Poti urma cursurile unei scoli postliceale de asistent medical si sa-ti pastrezi un job full-time?

Asta e intrebarea pe care am primit-o de mai multe oriImage de la niste vizitatori de-ai blogului meu. Apare si printre termenii cu care ajung oamenii pe aici (de pe motoarele de cautare).

Pe scurt: cu un pic de bunavointa din partea elevului, se poate termina scoala si pastra un job de 7-8 ore/zi. Dar NU va fi foarte usor.

Varianta lunga: totul depinde de mai multi factori:

1. Programul scolii si profesori

In primul rand, o precizare despre organizarea anului scolar: Avem 2 semestre de cate 21 de saptamani de scoala, din care 8-10 saptamani sunt de practica in spitale (restul sunt de cursuri). Cand faci practica, nu faci cursuri si viceversa. Mai ai si vacante + vacanta mare de vara (care are doar 1 luna, atentie). Vacanta mare in care eu oricum ti-as recomanda sa faci voluntariat intr-un spital.

Asa cum am mai scris, eu cred ca cele mai bune Postliceale din Bucuresti sunt “Carol Davila” si “Fundeni“.

  • La “Fundeni“, in 2013 (info. de pe site-ul lor), cursurile se desfasoara in doua schimburi: anul I intre orele 7:00 -13:20  si anii II si III intre orele 13:30 – 19:55.
  • La “Carol Davila”, avem cursuri de dimineata si cursuri de dupa-amiaza. Cursurile dureaza (teoretic) intre 8:00 si 13:30 (pentru cei care invata dimineata) si intre 15:30 si 21:00 (pentru cei care invata dupa-amiaza). Teoretic, pentru ca practic niciodata nu se termina cursurile chiar la orele astea.

<

p>Programa e aceeasi pentru toti elevii, dar clasele sunt SEPARATE, adica nu poti veni cand vrei tu, si dimineata si seara (ca sa-ti faci toate prezentele). Practic, inainte de a incepe anul 1 iti alegi un program, esti repartizat intr-o clasa si acea clasa va face cursurile pana la absolvire in acelasi interval orar (DOAR dimineata sau DOAR dupa-amiaza). 

 

Asadar, daca mai chiulesti un pic, daca mai gasesti intelegere la vreun profesor (sa ajungi mai tarziu, sa pleci mai devreme), poti sa iti pastrezi un job in conditiile astea.

Am colege care ajung la scoala pe la 16:00 si muncesc 7 h 30 m sau 8 h. Si-au cerut scuze de la profesori la inceputul fiecarui semestru si au gasit intelegere. Deci… se poate.

Exista si nesimtiti care nu vin deloc la scoala, nu invata nimic, vin de cateva ori pe semestru la scoala si apoi incep sa se certe cu profesorii care nu vor sa-i treaca sau le dau note mici, aparandu-se cu stupidul argument “eu am serviciu, nu pot veni la scoala“.

Asta este o tampenie! N-o sa inveti niciodata nimic, te obosesti degeaba pe drumuri, enervezi degeaba un profesor (si eventual si niste elevi care chiar se chinuie sa vina la scoala) si mai si cheltuiesti banii aiurea pentru o diploma care nu valoreaza nimic daca tu nu stii nimic. Daca asa gandesti, stai acolo unde muncesti tu acum, nu te apuca de scoala asta! E absurd.

 

  1. Cat de strict este angajatorul tau

Daca ai un angajator care tine la prezenta la ora fixa si plecarea la ora fixa, e probabil sa-ti fie mai greu pe parcursul anilor. Se vor ivi momente cand trebuie sa ajungi mai devreme, cand trebuie sa ajungi la spital la practica la niste ore mai bizare. Intelegere exista, dar nu poti forta masura. In cazul asta, ti-as recomanda ori sa nu te apuci de scoala asta, ori sa-ti gasesti alt angajator, ori sa negociezi un program mai scurt (7h sau 6h).

Daca ai un angajator care te plateste pe numarul de ore lucrate si e strict la pontaj, va trebui sa accepti sa traiesti cu un salariu mai mic (stiu, e evident, dar poate nu te-ai gandit)…

Daca ai un angajator ca al meu, care e mai intelegator, adica atata timp cat iti faci munca la timp si fara greseli, nu trebuie sa stai la serviciu fix 8 ore zilnic, poti duce scoala la final cu bine. Dar ajungem la punctul urmator.

 

  1. Vointa, energia si rezistenta psihica.

Bai, cat de greu poate fi sa te trezesti la 6 si ceva, sa pleci la munca, sa stai vreo 7-8 ore acolo, apoi sa traversezi Bucurestiul, sa stai la scoala minim 4 ore zilnic si sa si inveti ceva? Toate astea pastrand o alimentatie corecta si ceva timp pentru tine. Plus, trebuie sa ajungi si prin spitale in saptamanile de practica – medicina nu e chiar banala, viata in spital nu e chiar roz.

Habar-n-am! Nu exista un raspuns universal valabil. Daca esti nesimtit (vezi exemplu de mai sus), poti sa chiulesti la greu si sa termini scoala usor. Si sa nu inveti nimic. Daca vrei sa inveti ceva, viata nu va fi usoara. Dar nici extraordinar de grea. Vor exista momente in care vei vrea sa-ti bagi picioarele in scoala si-n spitale si-n pacienti si-n boli si-n tot. Va  trebui sa faci ceva sacrificii si ceva compromisuri. Trebuie sa-ti gasesti un ritm, o motivatie si o supapa de defulare, altfel o sa obosesti repede, n-o sa inveti mare lucru si iti vei cheltui bani si timp in van.

  1. (nu in ultimul rand) Trebuie sa accepti ca nu vei ajunge la toate cursurile si la toate orele de practica din spitale

Compromisurile de mai sus. Eu incerc sa compensez pentru fiecare ora pierduta – citind cursul si chestii in plus. Practica pierduta o recuperez vara (voluntariatul ala mentionat la inceput). Ca orice meserie, se invata facand, refacand si apoi repetand. Daca nu faci nimic pe un pacient, n-o sa stii prea multe. Deci trebuie sa intelegi ca tot ceea ce pierzi va trebui sa recuperezi candva, sau toata vointa ta nu va mai valora prea mult, pentru ca vei avea lipsuri in cunostinte mai mult sau mai putin esentiale.

 

Precum ziceam, exista destule eleve (si elevi) care duc la capat Postliceala de Asistent Medical cu un job (full-time sau aproape). Adica in afara de mine, am exemple si de anul 2 si de anul 3 si care au absolvit si acum sunt angajate prin spitale.

 

Adica se poate, dar nu e foarte usor!

 

Copyright poza: likeliterallynews.files.wordpress.com

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s