83 operatii in 5 ore… oare ce se poate intampla dupa?

Exact ce ai crede: 11 femei au murit in India ca urmare a unor operatii de sterilizare facute in graba.sterilizare india

India are o problema demografica. Sunt prea multi oameni pentru prea putine resurse (sau o economie prea mica, daca vrei sa fii un pic mai precis). Pentru a lupta cu aceasta problema, exista mai multe programe sprijinite de stat de sterilizare a barbatilor si a femeilor, de ceva timp. Cu toate acestea, populatia lor se tot inmulteste si se presupune ca o va depasi pe a Chinei pana in 2028.

In zonele rurale (sarace) se instaleaza asa-numite tabere de sterilizare in masa (numite peiorativ “tabara de planificare familiala“). Aici, femeile sunt incurajate sa accepte sa li se faca o procedura de sterilizare laparoscopica (ligatura tubara). Se pare ca exista niste idei preconcepute si traditii locale care fac femeile tinta preferata pentru sterilizare si pe barbati reticenti in a accepta o asemenea procedura pe ei.800px-India_Chhattisgarh_locator_map.svg

Ce primesc femeile pentru a face asta in statul Chhattisgarh (unul nu foarte populat, cel putin pentru India)? 1400 rupii (aprox. 23$). Iar personalul medical este platit pentru fiecare femeie care accepta acest serviciu (daca inteleg eu bine) cu 200 rupii (3,25$). 1400 rupii inseamna cam 9 zile de munca pentru un lucrator necalificat in industrie, platit cu salariul minim in statul ala.

Ce inseamna 83 de operatii in 5 ore (facute de 1 doctor si un asistent de doctor)? Sub 4 minute/pacient. Sincer, ma mir ca au murit doar 11 paciente…

Mai precis, in cazul asta, 11 (nu 8, cum s-a raportat initial) femei au murit deja, si peste 50 sunt in spital, cam 20 in stare grava.

Oricum, se pare ca nu e ceva nemaiauzit pentru India. In perioada 2009-2012, guvernul a platit despagubir pentru 568 de cazuri de femei care au murit in urma sterilizarii. In 2013-2014 s-au facut peste 4 milioane de operatii.

Familiile femeilor care au murit vor primii 200.000 rupii, iar cele spitalizate vor primi 50.000 rupii. 2615 euro pentru o femeie moarta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.