ColangioPancreatografie Retrograda Endoscopica; Vocabular medical (2)

In principiu, pana la sfarsitul scolii postliceale de asistent medical ar trebui sa inveti cam echivalentul unei noi limbi straine in cuvinte cu semnificatie medicala. In realitate, multi profesori nu se obosesc sa explice anumiti termeni sau iti trantesc vreo 10 pagini de “vocabular medical” anost prin anul 1 (si atat), elevii nu se obosesc sa invete si rezulta niste asistenti medicali nepregatiti.

Sa vedem cu ce m-am mai intalnit in semestrul asta. Cand o sa mai strang cate 20 de cuvinte necunoscute, o sa mai fac cate un post cu “Vocabular medical“. Ca de obicei, daca observa cineva vreo informatie gresita, este invitat sa ma corecteze – nu-mi place si nu vreau sa perpetuez greseli!

Frumusetea de alaturare de cuvinte din titlu (CPRE, pe scurt) este o procedura medicala folosita destul de cpredes in diagnosticarea si tratarea unor afectiuni ale cailor biliare, vezicii biliare sau ale pancreasului. Arata cam asa. Denumirea vine din greaca (chole, bila si angeion, vas) si presupune (si) vizualizarea cailor biliare si a pancreasului. Toate procedurile medicale cu -grafie presupun crearea unei imagini (radiografie, tomografie etc.). Este o procedura care combina imagistica cu raze X si endoscopia: se introduce un tub (endoscop) dotat cu o camera si alte minunatii la capat prin gura, gat, esofag, stomac, duoden si apoi se ajunge la orificiul comun pancreato-biliar (ampula lui Vater), inchisa de sfincterul lui Oddi. Aici se poate introduce un tub de plastic (canula) prin care se poate injecta o substanta de contrast, ceea ce ajuta la vizualizarea (prin fluoroscopie a) unor probleme in canalul pancreatic sau in caile biliare (extrapancreatice). Procedura poate continua cu patrunderea pe canalul pancreatic si chiar si pe canalul biliar comun pana in vezica biliara, unde se pot distruge eventuali calculi biliari, se poate monta un stent biliar sau chiar se pot face mici cauterizari (si altele).

test ataxiaAtaxie – semn neurologic care presupune lipsa coordinarii voluntare a miscarilor (musculare). Presupune disfunctii ale partilor sistemului nervos care coordoneaza miscarile (de ex.: cerebelul). Exista 3 tipuri de ataxie: cerebelara, vestibulara si senzoriala. Este un semn nespecific, pentru care exista o sumedenie de cauze (leziuni focale ale SNC, substante exogene, iradiere, deficiente de vit. B12, factori ereditari).

 

 

atelectaza de plaman stang

Atelectaza – colapsul sau inchiderea unui plaman, din care rezulta reducerea sau lipsa totala a schimbului degaze alveolar. Poate afecta partial sau total un plaman. Alveolele pulmonare sunt dezumflate in aceasta situatie.

Afazie – perturbare a intelegerii si formularii limbajului ca urmare a disfunctiilor unor regiuni specifice ale creierului. Poate sa se manifeste prin dificultatea in a-si aminti cuvinte pana la pierderea capacitatii de a vorbi, citi sau scrie. Poate afecta si limbajul semnelor! Elemente cauzatoare pot fi leziuni ale creierului (de obicei cauzate de AVC). Leziunile creierului care cauzeaza afazie pot duce la boli ale creierului (epilepsie, Alzheimer, anumite tipuri de cancer)

 

telangiectazie

Telangiectazie – dilatarea venelor mici (0,5-1 mm in diametru) care sunt aproape de suprafatapielii/mucoaselor. Vizibile in special pe fata (nas, obraji, barbie, ochi) sau pe picioare (pe pulpa, imediat sub genunchi, in jurul calcaiului). Cauze: congenitale sau dobandite (s. Cushing, hipertensiune venoasa s.a.)

atrezie esofagianaAtrezie – o conditie medicala in care un orificiu sau pasaj din corpul uman este inchis in mod anormal sau absent cu totul. Asta se intalneste la nou-nascuti. A nu se confunda cu atrezia foliculara ovariana, un proces repetititiv prin care se elimina (prin apoptoza- moarte celulara controlata) ovocitele care NU se matureaza la stadiul de ovul.

Anemie drepanocitara vs Siclemie – Prima este o boala a sangelui ereditara in care celulele rosii (eritrocitele) iau o forma anormala, de secera, ceea ce le scade flexibilitatea. Acest lucru se intampla din cauza existentei unei mutatii homozigotice (pe ambii cromozomi) a genei care codeaza hemoglobina (creand un tip mutant de β-hemoglobina) pe cromozomul 11. In mod normal, la adulti avem 3 tipuri de hemoglobina: A (95-98% din total) – formata din 2 lanturi de α- si 2 lanturi de β-hemoglobina, A2 (1,5-3,5%) – formata din 2 lanturi de α- si 2 lanturi de δ-hemoglobina si F (foarte putin prezenta) – formata din 2 lanturi de α- si 2 lanturi de γ-hemoglobina. La anemie drepanocitara avem majoritara

celula rosie in forma de secera si celule rosii normale

un tip mutant de Hemoglobina, Hemoglobina S, unde 2 lanturi α- normale se leaga de 2 lanturi modificate de β-hemoglobina. Acest tip de hemoglobina are afinitate scazuta la oxigen, forteaza celulele rosii s

a-si modifice forma (din rotunde in “seceri”), le scade si elasticitatea (din cauza formei) si durata de viata (de la 120 de zile la 10-20 zile). Se manifesta la persoanele cu descendenta din spatiul sub-Saharan.

La siclemie, mutatia este heterozigotica (doar pe unul dintre cei 2 cromozomi din perechea 11), adica vomavea si Hemoglobina normala si Hemoglobina mutanta (de tip SC) si (posibil) cantitati crescute de Hemoglobina F. Siclemia este considerata o conditie medicala benigna, dar exista riscul unor complicatii (ale unor alte boli) sau al inrautatirii starii de sanatate. Persoanele cu siclemie (NU si cele anemie drepanocitara) au o rezistenta crescuta la malarie, datorita unor combinatii de caracteristici ale malariei si siclemiei. Acest lucru este o dovada a selectiei evolutive a caracteristicilor genetice ce ofera un avantaj in fata unei boli.

Babesioza – infectie parazitara (cu piroplasmida Babesia) care se transmite intre animale si poate fi babesiozatransmisa si oamenilor. Parazitii se multiplica in celulele rosii, 4 merozoiti (parte a ciclului reproducator la paraziti) formand semnul specific (pentru boala) de “cruce malteza”. Boala se transmite prin intermediul capuselor, fiind extrem de daunatoare in randul bovinelor. A fost numita dupa numele bacteriologului roman Victor Babeș, cel care a descoperit in 1888 parazitul in vacile bolnave. Smith si Kilbourne au descoperit, 5 ani mai tarziu, cum se transmite parazitul intre animale – prin capuse.

Flictena – basica plina cu lichid care se formeaza pe piele la arsurile usoare, ca urmare a acumularii de ser in epiderma.

Flegmon – infectie purulenta a tesutului conjunctiv subcutanat, cauzata de o infectie streptococica sau stafilococica

Flebita – inflamarea (durere, roseata, umflatura, caldura) peretului interior al venelor, care poate fi urmata de astuparea venei.

Cașexie – pierderea in greutate, atrofie musculara, oboseala, slabiciune si lipsa de pofta de mancare prezente la cineva care NU incearca sa scada in greutate. Prezenta in mod special la pacientii de cancer si la cei care sufera de boli infectioase majore (TBC, SIDA), pancreatita cronica sau acidoza metabolica.

Anasarcă – edem generalizat extrem (prezent pe intreg corpul), ca urmare a prezentei de fluid in cantitati mari in spatiul extracelular. La pacientii cu afectiuni cardiace cronice, poate aparea ca un mecanism de adaptare pe termen lung. Apare in special la afectiuni cardiace, ale ficatului sau ale rinichilor, dar poate sa apara si la administrarea in exces a lichidelor pe cale intravenoasa.

Stenoza – o ingustare anormala a unui vas de sange sau orice alt organ (sau structura) tubular. In cazul aortei este de regula numita coarctatie de aorta.

Durere în bară – durere care trece din flancul drept in cel stang (sau se manifesta pe toata latimea abdomenului). Intalnita foarte des in pancreatita.

nefroptoza

Ptoza – fenomen patologic in care un organ anatomic (sau parte a unui organ) se deplaseaza in jos, ca urmarea slabirii structurilor (ligamentelor) de sustinere. Sinonim pentru prolaps.

Clearance (renal) – Masurare a functiei de excretie renala. Poate fi considerata cantitatea de lichid care este procesata de rinichi sau, mai precis, cantitatea de sange curatata de rinichi/timp (volum/timp). In privinta unei substante, putem spune ca este rata de eliminare a unei substante impartita la concentratia ei in sange.

Este calculata prin colectarea de urina si analizarea continutului ei (+ colectarea unei mostre de sange), datele fiind apoi introduse in formula: Concentratia urinii x Fluxul urinar / Concentratia plasmatica. Pentru o substanta data (creatinina, de regula) se foloseste formula Clearance= Concentratie substanta in urina x Debit urinar/Concentratia plasmatica a substantei

Gaura anionica – diferenta intre cationii si anionii masurati in ser, plasma sau urina. Marimea acestei diferenta (“gaura”) este calculata pentru a identifica patofiziologia acidozei metabolice (pH anormal de scazut al sangelui). Atunci cand diferenta este mai mare decat in mod normal, se diagnosticheaza acidoza metabolica cu gaura anionica mare.

Hipercapnie – conditie in care avem un nivel crescut mult peste normal al cantitatii de CO2 din sange. Apare ca urmare a hipoventilatiei, bolilor pulmonare sau a unei scaderi a starii de constienta. Apare si la expunerea la CO, respiratia de CO2 expirat (de plamani), sau dupa administrarea de O2 unui pacient cu apnee in somn. Opusul este hipocapnia.

Advertisements

4 Replies to “ColangioPancreatografie Retrograda Endoscopica; Vocabular medical (2)”

 1. Vezi ca e ceva gresit aici:

  “Hipocapnie – conditie in care avem un nivel crescut mult peste normal al cantitatii de CO2 din sange. Apare ca urmare a hipoventilatiei, bolilor pulmonare sau a unei scaderi a starii de constienta. Apare si la expunerea la CO, respiratia de CO2 expirat (de plamani), sau dupa administrarea de O2 unui pacient cu apnee in somn. Opusul este hipocapnia.”

  1. Am citit intr-un post de-al tau ca ai beneficiat de antrenament pe o mana de cauciuc intr-un spital din strainatate. Cat costa o mana din asta de cauciuc? Ziceai tu acolo ca te gandeai sa puneti mana de la mana sa cumparati una. Mersi

  Like

  1. Da, era hipercapnie, evident (n-avea cum sa fie opusul hipocapniei tot hipocapnia). Multumesc pentru observatie, scuze pentru greseala, am corectat.

   Cat despre mana – buna intrebare.
   O profesoara de la scoala ne spusese ca ar costa “aproximativ 200 de euro”. Poate ala e pretul pentru postliceale.
   Ce am gasit eu pe net vad ca ar costa intre 1240 lei si 1900 lei.
   2 site-uri: MB-Didactic / Moldovan Impex din Bucuresti si Koronas din Sighetu Marmatiei

   Like

   1. pai ar fi super ieftine daca astea sunt preturile reale. Ai un email personal, vreau sa-ti impartasesc “my dream” legat de recoltarea de sange. Mersi.

    Like

    1. Mda, pe noi ne-au cam dezumflat preturile astea. Cate 50 de lei mai greu scoti de la un grup de 30-40 de elevi pentru scoala. Din pacate.

     Adresa mea de e-mail este numele blogului (fara wordpress) la yahoo. Sau ai formularul de contact (butonul rosu din dreapta sus -> contact) – primesc un e-mail imediat cum imi scrii.

     Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.