O ora si douazeci si cinci de minute

Atata a durat o vizita la Evidenta Populatiei pentru o schimbare de carte de identitate si un Certificat de Cazier Judiciar. Sincer, Cazierul a fost un bonus, l-am luat in “doar” 10 minute care oricum erau moarte, deoarece trebuia sa astept la cealalta coada

Pentru a face rost de orice mic act de la Statul Roman, trebuie sa pierzi o gramada de timp, oriunde ai merge. Cine plateste pentru productivitatea pierduta, nervii si oboseala acumulate la cozi inutile? De ce nu se incearca comasarea si eficientizarea anumitor servicii administrative?

 

In cazul meu, intr-un spatiu ingust, nerenovat de pe vremea lui Ceausescu, se strang incredibil de multi oameni. Toata lumea vine dimineata, pentru ca de, lumea mai si munceste in tara asta. Ce inseamna asta? Nervi (“cine era ultimul?”, “Domne’, v-ati bagat in fata”, “sa se dea un teanc de cereri aici, in fata” samd), caldura, mirosuri, oboseala, inghesuiala, timp pierdut.

In 2014, intr-o tara din Uniunea Europeana, procesul de schimbare al actului de identitate se face aprope la fel ca inainte de revolutie. Singurele schimbari – fotografia se face digital, actul de identitate e plastifiat si se cer mai multe copii xerox “pentru dosar”.

Acuma, faptul ca se cer mai multe hartii, acte si hartiute pentru documentul de identitate al unui cetatean nu e neaparat absurd. In schimb, faptul ca trebuie sa aduci personal proprietarul locuintei stabilite ca “domiciliu” in actul de identitate este absurd…

E absurd sa chemi batranul de 85 de ani sa-si “ia in spațiu” copilul de 60 de ani. E absurd sa chemi parintele sa-si “ia in spatiu” copilul in general. Atata timp cat exista un grad de rudenie intre proprietar si cetateanul care vrea act de identitate, nu inteleg de ce e nevoie sa pui 2 oameni pe drumuri si la cozi (asta in conditiile in care nu te arati – ca entitate a Statului – dispus sa eficientizezi procesul de eliberare al actului de identitate).

Da, daca e vorba de persoane care nu sunt inrudite sau rude indepartate, inteleg drept necesara existenta unui contract intre cei 2 pentru a “domicilia” la o anumita adresa. Dar tot nu vad drept imperioasa prezenta proprietarului. Daca exista un contract legal de inchiriere sau o intelegere legalizata la notar – ar trebui sa fie suficiente.

Si la cazierul judiciar – desi se face interogarea unei baze de date (electronice) si certificatul se printeaza, tot e nevoie de multe semnaturi in catastife, pe cereri, pentru plata taxelor samd.

 

Administratia publica in Romania este prinsa intr-o stare perpetua “intre lumi“. Nu a renuntat la registre, hartii inutile, stampile, cereri completate de mana si eliberarea oricarei hartiute doar “in persoana”. Dar au introdus sisteme informatice peste cele invechite, care in loc sa simplifice munca o complica, pentru ca angajatii trebuie sa arhiveze totul in format electronic SI in scris.

 

Eu sunt curios cum isi reinnoiesc actele de identitate parlamentarii (sa zicem). Oare indura si ei aceleasi conditii ca restul romanilor?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s