sa iti explice……. La angajare mi s-a spus ca salariul de baza este 1330, la care se adauga sporul de sectie 75%, 15% spor. Sa inteleg cafacand calculul se ajunge la sal brut nu ?? Intrebarea e netul cat este ????.

    Like

    1. Sporurile alea inteleg ca se aplica la valoarea artificiala a salariului de baza, nu la cei 1330 – asa cum vedeti in comentariul colegului de mai sus.
      Dar e posibil sa ma insel.
      Netul depinde de valoarea brutului. La 1800 lei brut, netul e aproximativ 1290. La 2000, netul e aproximativ 1420. La 1600 brut, netul e aproximativ 1150. COnform http://www.calculatorsalariu.ro

      O sa aflati curand cat castigati de fapt, cand veti primi primul fluturas…

      Like

  17. Buna ziua! O sa ma angajez la un spital de stat la laborator clinic(am vrut la anatomie patologica,dar nu s-a putut). Știe cineva cat este salariul la laborator?

    Like

  18. Eu sunt asistent medical la Spitalul Municipal Cluj-Napoca secția Geriatrie și lucrez de 5 ani aici,am salariul de 1300 de lei (net) .

    Like

  19. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare, va rog, poate stie cineva sa-mi raspunda. In curand ma voi angaja ca si asistent medical debutant insa daca nu o sa imi placa si vreau sa dau iar concurs pt alt post de asistent debutant as mai putea? Stiti cumva care este vechimea maxima acceptată ca sa mai te poti inscrie iar la concurs? De exemplu daca vreau sa plec dupa 3-4 luni lucrate pe o anumita specialitate, as mai putea sa dau examen in alta parte pentru un post de asistent medical debutant? Multumesc!

    Like

  20. Specifica ca lucrez ca asistenta medicala in strainatate, cu scoala facuta aici, in afara tarii, 3 ani de licenta de 3 ani. Lucrez de circa un an intr-o sectie de chirurgie intensiva, dupa o scoala facuta cu multa seriositate, sunt foarte exigenti si dupa 1700 de ore de practica in spital. Practic 3 ani nu am avut vacanta. Salariul nu poate fi comparat cel di Romania dar cred ca nici modul de lucru. Si aici este lipsa de personal si nu se mai fac angajari cum ar trebui. Spunea cineva mai sus ca ele sunt nevoite sa SPELE pacientii. Ce este deosebit in asta? Noi o facem in fiecare zi, daca ei nu sunt in gradul sa o faca.Nici nu exista cuvintul spaga si nimanui nu-i trece prin cap sa accepte ceva daca i s-ar oferi pentru ca si-ar pierde serviciul. Am obligatia de a face cursuri de actualizare in fiecare an, un anumit numar de ore.Sunt 7 are la serviciul in turele de zi si 10 in tura de noapte.De cele mai multe ori aproape ca nu am timp sa merg in baie. Responsabilitatea este mare si raspund pentru orice fac, sau nu fac si asta nu doar pt faptul ca sunt intr-o sectie cu pacienti post operatori complecsi. Din nefericire, multe din cite s-au scris aici sunt adevarate. Sunt asistenti veniti din Romania si aici ca peste tot. Sunt evitati si nedoriti pt ca au reputatia de a fi nepregatiti. Eu personal am intilnit putini in timpul studiului si dupa. Sunt si persoane pregatite, putine dar impresia generala este ca nu sunt pregatiti si probabil asa si este. Cel putin nu la nivelul celor de aici. Si rudele mele din Romania care au trebuit sa ajunga din diferite motive prin spital imi spun acelasi lucru: aroganza, obraznicie si lipsa de educatie. Cel putin in majoritatea din cazuri. Sa speram sa nu sunt toti asa. Dar cand aveti de gand sa veniti prin strainatate sa lucrati ca asistenti, ganditi-va bine…

    Like

  21. Vă tot văd că vă plângeţi că aveţi salariul mic … Eu vreau să devin asistenta pentru a ajuta oamenii , nu pentru a avea bani în mână … Câţi sunteţi în stare să lucraţi peste program fără să fiţi plătiţi . Vă ic eu că nici unu , pentru că doar bani vreţi .Mama mea , ca agent securitate câştigă 800 lei , şi credeţi-mă că nu se mai plânge ! Deveniţi o dată asistenţi doar pentru că iubiţi oamenii , şi nu mai fiţi în limbă după bani

    #o_simplăfată_de_18_ani_care_vrea_să_devină_asistentăîntr-o_societate_infectă !!!

    Like

    1. Mai vorbim peste 3 ani. Sau, si mai bine, peste 5 ani (presupunand ca-ti gasesti un job imediat dupa ce termini postliceala sau facultatea).

      Cat despre “a munci peste program fara a fi platit” – chestia asta se practica la comunisti. Nu imbratisa o tampenie drept normalitate.

      Like

  22. Nu pot sa nu citesc uimita ce domnisoara aberanta esti daca crezi ca poate o sa traiesti FERICITA cu 800 de lei pe luna ,mai ales daca mai faci si un copil si sa stai si peste program.Iti urez din inima, alaturi de colegii mei asistenti sa ai parte de ore peste program, salariu mic,pacienti amabili, sefi ingaduitori, n spe mii de etaje de urcat si coborat,si sa ne scrii peste 5 ani de munca la fel de amabila si visatoare!
    Mi-e imi place jobul meu ,dar trebuie sa si traiesc din meseria mea, nu vreau sa ma prostituez!
    Salariul meu a urcat la 1850, in mana iau aprox.1300 si bonuri masa.Noroc cu venitul sotului meu…Succes tuturor!

    Like

  23. Buna ziua! Stie cineva cat costa o posticeala pentru asistent medical generalist daca cursurile sunt foarte grele si cat ar fi salariul ? Nu am gasit o facultate care sa imi starneasca interesul si as vrea sa incerc aceasta postliceala . Multumesc anticipat!

    Like

  24. Buna ziua!Sunt asistenta medicala licentiata principala gradatia 5 si de curand mi-am schimbat locul de munca.Am incheiat CIM pe perioada determinta,dar nu mi se ia in considerare gradul principal.Persoana pe locul careia m-am angajat nu are gradul principal.Acum,de la un salariu-baza calcul sporuri de 2200 lei,mi s-a facut 1661.Imi poate spune cineva,modul de calcul salariu cu grad principal?E o suma fixa pe care ar trebui sa mi-o adauge la cei 1661 lei,sau se calculeaza un procent din aceasta suma?Multumesc.

    Like

  25. Bună ziua! Are idee cineva cu cât se măreşte salariul la asistent după examenul de debutant ? Mulţumesc

    Like

  26. Din 2007 până în prezent adică 2016 lucrez la CMI medicină de familie și am fost si sunt plătit cu minim pe economie adică 950 lei exact cât unul care vinde covrig,unde e dreptatea O să ajungem o tara de bătrâni și asistați social ,toți vor pleca nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile, tinerii nu mai fac școala pentru că se uita la generațiile din fata si când văd că au două facultăți și nu au unde să muncească se duc de tineri din țară

    Like

  27. Acum dupa noua grila de salarizare am vazut salariile de baza,dar ar putea acum cineva sa ne spuna cat e netul in diverse locuri? In spitale,cabinete de medicina de familie,cabinete scolare samd?
    Din ce stiu (si de pe fluturasi) va pot spune ca un asistent de spital cu profil pneumoftizio castiga in jur de 4500,4600Ron net.
    In cabinete scolare sau medicina de familie m-ar interesa.

    Like

  28. Revin cu un update și eu după 2 ani de munca în același loc, ambulatoriu neurologie,8h/zi,Luni-Vineri, gradația 2. Pe fluturaș 2160lei, în mână 1504 lei(plus bonuri masa.)…pe secție, același spital minim în mână 1850. Am auzit o alta asistenta de MF ca ia 1200 lei, salariile difera…

    Like

    1. Dupa noua grila? Nu cred! 35 Asistent medical principal2) PL 2285 2456 2579 2708 2776 2845
      36 Asistent medical
      2) PL 2058 2212 2323 2439 2500 2563
      37 Asistent medical debutant*2) PL 2628 1750 1838 1929 1978 2027
      http://lege5.ro/en/Gratuit/geztqnjqg4ya/legea-nr-250-2016-privind-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-20-2016-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-plati

      Like

    2. http://lege5.ro/en/Gratuit/geztqnjqg4ya/legea-nr-250-2016-privind-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-20-2016-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-plati
      Hmmm,vorbesti despre salariile updatate?
      35 Asistent medical principal2) PL 2285 2456 2579 2708 2776 2845
      36 Asistent medical
      2) PL 2058 2212 2323 2439 2500 2563
      37 Asistent medical debutant*2) PL 2628 1750 1838 1929 1978 2027

      Like

  29. probabil se vor mari iar de la 1 februarie cu 15 %. Am postat ce am luat eu, de ce nu crezi??Am chiar si facultate de 4 ani asistenti medicali generalist:)) Astea sunt salariile!

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.