Cum crede profesoara mea de nursing ca a aparut HIV-ul (plus cate ceva despre subiect)

“Acuma, eu va zic voua care e adevarul, dar sa nu scrieti:

Adevarul e ca HIV a aparut la om dupa ce un negru homosexual a facut sex cu o maimuta si apoi l-a transmis mai departe.”

Asta e aceeasi profesoara care ne “invata” despre edemul Quike si de antibiograma pentru alergii si de Hemisuscinat si cate si mai cate nebunii.

Trecand peste absurditatea afirmatiei ei (pentru care nu are absolut nici o dovada), chiar m-a facut curios.

De-a lungul timpului am auzit mai multe teorii care imi pareau fanteziste, dar cea mai des intalnita a fost cea care numeste HIV-ul “un virus scapat din laborator, voit sau nu, virus creat artificial pentru a fi o arma biologica sau o metoda de limitare a populatiei africane“. Stiti de la cine am auzit teoria asta (cu mici variatii)? 3 medici + cumnata-mea (teoretic tot doctor: a terminat Medicina cu 1 singura medie de 9 in 6 ani).

Teoriile conspirationiste intotdeauna imi par stupide, dintr-un motiv simplu: daca exista niste “ei” care ne conduc din umbra, exista moduri mult mai simple de a ne “imputina” decat prin folosirea unor virusuri si OMG si alte lucruri complicate si de durata. Plus ca… o teorie a conspiratiei care a devenit mainstream este din start absurda – ar insemna ca un grup din asta din umbra ar fi in acelasi timp format din oameni extrem de inteligenti (si malevolenti, muhahaha) si foarte prosti (altfel nu s-ar afla de ei, nu?).

Revenind.

HIV este un lentivirus (retrovirus cu actiune lenta). Un retrovirus este un virus care se multiplica diferit fata de celulele vii, care merg pe procesul fundamental ADN->transcriptie in ARN-> translatie in proteine. Retrovirusii au doar ARN, care este retro-transcris in ADN, incorporat in materialul genetic al celulei gazda, apoi transcris in ARN si apoi translatat in proteine. Exista 2 specii ale HIV, HIV-1 si HIV-2. HIV-1 este mai virulenta (ceea ce se traduce printr-o rata a infectiei mai mare si o raspandire globala), HIV-2 este slab virulent si este limitat la zona de vest a Africii.

L0052324 Two enlarged images of T-cells one infected with HIV by the

Ambele tulpini de virus se presupune ca au originat dintr-un virus numit Symian Immunodefficiency Virus (2 tulpini ale lui), care infectau 2 tipuri de maimute: o rasa de cimpanzei, respectiv mangabey. Odata transmise la om, acestea au suferit mutatii in cele 2 tulpini de HIV cunoscute. Nu o spun eu, exista studii facute de virusologi, oameni cu un cuvant de spus in domeniu.

Transmiterea maimuta-om se presupune ca s-a petrecut prin contactul direct vanator-vanat (vanator muscat de maimuta, ranit si apoi sangele sau a intrat in contact cu sangele unei maimute infectate etc.). NU, nu sexual! Daca exista o explicatie mult mai simmpla, de ce sa mergem la aberatii?

Ramane intrebarea: de ce nu s-a raspandit acest virus mai devreme, atata timp cat se pare ca SIV este endemic intre populatiile de maimute din Africa centrala si de Vest de mii de ani? Explicatia cea mai simpla ar fi faptul ca pana la sfarsitul secolului XIX, Africa centrala si de V ramasese predominant rurala. Odata cu colonizarea marilor puteri europene, au aparut anumite elemente care au promovat transmiterea rapida a unui virus intre populatii diferite: vaccinarea obligatorie antivariola (cu seringi refolosite, insuficient sau deloc igienizate), promiscuitatea sexuala asociata unor grupuri mari de lucratori dizlocuiti pentru proiecte de constructie, transmiterea mult mai rapida intr-o aglomeratie urbana samd.

De aici pana la transmiterea din Africa in SUA (unde abia in 1981 a fost documentat primul caz spitalicesc) si in restul lumii nu mai era decat o chestiune de timp (atata timp cat era vorba de un agent patogen necunoscut pana atunci).

Oricum, chit ca primul caz documentat a fost la inceputul anilor ’80, se pare ca ar exista cazuri mai vechi de pacienti care au murit de boli necunoscute atunci – dar care cel mai probabil erau cauzate de infectia cu HIV. Exemple: din 1959 si din 1969.

Informatiile din articolul asta le-am luat in proportie de 100% din 2 lucrari din jurnale stiintifice disponibile for free:

The origins of acquired immune deficiency syndrome viruses: where and when?
Human immunodeficiency virus type 2

Alegeti sa credeti ce vreti, dar macar informati-va inainte, inainte sa spuneti o prostie (ca profesoara mea).

5 Replies to “Cum crede profesoara mea de nursing ca a aparut HIV-ul (plus cate ceva despre subiect)”

 1. Felicitari pentru explicarea, destul de greoaie, a ceea ce inseamna un retrovirus (mai ales HIV), precum si expunerea formei corecte de aparitie a HIV-cu lacunele de rigoare- (JVI este o revista buna). Observatie: pluralul la virus este virusuri (daca te referi la particule infectioase cu parazitism celular si nu la elemente virtuale care ataca computerele).

  Like

  1. E a nu-stiu-cata oara cand fac greseala asta, si cel putin a 4a oara cand imi faci observatia asta. Mi-a intrat in cap virusi (de PC) de mic, e greu de tot sa imi fac o observatie mentala inainte de a folosi pluralul gresit. O sa reusesc odata si-odata 🙂

   Expunerea mea nu se vrea exhaustiva, doar vroiam sa punctez existenta unei teorii mai probabile stiintific decat aberatia profesoarei sau teoriile conspirationiste raspandite prin Romania. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.