Mostenitoarea bogata, averea si asistenta medicala filipineza

Suna a titlu de film prost, nu? Ei bine, nu. Asa se poate rezuma articolul cu iz de Hollywood din The Guardian pe care l-am citit ieri. Avea “nurse” in titlu, mi-a sarit in ochi repede. Ce sa fac, devine defect (aproape) profesional.

Este vorba de un caz real, povestit pe larg in cartea “Empty Mansions: The Mysterious Life of Huguette Clark and the Spending of a Great American Fortune” (informatii in plus aici).

Huguette Clark a fost fiica unui mare magnat (si senator) al inceputului de secol XX din SUA. William A. Clark are o poveste incredibila: profesor, apoi prospector de aur, apoi comerciant, apoi bancher, apoi mare industrias. A fost cel care a vandut o mare parte din Nevada – ceea ce va deveni mai apoi Las Vegas. Tot el a fost cel care a facut calea ferata Los Angeles – Las Vegas.

Fiica lui avea o avere (bunuri si bani) de aproximativ 300 de milioane de dolari in anul 1991, cand a fost internata intr-un spital din New York, la 85 de ani, pentru un cancer cu celule bazale al feței. A supravietuit tratamentului. A trait apoi inca 20 de ani (7364 nopti) in spital. A ales sa ramana in spital, unde considera ca va duce un trai mai bun decat singura in ditamai conacul. La spital a fost ingrijita in toata aceasta perioada de o asistenta medicala personala – Hadassah Peri.

Hadassah Peri era o filipineza de religie romano-catolica, ce a emigrat in America la 22 de ani, dupa ce si-a luat o diploma de asistenta medicala. In SUA s-a casatorit cu un evreu, sofer de taxi, convertindu-se la iudaism ortodox (de aici si numele ei ne-filipinez).

De-a lungul celor 20 de ani in care i-a fost asistenta medicala batranei mostenitoare, ea a devenit (cel mai probabil) cea mai bogata asistenta medicala din lume.

Pe langa plata pe care o primea (30$/ora, pentru 12 ore/zi, 7 zile/7, 52 saptamani – ceea ce insemna un salariu anual de aproximativ 131.000$), ea a primit tot felul de cadouri de-a lungul timpului. Copiilor (3) ei li s-au platit studiile, asigurari (si cheltuieli) medicale, ea a primit bani pentru a-si cumpara cateva apartamente, o casa si cateva masini.

In total, se estimeaza ca asistenta medicala a primit cadouri in valoare de aproximativ 31,9 milioane de dolari de la Huguette Clark.

In 2005, Huguette a semnat un testament prin care ii lasa asistentei medicale aproximativ 60% din restul averii ei. A murit la 105 ani.

Daca tot ce ati auzit pana aici pare din filme, sa vedeti ce urmeaza: in 2012, 19 dintre rudele apropiate ale batranei (acum moarte) au deschis un proces pentru a anula testamentul. Asta desi nimeni nu o mai vazuse de zeci de ani (unii dintre cei care au deschis proces nu o mai vazusera din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial).

Desi avea un caz relativ solid, asistenta medicala nu numai ca a renuntat la a lupta, dar intr-un final a decis sa se inteleaga in afara instantei. A returnat 5 milioane de dolari catre averea decedatei, care apoi a fost partajata intre rudele ei si o fundatie pentru arte.

 

Viata clar bate filmul!

3 Comments

 1. Din tot postul mi-a rămas pe retina partea cu 30usd/h.asta in ce perioada?2000-2007?
  Sunt bine plătite posturile astea de nurse in US.aa si in plus si ft respectata meseria cred,daca e sa ma iau dupa grey’s anatomy:)).
  Dar legislația cred ca e mult mai dura avolo(adica ai mai multe responsabilitati si faci mult mai multe proceduri riscante).

  Like

  1. Mda, nici eu nu inteleg exact din articol daca a primit acelasi salariu/ora in toti cei 20 de ani (putin probabil) sau doar intr-o parte a perioadei cand a ingrijit-o pe batrana (probabil ultimii ani?). Ea era asistenta personala, astea tind sa fie platite o țâră mai bine decat asistentele normale, “de sectie”.

   Oricum, salariul median/ora pentru o asistenta medicala din SUA este (11 iunie 2014) de 26$. Orele suplimentare sunt platite cu pana la 56$/ora.

   In 2012, Salariul mediu anual era in jur de 65.000$. Cele mai bine platite 10% dintre asistente castigau peste 95.000$, cele mai prost platite 10% dintre asistente castigau sub 45.000$.

   Median HOUSEHOLD anual income pentru toata SUA este de 52.000$ (2012 – sursa, census.gov). Adica o asistenta medicala castiga cel putin cam cat castiga o FAMILIE medie americana.

   Dar la asta se adauga costurile cu scoala (la ei fac facultate, o termina cu student debt de minim 10.000$ – pana la cateva zeci bune de mii daca merg la o facultate “buna”). Nu e usor nici la ei, dar macar sunt platite ok pentru munca depusa. Plus costuri cu asigurarile de malpraxis, costurile crescute cu asigurarea medicala samd.

   P.S. Nu mai lua serialele americane drept “realitate americana”. 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s