Radiografie + fotografie = arta

  • O fotografie este o imagine creata prin inregistrarea luminii sau a altei forme de radiatie electromagnetica. Inregistrarea se poate face fie chimic (prin intermediul unui material sensibil la lumina – filmul fotografic), fie electronic (prin intermediul unui senzor de imagine).
  • O fotograma este o imagine (facuta fara un aparat foto) care rezulta din pozitionarea directa a unor obiecte pe suprafata unui material sensibil la lumina (hartie fotografica) si apoi expunerea grupului la lumina. Primele imagini fotografice au fost predominant fotograme. Ulterior, a fost rezervata pentru artisti/vizionari. Si Pablo Picasso a experimentat cu fotograme in 1949.

O radiografie presupune utilizarea razelor X pentru a viziona un obiect cu o compozitie neuniforma. Un fascicul de raze X e produs de un generator de raze X si proiectat spre obiect. Densitatea si compozitia fiecarei parti componente a obiectului determina cat din raza X este absorbit. Razele care trec prin obiect sunt apoi capturate in spatele obiectului de catre un detector (film fotografic sau un detector digital). Detectorul ofera apoi o reprezentare 2D a tuturor structurilor obiectului, suprapuse.

Hugh Turvey este un fotograf britanic care s-a gandit sa experimenteze cu intensitatea si frecventa sursei de lumina folosite pentru a impresiona hartia fotografica. A inceput sa foloseasca raze X cu acest scop. Rezultatul este un alt tip de fotograma, pe care el l-a numit Xograma.

Creatiile lui i-au adus faima la nivel mondial. A devenit Artist In Residence permanent pentru Institutul Britanic de Radiologie, ceea ce a insemnat o colaborare cu lumea medicala, pentru a imbunatati starea de spirit a pacientilor care ajung in sectiile de Radiologie (si pentru a le indeparta o parte din temeri).

Mai multe informatii aici, aici si aici. Mai multe imagini aici si aici. Evident, toate fotografiile au copyright Hugh Turvey.

Advertisements

One Reply to “Radiografie + fotografie = arta”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s