Cum o fi sa te duci sa tratezi bolnavii de ebola si sa te imbolnavesti la randul tau?

Boala cauzata de virusul Ebola este o maladie severa, cu o rata a mortalitatii de 90% la oameni.

Se transmite doar prin contact cu sangele, saliva, alte secretii corporale si organele persoanei infectate. Deci NU este aerogena (ca gripa, rubeola, SARS si alte nebunii).

Perioada de incubatie este de 2 pana la 21 de zile, timp in care persoana NU este infectioasa.

Boala are o perioada incipienta, in care pacientii acuza dureri generalizate, dar mai severe in zona abdominala, si in care febra se intensifica. Apar greata, varsaturile si diareea. Apoi boala ori evolueaza in faza ei hemoragica, ori se stabilizeaza si pacientul supravietuieste.

In faza hemoragica, pacientii prezinta sangerari severe (in special gastrointestinale) si coagulare anormala. Citokine (celule-semnalizatoare care moduleaza raspunsul imun al corpului) sunt secretate in exces de sistemul imun, contribuind la un raspuns inflamatoriu generalizat, care poate afecta toate organele. Ficatul este afectat, ducand la coagulopatie diseminata intravasculara.

Intr-un final, celulele endoteliului vascular sunt infectate de virus si compromise, ducand la sangerare difuza generalizata si moarte.
Tratament direct nu exista. Vaccin nu exista, medicamente antivirale nu exista. Tot ce se poate face pentru pacienti este sa fie rehidratati.
Informatii de aici si aici.
Ei bine, stirile sunt foarte triste. Pe langa faptul ca este cea mai mare epidemie de Boala cauzata ebolaEbola, printre victime se numara si medicii care au facut totul pentru a-i trata pe bolnavi:
– un medic din Uganda a murit
– un medic si un lucrator medical din America au fost infectati
– unul dintre cei mai importanti doctori din Liberia (fost consilier al presedintelui in domeniul Sanatatii) de asemenea a murit
– unul dintre cei mai importanti doctori in domeniul bolilor infectioase din Sierra Leone a fost infectat saptamana trecuta
Am citit si un articol care relateaza ce presupune munca cu bolnavii in situatia data. In caldurile din Africa Centrala, lucrezi cateva ore acoperit cu toate protectiile din lume, apoi stai cateva ore sa te rehidratezi, din cauza ca pur si simplu transpiri periculos de mult.
E incredibil prin ce trec oamenii astia pentru a trata niste bolnavi.
copyright imagine: WaPo

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s