Cum arata ovulatia

Anul trecut pe vremea asta predam o prezentare la ora de Genetica si Embriologie. Subiectul : dezvoltarea prenatala (fecundare – embrion – fat).

Am gasit niste poze excelente facute de un fotograf suedez, Lennart Nilsson. Puteam vizualiza tot ce ni se predase noua. De la un ovul fecundat la bebelus. Cateva dintre imagini sunt aici sau aici. La o cautare mai atenta puteti gasi foarte multe dintre imaginile din cartea in care el a publicat imaginile (“A child is born“). Are destul de multe informatii despre tot ceea ce se petrece intr-o femeie. Sau puteti cumpara cartea (nu e foarte scumpa).  Sau o puteti imprumuta gratis (doar prima editie) de pe open library.

Eh, in “A child is born” (sau in alte culegeri de fotografii pe tema asta) nu exista imagini cu ovulatia. Procesul care porneste tot (ma rog, depinde cum privesti lucrurile 🙂 ).

ovulatieDin intamplare, am gasit azi un set de 4 poze, facute de un chirurg ginecolog belgian (Jacques Donnez). Acesta a observat ca pacienta carea urma sa-i faca o histerectomie partiala. Repejor i-a facut cateva poze si apoi si-a vazut de treaba.

Apoi, le-a publicat in New Scientist – de unde s-au raspandit pe internet si au ajuns si la mine.

Ce mi s-a parut mie interesant este ca procesul dureaza aproximativ 15 minute, nu e atat de rapid precum credeam (ceva de genul “pop” si gata).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s