Unii abia asteapta sa inceapa, altii se bucura ca pleaca

Zilele astea au avut loc o serie de interviuri in firma de publicitate unde lucrez, pentru a angaja un om pe marketing. N-am nici o treaba cu procesul de selectie al candidatilor, dar mi-au cazut ochii pe cv-ul unuia dintre ei, in timp ce-mi ridicam niste documente de la imprimanta.

Era vorba de un tanar care a parasit facultatea de Medicina din Bucuresti inainte s-o termine “pentru ca era pasionat de marketing si vroia sa-si construiasca o cariera in acest domeniu“.

N-am nimic cu alegerea lui. Dpdv financiar, cu siguranta ca o va duce mai bine – la interviul de la noi a cerut 500 euro net/luna, de exemplu. N-o sa-i primeasca, dar asta e alta poveste. 🙂 Nu prea cred ca-s multi absolventi de Medicina din Romania care se pot gandi la salariul asta pentru inca ceva ani buni (pana la sfarsitul rezidentiatului). Dpdv personal, decat sa faca o facultate care nu-l motiveaza si sa devina apoi (probabil) inca un medic care face meseria asta din motive gresite, a luat o alegere foarte corecta.

Doar mi se parea amuzant cum e viata. Eu as vrea sa am din nou 20 de ani ca sa pot face Medicina in locul facultatii pe care am facut-o si abia astept sa ies din publicitate (nu chiar marketing, dar inrudite), altii abia asteapta sa faca altceva, pentru ca nu le place Medicina.

alegeri

O mica paralela pot face si cu admiterea de anul asta la Facultatile de Medicina din toata tara, care, din nou, au mare competitie pe locurile oferite viitorilor studenti. La UMF Carol Davila sunt 4,5 candidati pe un loc la buget.

Ma amuza sa vad cum pornesc (declarativ, cel putin) la drum proaspetii absolventi de liceu:

„Vreau la Medicină pentru că este un vis din copilărie. E o facultate care oferă cea mai nobilă meserie“

„Mi-am depus dosarul cu bine, am puţine emoţii pentru examenul de admitere” – sursa: evz.ro

“Eu vreau Medicină. M-am pregătit în particular la biologie şi chimie, pentru că eu am făcut Matematică/Informatică şi se făcea mai puţin. Dar dacă nu intru acolo, fac contabilitate, matematica mă ajută”

“Am avut întotdeauna o dorinţă – să devin medic -, dar mi-am clarificat lucrurile cam în clasa a X-a, în urma unei operaţii pe care a trebuit să o fac. Atunci mi-am dat seama că meseria asta chiar îmi place” – sursa: gandul.info

Cam aceleasi motive ca in anii trecuti.

 

Ma intreb cati dintre elevii astia de liceu au cautat sa vorbeasca cu cate un proaspat absolvent de Medicina, sa vada la ce sa se astepte in urmatorii ani. Sau macar sa citeasca unul dintre nenumaratele bloguri de studenti la medicina.

Citez dintr-un articol scris de o absolventa de Medicinain ViataMedicala si preluat de Hotnews.ro:

de-a lungul anilor, jignirile şi lipsa de respect faţă de studenţi nu a încetat. Am fost numiţi ”inconştienţi de propria incultură”, ni s-a prevăzut un viitor strălucit de ” infirmiere şi brancardieri”, am fost ameninţaţi că vom pica numeroase examene, iar de multe ori am fost pur şi simplu ignoraţi de cei care ar fi trebuit să ne înveţe…

 

nu există respect pentru student… 

Şi atunci de ce se mai miră Ministerul Sănătăţii şi media că pleacă tinerii medici de pe băncile facultăţii? Păi cum să nu pleci dacă profesorii tăi nu te respectă şi nu te învaţă?  

 

 

Educatia si Sanatatea sunt domeniile cele mai batjocorite de toti guvernantii din ultimii 25 de ani. Si se vede. Procesul de educatie se strica de la un an la altul iar rezultatul ne va afecta pe toti.

In primele zile de postliceala socul cel mai mare pentru mine a fost nivelul redus de cunostinte al noilor mei colegi. Prosti am avut si in facultate, slava Domnului. Dar nu erau atat de multi si prostia nu era atat de tangibila. Mi se pare incredibil cat de multi oameni ajung la 20 si ceva de ani si habar-n-au sa scrie, sa citeasca sau sa vorbeasca limba lor materna.

Cel mai bizar e faptul ca piata muncii s-a adaptat ofertei – de bine, de rau, se gasesc locuri de munca si pentru analfabeti functionali. 

Problema e ca multi insista sa faca tot felul de scoli (superioare sau nu) pentru a “avea o diploma”. Diploma care nu le foloseste la nimic. Dar atunci cand majoritatea elevilor/studentilor  au un nivel scazut al cunostintelor (si al dorintei de-a invata), de cele mai multe ori si nivelul predarii scade. Ceea ce ii va afecta si pe “fraierii” care vor sa mai invete ceva. Un cerc vicios.

 

Daca acum 2 ani as fi citit un articol ca cel scris de mine anul trecut despre “cum devin asistent medical“, dupa un an de postliceala, cu siguranta as fi luat alta decizie.

Advertisements

One Reply to “Unii abia asteapta sa inceapa, altii se bucura ca pleaca”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s