Poti trai fara puls!

Si fara inima (naturala)! Si o poti face pentru ceva timp.
Nu se stie inca daca lipsa curgerii sangelui in pulsatii (cum functioneaza circulatia cu o inima naturala) poate avea efecte negative pe termen lung asupra corpului. Din datele disponibile in momentul de fata, se pare ca se poate trai ok fara puls (atata timp cat sangele circula normal sistemic).

Cei doi doctori au implantat in 2011 2 dispozitive modificate pentru asistarea ventriculelor (VAD) intr-un pacient care mai avea cateva zile de trait, din cauza ca boala de care suferea (amiloidoza) i-a distrus incet toate organele si intr-un final si inima.
VAD-urile sunt de regula folosite pentru ajutarea unei inimi care functioneaza ineficient, ca un fel de punte pana i se gaseste pacientului o inima potrivita pentru transplant SAU pentru pacientii care din diferite cauze nu sunt eligibili pentru un transplant.
Pacientul si-a revenit dupa operatie, a putut comunica din nou cu familia ceva vreme, dar a murit dupa 5 saptamani, din cauza insuficientei hepatice severe cauzata de amiloidoza.
Pentru cine e interesat, informatii complete despre caz sunt aici, scrise chiar de doctorii din film.

Exemplul americanilor a fost urmat de niste medici din Cehia, care au implantat 2 pompe de tipul acesta intr-un pompier de 38 de ani care fusese diagnosticat cu sarcoma cardiaca (cancer al inimii).
Sarcoma cardiaca primara este rezistenta la chimoterapie iar rezectia chirurgicala nu este fezabila. Pana sa i se gaseasca o inima umana pentru transplant, pacientului i s-a oferit alternativa aceasta (2 x pompe Heartmate II).
I s-a spus ca mai avea maxim 1 an de viata de trait, doar ca tipul de cancer de care suferea era foarte malign, riscul de metastaze multiple sau infiltrarea iremediabila a altor organe era mare – ceea ce ar fi insemnat ca avea sanse mici ca un transplant de inima sa-i mai fi fost util.
A murit la 6 luni de la transplantare, de insuficienta hepatica (fara legatura cu inima artificiala). A putut sa se miste, sa vorbeasca, sa duca o viata cat de cat normala in acest timp, doar ca trebuia sa se plimbe tot timpul cu o baterie pentru dispozitivele-inima cu el.

Descrierea completa a cazului (facuta de doctorii care s-au ocupat de pacient) e aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s