De la “control”

“Marti sa veniti toti la scoala, o sa avem control de la Agentie!”… “Sa nu intarziati si sa fiti toti, la 11:00 vin.”

Marti la 11:35:

“Buna ziua! Noi nu am venit aici ca sa va controlam. Da, lucram la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si da, avem grija ca acest proiect sa se deruleze fara probleme, dar azi am venit doar ca sa aflam ce parere aveti despre acest proiect la care participati”.

“Stiti ce planta exceptionala pentru sanatate aveti in curtea scolii?”… “Ăăăă, rostopască?”… “Da, rostopasca, este extraordinară!” Vai de capul meu.

“Pe noi ne intereseaza sa ne spuneti ce credeti dumneavoastra despre acest proiect, de asta va rugam sa completati chestionarele… Cand veti ajunge la partea pe care ar trebui s-o completati DUPA ce va intoarceti de acolo, nu scrieti nimic“. PESTE JUMATATE din chestionar era formata din intrebari care aveau sens doar dupa ce ne vom intoarce. Util.

“Aveti acolo o casuta pe care trebuie s-o completati daca cumva n-ati stat toata perioada prevazuta acolo. Daca a trebuit sa va intoarceti devreme acasa, daca v-ati casatorit acolo, nu stiu, trebuie sa scrieti acolo”. 

“In raportul pe care-l veti completa la sfarsit se va raporta ce ati facut in aceasta perioada in strainatate”.

“Daca se intampla sa nu efectuati tot stagiul de pregatire acolo, din orice motiv, noi trebuie sa cerem banii inapoi. Daca va casatoriti si ramaneti acolo, noi luam banii inapoi.”

“Pentru fiecare elev s-au alocat sumele urmatoare: x pentru cazare, y pentru mancare, z pentru transport. Precum vedeti, mancarea este scumpa – sper ca sunt 3 mese pe zi”… “Hăhă, și noi sperăm”.

“O sa va ramana suma fenomenala de 32 de euro ca bani de buzunar – sper ca vi s-a spus asta. Deci, imi pare rau sa v-o spun, trebuie sa veniti cu niste bani de-acasa”. Ce surpriza!

“Am avut copii din Hunedoara, obisnuiti sa manance slănina si țuică la micul-dejun, carora prin Spania li s-au dat cornuri si fructe de mare si peste. Ei vroiau porc, palincă si le-au dat fructe de mare! Au ajuns in spital, va dati seama ca au murit de foame copii aia. Sa nu aveti si voi cerinte din astea, da?”. Ce copii beau țuică și palincă la micul-dejun?

“Am avut destul de multe cazuri de romani care s-au dus in strainatate si s-au casatorit acolo si nu s-au mai intors. Trebuie sa intelegeti ca asta nu e un caz de forta majora, UE nu il recunoaste drept forta majora, deci daca va casatoriti, trebuie sa imputam scolii sumele cheltuite pe dumneavoastra.” Bai, serios acum, cati români s-or fi casatorit in schimburi de experienta, de simt nevoia sa ne mentioneze asta de atatea ori?

“- Intrebari?”… “- O sa mai putem aplica pentru fonduri europene in cariera noastra, ulterior terminarii scolii, daca luam parte la acest proiect acum?”… “- Da. Oricum, sa stiti ca studiile efectuate in afara tarii va pot ajuta foarte mult, puteti primi un numar de credite la o facultate din strainatate, credite pe care le folositi in tara”. Toate bune si frumoase, doar ca noi nu suntem la facultate! Creditele ECTS ne-ar fi inutile – dupa ce termini postliceala nu poti face master sau mai stiu eu ce.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s