Cum sa scrii un titlu de articol de prima pagina care sa se intoarca impotriva ta (tabloid edition)

daily mail sandwichIn editia de luni a tabloidului britanic Daily Mail, articolul de pe coperta deplangea lipsa de interes a tinerilor britanici pentru a munci in tara lor cu titlul “Is there no one left in Britain who can make a sandwich“. Asta langa o poza cu ducesa de Cambridge imbracata sombru (aparent au ramas fara poze cu țâțe pentru coperta ori s-au gandit ca nu ar da bine langa titlul lor excelent).

In articol, jurnalistii de renume mondial se intrec in a deplange starea grava in care britanicii au ajuns din cauza statului social mult prea darnic cu somerii, ceea ce incurajeaza nemunca. Drept urmare, Greencore, cel mai mare producator britanic de sandwichuri (ce furnizeaza sandwichuri pentru retelele de supermarketuri si magazine Asda, Tesco, Marks&Spencer, Waitrose si Sainsbury’s) se afla in situatia de a nu primi nici un CV pentru posturile oferite in noua lor fabrica de sandwichuri din Northampton.

Sefii companiei (companie cu un profit de 72 milioane de lire sterline in 2013) se arata

"Britanici" fericiti
“Britanici” fericiti

mirati de faptul ca britanicii nu se inghesuie sa munceasca pentru salariul minim pe economie, desi sunt 8000 de someri in oras. Desigur, faptul ca angajatorul e “laudat” drept “platim cat mai putin si exploatam cat mai multpe unde se poate prin Marea Britanie nu are nici o legatura cu aceasta stare de fapt. Deloooc.

Tabloidul apoi face niste calcule exuberante despre beneficiile muncii pentru salariul minim pe economie, care ti-ar putea oferi mareata suma de 13.250 lire sterline. PE AN! Si ce bine va fi pentru ungurii care vor veni sa lucreze in fabrica britanica de sandvisuri, fata de viata lor de mizerie de acasa. Practic, tot articolul e o lamentare pe tema “They took our jobs, jobs that nobody actually wants“.

De curiozitate, m-am uitat la costul vietii in Northampton. Chirie + utilitati + transport in comun/12 luni ar insemna cam 10.200 lire. Cu aproximativ 3000 lire ramase ar trebui sa mananci si sa… traiesti.

Acuma, pentru un roman mediu, care castiga cam 4000 lire pe an, asta ar parea de-a dreptul o suma mare. Dar cand costurile vietii sunt mult mai mari, banii aia nu sunt deloc “multi”.

Daca mai trebuie sa muncesti noptile, nu primesti zile de concediu si asa mai departe, munca la compania cu pricina nu prea pare atragatoare.

Oricum, nu de asta am scris postul asta, ci pentru a arata raspunsul britanicilor la țipătul de disperare al tabloidului: au inceput sa faca misto pe twitter (si nu numai) despre asta.

O selectie dintre cele mai bune tweet-uri:

Articol via Der Spiegel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s