Cine face bani de pe urma vaccinurilor in Romania

… sau cel putin in cazul unui vaccin.

In ziua de azi multe persoane au inceput sa chestioneze eficienta vaccinurilor. Asta in era in care, multumita vaccinarilor am scapat (mai mult sau mai putin) de grija mai multor boli periculoase (Poliomielita, TBC, Tetanus, Difterie, Tuse convulsiva) si, partial, de “bolile copilariei” (rujeola, oreion, rubeola).

Ce fraza auzi des de la oamenii astia? “Ce mă, vrei să se îmbogățească companiile farmaceutice de pe urma vaccinărilor? Ăia vor doar bani, de asta ne păcălesc că avem nevoie de vaccinări”.

Studiu de caz:

In Elvetia (si cred ca si in alte tari cu apa calda) este obligatorie vaccinarea anti-hepatita B pentru a lucra in spitale. Ca sa ma primeasca in schimbul de experienta, trebuia sa le aduc dovada vaccinarii si (preferabil) un set de analize cu anticorpii anti HepB.

Pentru o vaccinare eficienta anti-hepatita B se recomanda 3 inoculari. Prima doza am cumparat-o in octombrie, chiar inainte sa plec. M-a costat 82 (sau 83, nu mai tin minte exact) de lei. O luasem de la Farmacia Tei – o farmacie care practica adaosuri mici la multe medicamente, drept pentru care e coada la ei tot timpul. A doua doza n-am mai luat-o de la ei, nu il mai aveau in stoc.

Pentru acelasi vaccin am primit 3 preturi total diferite de la 3 lanturi mari de farmacii din Bucuresti:

  • la Belladonna era 96 lei
  • la Catena era 101 lei (cu reducere)

  • la Dona era 126 lei

Diferenta de la 14 la 44 lei, pentru un vaccin care se poate vinde (in profit) si cu mult mai putini bani.

In SUA, costul pe doza variaza intre 60 si 100$. Asta pentru ca noi suntem considerati tara in curs de dezvoltare, deci meritam preturi reduse la anumite produse farmaceutice.

Companiile farmaceutice sunt nașpa pentru ca fac bani pe spinarea oamenilor, dar intermediarii dintre ele si pacienti, care isi adauga pana la 50% din pretul vaccinului la pretul de vanzare cum sunt?

Plus:

Companiile farmaceutice (la nivel mondial) nu fac decat o parte mica (intre 0,3% si 1,8%, depinde ce surse folosesti) din veniturile lor din vaccinuri, marja de profit a vaccinurilor e mai mica decat a multor medicamente si AR FACE MULT MAI MULTI BANI DIN VANZAREA DE TRATAMENTE PENTRU BOLILE PE CARE VACCINURILE LE PREVIN. Vezi si articolul asta.

Advertisements

One Reply to “Cine face bani de pe urma vaccinurilor in Romania”

  1. in ro e ceva mai ieftin nu din mila producatorului ci pentru anumite mediamente sunt partial acoperite de stat inainte de a ajunge la farmacie. Cu asta jongleaza multa lume, surpriza a fost ca am luat medicament din Olanda de 7 ori mai scump dar de 10 ori mai eficient.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.