Cat de disperat sa fii ca sa iei un imprumut de la TBI Credit?

Cat de disperat sa fii ca sa iei un imprumut de la niste hoti ca TBI Credit?

hoț (hóți), s. m. – 1. Persoană care fură. – 2. Persoană ageră, isteață.
PUNGÁȘ ~i m. 1) Hoț de bani. 2) fam. Persoană necinstită care înșală pe alții, profitând de încrederea lor; impostor; potlogar; șarlatan;

Am vazut anuntul asta azi-dimineata. Initial m-am gandit ca doamna Nora o fi gresit calculele.
Daca la imprumutul pe 12 luni costul anual ȘI dobanda anuala nu par asa mari, la 24 de luni si 36 de luni valorile alea sunt imense!
Ei bine, am verificat pe site-ul lor. Nu e nici o greseala!
Stimabila doamna doar a adaugat un comision (banii ei, probabil) la fiecare rata (intre 5 si 18 lei pe luna – la cele 3 tipuri de rate din imagine). Si nu mentioneaza nimic de taxa de analiza (pe site, aceasta taxa are o valoare intre 150 si 640 lei, pentru aceste 3 sume imprumutate).

Ca sa intelegeti stupoarea mea trebuie sa calculati suma totala returnata in 1, 2 sau 3 ani:
– Pentru 2000 lei imprumutati, returnati in total 2460 lei. Costul total este de minim 460 lei (teoretic – nu stiu daca ei cer taxa de analiza in avans sau o includ in rata lunara). Hmm, parca nu e chiar asa rau (te costa aproximativ 25% in total).
– Pentru 4000 lei imprumutati, returnati in total 6480 lei! Costul total e de minim 2480 lei. 62% in plus platesti fata de suma initiala. Pe site-ul lor, asta inseamna 42% DAE (dar ei calculeaza alta valoare a ratei si iti cer taxa de analiza in avans).
– Pentru 6000 lei imprumutati, returnati in total 12600 lei! Costul total e mai mare decat suma imprumutata (6600 lei). Platesti in plus fata de suma initiala 110%! Ei calculeaza un DAE de 47,55% pentru un credit de genul asta.

Pentru a pune lucrurile in perspectiva, daca X ar avea 6000 lei si i-ar depune AZI (05.02.2014) la o banca mai sigura intr-un depozit pe 3 ani de zile cu capitalizare, peste 3 ani ar avea 6612 lei! Adica ar castiga 612 lei (asta dupa impozitare), aproximativ 10% din suma initiala.
Daca X ar avea un venit cat de cat ok (am folosit 1500 lei) si s-ar imprumuta de la o banca (am ales CEC Bank, pentru ca au un calculator simplu al ratelor si au un credit cu asigurare de sanatate si somaj inclusa), ar returna in 3 ani 7016 lei! Costul total ar fi de 1016 lei! De pe site-ul lor, pare ca un venit lunar de 1000 lei ar fi de asemenea suficient pentru acordarea acestui credit!

Deci NU luati bani de la camatari care se numesc “institutii de credit“! E o camatarie legala!

4 Replies to “Cat de disperat sa fii ca sa iei un imprumut de la TBI Credit?”

 1. Acest tip de institutii dupa cum observam se adreseaza unei anumite categorii a paturii sociale , in special persoanelor cu venituri STABILE mai ales pesionarii ( pensia este cel mai sigur venit din tara la momentul actual ) si persoanelor salariate cu venituri foarte mici in special din categoria de angajati care accepta sa se slugareasca 1 luna intreaga pentru cateva sute de lei ramanand loiali patronului sau angajatorului numai pentru ca nu au incotro si traiesc cu frica zilei de maine , captivi intr-o situatie fara scapare.

  DE CE EI ?

  Asta pentru ca in cazul in care clientul nu isi onoreaza plata ratelor fara de creditor , pentru categoriile de clientii mai sus mentionate este CEL MAI USOR sa se faca demersurile de recuperare a creantelor prin poprire pe venit, mai ales pentru pensionari.
  In cazul clientilor cu carte de munca lucrurile sunt la fel de simple mai ales in cazul in care clientul lucreaza la acceasi unitate angajatoare stipulata la momentul incheierii contractului de credit .
  Ar mai exista un motiv la intrebarea, citez : Cat de disperat sa fii sa …..
  In momentul in care ai grad mare de indatorare si cand toate bancile te refuza, omul de rand are o ultima varianta si totodata o ultima speranta : sa accepte un credit chiar si in conditile de mai sus .

  Like

  1. Ce zici tu e corect. Doar ca: 1. Au alternative mai ieftine; 2. Nu isi permit oricum o asemenea rata; 3. Sunt pur si simplu trasi pe sfoara – platesc niste dobanzi imense, exact ca la niste camatari.

   Like

 2. Adevarat. Costurile sunt uriase. BNR accepta toata aceasta situatie, desi o cunoaste. Daca ar introduce un indicator gen “dobanda maxima”, pe care sa o publice periodic si care sa limiteze nivelul pana la care o institutie financiara poate aplica aceste costuri, nu ar mai fi asemenea situatii(vezi Italia). Mie imi par cei mai scumpi cei de la Provident.

  Like

  1. Provident are costuri comparabile cu TBI, poate chiar mai mici la sume mari (la un imprumut de 5000 lei, costul total ar fi de – zice siteul lor – 2500 lei).
   Diferenta e ca ei nu imprumuta decat pe maxim 68 saptamani – 1 an jumatate.

   E interesant ca au pus, la intrebari frecvente pe site-ul lor, raspunsul la intrebarea “Vreau ca membrii familiei mele să nu cunoască detaliile împrumutului meu. Este posibil?”. Asta spune ceva despre ce fel de clienti au de regula institutiile astea de creditare.
   Genul de oameni care au mai degraba incredere in niste straini mierosi decat in familia lor, care le-ar spune ca nu isi permit creditul, ca e prea scump sau ca nu le trebuie acest credit… Trist!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.