Jurnal de stagiu de practica in strainate (1)

Zilele 0 si 1

Zborul a fost fara evenimente (spre fericirea acelor colege care zburau pentru prima data).
La debarcare am realizat ca tot avionul (sau macar tot echipajul) stia ca noi am plecat la un “schimb de experienta“. Ne-au urat sa avem o experienta placuta si sa ne revedem bronzati.
Pe coridorul de debarcare (am iesit ultimul din avion, ca de obicei) am auzit de la distanta un “la multi ani“, cantat in dulcele nostru grai. Mi-am zis “bai, aici chiar ca e plin de romani“. Cand m-am apropiat de sursa muzicii, mi-am dat seama ca de fapt era ziua unuia dintre noi si colegele il felicitau (tocmai trecuse de miezul noptii). Asta nu inseamna ca e gresit ce mi-am zis – chiar e plin de romani aici.
Odata ajunsi (mult dupa miezul noptii) la hotel, ne-am lovit de prima surpriza neplacuta: camerele sunt vechi, nerenovate de ceva ani, igiena lasa de dorit si n-avem frigidere. Ma rog, oribil nu e, am fost in hoteluri mai urate in Romania.
Mancarea de dimineata e foarte fada (proasta, pe alocuri) si lipsita de optiuni, cea de seara mai e cum mai e. Asta e… “N-am venit aici ca sa facem turism, am venit ca sa invatam“.

Dupa 3 ore de somn, ne-am intalnit (pe rand) cu toti cei care se ocupa de lucruri pe aici.

La masa de dimineata, directoarea ne spunea “voi ar trebui sa scrieti ceva despre ce faceti aici, ar trebui sa va facem un blog, ceva“. Am inceput sa rad ca prostul. S-a uitat mirata la mine, eu am gasit o scuza si am schimbat subiectul. 🙂

Apoi a urmat partea de studiu pentru azi, plus prima vizita la clinica.

Altfel, localnicii sunt politicosi si zambitori si par dispusi sa ne ajute. Clinica e ok, toti de-acolo ne-au primit frumos, cu rabdare, desi aveau si altele pe cap, un lucru de laudat.

3 observatii am facut: isi tin rezervoarele de oxigen in subsolul cladirii (ceea ce la noi e interzis, din cate stiu eu), unele din aparatele lor de EKG sunt cel putin la fel de vechi ca aparatele din spitalele noastre (mult-hulite) de “stat” si in toata clinica nu am vazut nici un asistent medical mai batran de 35 de ani (desi doctorii sunt ceva mai in varsta).

Ne-am plimbat putin prin oras si pe “faleza“. Daca orasul nu are nimic extraordinar, partea turistica e destul de bine gandita, ai ceva monumente si muzee de vazut. Nu e Rodos city sau orice dintre oraselele din Creta, dar e interesant.
Am zis ca e plin de romani? Un localnic ne zicea “half of Romania is here, you’ll surely meet your ex-boyfriend or girlfriend, estranged cousin or neighbour”.
Si aici, ca in alte orase/insule din Grecia, e plin de pisici vagaboante. N-am vazut picior de caine vagabont, dar pisicile misuna peste tot. Mi se pare amuzant asta, pentru ca in povestirile din mitologia greaca apar tot timpul lei, tigri si alte “pisici” mari, dar acum ei au de-a face doar cu niste pisicute in viata de zi cu zi.
Am reusit sa ma bronzez ca un tractorist dupa cateva ore de stat in soare. Trecerea de la 6 grade la 21 nu s-a facut total si in capul meu, nu m-am pregatit pentru asta.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

3 Comments

 1. Salut.
  Tocmai m-am inscris si eu la asistenta medicala. Mi se pare un domeniu excelent, un domeniu in care pot face oamenii sa zambeasca ajutandu-i. Asta mi se pare frumos, cel mai frumos.
  Vreau sa te intreb cateva lucruri daca ai timp si chef sa imi raspunzi:
  1) Cum se comporta medicii cu asistentii medicali in Romania? Dar in strainatate?
  2) Un viitor asistent medical are sanse sa faca voluntariat la SMURD? Sunt sanse sa fiu primit? Imi doresc mult sa fiu paramedic…
  Multumesc.

  Like

  1. Salut.
   Ma bucur ca pornesti la drum cu o motivatie pozitiva. Sper s-o pastrezi in urmatorii ani, o sa ai nevoie.

   1. In Romania medicii se poarta cu AM cam cum se poarta romanii unii cu altii. Daca sunt oameni ok si vad ca AM e ok (profesional si nu numai) relatiile dintre ei se desfasoara fara probleme. Ok, va exista o subordonare – pentru ca asistentul ajuta (si face ceea ce ii cere) medicul, dar nu e neaparat o relatie “cu probleme”.
    Desigur, exista si nesimtiti, rai, frustrati samd. Si printre doctori si printre AM. Acuma… nu pot sa zic decat ce am vazut eu: in principiu, cazurile astea sunt mai rare. De cele mai multe ori, inveti sa te descurci. De cele mai multe ori, problemele apar atunci cand doctorii simt ca AM nu le respecta autoritatea.
    Oricum, in spitalele de stat de la noi, cele 2 categorii profesionale sunt separate. Doctorii stau in cabinetele lor, asistentii stau pe langa pacienti. Interactiunea nu e chiar continua (bine, la UPU sau ATI se mai schimba situatia).
    In afara… nu am vazut pana acum decat Cipru si Austria. Si am vorbit un pic mai mult cu o studenta (AM) din Anglia. Din ce am vazut eu, relatia medic-AM e relativ ok (atata timp cat AM nu greseste si face ce ii spune doctorul). Probabil mai ok ca la noi. Nu am suficiente date ca sa-mi dau cu parerea, sincer.
    Probleme apar cand AM face ceva cu efecte nedorite asupra pacientului. Daca doctorul n-a cerut-o, e vina AM. Daca doctorul a cerut-o (acea activitate), va exista dorinta doctorului “sa se acopere” – daca nu exista o relatie de incredere intre doctor si AM, AM poate avea probleme foarte usor.

   2. Pe ambulante poti face voluntariat si azi. Cazier + diploma ultimei scoli absolvite + interviu + un curs de prim-ajutor => voluntariat pe ambulanta.
    La SMURD cred (dar nu sunt sigur) ca accepta doar AM cu diploma. O sa ma interesez. Oricum, la nivelul nostru, ce vezi (si eventual faci) pe ambulanta nu difera prea mult de ce faci pe o ambulanta SMURD.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s