De ce a fost concediata o asistenta medicala din NY

… Pentru ca a postat pe contul ei de instagram urmatoarea imagine dintr-o camera de primiri urgente dintr-un spital din NY, insotita de comentariul “Man vs 6Train… The After

 

 

 

trauma room

 

Problema spitalului la care lucra asistenta medicala de 7 ani la primiri urgente? A fost “lipsita de sensibilitate in comentariul ei“.

Asta desi acelasi spital permite filmarea unui reality show (NY Med) in cateva sectii, inclusiv Primiri Urgente, ale spitalului (New York-Presbyterian). Un show in care asistenta concediata avea un rol important – telespectatorii o placeau. Un show care, oricat de captivant ar prezenta viata reala de zi cu zi dintr-un spital american ocupat, nu face decat sa trivializeze actul de ingrijire medicala intr-un “show” pentru telespectatorii avizi de realitate. Adica prezinta viata intr-un spital pentru a face audienta – rating – bani din publicitate. Un proces extrem de cinic si… ati ghicit, lipsit de sensibilitate.

Evident, faptul ca poza a fost postata initial de un DOCTOR pe contul sau de instagram – iar lui/ei nu i s-a intamplat nimic dupa acest lucru nici nu tipa a dublu-standard.

Cateva informatii in plus si aici. Da, asistenta cu pricina isi exploateaza la maxim imaginea dupa notorietatea castigata in show-ul cu pricina, dar asta n-are nici o treaba cu motivul concedierii.

Povestea are final fericit, si-a gasit un nou loc de munca rapid.

 

Ca sa fiu clar: nu era o problema de incalcarea intimitatii unui pacient (o treaba la care americanii tin foarte mult), nu era o problema de prezentarea intr-o lumina negativa a spitalului unde a fost facuta imaginea. Era o problema de “lipsa de sensibilitate“.

Ma intreb ce vor face spitalele peste 10-15 ani, atunci cand generatia actuala, crescuta cu smartphone-ul in mana va ajunge sa formeze majoritatea angajatilor.

 

Ca o mica (si poate neavenita) paralela: in Romania, daca esti vazut de orice angajat al unui spital ca faci o poza in interiorul spitalului, esti imediat amenintat in toate felurile posibile. Nu, nu daca faci poze cu gandacii de pe pacienti sau cu mizeria din rezerve sau mai stiu eu cu ce. Inclusiv daca faci o poza in curtea spitalului. Imediat se va gasi un paznic cu simtul raspunderii sa te avertizeze ca e “ilegal” ce faci tu pe acolo. 

Nu am auzit cazuri de personal medical concediat pentru ca a postat poze pe facebook (sau alte retele sociale) cu spitalul unde lucreaza, dar stiu ca toti/toate sunt mai mult sau mai putin speriati cu “repercusiuni” ale unui asemenea eveniment de o gravitate maxima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.