Cum a fost admiterea la buget la Scoala Postliceala “Fundeni” in 2014

Important: Postul asta a avut peste 1000 de vizualizari in ultimul an. Au fost oameni care l-au citit si mi-au oferit apoi subiectele de anul acesta. Le multumesc pe aceasta cale.

Multa lume vroia sa stie cum arata subiectele pentru examenul de la “fara taxa” de la aceasta postliceala de stat din Bucuresti, daca judec dupa numarul de hituri (cu texte de genul “admitere postliceala Fundeni“) de pe google primite de postul meu “cum devin asistent medical” in ultimele 20 de zile.

O persoana care m-a intrebat una-alta despre unde sa dea admitere ca sa devina AMG mi-a impartasit mai apoi experienta ei de anul asta. Mi-a trimis si subiectele scanate + rezolvarile (asa cum erau ele afisate de scoala). A intrat, apropo.

Citez (cu permisiunea persoanei, evident):

Cit despre examen, cum spuneam, mi s-a parut foarte usor, sincer! Chiar si in conditiile in care timpul meu de pregatire fusese foarte scurt, de vreo doua saptamini numai. A nu se intelege ca incurajez hei-rup-ul, doar ca uneori are final fericit 🙂 Lucrasem acasa pe niste teste complicate, cu raspunsuri multiple si cam interpretabile, gasite de pe la medicina; in consecinta astea mi s-au parut mai mult decit decente.
Timp de lucru berechet, 3 ore. Un singur raspuns corect, clar ca “buna ziua”. 90 de puncte de obtinut, 10 din oficiu. S-a intrat cu 5,32 parca la amg. Vreo 35 de elevi au obtinut punctaj peste 70, ceea ce indica un nivel destul de slab de pregatire dupa parerea mea… Din spusele unor colegi, care incercasera si anul trecut, li s-a parut putin mai greu de data asta si ca subiecte, si pentru faptul ca au fost 4 variante de raspuns, spre deosebire de anul trecut cind au fost 3.  So, no comment… 🙂
La mine in sala nu au existat tentative de copiere sau alte neplaceri; supravegherea a fost foarte de bun simt iar colegii au pastrat aceeasi decenta, ceea ce a creat o atmosfera propice concentrarii. De altfel, a fost scos din examen un singur elev in acea zi, care probabil chiar a incalcat orice urma de bun simt.
La amg au fost cam 4 candidati pe loc; la farmacie cam tandea pe mandea si kineto/radiologie cam 2.
Am inceput de luni si am avut surpriza sa vad ca asteptarile mele de a “face carte” se confirma pentru toate materiile. Sa speram ca sub auspiciile astea vor sta toti cei 3 ani.
Bun, m-am uitat si eu pe subiecte. Eu am gresit la aproximativ 10 intrebari, rezolvand testul in fuga (cam in 15 minute). Deci nu pot zice ca este banal. Sau ca mananc anatomie pe paine, din pacate. Trebuie sa mai recapitulez niste lucruri pe la sistemul nervos.
Oricum, subiectele sunt mai usoare decat cele vazute de mine de la UMFAM “Carol Davila” (care si alea sunt usurele). In principiu, daca inveti cat de cat serios anatomia de a 11-a, nu ai cum sa nu iei nota mare.
Subiectele urmeaza, rezolvarile sunt la final.
01-15 16-34 35-54 55-70 71-90
Raspunsuri:
1. d 2. d 3. d 4. a 5. a 6. d 7. c 8. a 9. a 10. d
11.c 12. c 13. b 14. b 15. d 16. b 17. c 18. a 19. b 20. a
21.d 22. a 23. c 24. c 25. c 26. b 27. b 28. a 29. b 30. b
31.a 32. b 33. c 34. c 35. d 36. b 37. a 38. c 39. c 40. a
41.a 42. d 43. c 44. b 45. c 46. a 47. a 48. c 49. c 50. b
51.b 52. b 53. c 54. d 55. a 56. c 57. c 58. c 59. c 60. c
61.c 62. b 63. b 64. a 65. d 66. a 67. d 68. a 69. b 70. b
71.c 72. b 73. d 74. b 75. c 76. c 77. c 78. c 79. d 80. b
81.b 82. d 83. d 84. c 85. d 86. b 87. c 88. b 89. a 90. cToate subiectele erau obligatorii, 3 ore de lucru, fiecare subiect avea 1 punct, 10 puncte din oficiu.

102 Replies to “Cum a fost admiterea la buget la Scoala Postliceala “Fundeni” in 2014”

  1. Testul nu e foarte greu. Eu zic ca e de bun simt ca viitor AMG sa stii macar peste nota 7.
    Si eu am lacune la sistemul nervos, care ma scoate din minti pentru ca nu reusesc sa il fixez in minte…culmea 🙂

    Like

    1. Salut.
      “Fundeni” nu e in European Nursing Module (cum sunt cele 3 scoli “Davila” din tara), dar au participat la cel putin un program de educatie in strainatate (Spania) in ultimii ani. Info de pe site-ul OAMMR.

      Pentru mai multe informatii (mai actuale) cred ca trebuie sa vorbesti cu un profesor de la Fundeni. Sau sa incerci la Secretariatul lor. Dar, la cum stiu eu secretarele, slabe sanse sa obtii vreo informatie utila.

      Din ce am vazut eu, proiectele de genul asta sunt un mod pentru scoli de-a se vinde drept “scoli europene”. Ceea ce inseamna mai multi elevi si un motiv pentru a-si tine taxele la un anumit nivel (“dai un ban, dar merita“). Deci multe incearca sa obtina fonduri europene pentru asa ceva. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa se tot inmulteasca proiectele de practica transfrontaliera…

      Like

  2. Mersi de raspuns.Eu as vrea sa intru anul viitor dar nu stiu care postliceala este mai buna dintre Carol Davila si Fundeni.

    Like

    1. Raspunsul simplu este ca e mai buna postliceala care e mai aproape de casa ta sau de locul tau de munca (daca ai unul si vrei sa il pastrezi o vreme).

      La postliceale vei invata cam atatea informatii cate esti tu dispus sa inveti. Adica, in conditiile in care postlicealele iti ofera in cam aceeasi masura informatii incomplete, putine sau neactualizate, conteaza mai putin numele scolii si mult mai mult vointa ta de-a invata ceva. Si timpul disponibil pentru asta.

      Like

      1. Buna!
        Pe mine ma intereseaza cum se numeste site-ul cu chestionare pt admitere, sau manual!
        Multumesc!

        Like

    1. Sau la fel de bune, depinde cum privesti lucrurile.

      Realist vorbind, in ambele postliceale sunt profesori buni, elevi buni si din ambele poti ajunge in diferite spitale la practica – unde vei invata minim 50% din ce ar trebui sa stii la sfarsitul scolii.

      Atata doar ca… in ambele vei gasi si uscaturi. Multe. De toate felurile.

      Cam ca oriunde in Romania la ora actuala.

      Like

    1. Eu am ales o scoala care e mai aproape de locul meu de munca si de casa.
      Daca as fi in masura sa aleg din nou, as alege facultatea, chit ca e mai scumpa si mai departe si mai grea.

      Sau as face scoala asta in alta tara din UE, unde in timpul scolii primesti un fel de plata pentru ca faci si practica in spital (asta se intampla in Austria, Elvetia, Germania, Irlanda si, in anumite conditii, in Anglia).
      Nu traiesti bine cu banii aia, dar nu mori de foame si te poti concentra pe invatat (cu un pic de planificare financiara in avans).

      Like

  3. Nu va sfatuiesc sa urmati cursurile acestei scoli deoarece nivelul profesorilor este foarte scazut uni dintre ei nici macar nu au pregatirea necesara( secretara, administrator profi).Marea majoritate a cursurilor nu se fac ( decat la inceput de an pentru ca sunt controale).Este raiul spagilor si al profesorilor spagari( exista chiar un mod oficial numit ” fondul scolii”). O mizerie de scoala !( spun asta in cunostinta de cauza).

    Like

    1. Buna.
      Scuza-ma ca te iau direct la intrebari, dar sunt curios:
      Presupun ca esti eleva a scolii sau ai terminat-o. Ai vorbit si cu elevi din alte clase? E asa chiar peste tot?
      Intreb asta pentru ca orice elev sau proaspat absolvent (sau chiar unii mai vechi) cu care am vorbit, de la orice scoala din Bucuresti, dupa un pic de gandire, mi-a recunoscut ca exista si clase unde s-au predat mai multe lucruri. Adica nu e dracul asa negru.
      Iar spaga e spaga – e omniprezenta in Romania – dar daca tu stii, e relativ greu sa te forteze sa le dai ceva. Nu?

      Altfel, recunosc, nu esti singura persoana care zice lucrurile astea despre “Fundeni”. Sau despre alte postliceale din Bucuresti. Adica e o realitate trista.
      Problema e ca lucrurile nu se schimba si nu prea exista alternative…

      Like

  4. Buna,
    Acest ” fond al scolii” era perceput tuturor fara a se face ” discriminari”, iar cei care nu frecventau deloc cursurile( singura lor prezenta era in catalog) plateau sume mai consistente .Imi pare rau sa te dezamagesc dar lucrul acesta este general valabil pentru aceasta scoala.Ar trebui sa nu mai incurajam comportamentul infractional al asa zisilor profesori!

    Like

    1. Hei, cine a zis ca incurajez spaga?

      La liceu am dat 5 lei, 1 singura data, mai degraba constrans de grup (toti dadeau, ca sa fie siguri). Si acum regret ca am facut asa ceva la 17 ani. La facultate n-am dat nici un leu spaga. La postliceala, acum, n-am dat nimic, niciodata. Si nu mi s-a intamplat nimic. Si n-am de gand sa dau vreun leu la examenul de absolvire, sa vad ce-o sa-mi faca.
      In practica din spitale n-am luat niciodata nici un leu de la nimeni si nici n-am de gand sa iau vreodata. Din principiu.

      Ideea e simpla: daca toata lumea NU ar da nimic, nimeni nu ar indrazni sa ceara ceva. Dar cand 30-40-50% dintre elevii de postliceale nu dau pe la scoala decat din an in paste, evident ca se creeaza o masa de șpăguitori și un grup de șpăgari care o vor accepta.
      Spaga in scoli, facultati samd a existat si pe vremea comunismului – vorbeste cu niste profesori mai in varsta mai dezlegati la gura si o sa te crucesti.

      Problema e ca, in ziua de azi, nu mai exista nici o rusine, nici printre cei care o dau, nici printre cei care o iau.

      Oricum, repet: nu exista alternative. Nu cred ca exista vreo scoala sau facultate in Bucuresti in care sa nu existe si profesori șpăgari. Din fericire, exista si profesori care isi fac si treaba si care mai au si principii, cu toate ca sunt la fel de prost platiti ca cei șpăgari. Din nefericire, sunt din ce in ce mai putini.

      Daca vrei sa devii AMG… ori te duci la postliceala si alegi cel mai mic rau posibil, ori te duci la facultate si dai peste alte probleme. Nu exista o optiune ideala (cel putin in Bucuresti), din pacate.

      Like

    1. Buna dimineata.
      Citez de pe site-ul lor:
      6. Bibliografie: Manual Biologie clasa a XI-a, editura Corint, autori: Cezar Th. Niculescu, Radu Carmaciu, Bogdan Voiculescu, Dan Cristescu, Carmen Salavastru, an 2007 si Manual Biologie clasa a XI-a, Editura Didactica si Pedagocica, autori: Elena Hutanu Crocnan, Irina Hutanu, an 2006.

      Totusi, la AMF e posibil sa fie nevoie si de chimie. Cel mai bine ar fi sa sunati la ei la secretariat.

      DAR:
      E abia decembrie, aveti suficient timp sa invatati ceva mai mult, de ce nu va ganditi la Facultatea de Farmacie? Exista si acolo locuri la buget.
      E adevarat, ar trebui sa invatati si Biologia vegetala (portiuni din manualele din a 9-a si a 10-a) si Chimia organica (portiuni din materia de a 10-a si a 11-a), pe langa Anatomia de a 11-a.
      Dar eu zic ca ar fi o alegere mult mai buna pentru dvs. in viata, adica pe termen lung.

      Like

  5. Buna. Vreau sa dau si eu anu asta la postliceala Fundeni. Legat de admiterea pt locurile de la buget. Bun sa zicem ca ma inscriu in august si dau examenul iar daca iau nota mica sau sunt multi eu ce fac intru la taxa sau cum se procedeaza?
    Inca o intrebare se da din tot manualul corint si e musai sa.l citesc si pe celelalt? se da doar biologie nu? Sau la alegere fizica sau chimie? Din cate am inteleg pt Amg la buget cursurile sunt dimineata pt anul 1 si in restu anilor dupa amiaza. Imi puteti spune cursurile de dimineata cam cat tin pana la ce ora daca sunt obligatorii?
    Multumesc! Astept rasp vostru!

    Like

    1. Buna.
      Nu stiu ce se intampla cu cei care nu iau examenul.
      Stiu ca ei au admitere cu interviu pentru cei care vor direct la cu taxa. Si ca pentru locurile de la buget se da examen, cu subiecte ca cele de mai sus.
      Au un secretariat, exista un nr de telefon pe siteul lor, ar putea sa raspunda la aceasta intrebare.

      Pentru admitere e bun ORICARE dintre cele 2 manuale de anatomie. Informatia e aceeasi, ordinea si prezentarea grafica difera.

      Anul trecut a fost doar anatomie. Nu stiu cum va fi in 2015.

      Despre orarul actual tot la secretariat cred ca ar fi bine de intrebat.

      Like

  6. Aa inca o intrebare daca sunt la taxa primu an se poate sa trec la buget?

    Appp de spaga…peste tot e asa. Am o prietena care a dat anu trecut la amg la umf carol davila. Profesorii ameninta cu prezenta la cursuri lp-uri astfel nu intra in examen…. Au intrat toti in examen si nu toti veneau la cursuri. Deci peste tot e spaga.

    Like

    1. Stiu ca teoretic se poate pierde locul de la buget (pe motiv de absente, note mici etc.). Daca se poate una, s-ar putea si inversul, cred.
      Dar nu stiu sigur daca se poate trece de la cu taxa la fara taxa. O alta intrebare pentru secretariat 🙂 Imi pare rau ca nu am nici acest raspuns.

      Oricum, inteleg dorinta de a afla ce optiuni sunt, dar admiterea chiar nu e deloc grea. Tot manualul ala se citeste in maxim 10 de ore, in total. Prima parte, cu celula si sistemul nervos, pare mai adormitoare, dar nu e asa de complicata pe cat pare. Daca il citesti de 4-5 ori, nu ai cum sa nu iei examenul.
      Adica cu doar un pic de efort (1 saptamana de invatat mai serios), se poate lua usor o nota mare.
      Succes.

      Like

  7. Buna, am si eu o intrebare. Pentru cei ce vor sa intre la taxa, in ce consta acel interviu? Sunt intrebari din biologie? Astept raspuns! Multumesc!

    Like

  8. Buna!
    Am terminat clasa a 12-a , am luat si bac-ul,aici pot sa zic ca am scapat de aceasta “treapta”,ca sa zic asa.
    Acum, ma gandesc cu ce sa continui,adica ce sa aleg dintre 2 variante: prima varianta este Facultatea de asistenta medicala,dar simt ca nu e o alege chiar in avantajul meu pentru ca in primul rand este foarte departe de casa,in al doilea rand,eu am terminat profil umanist si nu am mai facut chimie si biologie din clasa a 10,si chiar nu stiu cum as putea recupera atat intr-un timp atat de scurt pentru examenul de admitere , si in al treilea rand daca as intra la taxa,e mult prea scumpa
    A doua varianta , ma gandeam si imi doresc mai mult la Postliceala Fundeni,care imi este aproape si admiterea la buget am vazut ca se da doar din biologie,si dupa cum am vazut si intrebarile postate,nu mi se par grele daca inveti cat de cat.

    Tu ce ma sfatuiesti sa fac?Am intrebat multe persoane,dar tot sunt indecisa.
    Mersi!

    Like

    1. Buna, Ana.
      Nu esti prima care imi pune aceasta intrebare.
      Ce diferenta intre generatii. Pe vremea noastra eram siguri ca luam diploma de BAC si de faptul ca mergem la facultate – dar nu stiam unde sa mergem si ce o sa facem mai apoi.
      Acum atat de multi va ganditi la facultate ca la ceva nu prea util… e incredibil.
      Nu ma intelege gresit, nu e vina ta ca gandesti asa si esti de laudat pentru ca-ti pui intrebari critice pentru viata ta.
      Atata doar ca ma mira anumite lucruri. Si tu o sa ai aceleasi mirari peste 10-12 ani 😉

      1. Raspunsul simplu: daca vrei o cale mai sigura si mai rapida catre o diploma, dai la postliceala. In opinia mea (si poate ma insel), orice ai face, nu vei acumula foarte multe informatii utile despre medicina acolo. In primul rand, te vor trage un pic inapoi si demotiva colegii. Una e sa te lupti pentru a invata ceva inconjurat de altii cat de cat motivati si alta e sa o faci cu 50% dintre colegi/colege care vor cel mult o diploma. Nivelul predarii si al invatarii scade, orice ar zice oricine, cand un procent insemnat dintre elevi vrea o diploma, nu sa invete o meserie si oricum porneste cu cunostinte scazute sau 0. In al doilea rand, structura anilor scolari e aiurea, in anii 2 si 3 vei invata prea fragmentat. Ex.: vei ajunge sa mergi la scoala mai mult ca sa iei note, nu ca sa inveti nursing in pediatrie sau oncologie sau urgente medicale, 3 materii foarte importante din anul 3, cand o sa inveti 3 saptamani practica, 3 teorie (si cu ceva vacante intre ele).
      2. Traim in Romania. Inainte de 90, deveneai AM cu scoala sanitara (4 ani de liceu). Au aparut dupa Revolutie postlicealele, AM au fost fortate sa mearga la scoala pentru echivalari. In 2000 (2002-20004) au aparut facultatile. Unele AM au facut 3 ani in plus pentru diploma de licenta (si un spor la salariul de baza). Intre reforme au existat si colegii, unde faceai 2 ani de scoala pentru o diploma comparabila cu cea de licenta. Colegiile au disparut cu totul. Exista AM care au facut 12 + 2 + 3 ani de scoala pentru a avea o diploma… care le lasa sa faca fix acelasi lucru pe care il faceau cu 12 clase.
        Ideea e ca sa poate schimba oricand situatia, nu stii ce va fi peste 10-20-30 ani. Daca tot ai doar 18-19 ani, anul ala in plus te fereste de griji peste multi ani.
      1. Pentru moment, toata Europa experimenteaza cu facultatile, dar sistemele de educatie de 3 ani nu au disparut. Deci diploma de postliceala e ok – atata timp cat scoala e acreditata de MEN.

      Daca vrei sa pleci din tara rapid, postlicealele sunt o solutie. Daca te gandesti ca peste 10 – 15 ani vei vrea ceva mai mult, o diploma de licenta te va ajuta mai mult sa schimbi ceva. Cu un master in alt domeniu te reorientezi profesional mai usor. Cu diploma de facultate (plus cursuri de pedagogie, care cred ca sunt optionale la facultate) ai putea sa te orientezi si spre a fi profesor de postliceala.
      In viitor va aparea si materia Educatie pentru sanatate in scoli. Cineva va trebui sa o poata preda.
      Alternative exista.

      Frica de taxa e inutila. Daca ai luat BAC, nu ai de ce sa te temi de un examen grila. Oricum, odata intrat, poti trece la fara taxa dupa 1 an, daca inveti.
      Intr-un final, daca dai admiterea si pici, o sa pierzi doar taxa de examen – vei putea da in continuare admitere la Fundeni. Intrebarile nu sunt mult mai dificile la facultate, daca te uiti. Sunt comparabile.
      Da, ar trebui sa te chinui un pic sa inveti urmatorele 10 zile (sau cat mai e pana la examen), dar daca nu incerci nu o sa stii niciodata ce ai fi facut la admitere, nu? 🙂

      E natural sa iti doresti solutia usoara, ieftina si rapida.
      E mult mai util sa judeci pe termen mediu sau lung.

      La 18 ani luam 9,43 la BAC in unul din liceele din top3 in Bucuresti. Intram la 3 facultati (2 cu bursa). Am ramas in cea mai tampita dintre ele, nu am schimbat-o cand am realizat ca o fac degeaba (dupa 1 an). Am pierdut 4 ani inutil.
      La 20 de ani ma angajam ca grafician la o firma de apartament. In 4 ani schimbam joburile o data la 8 luni. La 24 castigam f. bine. Dupa doar un an, pe motiv de criza, salariul imi scade mult, si continua sa scada. La interviuri la alte firme nu obtin mai multi bani sau conditii de munca mai bune. Ma plafonez.
      La 28 de ani incep o scoala noua (si imi scade iar salariul). Singura problema: nu am mai avut incredere sa investesc 4 ani si bani – cam 20.000 lei – in o noua facultate (am facut prima facultate la fara taxa – si oricum taxa a tot crescut in ultimii 3 ani, deci ar fi trebuit sa platesc si mai mult de-atat).

      Viata ar fi fost alta daca alegeam alta facultate la 18-19 ani. Si daca nu faceam numai alegeri usoare.

      Succes!

      Like

      1. O mica precizare: sunt la Sc. P. Fundeni, anul 2 , as med radiologie cu taxa. Am intrebat la secretariat daca as putea sa dau examen toamna acesta la fara taxa si sa trec in cazul in care am punctaj bun la fara taxa pentru urmatorii 2 ani, nu se paote asa ceva. de asemenea, pentru ca suntem f multi peste 30 ani, am intrebat daca putem sa platim 2 ani si sa facem cursurile 1 an calendaristic in paralel an 2 +
        3, pentru a finaliza mai rapid….nu se paote nici asta.

        Like

  9. Mersi!

    Ideea e ca sunt foarte atrasa de medicina de urgenta de pe ambulanta si din acest motiv m-am gandit sa urmez o postliceala.
    Nu m-as vede sa lucrez intr-un spațiu închis, intre 4 pereti sau eventual sa predau.

    Tu ce crezi?

    Like

    1. Partea teoretica pentru medicina de urgenta este foarte importanta. O poti invata “din mers” daca esti genul autodidacta, dar e mai bine sa ai o baza serioasa inainte de a te axa pe medicina de urgenta.
      Oricum, pentru medicina de urgenta (chiar si la nivel de asistent medical) cam trebuie sa visezi anatomie si fiziologie.
      Unde le inveti mai bine? Teoretic, la facultate (unde anatomia e materie de an, nu de semestru si inveti si Fiziologie curs separat).

      Iar la chestia cu “nu ma vad facand x” iti spun un singur lucru: nu stii niciodata unde te duce viata.
      Si nu uita ca meseria de AMG este platita execrabil in Romania, chiar si dupa 10-20 de ani vechime. Intotdeauna te vei gandi “cum as putea sa castig mai multi bani”.
      E mai bine sa ai mai multe optiuni decat sa te injosesti la a primi spaga.

      Like

  10. Da, teoretic dar si practic daca vrei sa înveți, o poti învăța si la postliceala.
    Eu cred ca pana la urma e bine sa faci ce îți place si cum te simti mai bine.
    Si am vazut multi tineri, asistenti medicali cu studii postliceale lucrand in medicina de urgenta…

    Like

    1. Ok, mi-ai cerut opinia, eu ti-am oferit-o.
      Vad ca argumentele mele sunt inutile.
      Ultimul pe care ti-l mai pot oferi este cel al banilor: AMG cu licenta sunt incadrate pe post cu un salariu de pornire net mai mare cu aproximativ 300 lei mai mare decat cel al celor cu postliceale.
      Succes mai departe.

      Like

  11. Buna, am vazut o intrebare mai sus in care se intreba in ce consta interviul pentru admiterea la taxa.
    Nu exista un interviu. Pur si simplu, te duci sa te inscrii, platesti acea taxa de inscriere + prima rata in valoare de 800 ron, si…asta este tot.

    Like

  12. Buna.Are cineva idee daca pentru reinmatriculare in anul II la Fundeni imi mai trebuie dosar si sa platesc taxa aceea de inscriere?Ca la telefonul secretariatului nu raspunde nimeni..Multumesc anticipat

    Like

    1. Eu sunt la an 2 la Fundeni, as med radiologie. Noua ne-a transmis diriginta prin seful clasei sa ne prezentam la secretariat in perioada 1-15 sept 2015, cu prima rata cash -800 ron sa o platim si sa semnam contractul pentru anul 2.

      Like

  13. Am si eu o intrebare. Unde pot gasi o carte cu teste grila speciala pt admiterea la postliceala??
    Am luat bac-ul la biologie 11-12 cu 8,90 si totusi nu ma descurc deloc cu grila. Am luat 54 de puncte la testul de mai sus, deci nu ar fi o nota de trecere…
    Sau o modalitate mai buna de a invata in lipsa de timp. Multumesc!

    Like

    1. Buna. Din cate stiu eu, nu exista culegere pentru admiterea la postliceale.
      Poate ai gresit doar din graba.
      Alte persoane cu care am vorbit anul trecut (de la 1 dintre ele am subiectele astea) s-au descurcat ok dupa citit manualul de a 11-a de mai multe ori.

      Fiind anatomie, nu prea ai cum s-o inveti altfel decat citind si recitind. Pe mine m-a ajutat un atlas de anatomie sa retin anumite lucruri. Daca nu ai asa ceva, poti incerca kenhub.

      Like

    1. Nu, nu este.
      In clasa mea am avut o doamna care va absolvi la 49 de ani. Acum cateva luni am scris de o colega din generatia trecuta care a absolvit la 45 de ani si acum lucreaza in Anglia (in spital).

      Like

        1. si eu am 35 ani si voi absolvi la 36 ani, mai am 2 ani de scoala. Am colegi de peste 40 ani cu copii de 20 ani studenti ;-)) de fapt la radiologie sunte 3 clase, in care jumatate generatia 18-19 ani si restul peste 30 ani.

          Like

  14. Buna! As vrea sa stiu ce subiecte posibile(buget) se pot da anul acesta la Postliceala Fundeni.Pe site-ul lor am gasit doar bibliografia din ce trebuie invata dar si ce mai mai exact. Daca ai vreo idee,te rog frumos sa imi spui si mie.
    Mersic!

    Like

    1. Nu am de unde sa stiu asa ceva.
      Vor fi (cel mai probabil) in stilul celor de mai sus – din anatomia si fiziologia omului, manualul de a 11-a.

      Like

  15. Buna!
    Am si eu o nelamurire la intrebarea a 2a din acest test,cu grupa de sange B…eu am citit in carte ca poate dona grupei AB,dar raspunsul corect este D..ma poti lamuri ,te rog!

    Like

    1. Buna. Te-ai grabit cand ai citit intrebarea. Raspunsurile a, b, c sunt gresite pentru ca:
      – da, poate dona grupei AB
      – prezinta aglutinogene B, nu A
      – NU este donator universal (doar grupa 0 ar fi, dar doar daca se face si compatibilitatea Rh)

      Like

    1. La admitere? Depinde de numarul de candidati si de ora la care se organizeaza. Daca se afiseaza rezultatele corecte la iesirea de la examen, oricum stii ce ai facut.

      Like

  16. Multumesc ,Ctistian ! Doar ca stiu daca nu am luat sa ma pot inscrie in ultima zi la o alta scoala 🙂 .

    Like

  17. Secretara acestei scoli este o ipocrita , nu stie sa lege doua cuvinte , este de-o nesimtire fantastica daca vrei s-o intrebi ceva referitor la scoala sau examene iti vorbeste de parca ea este cineva cu mult peste nivelul tau .

    Like

  18. Pot sa ma inscriu la mai multe postliceale in acelasi an?
    Cum aflu daca au ramas locuri libere la cu taxa ptr AMG la Fundeni ptr. septembrie; nu reusesc si am sunat de mai multe ori; in pagina oficala viene in vreun apartat

    Like

    1. Da, dar nu la mai multe la “buget”. Cred.
      Admiterea la “fara taxa” e in septembrie. Nu stiu daca ei suplimenteaza numarul de locuri la “cu taxa” pentru septembrie. Doar secretariatul v-ar putea raspunde clar.

      Like

  19. Buna,
    Dau si eu anul asta pe data de 9 septembrie admiterea,tin sa spun ca nu am mai invatat biologie de vreo 3 ani…si ca in 2 saptamani trebuie sa invat practic toata materia. Pe site-ul scolii mi-au dat doua carti de referinta din care sa invat,am invatat cat d cat primele capitole si m-am uitat peste intrebarile din acest chestionar. Raspunsurile intrebarilor din acest test nu le-am gasit in carte…incep sa ma panichez pentru ca nu inteleg ce se intampla! Anul trecut au dat alte carti sau cum? Eu intelg ca practic trebuie sa stii biologia din a XI-a dar nu e normal ca aceea carte de referinta sa nu imi ofere exact informatiile de care am nevoie in examen!!! Un sfat ceva,va rog! Multumesc!

    Like

    1. Buna.
      Daca luam una din cartile din bibliografie (Manual Biologie clasa a XI-a, editura Corint, autori: Cezar Th. Niculescu, Radu Carmaciu, Bogdan Voiculescu, Dan Cristescu, Carmen Salavastru, an 2007) si verificam primele 10 intrebari, le gasim pe toate*. Sunt sigur ca si restul sunt in manual.
      Eu nu mai invatasam anatomie de 10 ani cand am dat admiterea mea (la scoala mea). Trebuie doar sa citesti manualul ala de mai multe ori si sa incerci sa gasesti un mod de-a retine informatiile. Si simpla citire mecanica de mai multe ori ar trebui sa te ajute sa retii cate ceva.
      Nu dispera si nu te da batuta dupa ce citesti “cat de cat” primele capitole. Daca vrei sa intri usor la buget, trebuie sa citesti tot manualul si macar de cateva ori, cred eu.
      1. Nu e atat de mult de citit (sunt 100 de pagini). Recunosc, sunt foarte multe informatii, dar nu zice nimeni ca trebuie sa-l stii chiar pe de rost.
      2. Orice inveti acum iti va fi de folos in anul 1 si apoi in restul vietii. E o materie esentiala pentru meseria noastra.

      *Ca sa nu crezi ca vorbesc ca sa ma aflu in treaba, chiar am facut asta:
      receptori rece – pg 39, r.2
      grupa B – pg 85
      majoritatea celulelor – p.7, jos
      glande anexe – p. 75, r.3
      nefronul – p. 103, r. 7
      uter – p. 117, r.9
      glande endocrine – p. 54, r. 2
      glicemie – p. 109, r. 21. Aici voi recunoaste ca valoarea difera, dar e prea putin ca sa nu identifici raspunsul corect (65-110, vs. 70-100)
      oase lungi – p. 63, mijloc dreapta
      traheea – p. 97, mijloc stanga

      Like

      1. Hei,multumesc foarte mult! Sfatul tau dar si incurajarile celor din jur m-au calmat cumva. Ma panicasem pentru ca multa lume imi spunea ca invat prea tarziu…ca e multa materie…ca e greu. E greu,da,dar voi reusii,stiu asta!
        Si am inceput sa citesc cate o lectie de 2-3 ori,scriu cateva chestii/cuvinte ce le consider eu mai grele si esentiale,apoi trec la urmatoarea,le repet pe toate la final si uite ca am reusit azi sa invat aproape 5 lectii…un numar destul de mare. Imi doresc foarte mult sa intru aici pentru ca as vrea sa scutesc banii pe anul 1 cel putin…ar fii un lucru foarte important. Oricum,am incredere ca o sa iau o nota bunicica! Multumesc inca o data!

        Like

      2. Btw,eu am cealalta carte,crezi ca ar trebuii sa o cumpar pe asta? Poate nu sunt aceleasi informatii… 😀

        Like

        1. Din cate stiu eu, informatiile sunt cam aceleasi. Parca era ceva mai stufoasa la partea de inceput (celula, tesuturi), altfel erau cam la fel. Nu, nu ar trebui sa ai vreo problema cu ea. Citeste-o de mai multe ori cap-coada si o sa intri fara probleme.

          Like

  20. Stie cineva cam cum este la balneofiziokinetoterapie??????Eu asta imi doresc sa fac dar toata lumea imi spune ca asistent medical generalist e mai bine platit!!!!!Ce ma sfatuiti sa fac????

    Like

    1. Sa gasesti un asistent de fizio/kinetoterapie si sa vorbesti cu el/ea despre ce presupune munca lui de zi cu zi. Eu as putea sa iti descriu ce am vazut in spitale ca fac ei, dar nu cred ca ar fi corect sa imi dau eu cu parerea – pentru ca eu sunt asistent medical generalist, nu fizioterapeut.
      Cel mai important: Fa ce vrei sa faci tu si ce crezi ca iti place si te atrage SI TE VEZI FACAND SI PESTE 10-20 de ani, nu ce zice altcineva ca “e banos”.

      Like

    1. Abia am terminat scoala.
      Din anul 1 m-am hotarat ca as vrea sa fiu asistent medical de sala de operatie (si mai am vreo 3 sectii pe lista de preferinte). SI la asta ajuta practica din timpul scolii, sa te hotarasti unde ti-ar placea sa lucrezi. 🙂
      Pana acum am primit o oferta de angajare de la un spital pentru o sectie de chirurgie generala – in principiu voi incepe sa lucrez abia in octombrie (din cauza faptului ca scoala imi elibereaza incet actele, nu din cauza ca as vrea eu sa frec menta 1 luna).

      Like

  21. Buna, as vrea si eu cateva teste care sau dat in ani trecuti; as mai vrea sa stiu daca testele sunt aceleasi pentru toti asistenti medicali ( generalisti, laborator, radiologie sau balneofiziokinetoterapie). Va multumesc!

    Like

  22. Maine ma duc si eu sa ma inscriu la Fundeni . Aveam testul de la cineva , dar nu si cu raspunsuri …ce sa zic de 2 zile ma chiombeam prin carte incercand sa gasesc raspunsurile . Majoritatea le gasesti in cartea alba , unde nu am gasit …netul mi-a oferit ajutor 🙂 .
    Din cate vad , sunt si unii care au invatat mai mult ca mine . Am o rugaminte ,daca se poate sa imi ziceti cu ce va imbracati in ziua de examen …nu de alta , dar sa stiu si eu unde sa ma asez :-).
    Va pup si va doresc la toti succes !!!

    Like

    1. Rugaminte: daca v-a ajutat cu ceva postarea asta si pastrati subiectele si rezolvarea (care ar trebui sa se afiseze dupa examen), va rog sa mi le trimiteti si mie, pentru urmatorii interesati.

      Si succes tuturor!

      Like

  23. Am si eu o nelamurire la intrebarea 85 cu glanda mixta… in carte scrie ca timusul este o glanda mixta dar la raspunsuri este d) pancreasul.

    Like

    1. Buna.
      Timusul nu e glanda mixta, asta pot sa-ti garantez. E o glanda bi-lobara cu rol in imunitatea copilului (si rol scazut in cea a adultului, cand se atrofiaza), care nu secreta nimic exocrin. Nu am acum un manual la indemana, dar nu cred ca scrie asa ceva in manual. La fel, nici tiroida nu e mixta. Hipofiza e glanda care regleaza tot sistemul endocrin, si nici ea nu e mixta.,
      Pancreasul e mixta pentru ca e si endocrina (secreta hormoni in circulatia sanguina) si exocrina (secreta produsul sau in interiorul unei cavitati sau la exterior).
      Am putea spune despre ficat ca ar fi de axemenea o glanda mixta, deoarece secreta bila (si altele, in general resturi metabolice, care pot fi numite “excretie”) exocrin si are si secretie in sange (chiar endocrina, daca vorbim de IGF-1; asta ca sa nu mentionam proteinele-complement, proteinele cu rol in coagulare si asa mai departe). Atata doar ca ficatul nu prea e considerat ca parte din sistemul endocrin, ci anexa la cel digestiv. Pancreasul (exocrin) e si el anexa la s. digestiv, dar partea sa endocrina il pastreaza incadrat in ambele sisteme.

      Like

  24. Hei, salutare! In primul rand vreau sa te felicit pentru blog, foarte util, foarte bine structurat.
    Nu stiu daca pana acum ai primit cumva subiectele de la admitere. Anul acesta a fost un pic diferit, 100 de intrebari, 3 variante de raspuns, o varianta corecta, fara puncte din oficiu bineinteles. Ca si impresie personala, subiecte de bun simt, eu una m-am decis relativ tarziu (multumita si postului tau de mai sus) si am avut ca si timp de pregatire 3 saptamani, dupa servici :)) La AMG prima nota a fost 9.6 iar ultima 5.9. La radiologie ultima nota 3.5 (sper sa nu ma insel si sa nu fie alta specializare). Ca si concurenta, conform listelor calculate de mine a fost vorba de 2 peroane per loc, insa profesoara supraveghetoare a tinut sa ne precizeze ca este vorba de 3 persoane per loc , deci cam pe acolo. In orice caz, ti-as trimite cu drag subiectele in caz ca nu le ai, dar … nu reusesc sa gasesc o adresa de email.

    Like

    1. Buna. Presupun ca ai intrat, felicitari 🙂
      Multumesc mult. Pana acum, postarea asta a avut cateva mii de vizitatori in ultima luna. Esti singura persoana care s-a gandit sa ii ajute si pe urmatorii. 🙂
      Succes mai departe si mersi in avans.

      Like

  25. Am intrat cu 7.5, probabil ca daca ma concentram mai mult si bineinteles, recunosc, invatam mai mult se putea si mai bine. Spre rusinea mea, subiectele sunt un pic scrijelite cu pixul, sa ma ierti pentru asta dar cunosti prea bine febra de dupa examen cand toata lumea se consulta cu toata lumea :)) Indata ce ajung acasa iti dau un email cu tot.
    Luni incepe scoala deci probabil ca am sa revin cu prima impresie despre profi 😀

    Like

    1. Nu e problema – mai prelucrez eu un pic imaginile, asa am facut la toate subiectele primite pana acum.
      Daca ai si rezolvarile e perfect, ma scuteste de frunzarit manualul ala jerpelit de anatomie. 🙂

      Din experienta proprie (si nu numai), primele luni totul e perfect. Toata lumea pare pusa pe treaba. Apoi incep incet-incet sa chiuleasca colegii. Apoi profesorii mai chiulesc si ei. Apoi vezi ca din “asta nu trebuie sa stii tu, esti incepatori”, remarcile celor din spital se transforma in “asta nu trebuie sa stii tu.” Si asa mai departe. 🙂
      Dar nu dispera, scoala te poate invata destul de multe lucruri, trebuie doar sa nu accepti niciodata ca “doar atata se poate”.

      Like

  26. Bunaa! nu stiu daca o sa-mi mai raspunda cineva dar eu incerc :)) credeti ca as putea sa fac si postliceala in paralel cu alta facultate? eu sunt anul I acum si as vrea de la anul sa fac si postliceala dar nu stiu daca o sa ma pot imparti cu timpul.. faza e ca la facultate am cursuri si dimineata si seara, sunt amestecate 😦

    Like

    1. Buna.
      Poti incerc sa faci asta, dar nu iti va fi usor, iti garantez.

      Am avut colege care au reusit asta, dar aveau si o facultate mai usoara.

      Succes.

      Like

    1. Buna.
      Din cate stiu eu, examenul era acelasi pentru ambele specializari.
      Se poate suna la secretariat sa se verifice aceasta informatie – nu stiu ce decizii iau ei in fiecare an.

      Like

      1. Buna!
        Am gasit :
        teste grila-LUCRETIA TITIRICA
        specialitatea: MEDICINA GENERALA.
        E bine sa ma axez pe ele pentru admitere?
        Multumesc!

        Like

        1. Testele alea sunt pentru examenul de finalizare a studiilor la postliceala.

          Pentru admiterea (la “buget”) la postliceala este necesar sa inveti anatomie.
          ATAT.

          Like

  27. Am fost ieri sa depun dosarul pt inscriere la aceasta postliceala,urmand sa sustin examenul pt locurile la buget.Am fost intampinata pe coridorul scolii de doua domnisoare care m au abordat tot insistand ca examenul va fi unul extrem de greu.In fine…pe scurt ideea era ca ar fi mult mai bine sa platesc o taxa si sa merg la cursuri intr un anumit loc in care predau aceiasi profesori de la Fundeni,totul acolo fiind mult mai “lejer”.Am ramas stupefiata….erau extrem de insistente !! Apoi vazand ca nu au succes in incercarea de a ma face sa renunt la examen,au inceput sa spuna ca daca voi ramane la Fundeni cu siguranta nu voi lua examenul de absolvire.M am abtinut cu greu,am depus dosarul si am plecat total dezamagita…..nu ma asteptam sa gasesc acolo o astfel de “retea”. Este dezolant tot ce se petrece acolo….

    Like

    1. Pe parcursul urmatorilor ani vei intalni nenumarati oameni care iti vor da sfaturi stupide sau care te vor desconsidera sau care iti vor lua in deradere planurile.
      Ignora-i si fa ceea ce crezi tu ca e mai bine pentru tine.

      Si nu te lasa doborata, orice s-ar intampla.
      Succes.

      Like

  28. Buna, in august urmeaza sa sustin concursul de admitere din cadrul Scolii Postliceale “Ghica Voda” din Iasi. Aici, ne-au pus la dispozitie teste pt admitere si m-am gandit sa le las si aici, poate va ajuta pe cineva.Succes tuturor si iti multumesc tie pt acest blog.(ast un e-mail in acest sens)

    Like

  29. Buna ziua..credeti ca ar accepta la buget sa mai lipsesc de la cursuri? Eu nu as vrea..dar lucrez 24 ore cu 48 si in acea zi sigur nu ajung..cursurile sunt dimineata?

    Like

    1. Eu cred ca nu vor face prea mare caz de asta la taxa, la buget… Nu stiu. Dar nu e chiar recomandabil de facut o scoala la care veti lipsi la minim 3 din fiecare 10 zile de scoala/practica.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.